BITTE ASSARMO: Coronakommissionen sågar svensk pandemihantering – ”Ett haveri”

Nu har coronakommissionen kommit med sitt andra betänkande och Sveriges regering får svidande kritik för hur man hanterat coronapandemin. Hanteringen beskrivs rentav som ett haveri. Särskilt stor vikt lägger man vid det som hände i slutet av februari och början av mars, då sportlovsfirande stockholmare tog med sig coronasmittan hem från de italienska alperna. Det var där och då smittspridningen drog igång, och det var också den smittan som kom att spridas på äldreboendena.

När Lena Hallengren får frågor om kommissionens betänkande slår hon ifrån sig så mycket hon kan. Det är med silkeslen röst hon säger att ”jag håller inte med”, men hennes ögon och kroppsspråk avslöjar det raseri hon känner inombords. Hur har utredarna i coronakommissionen mage att kritisera henne och hennes regeringskollegor?

Det är ungefär som när det riktas kritik mot regeringarna i världens diktaturer. Regimen har alltid rätt, även när den har fel.

Kommissionen pratar om förlorade veckor, från det att sportlovsresenärerna kom hem med smittan från alperna och började sprida viruset ute i samhället, till att regeringen fattade beslut om testning och smittspårning. Och undra på att de veckorna förlorades. Vem har glömt hur regeringens husgud Anders Tegnell stod i TV på bästa sändningstid – eller rättare sagt från morgon till kväll – och arrogant förklarade att det inte skulle kunna bli någon smittspridning i det svenska samhället och att Italienresenärerna absolut inte skulle kunna ta med sig någon smitta hem.

En sjuåring hade kunnat förstå att det inte stämde. Åker man till ett land som drabbats av ett smittsamt virus är risken tvärtom väldigt stor att man får med sig smitta hem, särskilt om man befinner sig på en alpanläggning och trängs med massor av människor dagen i ända.

Men inte den allvetande Anders Tegnell, inte. Han höll benhårt fast vid sin uppfattning, långt in på våren. Den 2 maj 2020 sa han i en intervju i SVT att ”När vi tittar tillbaka nu är det inte Italienresenärerna som vi bedömer var den stora introduktionen i Sverige, utan allt annat resande under sportlovet”.

Allt annat resande – men inte resandet till det land som var hårdast drabbat av corona, alltså. Vilken härlig brist på logik! Istället för att bara erkänna att han haft feldiktade Tegnell alltså ihop ett scenario där alla sportlovsresenärer kom hem och spred smitta – utom de som varit i smittdrabbade Italien.

Vid tiden för sportlovet 2021 hade han ändrat sig. Då utgjorde sportlovet plötsligt en jättestor risk för ökad spridning.

Bara det faktum att regeringen fortsatte att lyssna på Anders Tegnell efter detta, och oändligt många fler, lappkast är ett mycket bra bevis för hur otroligt okunniga, tröga och handlingsförlamade de är. Och det är förstås något som Lena Hallengren nu till varje pris vill tona ner. Så när kommissionen nu beskriver just de där veckorna kring sportlovet som förlorade veckor för Sveriges coronastrategi låtsas Lena Hallengren som ingenting. Förlorade veckor – i Sverige? Absolut inte!

Lena Hallengren säger inte rakt ut att hon anser att utredarna i coronakommissionen är rättshaverister som borde skickas till ett omskolningsläger, och vars utredning borde brännas på bål på Mynttorget, men hon är uppenbart missnöjd. Kanske har den oberoende kommissionen varit alldeles för oberoende?

Något ansvar för regeringens coronahantering tänker hon inte heller ta. Ansvaret var ju liksom inte ens regeringens, utan regionernas. Det faktum att det är regeringen som ska leda ett land i kris, och inte regionerna var och en för sig, det verkar hon helt främmande för.

Man funderar på varför. Är hon dum som ett spån? Eller är hon så van vid att hon och hennes kollegor kan köra rakt in i kaklet precis hur de vill utan att bli avkrävda ansvar och därför tror att det är en naturlag?

Socialdemokraterna gör som de vill, det har de gjort i nära nog 100 år och det kommer de att fortsätta med så länge de får sitta kvar vid makten. Så när Lena Hallengren avmätt förklarar att hon inte delar coronakommissionens uppfattning men att regeringen tänker ”ta lärdom” av utredningen, betyder det ingenting. Den här regeringen skulle aldrig falla sig in att ta lärdom av någonting alls, eftersom den redan anser sig vara kollektivt världsbäst på allt.

Bitte Assarmo