BITTE ASSARMO: Uddlös satir för förvuxna fjortisar

Då och då händer det att folk blir avstängda från sociala medier för att de har uttryckt något som Twitters och Facebooks algoritmer ogillar. Till exempel så kan kritik mot islam ofta medföra avstängning från Facebook, liksom kritik och satir som riktas från höger mot vänster. Som regel förhåller sig dock algoritmerna neutrala till kritik som riktas åt motsatt håll men plötsligt har även en person med ”rätt” värdegrund drabbats. Detta uppmärksammas på riksnivå av bland annat Sveriges Television, som om hela landet plötsligt förväntas förfasa sig över att det förekommer censur på sociala medier.

Den nu drabbade är prästen och den så kallade satirikern Kent Wisti. Och det är inte bara statsstyrda SVT som uppmärksammar denna otroligt viktiga nyhet utan även Sveriges Radio och en hel drös tidningar. Det var huvudnyheten i närmare ett dygn eftersom alla ju måste få ta del av det oerhört orättvisa i att en satiriker med rätt värdegrund missuppfattats på Facebook.

Själv misstänker Wisti att det har att göra med gamla satirbilder som han publicerat på plattformen och ”som kan ha uppfattats som hotfulla om man inte förstår kontexten”. Han konstaterar också att det ”blir svårt när man låter robotar ta publicistiska beslut”.

Och det har han ju rätt i. Men han är ändå nöjd med att Facebook försöker stävja eventuella hot. I alla fall när det gäller andra. I det här fallet blev dock resultatet mindre lyckat, tycker han, eftersom han själv drabbades.

Det går ändå rätt bra för Wisti, för hans satirbilder ställs nu ut i Konserthuset i Stockholm. Som detta, till exempel:

”Politiker har nu världsmästerskap i tuffa tag. – Vi vill att de som lägger tillbaks tomma kuvert i after eightkartongen dödas och att alla i deras familj tatueras med en kuk i pannan.”

Ja ni läste rätt. Kent Wisti är så tuff och frispråkig att han faktiskt vågar skriva ordet ”kuk”! Det är nästan ofattbart modigt. Dessutom tilltalar det de förvuxna fjortisar som han vänder sig till och som tycker det är jättefnissigt och töntigt att medelsvensken gärna vill ha lite ordning och reda på gatorna. Men det tilltalar också makten, förstås, eftersom det är så genuint ofarligt och harmlöst.

Lika ofarligt är det att göra satir om Sverigedemokraterna. Det kan rentav vara det minst kontroversiella man kan göra idag. Som denna, till exempel:

”Sverigedemokraterna söker nu stöd för sin världsbild inom psykologin. – Ta Rorschach som exempel! Han gjorde ju tusentals bläckteckningar på blodtörstiga muslimer med stora krokiga sablar.”

Som gjort för att bjudas in i etablissemangets finsoffor! Samma sak med detta lilla visdomsord:

”-Översätt nationalsången till arabiska och spela den i TV på julafton. Hitta ett sätt att ta tillvara energin som kommer att frigöras på Twitter och sedan kan det användas som ickefossilt flygbränsle i evigheters evigheter.”

För det vet ju alla att de som värnar svenska traditioner är jättejättedumma på Twitter, liksom. Gäsp.

Jag har, i ärlighetens namn, retat mig på Kent Wisti i flera år. Inte för att han är en vass satiriker – utan för att han hyllas som en sådan när han i själva verket är raka motsatsen. Han är totalt uddlös, pinsamt fjortismässig och slår dessutom in öppna dörrar. Det enda han överhuvudtaget vågar driva med är företeelser och personer som är lovligt byte för etablissemanget.

Frågan är om vare sig han själv eller hans beundrare förstår hur tam, tråkig och förutsägbar han är. Jag tvivlar. I ett land där satiren styrts uppifrån sedan Hasse & Tage krokade arm med sin tids makthavare är det svårt för de flesta att skilja på tillrättalagd satir som går i maktens ledband och verkligt självständig och vass satir.

Därför finns det också ytterst få satiriker värda namnet i Sverige idag. Rasmus Dahlstedt är en av dem, liksom humorgruppen Freudian Slip Productions. Men om någon av dem skulle bli avstängd på sociala medier skulle det sannolikt inte ens ge så mycket som en notis i vare sig SVT eller någon av de andra mediekanaler som nu samlar sig kring den stackars missförstådde fjortissatirikern Wisti.

Bitte Assarmo