BITTE ASSARMO: Herman fick hela Sverige att intressera sig för historia

För ett tag sen tittade jag på den nya filmen om drottning Margareta, hon som kallades kung Byxlös. Hon var sin tids mäktigaste kvinna och förmodligen en av de mäktigaste kvinnorna någonsin, men filmen – en samproduktion mellan Sverige, Norge och Danmark – fokuserar på en fotnot i hennes liv. Och det är väl så det ska vara nu för tiden, för gud förbjude att man gjorde en seriös och djuplodande film om något så kontroversiellt som en medeltida drottning med makt. Det skulle bli alldeles för besvärligt eftersom mäktiga kvinnor av någon anledning måste framställas inte bara som klokare än män utan dessutom som mjukare och mer fördomsfria, trots att det naturligtvis inte alls stämmer med verkligheten.

Filmen om drottning Margareta handlar alltså om den man som dök upp som gubben i lådan alldeles i början av 1400-talet och utgav sig för att vara Margaretas sedan länge döde son Olof. I verkligheten lär det ha varit en händelse som knappast bör ha gjort drottningen sömnlös eftersom Olof legat på lit de parade och det alltså aldrig rådde någon tvekan om hans död. I filmen framställer man det dock som om ingen överhuvudtaget hade sett Olof död, och den mäktiga Margareta blir alldeles till sig i trasorna och sväljer betet med hull och hår. Självklart är främlingen hennes son, det känner hon med varje fiber av sin kvinnokropp!

Den som hade förväntat sig en historiskt vederhäftig redogörelse för Margaretas väg till makten, och bildandet av Kalmarunionen, blir med andra ord djupt besviken över detta spektakel. Dryga två timmar totalt meningslös underhållning med kulisser som tycks hämtade ur Game of Thrones och skådespelarprestationer under all kritik.

SVT:s recensent är dock rätt nöjd. Eftersom hon bara känner till begreppet Kalmarunionen ”vagt” tycker hon det är skönt att filmen istället ger ”kött och blod” åt maktspelet. Och det är väl så det är för många numera. Historia står helt enkelt inte lika högt i kurs som kostymer och smink och SVT:s recensent koketterar med sina bristfälliga kunskaper.

Det är dock inte så väldigt många år sedan som svenska folket fortfarande var ett rätt historieintresserat folk. Jag minns när Hermans historia visades på SVT – entimmes program där historikern Herman Lindqvist berättade om de viktigaste skeendena och personerna i den svenska historien. Serien sändes i sju säsonger mellan 1991 och 2002 och jag kände nog inte en enda människa som inte satt som klistrad när den visades eller åtminstone spelade in avsnitten på video för att kunna se dem senare. Här avhandlades Gustav Vasa och Gustav II Adolf, drottning Kristina och Axel von Fersen, här fick vi veta mer om Håtunaleken och Nyköpings gästabud, men också om de båda bröderna Ericsson från värmländska Långban och om Carl von Linné. Och så drottning Margareta förstås.

Jag letade rätt på det programmet direkt efter att jag sett färdigt den löjeväckande kostymfilmen och det blev en stund av ren njutning, där fotnoten om ”falske Olof” är just en fotnot och där tittaren får hela bakgrunden till hennes makt och framgångar. Och sedan dess har jag fortsatt att titta med stor behållning.

Låt vara att Herman Lindqvist ibland fick kritik från forskarhåll för att han då och då kom med fel uppgifter – han förmådde ändå väcka gemene mans intresse för historia på ett närmast oefterhärmligt sätt. Så om du mot all förmodan missade Hermans historia när den sändes på TV, eller om du bara känner för några timmars uppfräschning av dina historiekunskaper, så varför inte gå in på Öppet arkiv och botanisera bland alla de intressanta och spännande programmen?

Bitte Assarmo