LARS HÄSSLER: Dean Martin – artist, familjeman, golfare – en man med integritet

Dean Martin (1917-1995) var en av 1900-talet största sångare, komiker och filmstjärna. Han är mest känd för sin tid med komikern Jerry Lewis och senare som medlem i det så kallade Rat Pack, med bland andra Frank Sinatra och Sammy Davis Jr. Så varför skriva om honom här på Det goda samhället? Jo, dels finns det nu en dokumentär på SVT Play om honom, dels hade han integritet och civilkurage, något som dagens politiker borde anamma, dels och är det lite nostalgi från en svunnen tid.

Han föddes i den lägre medelklassen i en liten stad, Steubenville i Ohio, där fadern var skräddare. Föräldrarna var italienare, italienskan var hans första språk, och han lärde sig engelska först i skolan. Men studier var inte hans ”grej”, och han arbetade senare med diverse jobb; i stålfabrik, langa sprit, croupier och boxare.

Samarbetet med Jerry Lewis slutade i fiendeskap 1956 efter tio framgångsrika år, Martin ansåg att Jerry var ”nothing to him but a dollar sign”. Martins filmkarriär tog sedan fart med filmen The Young Lions (1958) med bland andra Marlon Brando och Montgomery Clif. Hans artistkarriär tog honom till TV-stationen NBS:s ”The Dean Martin Show” som blev en succé i tio hela år (264 gånger) och vann en Golden Globe Award för bästa TV-show. Det var här han grundade sin image som ”laid-back” och ”easy-going” smokingklädd rökare och whiskydrickare. De bäst kända sångerna var ”Volare” och ”Everybody loves somebody”, som till och med slog Beatles sång ”A hard day’s night” som mest sålda skiva 1964 i USA.

Dean Martin blev en av de mest populära artisterna i Las Vegas där han och Frank Sinatra blev vänner och kollegor, och Martin blev en av de legendariska Rat Pack medlemmarna tillsammans med bland andra Sammy Davis Jr och Peter Lawford (gift med president Kennedys syster). Martin var ”The King of Cool”. Både Frank Sinatra och Elvis Presley beundrade honom. Martins dotter berättade att Elvis “looked at me in the eye, held my hand, and said, ‘I love your dad. They call me the king of rock ‘n’ roll, but your dad’s the king of cool.’

Både Frank Sinatra och Sammy Davis Jr stöttade JFK i hans presidentvalskampanj men när JFK höll sin invigningsbal i Washington var Sammy Davis inte välkommen, den nyvalde presidenten ville inte ha några blandäktenskap på festen, Sammy Davis var nämligen gift med svenskan May-Britt Wilkens. Då vägrade Dean Martin att delta på invigningen: “I’m not going to be part of the inauguration if Sammy isn’t going”, men Sinatra gick. Martin var republikan men röstade på demokraten Lyndon B Johanson 1964 men var helt ointresserad av politik och litade aldrig på politikerna.

Martin var gift tre gånger och fick åtta barn. En av hans döttrar, Gina, gifte sig med Beach Boymusikern Carl Wilson och en av hans söner, en stridspilot, dog i en flygkrasch. Olyckan tog Martin mycket hårt, han blev djupt deprimerad och började dricka (Aristoteles Onassis blev även han helt förkrossad när hans son omkom i en flygolycka).

Trots Martins rykte som alkoholiserad artist; på hans bilnummerplåt stod det DRUNKY, var han mycket måttfull med alkohol (det var äpple-juice i whiskyglasen) och festade inte med resten av gänget i The Rat Pack. Tvärtom, han kom nästan alltid hem till middag med familjen, till fru och sina barn som han älskade (han var gift med fru nummer två i 20 år). Paret hade ofta fester hemma, men Martin minglade endast några timmar och försvann sen

till sitt TV-rum. Det hände ibland, när festen blev för livlig, att han ringde polisen och uppgav att han var granne och klagade på oväsendet. När polisen sedan kom och uppgav att grannarna klagade mötte Martin dem och uppmanade gästerna lugna ned sig, med resultatet att festen dog och Martin kunde gå och sova.

Hans stora intresse, bortsett från familjen var golf. Han ansågs som underhållningsbranschens bäste golfspelare med ett handicap på 6 och han startade även ett golfbollsmärke som han saluförde. Hans intresse var så stort att han hade som villkor till sin populära TV-show att han inte skulle ha några repetitioner och inte behöva komma till studion förrän på eftermiddagen samma dag (efter golfen). Någon annan fick ta hans plats under repetitionerna men Martins skicklighet som improvisatör och lediga stil var så stor att han lyckades genomföra showerna som alla blev succéer. Han dog 1995 i cancer, och ljusen på Las Vegas Strip dimmades ner till hans ära.

Så vad var Martins bidrag till dagens människor, och även politiker? Han var i princip en konservativ person som älskade sin familj, trodde på kärnfamiljen och traditionella värden. Han var ingen som skulle ha vurmat för genus, värdegrund eller intersektionalitet, men han stöttade de svarta i deras jämställdhetskamp.

Han hade också civilkurage, vägrade att gå på Kennedys invigningsfest, en fest många skulle dödat för då Sammy Davies inte var välkommen. Martin, som hade stark självkänsla, hjälpte ofta sina motspelare med deras repliker, till skillnad från till exempel Marlon Brando som ofta djävlades med sina. Martins karriär var inte det viktigaste i livet, det var familjen (och till viss del golfen) och att han ställde så höga krav på att medverka i NBS TV-show (villkor han inte trodde de skulle acceptera) visar att karriären inte fick inkräkta på familjen. Han vägrade också att medverka till The Rat Packs vilda fester, trots Sinatras påtryckningar. Han gick sin egen väg, hade integritet – han var helt enkelt en hedersman.

Lars Hässler