JAN-OLOF SANDGREN: Vaccinkriget

Det hände sig vid den tiden att det från Bill Gates utgick ett påbud att hela världen skulle vaccineras. Detta var den första massvaccinationen och den hölls när Tedros Adhanom var hövding över WHO (fritt efter Lucasevangeliet) 

För någon vecka sedan visade SvT den påkostade dokumentären Vaccinkrigarna” i tre timslånga avsnitt. I filmen utger sig journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson för att vara oroliga föräldrar och infiltrerar antivaccinrörelsen i bästa Günter Wallraff-stil. Framför allt gör man djupintervjuer med en av rörelsens förgrundsgestalter i Sverige Linda Karlström. Här berättar Karlström för Jonas Nilsson hur det gick till när hon blev wallraffad av SvT. 

Dokumentären gör stor poäng av att Linda Karlström saknar medicinsk utbildning och därför inte borde yttra sig om vacciners säkerhet. Samma argument skulle i och för sig kunna gälla även Bill Gates och WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom, som heller inte har någon läkarexamen. Frånvaron av akademiska meriter har heller aldrig hindrat SvT från att ge röst åt högstadieeleven Greta Thunberg i klimatfrågan, så måttstockar kan vara väldigt olika. Det betyder inte att Linda Karlström har rätt, men heller inte att hon har fel. En som faktiskt har medicinsk utbildning är hennes amerikanske motsvarighet Andrew Wakefield, som intervjuas i dokumentärens andra del. Men det har knappast gjort honom mindre kontroversiell, snarare tvärtom.          

Teamet åker alltså till USA och blir under samma täckmantel mottagna med öppna armar av producenterna bakom filmen “Vaxxed”. Filmen bygger på den engelske läkaren Andrew Wakefields kontroversiella teori om ett samband mellan vacciner och autism, något som kategoriskt avfärdats av läkemedelsindustrin och ett i stort sett enigt medicinskt etablissemang. Wakefield själv fick betala ett högt pris och blev förutom fråntagen sin läkarlegitimation, även uthängd som forskningsfuskare och fann för gott att emigrera till USA. Utan att värdera hans forskarinsats har hans öde en del gemensamt med Judy Mikovitzsom jag skrivit om här. Väl i USA blir han hjälteförklarad av tusentals föräldrar, som menar att deras barn på olika sätt skadats av vacciner. Just hans lyhördhet för föräldrars berättelser var kanske det som undergrävde hans rykte som forskare, då det anses som en ovetenskaplig metod att bygga teorier. Kontrasten är slående mot exempelvis forskning rörande rasism, där personliga berättelser tillmäts högt bevisvärde, även när de står i strid med statistiska data. 

I tredje delen av Vaccinkrigarna är teamet tillbaka i Sverige och nu tränger man djupare ner i antivaccinrörelsens tankevärld, med tonvikt på det som förefaller lite “creepy”. Mellan skål och vägg talas det om New World Order, om konspirerande eliter som hyser hemliga planer på att reducera jordens befolkning. Med vacciners hjälp vill man göra mänskligheten lite dummare, lite mera lättstyrd. Kulmen nås när Linda Karlström inför dold kamera, entusiastiskt berättar om hur hon sett en film som övertygat henne om att Förintelsen är grovt överdriven och att generationer av skolbarn blivit lurade. “Efter Förintelsen finns det ingen som vågar kritisera judar”. Om syftet med dokumentären var att detronisera Linda Karlström och göra henne oberörbar, kunde man inte ha lyckats bättre.            

Vaccinkrigarna är mycket välgjord och har tagit mer än ett och ett halvt år att producera. Att den har premiär strax efter att regeringen bestämt sig för en upphandling på 10,5 miljoner vaccindoser tyder på närmast perfekt timing. Därför är det synd att den inte uppehåller sig mer vid själva kärnfrågan: Är vacciner säkra? Kan vi lita på läkemedelsföretagen? Finns det några nackdelar med att i förebyggande syfte vaccinera en hel befolkning mot ett virus. Istället fokuserar man på att utmåla antivaccinrörelsen som en bisarr, verklighetsfrånvänd och potentiellt farlig sekt, som medvetet vill öka människor ångest. 

Själv ser jag vaccinering mer som en förtroendefråga än en vetenskapsfråga. Det går antagligen att tillverka bra vacciner mot vissa sjukdomar, om man lägger ner tillräckligt mycket tid och forskarresurser. Mässlingsvaccin kanske är ett sånt exempel. Att tillverka onödiga och värdelösa vaccin mot exempelvis säsongsinfluensor, är mindre resurskrävande men säkert väldigt lönsamt då de upphandlas centralt via hälsovårdsmyndigheter. Med rätt medial uppbackning kan regeringar försättas i en utpressningssituation, där inget pris förefaller för högt för att skydda den egna befolkningen. Vill man vara cynisk kan man säga att även skadliga vacciner blir lönsamma på sikt, då de gör oss till större läkemedelskonsumenter. 

Att låta vaccinera sitt barn eller en hel befolkning kräver alltså stor tillit, och det är högst relevant att fråga sig om Big Pharma verkligen förtjänar den tilliten. Vid sidan av vapenindustrin lär det vara den bransch som är mest korrumperad, enligt många bedömare. Det stämmer till eftertanke att man förhandlat sig till total ansvarsfrihet när det gäller vaccin och kan inte ställas till svars för framtida hälsoeffekter.        

Det lär bli läkemedelsjätten Pfizer som får leverera de vaccindoser Sverige anses behöva, för att vi åter ska kunna gå ut och ta en öl med våra vänner. Socialminister Lena Hallengren understryker att regeringen är beredd att teckna avtal med ytterligare företag, eftersom man “vill undvika att satsa på bara en vaccinkandidat, som kanske inte kan användas”. 

Jag vet inte om Pfizer skiljer sig från andra Big Pharma företag, men enligt den här listan har Pfizer sedan år 2000 tvingats betala motsvarande 50 miljarder kronor i böter, för bland annat “false claims”, “unapproved promotion of medical products” och “kickbacks and bribery”. Kanske är det bara småpengar i sammanhanget, men det finns ändå skäl att ta försäkringar om vaccinets harmlöshet med en nypa salt. 

Jan-Olof Sandgren