
Esraa är en arabisk tjej på Tiktok. Hennes populära kanal har underrubriken ”Allt som rör Sverige och resor” (كل ما يخص السويد والسفر).
På sin kanal gör reklam för livet i Sverige, riktat till arabisktalande, med budskapet att ”det känns som att du är hemma i arablandet”.
Något torde dock vara annorlunda i Sverige, ja till och med bättre, eftersom så många araber valt att flytta hit. Det finns nog något här som saknas i hemlandet.
Uppenbarligen är det inte Sveriges exotiska kultur som lockar Esraas följare på Tiktok…
I en av sina videor visar Esraa upp Södra Förstadsgatan i Malmö som hon kallar ”en arabisk gata”.
”Det här är den arabiska gatan i Sverige”, säger Esraa enstusiastiskt. (هذا هو الشارع العربي في السويد)
I klippet får vi bland annat se restaurangen Damas på Södra Förstadsgatan 42 och klädbutiken Tahara som säljer slöjor och sjalar med mera.
På den här gatan är det, säger hon, ”omöjligt att känna att du befinner dig i Sverige”. Gatan är full med arabiska ”mahallat”, till exempel sockerbagare, restauranger, mataffärer, klädbutiker och marknader.

Hon avslutar videon med att säga att du kommer att känna att du är i ”ditt arabiska hemland” ( وطنك العربي).
Den antirasistiske forskaren Tobias Hübinette har en intressant blogg där han redovisar Sveriges demografiska utveckling. Under debatten om ”folkutbytet” nyligen hänvisade debattörerna ofta till Hübinette.
På Twitter den 26 mars år upplyser han om att mer än 65 procent av Malmös ungdomar numera har utländsk bakgrund. Många av dessa familjer kommer från arabvärlden.

Länsstyrelsens sajt informationsverige.se informerar om vilka bidrag man kan söka i Sverige samt hur man skickar pengarna till hemlandet.
För ett tag sedan visade Tidningen Bulletin statistik som visade att arabisktalande personer står för överlägset flest besök på sajten.
Samtidigt som den arabisktalande befolkningen växer i Malmö, flyttar ”gammelsvenskarna” därifrån. Det är ett fenomen som i USA brukar kallas ”white flight”.
Esraa visar i ett annat klipp stolt upp den stora moskén i Malmö, finansierad av Qatar. Moskén, säger hon, är granne med en kyrka. Men medan kyrkan är tom är moskén full med folk.
Malmöimamen Basem Mahmoud kommer ursprungligen från Jordanien. Han invandrade till Sverige 1989.
I en predikan sa imamen så här om Malmös demografiska förändring: ”Men muslimerna och muslimernas barn är här för att stanna. Och Sverige är vårt. Det är vårt, vare sig de vill det eller ej. Om tio-femton år, så är det vårt”.
I ett klipp visar Esraa upp stadsdelen Planteringen i Helsingborg som hon kallar ”ett muslimskt kvarter” (حىّ المسلمون)
Hon påstår att majoriteten av invånarna i Planteringen är araber.
Här finns, säger hon, arabiska frisersalonger, restauranger och butiker. Men det viktigaste av allt: det finns en moské.
Esraa marknadsför även en arabisk advokatbyrå som man kan anlita om man har ”problem” med socialtjänsten:
Läs även: ”En ung somalisk kvinna om längtan efter återvandring”