MOHAMED OMAR: En ung somalisk kvinna om längtan efter återvandring

På ett nätmagasin kallat Kult intervjuas ”estradpoeten, storytellern och människorättsaktivisten” Khadra Osman. Intervjuaren är ett stort fan till den intervjuade. Hon berättar i inledningen hur berörd hon blev av en av Khadras poesiuppläsningar i Malmö 2018:

”Omskakande och omfamnande. Vi var många som satt i tårar under och efter hennes uppläsning.”

Khadra berättar sedan om början på sin bana som estradpoet:

Jag var kanske elva år när jag läste upp för första gången. En av de första gångerna var på Somali Kulturfestival på Garaget i Malmö. Då läste jag inte en av mina egna texter utan jag citerade andra poeters dikter. Det var ett kulturevent för vuxna och jag var så sjukt nervös att jag trodde att jag skulle svimma. Men den bästa känslan är efteråt – och den gjorde att jag ville fortsätta göra det.

Människorättsaktivisten Khadra vill hjälpa andra tjejer genom att engagera sig olika projekt som poesievent, bokcirklar för barn och “Slöjlabb”. Hon sitter i styrelsen för Ungdomens nykterhetsförbund och Rädda Barnen. På Rädda Barnen får barn och ungdomar sy slöjor i ett projekt som kallas ”Slöjlabb”.

Khadra är född i Sverige och uppvuxen i Malmö, men hennes föräldrar kommer från Somalia. Den somaliska identiteten är mycket viktig för Khadra:

Det är viktigt för mig att representera mitt folk och där jag kommer ifrån. Vi befinner oss i en tid där man ser illa på folk som ser ut som mig. Vi är mångsysslare. Vi är poeter. Vi är kreatörer. Vi är egenföretagare. Vi är lärare. Vi finns överallt. Jag vill visa unga flickor som ser ut som mig att jag också kan, att de också kan, och att de inte ska lyssnar på vad media säger om vad de kan eller inte kan göra.

Khadra berättar att hon Sverige möter rasism och fördomar ”hela tiden” och ”överallt”. Intervjuarn förtydligar genom att tala om detta ”konstanta tryck av rasism”.

Hon är ”fascinerad” av sitt moderland Somalia:

Khadra berättar om hur hon har börjat röra sig mot den kultur som är hennes men som hon inte har haft ett direkt möte med då hon är uppvuxen i Sverige. Hur moderlandet Somalia har börjat fascinera henne; dess folk, historia, poesi, väckt en ny upptäckarlust och kärlek i henne.

– Jag har börjat utforska det med att skriva kärlekstexter till mitt moderland, där jag fantiserar om hur det känns när solen smeker mot ryggen, att vandra på stränderna, att dra upp sanden och beundra varje sandkorn, att laga maten, att lära känna människorna. Att gå tillbaka till mina roots genom att lyssna på somaliska dikter. Somalia kallas för poeternas nation av en anledning – och det försöker jag utforska nu.

Khadra har skrivit diktsamlingen Nafta, en kärleksförklaring till moderlandet Somalia. Jag har inte tagit reda på om den är utgiven än, och i så fall i vilket format.

I det första avsnittet av Khadras podd ”Se genom mina ögon” framgår det att hennes engagemang för andra tjejer framför allt riktar sig till tjejer som delar hennes identitet, det vill säga mörkhyade muslimska tjejer.

Khadra blev frustrerad av ”bristen på representation” i Sverige. Hon kände inte att hon i lika hög utsträckning kunde identifiera sig med vita människor. Hon startade sin podd som en del av en ansträngning att skapa plattformar för, och för att inspirera, människor som såg ut som hon.

Khadra beskriver hur svår hennes barndom var eftersom en majoritet av barnen inte såg ut som hon gjorde. Hon kunde därför inte känna gemenskap med dem. En av hennes finaste minnen var en period då hon gick på en islamisk friskola.

Under gymnasiet blev Khadras islamiska tro ifrågasatt av lärare och elever. Det inspirerade henne till att lära sig mer om islam. Ju mer hon lärde sig om islam, desto starkare blev hon. Hon ”landade i sig själv”. Hennes budskap till andra tjejer, som är som hon, är att ”sätta sin tillit till Allah”, och trots svårigheterna som de möter i Sverige, kämpa för att nå sina mål.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten (2/8 2021) argumenterar Khadra mot förslag om slöjförbud:

Det är inte slöjan som inte hör hemma i vårt samhälle. Det är trångsyntheten och intoleransen gentemot andras livsåskådningar som inte hör hemma i vårt samhälle.

[…]

Låt oss kalla slöjförbudet för vad det är, det är ett förbud som förtrycker och diskriminerar muslimska kvinnor och används som ett verktyg för att förminska slöjbärande muslimska kvinnors autonomi.

Jag upptäckte Khadra på Tiktok där hon kallar sig Khadra Carte. I ett klipp beskriver hon på svenska sin starka kärlek och längtan till moderlandet Somalia.

I ett antal klipp framgår det att Khadra nu flyttat till Kairo i Egypten där hon studerar Koranen:

@khadrac

Nobody can tell me Egypt is not a parallel universe 😭✋🏾 #cairo #egypt #writerosoftiktok #fypegypt #exploringegypt

♬ original sound – Khadra Carte

Khadra beskriver i lyriska termer lyckan av att leva i ett islamiskt land där hon får höra böneutrop fem gånger om dagen och känna sann gemenskap:

@khadrac

Getting heart attacks every other day because of these toktok drivers 😭✋🏾 #cairo #writeroftiktok #fypegypt #exploringegypt

♬ original sound – Khadra Carte

Hon tackar Allah för den möjlighet hon fått att lämna Sverige och flytta till Egypten. För första gången i sitt liv känner hon att hon hör hemma. Hon frågar sig själv varför hon väntat så länge med att flytta till ett islamiskt land.

I kommentarerna på Tiktok är det många unga som beskriver sin längtan att utvandra från det icke-islamiska Sverige och ber Khadra om råd.

Stöd mitt arbete genom att bli månadsgivare på Patreon. Klicka här

Följ mig på Facebook här

Mohamed Omar