Gästskribent ROBIN ERIKSSON: Amerikaner

En gång bodde jag på ett hotell i ett grannland till USA. Det kom dit många amerikaner. De var vita, latinamerikaner, asiater och svarta. En av de svarta kom från Brooklyn. Han svor vartannat ord han sa och var en gangster som ville köpa knark. Han blev utkastad från hotellet rätt fort. De andra hade alla den amerikanska mentaliteten även om de hade olika slags gener.

En amerikan gick in i mitt hotellrum och satte sig i sängen och talade med mig. Jag fick lite bögkänsla men jag tänkte att det är väl så amerikanerna är. En vit amerikan från Ohio gick ut och joggade varje sen eftermiddag. När han kom hem ställde han sig och rökte utanför hotellet. Senare flyttade han till en egen lägenhet och då ville han att jag skulle besöka honom.

En amerikan frågade om jag ville hans bibelstudiegrupp skulle komma till mitt hotellrum och studera Guds ord med mig. En amerikan frågade om jag ville hänga med på strippklubb.

Landet jag besökte hade många mord. Jag kände mig ändå trygg. Amerikanerna på mitt hotell brukade säga ”I got your back”. Om jag behövde hjälp med något kom jag ej på tanken att gå till någon myndighet. Amerikanerna fick backa upp mig.

En gång hörde jag en svensk tala. Han hade besökt USA. Han hade gått i kyrkan. Det hade kommit 800 besökare. De hade tre gudstjänster per söndag. Det var en minikyrka i USA. Han sa att de andra i kyrkan kom och frågade om han ville bo hos dem ett tag. Vissa i kyrkan kom och sa att om man behöver ett jobb är det bara att säga till så får man ett jobb av dem.

Om man är blind i USA behöver man ej skicka en blankett till staten som säger att man vill gå på gym en gång i veckan så man ansöker om en ledsagare. I USA går du till kyrkan om du är blind så hittar de någon som hänger med dig till gymmet en gång i veckan.

En amerikan blev sparkad i munnen av en häst. De andra i samma kyrka samlade in pengar så han fick 700 000 kronor för den bästa privata vården.

En gång hörde jag på ett amerikanskt radioprogram. En kvinna som var 40 år ringde in. Kvinnans 65-åriga mamma hade flyttat in hos dottern. Mamman var pensionär och hade köpt en dyr sportbil som hon åkte runt med. Mamman vägrade att betala hyra och mat. Om dottern pratade med mamman började mamman att härja. Kvinnan som hade två barn frågade vad hon skulle göra. I Sverige är det självklara svaret att man går till snuten eller socialen. Den amerikanske radioprataren sa att gå till din pastor så får han säga åt din mamma att hon ska flytta eller börja betala inom 60 dagar, annars kommer polisen och bär ut henne.

Amerikaner är som i filmer. De börjar prata med folk de ej känner. Då jag var i grannlandet till USA brukade amerikanska kvinnor försöka ragga upp mig. De pratade med mig och bad om mitt mobilnummer fast de ej kände mig. Det har aldrig hänt i Sverige. Om man blir approcherad av någon kvinna i Sverige är det någon som har gått i samma klass som en i flera år.

Varför tror amerikanerna ej på statsindividualism som är den svenska kulturen år 2022? En statsindividualist är oskuld trots att han ej tror på någon religion som säger att han måste vara oskuld tills han gifter sig. En statsindividualist bor i en etta och trycker på en knapp så får han levererad skräpmat av en pakistanier som kör moppe på trottoaren för några kronor i timmen. Om en statsindividualist ser att någon vandaliserar grannens dörr mitt i natten så gör han inget. Då en statsindividualist blir begravd kommer ingen på begravningen. Men statsindividualisten hatar italienare som levde år 1950 (som hade 1000 gäster på sin begravning) för de var onda rasister, sexister och homofobiker.

Jag tror USA har många statsindividualister men de är sedan länge begravda. Eftersom USA förr i tiden hade en liten välfärdsstat dog statsindividualisterna ut medan de som kunde skapa ett civilsamhälle överlevde. De som hjälpte sina grannar vid inbrott, hjälpte och fick hjälp av andra i samma kyrka och som kunde ragga upp en kvinna i köpcentrumet överlevde. Statsindividualisten dog ut.

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744.

Gästskribent