BIRGITTA SPARF: Vit medelklass är för vit och väljer fel

TV-programmet ”Gift vid första ögonkastet” är för homogent, deltagarna är enbart vita medelklassmänniskor. SVT speglar därmed inte hela Sverige trots sitt uppdrag att göra just det. Enbart vita människor ansöker till programmet, därför bör SVT aktivt arbeta för att få in även andra etniciteter och hudfärger.

Det menar rasisten, förlåt: anti-rasisten Anitha Cleméns. Hon stör sig något alldeles förbannat när hon ser vit medelklass i den svenska statstelevisionen. Hon är adopterad från Indien och var tidigare gift med Calle Schulman, då förstår ni på ett ungefär vem hon är och vad hon har för värderingar. Och hon har faktiskt inte helt fel.

Ska man tro på nutidens kommersiella reklam så har blonda svenska medelklasskvinnor en mycket stark preferens för män från Angola, Burkina Faso och Djibouti. Och varför inte också slänga in några sedesamma muslimska kvinnor från Somalia, Syrien och Irak i programmet? Naturligtvis iförda strikt hijab eller niqab. Så det blir lite mer kulturell och religiös blandning inom äktenskapen.

Programmakarna matchar idag ihop paren utifrån livsåskådning, syn på familj, intressen etc. Men det verkar fungera dåligt, så de kan lika gärna strunta i matchningen och blanda hej vilt enligt mångfaldsprincipen. För att få lite fart både på äktenskapen och programmet.

Cleméns har jobbat på TV, hon kan säkert ställa upp som mångfalds- och ursprungskonsult, enligt det exakta procenttal som anses korrekt för dagen. Hon verkar ha en bra färg- och bakgrundskarta som man kan använda sig av.

Det skulle bli ett spännande program, där den vita medelklassen får lära sig att inte vara så förbannat rasistisk vid val av make/maka!

Birgitta Sparf