BIRGITTA SPARF: Alla kanske inte älskar mångkultur

Malmö kommun har sedan den allmänna rösträttens införande 1919 främst varit styrd av socialdemokraterna, med benäget stöd från kommunisterna, miljöpartiet och i viss mån liberalerna. Med undantag för två mandatperioder.

Styret har tidigare beslutat att det havsnära området Limhamn, som beskrivs som en lyxig idyll, efter omfattande nybyggnation av nya flerfamiljshus vid kajerna även ska bli en mångkulturell idyll. Detta genom att Malmö Kommunala Bostäder (MKB) godkänner socialbidrag som inkomstkrav för att fylla på med ”nyanlända” i sina nya hyreshus i området.

Vilket kan tyckas lite elakt och beräknande, i mina ögon. Vill de försöka dränka de fattiga och utsatta invandrarna med hjälp av de stigande havsnivåerna?

Att få bo i ett höghus i ett nybyggt betonggetto vid en kaj vid havet uppfattas av många som höjden av lyx. Därför har många malmöbor köpt dyra bostadsrätter i den nya stadsdelen. Samtidigt har MKB fyllt på i sina hyresfastigheter med nyanlända socialbidragstagare. Allt i syfte att förbättra integrationen mellan dessa två vitt skilda grupper, både kulturellt och ekonomiskt.

Detta är vad som hänt i en av MKB:s integrationslägenheter. Från Expressen här och här:

”DETTA HAR HÄNT

Till en början handlade ärendet om problem med oljud från lägenheten och nedsmutsning, något som MKB uppmanade föräldrarna att åtgärda.

I maj 2021 genomfördes ett misslyckats kidnappningsförsök. Det förekom bråk och höga smällar, en man med skjutvapen försökte tvinga med sig en av sönerna.

I juli 2021 besköts en lägenhet i fastigheten med flera skott. Kulan gick in i grannlägenheten där en kvinna låg och sov.

I februari 2022 – dagen efter skjutningen på Emporia där en av sönerna var misstänka – placerades en skarp termosbomb med 1,1 kilo dynamit utanför familjens lägenhetsdörr – som antändes med inte exploderade. En mamma med barn passerade sprängladdningen i huset. Byggnaden fick evakueras varvid boende — med i vissa fall små barn – i all hast fick lämna sina bostäder.

Samma dag detonerar en sprängladdning vid entréporten en annan adress där en syster till bröderna är skriven.

I juni 2022 uppmanade MKB föräldrarna att sönerna inte längre ska vara folkbokförda, bo eller vistas i lägenheten.

I mars 2023 sköts det flera skott mot en lägenhet i hyreshuset i Limhamns sjöstad tidigt på morgonen. Skotten träffade fönster på två olika lägenheter. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök”.

Det mångkulturella experimentet i Limhamn blev således inte den stora integrationssuccé som socialisterna hade hoppats på. Ingen av parterna verkar vara nöjda och tacksamma, varken bostadsrättsägarna eller de utsattta invandrarfamiljerna som går på socialbidrag.

Inte ens i MKB:s ledning är de nöjda, märkligt nog. Därför har de nu försökt vräka den aktuella familjen, utan framgång:

”Ett fjärde dåd mot hyreshuset i mars i år blev startskottet på en fortsatt kamp från hyresvärden att göra allt för att vräka föräldrarna – trots tidigare avslag i både hyresnämnden samt i hovrätten. Eftersom sönerna själva, enligt avslaget, inte själva begått brott i fastigheten kan de inte heller klandras för störningarna i fastigheten.

Nu tas fallet återigen upp i hyresnämnden, med grannarnas oro och rädsla för att familjen bor kvar samt riskerna med den hotbild som finns mot sönerna i fokus.”

En person från socialtjänsten uttalar sig:

”– Problemen handlar om den höga kvot av hyresgäster med försörjningsstöd. Generellt brukar tio procent av MKB:s boende bestå av familjer som är bidragstagare, men här placerade man en mycket större andel. När man väl ändrade sig, då var skadan redan skedd, säger socialarbetaren vi talat med.”

Ja, så kan det vara. Alla kanske inte älskar mångkultur lika mycket som våra politiker, som för det mesta slipper uppleva den i verkligheten.

Birgitta Sparf