BIRGITTA SPARF: Något om utveckling – The Swedish Way

År 2007 besökte jag och dottern en mängd gymnasieskolor på öppet hus. Vi var på gymnasiemässa i Älvsjö och kom hem med 13 kilo skolbroschyrer, tryckta på glansigt papper.

Valet föll på Kärrtorps gymnasium, då rankat som det tredje mest populära av alla gymnasier i Stockholm. Och skolan var verkligen bra, dottern gick 2010 ut med väldigt bra betyg som tog henne vidare i livet.

Men sedan hände något med Kärrtorps gymnasium. Exakt varför det skedde vet jag inte, men skolan drabbades av den berikande mångkulturen. Med introduktionsklasser för invandrare som inte klarat nian. Och då ville de svenska eleverna som gick där inte längre rekommendera Kärrtorp.

Skolans popularitet sjönk som en glödgad sten ner i iskallt vatten. Jag citerar några gymnasieelever på skolan från Mitti i april 2016:

”– Jag vågar inte gå genom ljushallen längre på grund av alla otäcka blickar jag får av de som sitter där, säger Emma Welander, 17.

Ingen av de elever vi pratar med säger att de skulle rekommendera Kärrtorps gymnasium. Flera av dem säger att hellre skulle ha gått i en annan skola.

– Jag bytte hit när jag gick ettan. Det ångrar jag nu, säger Pontus Nordkvist, 17, som går andra året.”

2017 fick studentutsläppet avbrytas av ett flertal polispatruller, efter att det urartat till rena upplopp. Från SVT:

”Studentutsläppet på Kärrtorps gymnasium fick avbrytas på grund av att personer kastade glasflaskor och tände bengaler.

– Det var tumultartat. Det var rökigt och folkmassan backade. Jag blev rädd, säger en person som var på plats till SVT Nyheter Stockholm.

Polisen skickade flera patruller och fick tillfälligt avbryta studentutsläppet på grund av den stökiga situationen.

Enligt polisen hade gäng med ungdomar kommit till platsen och det var bråkigt mellan gängen.”

Representanter för skolan hävdar att årets utspring avlöpte lugnt och fint. Samtidigt som de ber om ursäkt för det vilda men lika trevliga firandet utanför skolgården, vilket var högljutt och resulterade i nedskräpning som kräver extra städning. Från boendegruppen på Kärrtorps FB-sida:

”Tack alla fina grannar för att ni står ut med oss och våra glada studenter. Det var lugnt och fint och härlig stämning på skolgården och utanför var det också härlig stämning för dem som gillar det vildare. Vi gjorde vad vi kunde för att dämpa men jag vet att det var stundtals högljutt och det blev väldigt skräpigt. Vi har beställt extra städning imorgon fredag. Delar några bilder med er och passar på att önska En riktigt skön Sommar från oss på Kärrtorps gymnasium!”

Jag antar att all utveckling är bra, även när den är direkt dålig och katastrofal. Bara den har mångkulturella förtecken och baseras på rätt värdegrund!

Birgitta Sparf