BITTE ASSARMO: Ingen konspirationsteori att eliten vill att vi äter insekter

Den oberoende dissidenten Pär Ström tar upp ett intressant ämne i det senaste avsnittet av sin vlogg Nu fan räcker det, nämligen budskapet att vi bör äta insekter. Propagandan för insekter som föda har kablats ut i ett antal år nu och efter att ett gammalt recept från ICA uppmärksammats i sociala medier har folk uttryckt irritation.

Detta har fått public service att snabbt som ögat gå ut med varningen om att det handlar om rena konspirationsteorierna. Och det är klart, uppgifterna om att livsmedelsjättarna skulle smyga ner insekter i maten i lönndom är sannolikt falska. Men bortsett från det kan man inte avfärda de senaste årens alltmer intensiva propaganda för insekter som människoföda. Det finns definitivt en strategi här och att regim-TV så snabbt försöker slå ner allt folkligt motstånd gör det bara ännu tydligare.

En google-sökning på ”äta insekter” ger över 400 000 träffar, söker man på ”insekter mat” får man över tre miljoner. Bland dem finner jag bland annat följande rubriker:

Äta insekter – en smaklig lösning på dagens globala problem (Sveriges lantbruksuniversitet)

I Danmark äter man insekter – varför gör inte vi det? (SVT)

Mums med insekter? Jodå, attityden till livsmedel kan ändras (forskning.se)

När börjar vi äta insekter i Sverige? (Expressen hälsa)

Äta insekter (Film & Skola)

Fritt fram att äta mjölmask i hela EU (Dalarna Science Park)

Gemensamt för artiklarna är att de intar en mycket positiv attityd till insektsätande och framställer det som ”det stora proteinskiftet” och något som måste göras för klimatets skull. Man vill också gärna framhålla hur oerhört läckert det är, som i artikeln på Dalarna Science Parks hemsida:

”I Dalarna finns företaget Tebrito som odlar och vidareförädlar matinsekter i en fabrik strax utanför Orsa. Här finns företagaren och vd:n Nils Österström som jobbat med storskalig mjölmaskproduktion i ca 5 år och som förstås nu är glad med stor framtidstro. Tebrito är med i Dalarna Science Parks affärsutvecklingsprocesser.

– Ja, det är verkligen roligt att vi äntligen har fått ett klartecken från EU att mjölmask nu är godkänt som människoföda! EUs befolkning får nya möjligheter att utforska dessa kulinariska läckerheter, menar Nils Österström.”  

Sveriges lantbruksuniversitet driver ett projekt för att ”utveckla ett nytt svenskt, välsmakande, protein- och mineralrikt livsmedel baserat på svensk hussyrsa”. För att också kunna skapa läckra maträtter av syrsorna samarbetar man med en stjärnkock. På hemsidan finns mängder med artiklar som propagerar för insektsätande, med rubriker som Mjölmask – överraskande gott? Men hellre som chips än som paté., Skalbaggsmuffins och termitburgare: nya afrikanska kokböcker puffar för recept med insekter och Svenskuppfödda insekter – framtidens mat?

Den här insektspropagandan förekommer inte enbart i Sverige, utan i minst lika hög grad i resten av västvärlden. Webben svämmar över av artiklar från allt från veckopress till universitet, där skribenterna hyllar insektsätande, inte sällan på tvivelaktig vetenskaplig grund. Det rör sig om allt från vädjande uppmaningar till direkta krav på att vi ska ersätta kött och fisk med mjölmask och syrsor och vad det nu kan vara för annars…

Ja, ni fattar. Annars kommer jorden att gå under. Inom tio år.

Det sista har jag ännu inte läst, men eftersom vi alltid brukar ha just tio år på oss innan apokalypsen är ett faktum bör det vara en relativt realistisk gissning.

Hur ”det stora proteinskiftet” ska kunna implementeras på bred front har jag ännu inte lyckats utröna, men att det skulle ske frivilligt tror jag är ganska uteslutet. Återstår tvång eller stigmatisering. Vilket det blir får framtiden utvisa.

Bild: Frystorkad mjölmask, klar att avnjuta, via Wikimedia Commons

Bitte Assarmo