Framtiden är här

Birro, bild 2

Marcus Birro

Ovanför mitt skrivbord i min lilla lägenhet här i Stockholm hänger den vackraste tavlan jag känner.

Det är Dan Andersson-priset som jag tilldelades 2007. Motiveringen förpliktigar onekligen: “För att han med mörk kraft och stingande vrede, men även med känslighet och humor använder ordet i sin motståndskamp mot likriktning, oförståelse och kulturell förflackning – han är en ung självlärd språkkonstnär som idag med självklarhet går de stigar Dan Andersson en gång vandrade”.

När jag tilldelades priset visste få vem jag var. På flera sätt är jag tillbaka där jag var då.

Skillnaden nu, åtta år senare, är att jag gjort ett minst sagt halsbrytande varv i den mediala och (åtminstone delvis) kulturella världen. Jag har fått besöka de rum jag ville in i som ung. Jag har blivit ett namn folk känner igen. Att sedan de flesta tuggar fradga vid åsynen av detta namn är något jag får leva med.

Det intressanta med motiveringen till Dan Andersson-priset är att jag fick lämna över allt som står där innan jag klev in i de där rummen jag beskriver. Som när man lämnar över sina vapen till säkerhetsvakterna i amerikanska polisfilmer. I stort sett alla jag lärde känna under mina dryga sex år i den mediala cirkusen lämnade gladeligen över alla sina vapen.

Men inte jag. Jag lyckades lura in några sylvassa formuleringar, några ställningstaganden, några nya sätt att se på världen. Expressen lyckades aldrig riktigt förvandla mig till en i ledet, till ännu en i den hysteriskt långa raden av ljummet tempererade skribenter med ett fuktigt finger i tidsandans giftiga luft och tungan i chefens arsle.

Jag blev aldrig som dem. För att jag aldrig var som dem.

Jag kommer från ett annat håll. Jag har mina rötter i punken, i rockmusiken. Jag har aldrig tillhört något kotteri. När jag och några vänner började uppträda med vår poesi i Göteborg i början av nittiotalet så var det, redan då, som en motkraft mot all elitism, både den mediala och den kulturella. Men också, och det var viktigt, också en rörelse mot den så kallat alternativa kulturscen som fanns i Göteborg på den tiden (och som finns överallt än i dag).

Vi stod utanför allting. Vi bildade rockband, ordnade egna uppläsningar, ringde arrangörer, uppträdde på Hultstfredsfestivalen, var med i teve, men vi gjorde allt efter egen mall, följde vårt eget hjärta.

Jag har aldrig varit och kommer aldrig att bli journalist. Det fanns en tid då jag såg detta som ett bekymmer, särskilt när de “riktiga” journalisterna (fysiskt och bokstavligen) klappade mig på huvudet och log roat de gånger jag fick in texter i deras tidningar. För det är nämligen så de ser på sig själva och tidningarna de jobbar på, som helt och hållet oersättliga demokratiska stöttepelare och som sina alldeles egna sandlådor där ingen jävel med avvikande ingångar till livet ska få ta allt för stor plats.

Jag insåg aldrig att alla andra skyddade varandra, att de kände varandra, bodde i samma rika medelklassghetton, umgicks med varandra, drack samma drinkar vid samma förbannade grillmiddagar. Jag förstod aldrig att journalister är hyenor och gamar men vad värre är, de är fega hyenor och gamar eftersom inte en enda av dem vågar eller kan arbeta eller ens tänka en enda egen tanke själv.

De gör allt i grupp. De är som förprogrammerade zombies som går dit alla andra går. De hatar och älskar i grupp. De tycker som alla andra. De föraktar som kollegorna föraktar. De som borde vara demokratins garanter och förkämpar har blivit en helt egen liten elit som är livrädd för det de svor att avslöja och beskriva; nämligen sanningen.

Det finns undantag, men de är extremt få och på kvällstidningarna nästan inga alls.

Jag blev intervjuad av en norsk tidning för en tid sedan. Han sade något intressant. “Om du fått sparken från en norsk tidning hade de andra stått i kö för att anställa dig, är det inte så här i Sverige”?

Jag tittade på honom och log.

Nej, inte riktigt va?

Sedan jag fick sparken från EN redaktion har jag i förlängningen fått sparken från ALLA redaktioner. I stort sett ingen tidning alls vill ta i mig, eller (vilket är värre) det jag skriver. Det spelar ingen roll att jag skriver bättre än någonsin. Det spelar ingen roll att det finns läsare till det jag skriver. Jag utgör ett alldeles för stort hot för dem.

Jag har, och ursäkta min högstämdhet, blivit en litterär dissident i mitt eget land.

Media föraktar er allihop. Journalister röstar vänster men föraktar de svaga, de verkligt svaga, de trasiga människorna i de små städerna, de unga männen i bruksorterna, de unga kvinnorna med barnvagnar i Sollefteå, de sorgsna männen på krogarna vid lunch i Söderhamn. De flesta vet inte ens om att ni finns och vet de så föraktar de er.

Sedan sitter de med sina identiska vänner i sina identiska kök i sina identiska märkeskläder i sina identiska poser och undrar varför inte alla röstar på FI, varför inte alla ser vad de ser, varför inte alla älskar samma lilla kulle av världen som just de klättrat upp på.

Vanligt folk hotar deras trygga värld och därför sluter de alla ventiler, stänger alla fönster, reglar alla dörrar.

Där det förut var överklassen som föraktade och fördömde är det nu media och den politiska eliten som avskyr folket eftersom folket uppenbarligen inte lyckas förstå sitt eget bästa… Därför måste den politiska eliten stifta lagar och krångla med förordningar för att verkligen se till att folket inte får något inflytande. Alla älskar förorten så länge man slipper bo där. Alla applåderar olika så länge inte någon på allvar får för sig att våga skriva eller tycka olika…

Fråga mig… Jag vet…

Det har helt enkelt blivit omöjligt för mig att arbeta som krönikör i Sverige. Kommer jag då ge upp? Kommer jag sätta mig på en bänk nere vid Zinkensdamm och slänga det ena smutsiga byxbenet över det andra och halsa Rosita tills jag dör?

Aldrig i livet! Jag kommer fortsätta att skriva. Jag kommer skriva, skriva och skriva tills jag inte kan göra det längre. För det är spännande tider vi lever i. Den mediala ordningen förändras på daglig basis. Människor nöjer sig inte längre med mediaelitens förljugna sanningar.

Eliten vet detta men de vet också att för att genomföra verklig förändring måste de såga ner den glittrande gren de sitter på och eliten älskar sin gren. De trivs med att den finns högst upp i trädet och eliten älskar att höra sitt eget kraxande från den grenen. De älskar sig själva och makten de har skaffat sig. De är som desperata diktatorer som för sent inser att folket vänd dem ryggen. De dukar upp till festmåltid för sig själva medan folket beväpnar sig och är berett att ta över hela skiten.

Detta säger också något om hur den mediala demokratin ser ut numera. De stora plattformarna tappar i betydelse. Folk bryr sig allt mindre om det de vill läsa står på DN Debatt, i Aftonbladet eller här på Det Goda Samhället. Betydelsen när det gäller avsändaren har ändrats. Skribenten är viktigare än stället som skribenten arbetar ifrån.

Framtiden ligger inte framför oss längre. Den är här. Vi inser det. Vi som lever utanför murarna, utanför makten, en bit bort från elitens självgoda brutalitet, vi har insett att den mediala och kulturella framtiden redan är här. Viktigare ändå är att det som sker nu kan vara en möjlighet för alla de hundratusentals människor som med all rätt inte känner igen sig i medias bevakning av deras verklighet. Nu har ni chansen att nå ut med er version av verkligheten. Ta den chansen. Den är er.

Vi garvar åt makten som tror att den garvar åt oss. Visst är det fantastiskt?

46 reaktioner på ”Framtiden är här

 1. Ingemar skriver:

  Du har fått nya läsare, Marcus.

  Innan du lämnade Expressen läste jag inte en enda av dina krönikor, antagligen för att rubriksättaren satt en övervintrad-punkare-som-är-arg-på-samhället-rubrik på din text. De flesta av krönikörerna på kvällstidningarnas nätversioner har ganska lite att säga, så du fick nog i den kontexten inte riktigt den uppmärksamhet som dina texter kanske var värda.

  Nu har jag upptäckt, lite yrvaket, att du är både klok och skriver bra. Säkert är det många fler som gjort samma upptäckt som jag.

  Gillad av 5 personer

 2. tomas skriver:

  ”All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.” Arthur Schopenhauer

  Gillad av 3 personer

 3. Sorgsen skriver:

  Är-
  ”Expressen lyckades aldrig riktigt förvandla mig till en i ledet, till ännu en i den hysteriskt långa raden av ljummet tempererade skribenter med ett fuktigt finger i tidsandans giftiga luft och tungan i chefens arsle.”
  -den bästa och mest sammanfattande mening över kultureliten som fällts i detta århundrade?

  Guld Tack Birro du är min idol!

  Gillad av 7 personer

  • jagobert skriver:

   Jag tänkte ungefär detsamma när jag läste texten. Det är få förunnat att kunna beskriva och fånga tidsandan med några få textrader. Marcus Birro är en av dessa få. Och han har alldeles rätt, han skriver bättre än någonsin! McEnroe spelade sin bästa tennis när han lät känslorna flöda. Birro skriver sina bästa texter när raseriet och bitterheten får strömma fritt!

   Gillad av 5 personer

 4. dolf (@dolf371) skriver:

  Jag måste tillstå att när jag första gångerna såg Birro i ett soffprogram där han satt och höll sig uppdaterad på sociala medier så fick jag ett minst sagt negativt intryck av honom och uppfattade honom som en politiskt korrekt mes, men jisses vad han har stigit i min aktning sedan dess. Vi behöver många fler som Birro.
  Sen kan jag inte låta bli, med anledning av en fågeltyp Birro nämner, i somras skrev jag med i samband med ett uppmärksammat mord ett inlägg jag kallade Gamarna. Någon som kan gissa vilka det handlar om?

  Gillad av 3 personer

 5. Rolf Ahlqvist skriver:

  Den elit som du så skarpt kritiserar, innefattar även den kristna eliten kan jag förstå. Den
  elit som marknadsför så erbarmeligt dåligt världens bästa budskap, Det om Jesus som
  vår frälsare genom sin död, uppståndelse, nåd och radikala kärleksförkunnelse.
  Teologerna har visserligen nått fram till oss kristna med sin postmoderna teologi i
  ”världens modernaste land”, Sverige. Men de har inte lyckats förklara för den materialistiska,
  sekulära eliten i Sverige vad framtiden månne kan innebära i vändpunktens tid på 2000-talet.

  Så politikerna är på väg mot framtiden utan att ha visioner och synteser om vad tiden syns
  vara på väg mot. Den eliten blundar istället dag efter dag för det kristna budskapet. Samtalet
  mellan Anders Piltz och Ulf Danielsson i Teologiska rummet i juli var perfekt för att visa på
  att framtiden innefattar två olika världsbilder, som båda är under sann skiljaktig utveckling.
  Såväl en sekulär världsbild som en religiös. Den utveckling som politisk och journalistisk elit
  inte vill debattera.

  AP trodde på förnuftet som söker de ”Ena som är allt”, medan UD höll sig till det mångsidiga
  förståndet, där fakta är allt och sanning. Skeendet syns nu skena på med två (2)
  grundläggande strukturer, som ständigt påverkar varandra på olika sätt sekulärt och
  religiöst. I förlängningen av detta kan vi se att framtiden har med sig dels IT-samhällets och
  trons förnuftiga känsla och paradis i kontrast med mammonsamhällets fortsatta kapitalism
  och förståndiga vetenskap. Det som inomvärldsligt kan kan komma fram till sitt mål av
  vetenskapligt paradis, allt bättre.

  Gillad av 1 person

 6. Mia Ljung skriver:

  Åh, DU ÄR UNDERBAR, BIRRO!
  Tänk om fler vågade stå upp som du och inte låta sig förtryckas av ”makten” vad det nu är!

  Du är outstanding, med din karisma och ditt direkta sätt att formulera dig och få fram det väsentliga!

  Det är inte klokt att du fått sparken för att du vill, kan och vågar!

  Mina tankar går till teatern ”Jösses flickor” jag så på Stadsteatern i Göteborg för några decennier sedan!

  Ja, jag är gammal och förbrukad, men står fortfarande för mina åsikter och får i bland ta skit för det – dock inte i din klass! Du är numera min ledstjärna!
  Bamsekramar från mig!

  Gillad av 4 personer

 7. MartinBohman skriver:

  Birro tar upp ett viktigt ämne: Den mentala inaveln inom mediavärlden. Här är det särskilt tydligt vilken märklig kvasi-religion som spritt sig i vissa kretsar i Sverige, och vilken destruktiv effekt denna religion har på samhället.
  Vi kan kalla den ”PK-vänstern”, då den härstammar direkt från 68-vänsterns tankevärld och dess fältrop lyder ”Var Politiskt Korrekt din jävel!”

  Gillad av 4 personer

 8. Madde skriver:

  Du är större än dem som tror sig vara störst, Marcus! Dom är små, väldigt små och det är bäst att dem äter upp sin buffé fort för snart är det slut på det roliga. Snart kommer grenarna de sitter på att sågas av, av alla som har fått nog av deras självgoda kraxande. Expressen och hela etablissemanget, vad är det annat än som skit under skorna! Om hundra år kommer du att räknas in i Bellmans gäng, tro mig. Nu ska jag gå och ”läsa kvällstidningarna” eller ”pudra näsan” om man ska vara lite mer finkänslig! 😁 kram

  Gillad av 2 personer

 9. Göran Fredriksson skriver:

  Är väljarna snart så upprörda över politikerna som klass att ett det är möjligt att bilda ett nytt tillfälligt parti med en enda punkt på dagordningen:

  Att minska politikernas makt och öka väljarnas makt. Och få stöd för detta över blockgränsen.

  Med program som innehåller möjligheter att med beslutande folkomröstning överpröva riksdags-och regeringsbeslut liksom beslut av centrala statliga myndigheter. Inklusive att frånta politikerna dess makt att besluta om sina egna förmåner och partistödet.

  När en stor grupp väljare bedömare att besluten är ogenomtänkta och skadar befolkningen.

  Med löfte om att avgå och avveckla partiet för att bereda vägen för nyval så snart de beslut har tagits som skall ge väljarna den makt åter som politikerklassen har kapats åt sig.

  Det har aldrig varit meningen att politikerna skall ha makt att köra över folkets vilja på det sätt som t.ex. decemberöverenskommelsen innebär.

  Gillad av 3 personer

  • thojak skriver:

   Av intresse att känna till är, att motsvarigheten till ”DÖ” i ett s.k. ‘demokratiskt’ land implementerades i Berlin 1932, den s.k. ”Ermächtigungsgesetz/-abkommen”, vars syfte – som ”DÖ” – var att utesluta/förhindra vissa partiers deltagande/påverkan av politiken. Detta banade vägen för en mustaschprydd österrikares (med vissa spasmer i högerarmen) maktövertagande 1933.

   (Har inte lyckats finna annan motsvarighet till utstuderat odemokratiskt agerande av en till det yttersta vettskrämd politikerelit.)

   Arma Land!

   F.ö. utomordentligt bra skriv, Marcus !

   Mvh/TJ

   Gillad av 2 personer

 10. T skriver:

  Mille grazie Marcus Birro, du behövs mer för varje dag som går. Det är författarna kommer att skriva sanningarna för journalisterna har slutat göra det för länge sedan. De är bara den nya politiska adelns tjänare. Det är många fler som uppskattar det du skriver än tvärtom.

  Gillad av 2 personer

 11. Benny skriver:

  Du är jävligt skarp, Birro! Den förljugna media- och politikeradeln gräver sin egen grav, därom råder inga tvivel. Sanningen är helt enkelt omöjlig att tackla omkull. Historien kommer därför ge dig upprättelse. Kämpa på! Vi är mååånga som uppskattar din moral och din ärlighet.

  Gillad av 3 personer

 12. BjörnS skriver:

  Bra skrivet. Resonemanget kan dock generaliseras. Mycket av svensk medelklass bor segregerat och har små beröringsytor till ”no go”-zoner och utanförskapsområden. Det har varit så under en längre tid. Meldia och myndigheter tystat ner integrationsproblemen sedan åtminstone mitten på 80-talet. Obalansen i den förda politiken har dock växt och nu under de senaste två eller tre åren har personer De mest integrationsvänliga personer jag känner (medelklass) börjat uttrycka sin oro över verklighetsflykten i dagens invandringspolitik.
  Birro, jag tror din tid kommer snart. Tecken finns; bristande förtroende för traditionell media, vikande opinionssiffror för i stort sett alla utom SD och så vidare. Någonstans finns en smärtpunkt där avvikande röster hörsammas. Media kan då välja mellan att marginaliseras eller diversifieras. Inte nu, men snart?

  Gilla

 13. Henrik skriver:

  Brilliantly written!!! My family and I have waited for decades for the moments transpiring now. The threat of alienation was in my time a means of keeping people under control. Like the cowards we were, we let it masquerade as self-discipline. A lifetime ago we discarded such bad faith. It pleases me that Swedes are finally doing the same.
  My mother recently reminded me of what it was like. She commented on a flat observation I had made in regard to Canadian politics. Slyly she stated: “Don’t you know you should feel ashamed of having thoughts like that!?” Are those words not delicious!! Once upon a time I would have believed those words to have come from the regent, now it is clear they emanated from the court jester. It pleases me to no end that the threat of alienation has become rallying cry against the political and journalistic establishment! I guess “Racist!!” like “Wolf!!” can only be cried so often before its recipient no longer responds as ordered. When this is over Sweden will need a truth and reconciliation committee.

  Gillad av 2 personer

 14. Sten Lindgren skriver:

  Bra skrivet, det är verkligen anmärkningsvärt hur media skapat sin egen spelplan ofta i symbios med politiken och gärna utifrån ett besserwisserperspektiv.
  Ett aktuellt exempel är SVT.s inslag från Rinkeby, i sig anmärkningsvärt frankt, men det visade sig senare att man dolde en del av det otrevliga. Varför kan man fråga sig. Inte var det i en glödande ambition att visa sanningen. Motivet var säkert att om hela sanningen lades fram skulle det leda åskådarna till politiskt icke önskvärda slutsatser.
  Ett annat exempel är gårdagens Aftonbladet där Lena Mellin skriver ”Det går en väckelserörelse genom det politiska etablissemanget. De har tröttnat på idioter. Och säger kort och gott: Skärp dig och bete dig som folk.”
  Jag tror inte hon med denna uppmaning riktar sig till dem som kastar granater, knivmördar eller utför gruppvåldtäkter. Nej hon vänder sig till dem som reagerar på denna kriminalitet. För övrigt kan jag tillägga att jag länge har förundrats över hur en anställd på en tidning som i övrigt mest innehåller skvaller och trams kan tillmätas någon opinionsbildande betydelse över huvud taget.

  Gillad av 2 personer

 15. Alexander Zetterberg skriver:

  Du förlorade inte kontakten med ditt hjärta och envisades med att tänka själv – för det fick du betala ett högt pris.

  Utmärkt skrivet. Framtiden är här, och det gläder mig att du är en del av den!

  Gillad av 2 personer

 16. Nisse skriver:

  Journalistkåren är dekadent, moraliskt korrupt och maktgalen. Så går det när egoistiska människor lyckas gömma sig bakom en humanistisk fasad. Vanligt folk har blivit så totalt tvärlurade att dom inte fattar det.

  Gillad av 1 person

 17. Drömmaren skriver:

  Vi lever i en brytningstid och mot förändringarnas vindar kämpar de gamla dinosaurierna utan chans till seger. När jag lade ifrån mig din förra arbetsgivares utgåva var det dina krönikor som gjorde det djupaste intrycket på mig, de var äkta och rätt från hjärtat kändes det som. Du har din heder i behåll, inte många av dina gamla kolleger kan påstå detsamma.

  Gilla

 18. Zipper skriver:

  Marcus,

  Det fanns en tid då jag inte tyckte om dig. Jag tyckte du var självömkande och alltid ett offer.
  Kanske var det jag som var hård och såg saker enkelspårigt då. Kanske för att jag inte delar din syn på kristendomen (är själv ateist).

  Nu mera tycker jag att du är väldigt viktig för du vågar gå emot, du ifrågasätter och för det har du fått betala ett väldigt högt pris vilket också i sig självt bevisar att det du skriver faktiskt stämmer. Och vi lever i en demokratur.

  Jag hoppas att du inte ger upp och fortsätter att kämpa.
  Ge aldrig upp!

  Stort tack!

  Gillad av 1 person

 19. Max skriver:

  Det var väl Anderz Harning som någon gång i slutet på 80-talet sa; ”Per Albin gav oss folkhemmet i utbyte mot lydnaden, nu när folkhemmet håller på att krackelera skall det bli förbannat intressant att se vad som händer med lydnaden.”

  Keep on Mackan.

  Gilla

 20. Stefan skriver:

  TACK Marcus !!!! Så jävla bra skrivet !!!
  Är så otroligt besviken på dagens journalister på kvällstidningarna framför allt. Det fanns en tid förr när man läste dessa och de kändes lite seriösa ändå. Nu är det BEDRÖVLIGT DÅLIGA !!! Sluta köpt kvällstidningarna för flertalet år sedan. Sa upp mitt abonnemang på morgontidningen för en tid sedan pga. samma oseriösa skrivande krupit in även där. Lite skrämmande faktiskt, när man läst samma lokaltidning i över 30 år. Ännu mer skrämande är det när man ser hur SR och SVT beter sig i sin tänkta neutrala publikservice. Programledare i både radio och tv agerar fullt ut i sin egna politiska uppfattning istället för att vara neutral i sitt arbete. Det finns en del som sköter detta bra men helhetsintrycket av all mediautsändning i SR&SVT visar en tydlig agenda och politisk riktning som inte borde finnas där. Är självklart lika jävla illa oavsett mot vilken politisk riktning det pekar.
  Jävligt trist är det. Nu får man fan börja sjunga ”Staten och kapitalet OCH MEDIA sitter i samma båt…” Suck!

  Gillad av 1 person

 21. Caroline skriver:

  Jättebra skrivet Birro! fortsätt! dom kan aldrig ta din blogg ifrån dig och du ska veta att många följer dig och ber för dig. Guds frid! Jesus har läkedom för dina sår, fortsätt gå till korset och lämna bördorna till Herren och be om hjälp med att förlåta ❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.