BITTE ASSARMO: Det är klart det utbredda hedersförtrycket beror på invandringen

Att hedersvåldet fått fäste i Sverige beror inte på invandringen av människor från våldskulturer där hedersvåld är vardag. Det beror i själva verket på oss svenskar och på vår oförmåga att integrera dessa våldskulturer i samhället. Det påstår liberalerna Johan Pehrson, Juno Blom och Paulina Brandberg i en pompös debattartikel i Expressen. Med anledning av mordet på Fadime Sahindal, som mördades i januari för 21 år sedan, slår man sig nu för bröstet och påstår sig vara först med att uppmärksamma hedersförtrycket och bäst på att hantera det.

Det är sant att Nyamko Sabuni var hårdare än många andra partiledare i sin retorik om hederskultur, men så värst mycket har Liberalerna ändå inte åstadkommit i frågan. Det lär de inte göra denna gång heller, helt enkelt eftersom de är så genuint ohederliga. När Johan Pehrson och hans kollegor väljer att prata om att hedersförtryckets utbredning lyfter de nämligen ansvaret från hederskulturens utövare och lägger det på svenskarna istället:

”Att hedersförtrycket fått fäste i Sverige beror inte på invandring, utan på att Sverige inte klarat av integrationen.” skriver de. Vi svenskar, som folk och som samhälle, har misslyckats. Och Liberalerna vet dessutom varför:

”Misslyckandet har berott på en bristande insikt om att vår frihet bygger på gemen­samma värderingar, gemensam lagstiftning och ett gemensamt språk.”

Vilka är det då som gett uttryck för denna ”bristande insikt”? Ja inte är det vi vanliga dödliga, åtminstone. Vi har tvärtom tjatat i åratal om vikten av att invandrare från främmande kulturer anpassar sig och lär sig språket och värderingarna, med följden att vi har blivit kallade rasister så snart vi andats om saken. Under lång tid fick vanligt folk knappt prata om integration för då var det minsann vi ”gamla svenskar” som skulle integreras i det ”nya Sverige”.

De enda som inte fattat vari problemen ligger är alltså de förnäma politikerna själva, och deras nära lierade inom main stream-medierna. Eller så har de fattat och struntat i konsekvenserna. Jag vet inte vilket som är värst.

Att hederskulturen fått fäste i Sverige är alltså politikerväldets fel. De skyldiga är sådana som Pehrson, Blom och Brandberg, som fortfarande slänger ur sig halvsanningar för att de inte vågar säga det som alla vet, nämligen att hedersförtryckets utbredning beror just på invandringen och ingenting annat.

Och även om det nu skulle handla om integration, varför skulle det vara ”vi” som misslyckats med den? Integration är sannerligen inte bara mottagarlandets ansvar utan i ännu högre grad invandrarnas. Misslyckandet ligger hos de invandrare som valt att behålla traditioner som inte passar in här istället för att anpassa sig till det svenska samhället.

Det här vet naturligtvis Liberalerna lika väl som vi andra, men de vågar inte säga det rakt ut. Det finns ett passande ord för det; hyckleri.

Självklart tar de också upp det så kallade civilsamhället, som politiker alltid älskar att prata om, och som de menar ska bidra med ”värdefulla insatser”. Det har vi hört förut och hur lyckat brukar det bli? Islamistpropaganda i moskéer, terrorrekrytering på fritidsgårdar och bidragsslukande luftslott som utger sig för att vara läxhjälpsföreningar. Behöver jag fortsätta?

Politikerväldet har konstant, ända sedan mångkulturen började resultera i allvarliga samhällsproblem, riktat sig till fel delar av det så kallade civilsamhället. Och det går åt helsike varenda gång. Ingen skulle bli gladare än svenska folket om regeringen verkligen lyckas få bukt med hedersförtrycket. Men jag tror det inte förrän jag ser det.

Bild: Pixabay

Bitte Assarmo