Gästskribent JOHAN AHLIENUS: Statskupp och utrensningar

För den som förmått höja blicken från den exalterade rapporteringen och kommentarerna i CNN och SR/SVT, framstår talet om statskupp i Washington som allt mindre rimligt.

Däremot verkar det nu pågå ett verkligt angrepp mot det fria ordet och yttrandefriheten som samma media verkar välja att blunda för.

Nätjättarna Google/Youtube, Facebook, Instagram och Twitter blockerar och stänger, som det förefaller, systematiskt av konservativa, regimkritiker och oppositionella. Grunderna är godtyckliga, av den typ man tidigare förknippade med stater, som inte tillåter opposition.

Förutom att Trumpsympatisörer blir avstängda rapporteras på Twitter hur regimkritiker snabbt blir av med följare, i USA mycket höga siffror, men även i Sverige. Anledningen verkar i sanningens namn oklar, en svensk twittrare sökte en förklaring fick bara beskedet ”account suspended”.

I Sverige har Swebbtv permanent stängts ned av YouTube (ägd av Google), dessförinnan har liknande avstängningar drabbat till exempel Joakim Lamotte, Granskning Sverige, Ingrid Carlqvist och senast idag har Instagram och Facebook blockerat Marcus Follin med 54 000 följare. Någon förklaring verkar inte ha framkommit, men möjligen är han politiskt inopportun.

Behandlingen av oppositionella på Twitter, Facebook och YouTube har gjort att många dissidenter, efter nedstängningen av Trumps konto, flytt till Parler, en annan plattform med större yttrandefrihet. Parler fick på några dagar en kraftigt en kraftig ökad tillströmning. 268 000 nya appar installerades på kort tid.

Detta ledde till att Google raderade Parlers app från Google Play.

Snart därefter raderades den även från Apple’s App Store, där den före avstängningen hade blivit den mest nedladdade gratisappen.

Då intresserade ändå kunde få kontakt via Parlers egen webbsajt, så kom nätjättarnas nästa åtgärd i natt. Amazon stängde då även av Parler från nätet genom sitt webb-hotell Amazon Web Services, så Parler ligger nu helt nere.

Parlers grundare John Matze kommenterade att:

Detta är en samordnad attack av teknikjättarna för att döda konkurrensen på marknaden. Vi var för framgångsrika för snabbt. Ni kan förvänta er att kriget mot konkurrens och yttrandefrihet fortsätter.

Vad som sker är svårt att inte uppfatta som gemensamma aktioner av nätjättarna YouTube, Facebook, Instagram, Twitter och Amazon för att tysta konservativa, oppositionella och regimkritiker.

För att citera Brian O´Neill, redaktör på nättidningen ”Spiked” den nionde januari:

There is danger in the current moment. It comes not from horn-helmeted idiots and racist scumbags who paraded through the Capitol Building for an hour, but from those who wish to turn that despicable incident into the founding myth of a new era of woke authoritarianism. The business and political elites … will busily launch wars on ‘domestic terrorism’, clamp down on inflammatory speech, purge from the internet and from workplaces anyone with ‘incorrect’ thoughts…

Det är nu och i vår närhet, inte i Washington i förra veckan, den verkliga attacken mot demokrati och yttrandefrihet äger rum. När Marc Zuckerberg, Jeff Bezos och Jack Dorsey tar sig rätten att censurera och tysta oppositionella.

Och från de tidningar och de politiker, som gärna ser sig som demokratins garanter och som man skulle förvänta sig främst på barrikaderna, hörs – en bedövande tystnad.

Utom möjligen från Carl Bildt som meddelat att ”ingen har automatiskt rätt till varje plattform eller media. Ej heller i Sverige”.

Johan Ahlienus arbetar inom det vårdindustriella komplexet sedan många decennier. Är gammal nog att minnas, ung nog att bli förbannad. Han heter egentligen någonting annat.

Gästskribent