Gästskribent ROBIN ERIKSSON: Högkultur

En gång kom jag hem till en 25-årig svenska. Jag skulle kolla om jag ville hyra hennes lägenhet för hon skulle flytta. Då jag kom in i lägenheten var det första jag såg en stor byrå. På byrån stod massor av flaskor och burkar med alkohol. I många andra kulturer gömmer folk sina alkoholflaskor men det gjorde ej den här tjejen. För henne var drickandet en religion.

En gång kom jag hem till en 25-årig latinamerikanska. Jag fick ej komma hem till henne ensam. Jag fick ta med mig hennes syster. Män och kvinnor kunde ej vara ensamma i samma lägenhet. Det skulle kunna leda till otukt och otukt skulle kunna leda till andra styggelser.

När jag kom in i lägenheten såg jag en stor byrå. På byrån stod bilder av påven, Jesus och jungfru Maria. På väggarna hängde tavlor av bebisar som hade vingar för de var änglar i hennes kultur.

Hon hade en bild där hon höll i en tvåårig pojke med Downs syndrom. Hon sa att hon och de andra kvinnorna från kyrkan brukade besöka ett barnhem där de hade träffat pojken. När de kristna kvinnorna kom till barnhemmet var pojken med Downs syndrom den mest populära personen. Han var en speciell person i den latinamerikanska och katolska kulturen.

Kvinnan hade andra bilder av barn som hade normal intelligens och något fysiskt funktionshinder. Hon brukade volontärarbeta på en skola för sådana barn.

I Latinamerika brukar funktionshindrade barn sjunga och dansa på sitt sätt på en scen och det kan komma hundratusentals personer och kolla. De högsta politikerna och biskoparna kommer och kollar och barnen får stående ovationer. Det är riktig högkultur i Latinamerika.

Amerikanen Nick Vujicic är en av Latinamerikas största kändisar. Han brukar resa runt och predika i Latinamerika. Han föddes utan armar och ben. När han predikar kan det komma över 10 000 personer till en kyrka och lyssna på honom. Han blir ofta inbjuden att träffa presidenten i de olika länderna i Latinamerika. Han blir även inbjuden att tala i kongressen i de olika länderna. När han ber på slutet av sina predikningar går i princip alla kongressledamöter ner på knä och ber till Gud samtidigt som de gråter.

I Italien går folk och kollar när den blinde mannen Andrea Bocelli sjunger. Det är riktig högkultur i Italien.

I Sverige år 2022 är det riktig högkultur när kändis x berättar i tv om hur hon har sex och vad som händer när hon gör det. Det är riktig högkultur när hon sexpratar med sin mamma.

I Sverige år 2022 är det riktig högkultur när tv-kanalerna stoppar tio killar och tio tjejer på ett hotell. Ungdomarna har hela kropparna fulla av tatueringar så de är mer svarta än hudfärgade. Ungdomarna får obegränsat med alkohol och cigaretter och de får bedriva obegränsat med otukt. Det är riktig svensk högkultur år 2022.

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744.

Gästskribent