MOHAMED OMAR: Medelklassen matters! Dave Chappelle vs. woke

En skitstorm har blåst upp efter att den omtyckte komikern Dave Chappelle skämtat vanvördigt om transpersoner. Så får man inte göra, menar transaktivisterna. Det är ”transfobiskt”.

I stå upp-showen The Closer, som hade premiär 5 oktober på Netflix, säger Chappelle bland annat att han och Harry Potter-författaren J.K. Rownling står sida vid sida som ”team TERF”.

TERF:are är sådana fördomsfulla, inskränkta och elaka människor som menar att män inte kan föda barn och kvinnor inte kan drabbas av prostatacancer. En upprörande åsikt!

Olika bokstavskombinations-organisationer, vilka säger sig företräda hela regnbågsskalan av förtryckta sexuella minoriteter, kräver att Netflix sparkar det reaktionära svinet.

Producenten Jaclyn Moore, som gjort Netflix-serien Dear white people, sa att hen inte kommer att jobba med Netflix så länge de fortsätter att ”tjäna pengar på uppenbart transfobiskt innehåll.”

En skara Netflixanställda som påstår sig vara transor, gays, flator, och kanske även she-males, har protesterat utanför företaget för att tvinga ledningen till underkastelse under woke-censuren.

De kränkta snöflings-demonstranterna hävdar att deras liv kan vara i fara om man tillåter att folk skämtar om dem. Man får inte ens ifrågasätta det upphöjda transståndet. I en tweet skriver transpersonen Terra Field att ”Chapelle attackerar transcommunityt och ifrågasätter oss”.

Hittills har dock ledningen stått pall. I ett mejl till de Netflix-anställda uttryckte vd:n Ted Sarandos sitt stöd för Dave Chappelle.

”Chapelle är en av våra mest populära ståuppkomiker”, skriver han i mejlet.

”Hans senaste show var också kontroversiell, och vår mest sedda och prisbelönta hittills. Vi jobbar hårt för att stötta våra talanger kreativa frihet, även om det innebär att det kommer finnas innehåll på Netflix som några anser vara skadligt.”

”Vi tillåter inte titlar som sprider hat, men vi anser inte att den har gått över den gränsen”.

Jag försöker förstå fenomenet ”woke-kapitalism”. Varför går så många privata företag woke även när det till synes går emot deras vinstintresse?

I en text för några dagar sedan föreslog Patrik Engellau en förklaring:

”Men varför skulle de stora företag som driver detta tänkande, till exempel världens troligen största fondförvaltare som heter BlackRock, vilja ha en massa dyrbart besvär? Jo därför att de vill rensa sin bransch från uppstickare som inte har samma resurser som BlackRock och därför skulle slås ut av den byråkrati som kommer att krävas internt i företagen för att följa de nya regelverk som håller på att byggas.”

Wokeismen är alltså enligt denna tolkning ett sätt för stora företag att sabotera för mindre konkurrenter.

Det är möjligt att vissa drivs av det motivet. Jag är en lekman med obefintliga kunskaper om ekonomi och marknadsföring med mera, men jag har ägnat några dagar att göra research. Det jag kommit fram till är inte så sensationellt. Jag tror nämligen inte att företagen själva vet varför de går woke. Alltså ingen konspiration, ingen plan, bara ängsliga människor som navigerar på ett okänt hav. Oj, där kommer en våg! Oj, där kommer en storm! Skeppet gungar, vad ska vi ta oss till?

De sociala medierna har gjort det möjligt för en högljudd minoritet att dreva mot företagen.

Dessutom kommer reklam- och marknadsföringsfolket från den sociala grupp som uppbär hela woke-rörelsen: unga, urbana, universitetsutbildade, ofta vita.

Chefen, som själv är sysselsatt med annat, frågar ”experten” hur man ska göra en bra reklamfilm nu för tiden, som ”når unga” eller nåt. Då rör experten ihop nåt woke-jox, mest för att impa på sina kompisar som kommer från samma sociala grupp. Om det lockar kunder är inte så viktigt.

Dessutom ger företagens ställningstaganden ofta positiv publicitet i media. Och det tycker cheferna är trevligt.

Det kanske funkar lite som när arkitekter – för att impa på sina polare – bygger fula lådor till hus som ingen vanlig människa gillar. Man vill ju inte vara en sån där tönt som ritar ”pastischer”, typ Disneyland.

Jag utesluter inte heller att vissa direktörer – det finns ju trots allt unga sådana – faktiskt tror på woke och vill ”skapa en bättre värld”.

Så vad ska man göra? Det enda jag kan komma på i nuläget (ska göra mer research) är att vi vanliga människor som ogillar wokeism ska höras och synas mer. Vi måste visa företagen att vi finns och att vi räknas, så att de inte luras av Twitter-illusionen och sina hipster-experter.

Medelklassen matters!

Tyvärr är det ju så att de som driver en politisk agenda alltid har övertag mot folk som ”inte vill ha bråk”.

Jag tror dock vänstern har haft rätt hela tiden. Allt är politik. Låt oss lära oss av 68. Låt oss läsa deras manualer.

Om vi vanliga människor struntar i att säga ifrån eftersom man inte ska ”politisera” saker, då kommer vi att vakna upp i en woke-dystopi.

Säg hej då till det fria näringslivet! Säg hej då till äganderätten! I en sådan dystopi kommer woke-mobben, med stöd av statens tvångsmakt, att få inflytande över vem som ska anställas och vem som ska sparkas. Den kommer att kunna ta bort produkter som inte är tillräckligt klimatsmarta eller hbtq-vänliga från hyllorna – även om kunderna vill ha dem. Och den kommer att kunna rensa bort kritiska åsikter från sociala medieföretagens plattformar. Och böcker från nätbokhandlarna.

Det är ironiskt att just de aktivister som vill stoppa det fria utbytet av idéer, ”cancla” alla som inte håller med dem, och begrava yttrandefriheten kallar sig vakna. ”Medvetenhet” är ju tyvärr sedan länge ett kodord för vänsterengagemang. Om vi vill ha ett gott samhälle måste även vanliga medelklassmänniskor utveckla ett eget medvetande, eller självförståelse, som det heter i den här bloggens underrubrik. Jag har skrivit mer om det här: ”Medelklassens svåra väg mot självförståelse” (23/10 2021).

Woke-aktivisterna är, som jag ser det varken vänster eller höger, utan till stor del den härskande klassens nyttiga idioter. De om några sover. Alla deras krav tycks, som Engellau flera gånger har påpekat, utmynna i att staten ska få mer makt, medborgarna mindre.

I en intervju 2015 varnade Jerry Seinfeldför att humorbranschen riskerade att förstöras av politisk korrekthet:

”They just want to use these words – ‘That’s racist.’ ‘That’s sexist’, ‘That’s prejudice’. They don’t even know what the fuck they’re talking about.”

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Mohamed Omar