GABRIEL OXENSTIERNA: Skolstrejkaren Greta utnämns till hedersdoktor – i teologi

Den klimatreligiösa kulten får snart en fin bekräftelse av sin religiösa status: Greta Thunberg utnämns den 9 juni till hedersdoktor i teologi. 

Greta är 20 år och mest känd för sin karriär som skolstrejkare och klimatreligiös profet. Nu premieras detta med ett hedersdoktorat av teologiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Läs nyheten här.  

Hedersdoktor är universitetets finaste titel: ….the university says that 30 ‘distinguished individuals from around the world’ will become ‘new honorary doctors’ and be awarded the title of ‘doctor honoris causa’ which is called ‘the University’s highest recognition.’ 

Att utnämna henne till hedersdoktor i just teologi är en logisk femetta: Greta är redan den högsta aposteln i klimathotskyrkan, profet är hon definitivt, och kanske är hon rentav klimat-Jesus?  

Gretas valspråk har hittills lydit: Follow the climate science!  
I kraft av sin finska hederstitel i teologi kan hon nu lämpligen ändra till Follow the climate religion!  
Men vem vet, hon kanske avsäger sig hederstiteln? Hon kanske genomskådar detta som ett djävulens bländverk och i stället skriker ”How dare you, finndjävlar”. 

= = = = = 

Religiösa föreställningar och övertoner används ofta i klimatfrågan. Klimathotet har gjorts till en sekulär troslära. Det är något av en lagfäst, statlig religion, som unisont predikas av statsmedia och politiker.  

Vi har tidigare här på DGS publicerat en ordlista för att belysa alla religiösa övertoner i klimatfrågan. Du hittar den här

Gabriel Oxenstierna är fil.dr. i nationalekonomi vid Stockholms universitet, författare till böcker för finansmarknaden och aktiv som klimatskribent på bloggen Klimatupplysningen.