Hur hamnade S därute?

Widar_bild_casual

Widar Andersson

Det är kanske inte så mycket att göra åt? Sådana här processer har kanske sin gång i Sverige liksom i många andra länder? Trots att de flesta människor i alla läger ser vad som håller på att hända så saknas förmågan att göra något åt det?

Den förhärskande medievinkeln, den nervösa anpassningen till det relativt udda tjattret på twitter och den politiska mittens abdikation till förmån för ytterligheter och ”idioter”, öppnar upp för ett Sverige som inom några få år kommer att ha ett så pass starkt sverigedemokratiskt parti som den som vill regera behöver anpassa sig till på allvar. Med allt vad det innebär för Sveriges öppenhet och frihetlighet. Och det är kanske inte så mycket att göra något åt?

SD agerar mycket skickligt. Affischkampanjen på Östermalms tunnelbanestation i Stockholm är ett exempel på hur genialt partiets spinndoktorer utnyttjar situationen. Affischerna fick snabbt ett oerhört starkt genomslag i medierna. På lite knagglig engelska bad SD om ursäkt för den ”röra och oordning” som regeringens positiva inställning till det utbredda och organiserade tiggandet ställde till med i huvudstaden.

Varenda innerstadsradikal av rang kastade sig ut på de sociala medierna och attackerade Stockholms lokaltrafik (SL) för att ha upplåtit allmän mark för ”rasistiska budskap”! Eftersom ingen från de regerande Socialdemokraterna har sagt ett enda pip i saken så lämnades hela medieutrymmet åt ytterlighetspersoner och åt dem som staterade som ”nyttiga idioter” i SD:s framgångsrika reklamevent.

Fem S-politiker i Stockholms landsting hävdade i Aftonbladet att SL hjälpte SD att ”sprida hat och lögner om olika etniska grupper.” På SVT skrev ledarna för S ungdomsförbund i Stockholms län att ”Stockholm är huvudstaden i ett land som värnar mångfald och för det är vi stolta”.

Det som händer här är således att de enda som framstår som kritiska mot tiggeriets misär och sanitära olägenheter i städerna är Sverigedemokraterna medan Socialdemokraterna tycks försvara tiggeriet och medan ytterligare några andra vill tysta SD genom att riva ner deras affischer. Givet opinionen i integrations- och tiggerifrågorna är detta inget annat än en trippelbingo för SD.

Hur hamnade S därute där man hamnat? Socialdemokraternas naturliga position borde ju vara att gå till storms mot tiggeri och alla andra former av exploaterande låglönearbeten och förslummade bostadsförhållanden. Men det har liksom gått troll i hela invandringsfrågan för S. Karriären tycks vara mer beroende av att tjoa ”rasism” nu och då istället för att ta sig an verkliga och samhällsförändrande problem som det utbredda och ökande tiggeriet onekligen är ett exempel på.

Texten är tidigare publicerad i Folkbladet.

19 reaktioner på ”Hur hamnade S därute?

 1. Janus Schantz skriver:

  Med risk för att detta inte är korrekt, så försöker jag citera ett uttalande som lär ha kommit från en riksdagsledamot i SD; Nu går vi i SD på semester, de andra partierna gör jobbet åt oss.

  Jag tycker att det uttalande känns som det var helt korrekt. Var är de andra och varför är de tysta?

  Gillad av 2 personer

 2. rombens skriver:

  Ja SAPs position är obegriplig och ansvarslös . S ledningen borde visa på statsmannaskap och leda oss ur detta dilemma. Endast socialdemokratin kan i rådande läge vända debatten och öppet diskutera integrations frågorna, invandringsfrågorna och flyktingproblemen . Alla andra partier blir misstänliggjorda .

  Ett gyllene tillfälle således för S att ta tillbaka initiativet i svenskpolitik för en avsevärd tid framåt. Vakna Stefan! Lägg örat mot marken och lyssna!

  Gilla

 3. Andreas Johansson skriver:

  ”tiggeri och alla andra former av exploaterande låglönearbeten”

  Hur exakt är tiggeri ett exploaterande låglönearbete? Vad gäller andra ledet, se Patrik Engellaus artikelserie om huruvida tiggeri är arbete, vad gäller det första, vem exploaterar tiggarna? Menar du att de flesta faktiskt är i klorna på kriminella ligor som tvingar dem att tigga mot deras vilja?

  Gilla

 4. Anders skriver:

  Varför den obligatoriska harangen om att SD hotar ”Sveriges öppenhet och frihetlighet”? På vilket sätt skulle förbud mot kriminellt organiserat tiggeri och att föra en för Sverige ansvarig invandringspolitik (t.ex. ad modum Kanada) vara ett hot mot vårt land? Det är ju precis tvärtom.

  Gilla

 5. Garpe Diem skriver:

  Svaret på frågan varför Socialdemokraterna inte ”går till storms mot tiggeriet” är ganska enkelt. Till skillnad från Sverigedemokraterna som har sin grund i det öppet rasistiska partiet ”Bevara Sverige Svenskt” så bygger Socialdemokraterna sin inställning till marginaliserade grupper på medkänsla och solidaritet, När man betänker denna skillnad mellan Sverigedemokraternas och Socialdemokraternas ideologiska traditioner så förstår man också att varför de båda partierna har en sådan olika syn på EU-migranternas tiggeri.

  Gilla

  • djkmmo skriver:

   Vilket kvalificerat trams. S har alltid strävat efter att hålla den här typen av invällande utanför Sveriges gränser. Palme stoppade det på 1980-talet, Carlsson i början av 1990-talet och Persson varnade för det i form av ”social turism”. Man har bara inte talat högt om det i valkampanjer.

   Man har alltid vetat att det scenario vi ser idag, med invandring och invällande av fattiga från andra länder, var ett hot mot välfärden och agerat efter det. Tidvis mycket hårt, t.o.m. hårdare än SD föreslår. Tittar man på t.ex. invandringsstatistiken så har invandringen alltid ökat under borgerliga regeringar och sjunkit under S-regeringar. Det är naturligtvis ingen slum, utan resultatet av medveten politik, både från S och de borgerligas sida.

   Din kommentar visar bara att du gått på S-propagandan. Tror du att Sverige var helt alliansfritt och neutralt under kalla kriget också?

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Historieskrivningen haltar betänkligt. SAP var fram till 1931 ett öppet våldsbejakande radikalt socialistiskt parti, vad vi idag skulle kalla kommunistiskt. Inte ett spår bättre än BSS. Partier kan uppenbarligen reformera sig. Även om Ingvar Carlsson faktiskt tog sig till att hylla Amalthemannen, en politisk mördare, långt senare. Idag är SD knappast mer populistiskt än sin förebild SAP.

   Gilla

 6. Tritonen skriver:

  Sveriges enda hopp är ett genomslag för SDs politik, med eller utan SD. Nuvarande extrema brist på handlingskraft från Sjuklövern under DÖ-paraplyet förvärrar situationen kontinuerligt. Widar ser klart. Tack för det!

  Gilla

 7. tomas skriver:

  Hej, hej… Tack så mycket…
  Tiggarna testar vårt tålamod och skapar dålig stämning..
  *
  Brandattentat mot migrantläger i Göteborg
  En husvagn totalförstördes i en brand i närheten av Klippan i Göteborg tidigt på lördagsmorgonen.

  Gilla

 8. Thomas Pettersson skriver:

  Från 1973 (G. Söderlund):
  ”Den radikalism som river alla moraliska och etiska normer i samhället,som finner förströelse i våld, som samarbetar med och underlättar för rörelser som vill störta demokratin, en radikalism som mest finns hos människor som lever det ljuva kapitalistiska livet, den kan väcka krafter och åstadkomma rörelser som skapar det ingen vill men som ingen hinner eller orkar förhindra.
  Socialdemokratin borde motverka en sådan utveckling genom att isolera vänstergrupper, skapa underlag för politiskt samarbete med demokratiska partier, betona att lag och ordning är ett demokratiskt krav, kräva respekt för enskild och allmän egendom, det skapande arbetet.
  Kort sagt, betona att land skall med lag byggas!”

  Kanske ser vi resultatet hos socialdemokraterna av att detta råd inte följdes, utan man lyssnade hellre till ”ett gyllene patrask som uppträder i radio och tv, kvälls och veckopressens skvallerspalter” (dåtidens social medier)” (idem).

  Integritet och sunt förnuft hos politikerna tycks ha försvunnit med vinden någon gång på -70 talet.

  Samma ärliga men förtvivlade röst som ovan – G. Söderlund tycker jag mig höra igen i Widar Andersons text.

  Gillad av 1 person

 9. Karl skriver:

  Men i public service var det fest:
  Rött vin med pimpinetta programledare och en nyss skjuten budbärare.
  Kan det bli bättre?

  Gilla

  • Garpe Diem skriver:

   Nyss skjuten budbärare, menade du du detta? http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6227185
   Faktum är att hetsen mot EU-migranterna snart kan leda till att någon skadas svårt eller dödas. SD:s reklam i Stockholms tunnelbana innebär en legitimering av hatet mot tiggare från Balkan. När retoriken mot minoriteter i samhället hårdnar så tar ibland svaga själar till vapen och lasermannens och Malmöskyttens våldsamma framfart borde ha stämt till eftertanke både bland de Sverigedemokrater som beställde reklamen och de som tillät att den sattes upp i tunnelbanan.

   Gilla

 10. Lennart Göranson skriver:

  ”Socialdemokraternas naturliga position borde ju vara att gå till storms mot tiggeri och alla andra former av exploaterande låglönearbeten och förslummade bostadsförhållanden” skriver Widar, och det är naturligtvis riktigt. Tillsammans med den fackliga grenen av rörelsen är en huvuduppgift att slå vakt om ”dem som är innanför” på bekostnad av ”dem som är utanför”. Man vill helt enkelt inte få in konkurrens på arbetsmarknaden, lågutbildade invandrare hänvisas hellre till arbetslöshet och transfereringar (särskilda åtgärder) än till enkla jobb som kan hota lönestrukturen. Men problemet med SD:s attraktionskraft är inte ett problem speciellt för S – SAP är inte längre det statsbärande partiet som har ansvar för det som händer i riket. Det är ett problem för alla som vill värna Sveriges position som humanitär rättsstat. Och det problemet måste vi tackla med goda argument, inte med demonisering av budbäraren eller med argument som är lika dåliga som motståndarens, bara med omvända förtecken.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.