Gästskribent BIRGITTA SPARF: God morgon, Sverige!

Morgonekot i förrgår morse (15/6) klockan 07:00. Nyheter om Sverige och Europa i den ordning de kom.

1) 14-årig pojke sköts och var nära att dö. Han och hans familj fick inte hjälp med skyddat boende. Eller jo, socialtjänsten kunde flytta på 14-åringen men inte hela familjen. Mamman klagar på dålig svenska på myndigheterna. Ekoreportern/aktivisten Erika Åkerman anser att detta är upprörande och att socialtjänsten måste bättra sig när det gäller att skydda minderåriga brottsoffer och deras familjer.

2) Skillnader i hur svenska och invandrade kvinnor behandlas av förlossningsvården. Somaliska Nasra har fött barn i Sverige, fick ingen tolk och får även hon beklaga sig:

– Det är micket stressande. Kan prata inte bra svenska. De inte i språk det är samma, det är problem. Jag var rädd, bavarädd, bavarädd.

3) Polisen i Västerås utreder två skjutningar av två män som inträffat under natten. Det ena offret är lindrigt skadat, det andra allvarligt. Polisen utesluter inte att det finns en koppling mellan skjutningarna.

4) Många kommuner i Sverige har ett behov av att lära sig mer om våldsbejakande extremism så därför startar Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) nu en ny utbildning om detta. CVE har låtit ett oberoende konsultföretag göra en utvärdering av det stöd de ger till landets kommuner i arbetet mot den våldsbejakande extremismen. Den nya utbildningen innehåller även andra områden som radikalisering och kopplingen till gängkriminalitet.

5) Storbritannien går mot en lagändring för att stoppa barnäktenskap. Idag kan personer som är 16 år gifta sig om föräldrarna ger sitt godkännande, vilket har lett till tvångsgiften enligt organisationen Girls, not brides. En tjej från organisationen berättar att både hon och hennes syster blev bortgifta som 16-åringar. Hennes syster flydde från sin man och blev hedersmördad.Ett litet axplock på problem och därmed enorma kostnader som våra politiker har dragit på sig, alltså oss, genom massinvandringen. Allt i ett enda Morgoneko.

Flytta på hela och oftast barnrika familjer till hemlig ort för skydd är en enormt dyr verksamhet. Och behoven växer lavinartat. Nasra har rätt till alla bidrag som finns men hon behöver inte lära sig språket eller bidra själv till samhället som ger henne alla dessa förmåner.

Om hon fick en son, hur kommer det att gå för honom? Kommer han att bli en tillgång för vårt samhälle och rädda sin egen, sin mors samt våra pensioner? Eller inte?

Vad kostar gängkriminaliteten totalt för Sverige? Samma sak med islamistisk extremism och terrorhot? Hur mycket lägger vi ner på bekämpandet av hedersvåld och – förtryck varje år? Vilka blir resultaten? Även detta är naturligtvis ett ständigt växande problem eftersom allt fler människor från länder där hederskultur är norm flyttar hit varje år.

Vad hade vi inte kunnat göra för alla de skattepengar som enbart dessa invandringsrelaterade ”utmaningar” kostar per år? Tanken svindlar.

Godmorgon, Sverige! Det är dags att vakna nu!

Birgitta Sparf är utbildad socionom. Hon har varit verksam i 22 år i olika utanförskapsområden i Storstockholm. Nu egenföretagare och konsult inom socialtjänsten.

Birgitta Sparf