MOHAMED OMAR: Använder arabiskan samma ord för ”mörkhyad” som för ”slav”?

På sociala medier cirkulerar en uppgift om att det arabiska språket använder samma ord för ”mörkhyad”, i detta fall afrikaner, som för ”slav”.

Stämmer det?

Nej, detta är en myt. Det arabiska ordet för slav är ”abd” och ordet för mörkhyad (det som man i äldre svenska texter kallade ”neger”) är ”zinji”.

Trots att dessa fakta är mycket lätta att hitta på Internet insisterar vissa på att fortsätta sprida denna myt.

Här kan du se att Google translate översätter engelskans ”negro” till ”zinji”:

Och engelskans ”slave” till ”abd”:

Namnet på ön Zanzibar i Östafrika kommer från det arabiska ordet ”zanj” (pluralformen) och det persiska ordet ”bar” som betyder land. Det betyder alltså ”de svartas land”.

Man kan också läsa artikeln ”zanj” på arabiska Wikipedia. I den första meningen står det i översättning till svenska:

”Zanj är medeltida muslimska geografers benämning på invånarna i östra delen av Afrika söder [om Sahara], särskilt swahilikusten och bantufolk.”

Låt oss titta vad arabiska Wikipedia har att säga om ordet ”abd”.

I den första meningen står det i svensk översättning:

”Slaveri är en term som beskriver ett tillstånd då en människa äger en annan människa; ägaren kallas mästare [sayyid] och den ägde kallas slav [abd].”

Varje arabiskspråkig person vet att ordet ”abd” inte betyder mörkhyad eller afrikan. Så hur har denna myt uppstått? Förmodligen för att mörkhyade/afrikaner ibland av araber kallas ”abd”, i plural ”abid”, som ett sätt att kränka dem.

Detta bekräftas av engelska Wikipedia, där man kan läsa:

”Abeed or abid is an Arabic word meaning ’servant’ or ’slave’. The term is widely used in the Arab world as an ethnic slur for Black people, and dates back to the Arab slave trade.”

Det beror på att historiskt – och i viss mån även idag – har mörkhyade/afrikaner varit föraktade i de arabiska samhällena, och på att deras andel bland slavarna varit mycket stor. De hade också generellt den lägsta ställningen bland slavarna (kroppsarbete) och kostade minst. Ljushyade, blonda europeiska slavinnor var dyrast att köpa. Dessa tjänade i haremen.

Men en ”abd” kan vara av vilken hudfärg som helst. Ordet betyder bara slav och ingenting annat.

BILD: Arabiska slavhandlare på Zanzibar. Illustration från 1840-talet.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Mohamed Omar