PATRIK ENGELLAU: Allt är vetenskapligt bevisat

Jag tror knappt det är någon av alla de motsägelsefulla uppfattningar i aktuella frågor som idag grasserar i våra samhällen för vilka man inte kan hitta åtminstone någon påstått vetenskaplig bevisning. Folk tycker olika och det har de väl alltid gjort men det som skiljer vår tid från tidigare epoker är att nu ska allt tyckande bevisas vetenskapligt och därmed har en ny nisch uppstått för vetenskapen, nämligen att bevisa saker. Och då, verkar det, utför vetenskapen noggrant sin uppgift. Det är inte bara Greta Thunberg som säger att vi måste lita på vetenskapen och lägger fram tjocka avhandlingar som bevis. Hennes motståndare gör samma sak med lika starka belägg. Överallt förklarar vetenskapen motsatser för sanningar. Man behöver inte leta länge på nätet för att hitta solid vetenskaplig bekräftelse både på att munskydd är nödvändiga för att begränsa smittspridningen och att de är värdelösa i kampen mot coronat.

Inför detta förvirrande tillstånd som jag inte tror att vårt samhälle levt med i mer än kanske tjugo år – dessförinnan var sanningarna mer allmängiltiga och hållbara – reagerar människor på ett av två sätt. Det ena sättet, mitt sätt, är att sucka och tillstå att man faktiskt inte vet något alls och sedan trösta sig med att ingen annan heller gör det för att därefter, i lyckliga fall, hitta någon annan person som erkänner sig vara lika hjälplös och att på den gemensamma plattformen diskutera om det finns några förmenanden som verkar solida nog att, åtminstone provisoriskt, tro på.

Det andra sättet att förhålla sig till osäkerheten är att upphäva den genom en beslutsam viljeakt av innebörd att man helt enkelt utser en uppfattning till sin ledstjärna. Man skaffar sig kort sagt en tro. Samhället är som ett varuhus med en avdelning för olika trosriktningar där de flesta är inkompatibla och olika för mångfaldens skull och alla försedda med en bipacksedel där den vetenskapliga bevisningen redovisas. Många köper ett tvåpack av sin trosriktning och blir då fanatiker. Greta Thunberg är ett exempel.

Skeptiker och seloter, det är vad vårt samhälle består av plus, förstås, av alla de som inte bryr sig.

Den senaste, pinfärska, redan nästan vetenskapligt bevisade sanningen om viruset ligger nu på YouTube i form av en byggsats med hundratals sanningsfragment i olika videosnuttar. Om du har lust kan du börja med det här magnifika grälet mellan Senator Rand Paul och USA:s virusgeneral Anthony Fauci (bilden) och sedan eventuellt gå vidare och plocka upp andra konstruktionsdetaljer i denna vetenskapliga sanning som uppstår inför våra förvånade ögon. Historien är ungefär följande.

Fauci var före virusattacken USA:s högste medicinske tjänsteman ungefär som chefen för Folkhälsomyndigheten. Bland annat hade han fem miljarder dollar i forskningspengar att dela ut. En del av skattebetalarnas pengar gick till viruslabbet i Wuhan där man skulle försöka ändra fladdermusvirusets uppbyggnad för att undersöka hur varianter kan påverka människor. Varför skicka pengar till Kina? Varför inte göra experimenten i USA? Av samma skäl som den amerikanska krigsmakten under Irakkriget tog terrorister till Egypten i stället för USA. Man fick inte tortera dem i USA men tortyr gick bra i Egypten. Sådana virusexperiment fick inte göras i USA.

Men kineserna slarvade och det manipulerade viruset slapp ut och blev coronat. Teorin om att det handlade om en läcka från Wuhanlabbet kom ut i början av 2020 varpå Fauci och hans vetenskapliga partners fick panik. Den sanningen måste tryckas ned. Några av världens främsta epidemiologer med Fauci i spetsen satte hela sin vetenskapliga prestige i pant på att viruset kom från något djur och absolut inte från ett laboratorium. Medicintidskriften The Lancets skribenter gick i god för denna uppfattning. (Det har jag själv kollat här exempelvis.)

Emellertid skrev de korrupta vetenskapspersonerna under ledning av Fauci emails till varandra där de gav uttryck för en helt annan uppfattning än den de redovisat offentligt, nämligen att labbteorin troligtvis var korrekt. På något vis fick den amerikanska kongressen tag i dessa emails och hela den smutsiga historien kom ut i det öppna. Viruset hade tagits fram av ett försumligt laboratorium i Kina och det hela finansierats med amerikanska skattemedel.

Tror du på det? Inte? Men medge att den är som en Hollywoodfilm som får en Oscar för bästa manus. Ett virus anfaller mänskligheten. Ingen vet var det kommer ifrån. Det måste finnas en skurk någonstans! Så kommer det fram att den skyldige är just den person som man minst kunde misstänka, nämligen den internationellt kände epidemiologen tillika chefen för hela USA:s och därmed världens försvar mot viruset, Dr. Fauci!

Patrik Engellau