BITTE ASSARMO: Fira Saint Patrick’s Day med lammgryta och colcannon

I morgon är det Saint Patrick’s Day igen. För den som inte känner till den superpopuläre Patrick, som inte bara är Irlands nationalhelgon utan även Nigerias, samt skyddshelgon för katoliker i Boston och New York, finns mer att läsa här.

Själv har jag firat Saint Patrick’s Day i många år. Det går helt enkelt inte att undvika när man har irländare och amerikaner med irländskt ursprung i den nära vänkretsen – och varför skulle man vilja undvika något så trevligt? Saint Patrick’s Day är precis vad som behövs så här i mitten av gråtrista mars, och här blir det irländskt både på menyn och dryckeslistan. Irish Stew, colcannon – gärna med Guinness som måltidsdryck – och så en Irish Coffee som avslutning ger guldkant åt dagen.

Här är recepten:

Irish Stew

Det finns lika många recept på Irish Stew som det finns recept på svenska köttgrytor. Det här har jag fått från en väninna i Kilkenny. Får man inte tag i lamm går det lika bra med nöt (till exempel högrev eller fransyska) – då kallas den istället för Beef Stew.

8oo g lammkött i tärningar
2 gula lökar
2 morötter
2 palsternackor eller en liten bit kålrot
4 vitlöksklyftor
200 g rökt fläsk eller bacon
4-5 dl mörk öl, t ex Guinness
2-3 buljongtärningar
2 tsk timjan eller oregano
Olja eller smör att fräsa i
Salt och peppar (vetemjöl)
1 rejäl näve finklippt persilja till garnering

Gör så här: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och slanta morötterna och palsternackorna lite på diagonalen (om du använder kålrot blir det bra med bitar på ca 2×2 cm). Skär fläsket i tärningar. Vänd köttet i pepprat vetemjöl.

Häll lite olja i en gryta och fräs köttet tillsammans med fläsket. Låt alltsammans brynas och få lite färg innan du tillsätter lök, vitlök, morötter och palsternackor. När löken blivit mjuk häller du i 3-4 dl öl och smular ner buljongtärningarna.

Låt köttgrytan koka på svag värme i 2-3 timmar, späd med mer öl eller vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt, peppar, timjan och häll persiljan över vid servering.

Colcannon

Colcannon är så populärt att man till och med sjunger sånger om den, och den är lika god som den är billig och lättlagad. Perfekt till Irish Stew, men kan också serveras med allt som man annars serverar till potatismos. Till 4 portioner behövs:

4-5 mjöliga potatisar
5 dl strimlad vit- eller grönkål
50 g smör ½-1 dl grädde eller gräddmjölk
3-4 hackade schalottenlökar
(riven ost, gärna cheddar)

Gör så här: Skala och koka potatisen, skär den gärna i mindre bitar först så blir den lättare att mosa. Häll av vattnet och mosa potatisen med mjölk och smör så att du får ett krämigt mos.

Koka kålen tills den blir mjuk. Fräs den tillsammans med den finhackade löken en stund, blanda sedan kålblandningen med moset och smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och servera.

Irish Coffee

Till 2 glas behöver du:

4-6 tsk farinsocker
4 dl starkt, nybryggt kaffe
8 cl irländsk whiskey, t ex Tullamore Dew
Lättvispad grädde

Gör så här: Mät upp farinsockret i två glas. Häll på kaffet. Rör om ordentligt så farinet löses upp och häll sedan i whiskeyn. Toppa med lättvispad grädde och sikta gärna lite mer farin. Servera och njut.

Happy Saint Patrick’s Day!

Bitte Assarmo