Gästskribent ROBIN ERIKSSON: När undervisning sker på distans får snygga tjejer sämre betyg

Då jag gick i gymnasiet sa en hyfsat snygg och blond brud i klassen att hon var missnöjd med sitt betyg i datakunskap (tror jag det hette). Hon bokade ett möte med den manlige läraren och pratade med honom. Sedan fick hon högre betyg.

Vi hade ett prov i datakunskap och i slutet av provet skulle läraren spara våra prov på en USB-sticka. Det var hans problem att spara proven från allas datorer. När jag skulle få mitt betyg sa läraren att han hade gjort något fel så mitt prov hade inte sparats på USB-stickan. Men jag fick i alla fall godkänt. På den tiden kunde man få IG, G, VG och MVG. Han trodde jag skulle bli nöjd. Jag sa att jag har väldigt få godkänt och jag hade pluggat rätt mycket till provet så jag vill inte bara ha godkänt för jag är säker att jag fick minst väl godkänt. Då ändrade han mitt betyg till väl godkänt. (Någon lektion senare hade han hittat mitt prov och jag hade fått tillräckligt många poäng för väl godkänt.)

Jag hade en invandrare i klassen i gymnasiet. Vi hade nationellt prov i svenska. Vi skulle skriva någon slags uppsats i klassrummet. Jag kommer ihåg att jag satt halvlångt fram till vänster och invandraren halvlångt bak till höger. När vi fick rast gick invandraren till datasalen och skrev ut en massa information. Om jag minns rätt skulle man skriva en hyllande uppsats om Martin Luther King. När man går i svenska skolan får man lära sig att de två gudar eller helgon som finns är Martin Luther King och Nelson Mandela (jag har kommunicerat med en engelsman och han säger att det är likadant där medan republikanska politiker utmålas som djävulen). Om man säger att man föredrar Silvio Berlusconi, George W. Bush eller Jungfru Maria blir de feministiska lärarna ilskna.

Invandraren satte sig sedan i klassrummet och hade de olika utskrivna papperen framför sig på skolbänken när han skrev uppsatsen. Vi andra tyckte det var konstigt att han fuskade så öppet (vi andra smygkollade bara på grannen för att försöka se något ord här eller där) men läraren som satt några meter bort brydde sig ej. Läraren var en svensk feministisk hona som älskade mångkultur. Invandraren sa ”Jag kan knappt svenska men jag får toppbetyg ändå för jag är invandrare”. (Invandraren var rätt bra i skolan men han var ej så bra på svenska. Han var även snäll mot mig.) Nyligen har det kommit forskning som säger att när snygga tjejer måste plugga på distans sjunker deras betyg. Manliga lärare sänker deras betyg mer än kvinnliga lärare när de inte vet att de är snygga tjejer. Det tycks finnas många manliga lärare som ger snygga tjejer bra betyg bara för att de är snygga tjejer.

Det sägs ofta att flickor är mycket bättre i skolan än pojkar och de pluggar oftare på universitet. Jag tror det har att göra med att manliga lärare ofta ger flickor bättre betyg för de vill vara snälla mot snygga tjejer. Kvinnliga lärare är ofta feminister som vill hjälpa flickorna på traven mot att kunna krossa glastaket så de kan bli VD på IKEA eller Volvo, eller så ska flickorna bli tandläkare, jurister eller något annat som ska ge dem hög status. Därför ger även kvinnliga lärare flickorna högre betyg än de borde ha. Pojkar är mer konservativa så därför får de ofta sämre betyg än tjejer som oftare är liberaler, socialdemokrater eller kommunister.

Det bästa för att få ett samhälle med rättvisa betyg är antagligen att de nationella proven avgör elevens betyg till 100 procent och att den som rättar proven och sätter betyg ej vet om den som har skrivit provet och får ett visst betyg är snygg eller ful, lång eller kort, tjock eller smal, hanne eller hona, nationalist eller PK-ist. Men nu skulle nog många lärare klaga och säga att ”även lektionerna spelar roll” eller ”den sociala kompetensen är så viktig i dagens samhälle”. Det är deras ursäkt för att få diskriminera konservativa, fula och pojkar.

BILD: Filmen Clueless (1995).

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744.

Gästskribent