Gästskribent ROBIN ERIKSSON: Sveriges demografiska statistik är bristfällig 

Grovt räknat kan man säga att de senaste 20 åren har antalet personer med utländsk bakgrund i Sverige ökat med 1,7 miljoner individer. Då räknar man ej med illegala invandrare. Jag skulle vilja ha mer sofistikerad statistik, som Jerzy Sarnecki brukar säga.   

Ibland läser jag om Sveriges demografi. Sådan statistik brukar ursprungligen komma från Statistiska Centralbyrån. Statistiken brukar säga att Sverige har cirka två tredjedelar svenskar och cirka en tredjedel personer med utländsk bakgrund. Personer med utländsk bakgrund brukar öka sin procentandel av befolkningen med en halv till en procentenhet per år.  

Man räknas som svensk om man är född i Sverige och har två svenskfödda föräldrar. Man räknas som person med utländsk bakgrund om man exempelvis är född i Sverige med två utlandsfödda föräldrar. 

Om man blir rånad säger man till polisen att ”Han såg svensk ut” eller ”Han var en svart afrikan”. Om du är född i Sverige med två svenskfödda föräldrar kan du ändå vara etnisk somalier. När vi kommer till tredje generationen är den svenska statistiken högst bristfällig. Om du är född i Sverige med två föräldrar som är danska invandrare räknas du som person med utländsk bakgrund trots att alla som ser dig på gatan uppfattar dig som svensk och du har samma kultur som svenskar.  

Om du som vuxen flyttar till Sverige från England och får barn med en annan invandrare från England kan du aldrig uppfattas som svensk (om folk hör dig tala) för du kommer alltid att bryta på engelska. Men ditt barn kommer uppfattas som svensk exempelvis om han rånar någon och skriker ”Hit med mobilen!”  

Nu säger vissa att jag är rasist. Om jag är rasist så är alla statistiker i USA (och många andra länder) rasister för de fokuserar på etniska grupper och struntar i om en latinamerikan har bott i USA i 200 år eller tre år.  

Om du som etnisk svensk flyttar till Bolivia och rånar någon kommer bolivianerna säga att det var en gringo eller en vit. De kommer ej att uppfatta dig som bolivian för att du lär dig spanska, lär dig dansa, blir katolik och arbetar och betalar skatt i Bolivia. Om du får barn med en annan nordeuropé kommer barnet inte uppfattas som bolivian om folk ser honom på gatan.   

I USA har de bättre demografisk statistik än i Sverige. Jag kan enkelt kolla på internet hur många i New York City eller Chicago som är vita, svarta, latinamerikaner och asiater. I New York City kan jag enkelt se att det bor 33 procent vita, 26 procent svarta, 29 procent latinamerikaner och 13 procent asiater. Tack för det. Det är så riktig demografisk statistik ska se ut. Ett minimumkrav är att vanligt folk enkelt ska kunna se hur många procent av befolkningen som tillhör de cirka fem största etniska grupperna i staden eller landet i fråga.  

Jag vill enkelt kunna kolla upp på internet hur många i Malmö, Umeå och hela riket som är vita, svarta, personer från Mellanöstern, latinamerikaner och ostasiater.  

Även i fattigare länder som Peru och Brasilien för de statistik över vilka etniska grupper som bor i landet och hur många procent av befolkningen de utgör. Men svensken som betalar halva sin inkomst i skatt ska ej få veta vilka som bor i hans land. 

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744. 

BILD: China Town i New York

Gästskribent