Gästskribent THOMAS KARLSSON: Bolsonaro ses som en misslyckad version av Donald Trump

Eftersom min fru är från Brasilien har jag besökt landet vid ett flertal tillfällen. Jag är intresserad av internationell rätt, politik och ekonomi. Jag befinner mig i Brasilien just nu och i tre korta krönikor rapporterar jag från detta gigantiska land. Curitiba är där vi bor och ligger i delstaten Parana.

Då Jair Bolsonaro blev president befann jag mig i Brasilien. Jag skrev i Svenska Dagbladet (21/12 2018) om den frustration över brottsligheten som banade väg för honom, med hans löften om lag och ordning.

Två år senare har jag följt lokalvalen och vi kan konstatera att kandidater som står Bolsonaro nära förlorat stort. En anledning är att han ses som en misslyckad version av Donald Trump som inte ens skapat nya jobb och snarare motverkat utbildning än gynnat den. Bolsonaros närhet till den kristna evangeliska högern har varit mer av en belastning trots att denna har stor makt i Brasilien, som i övrigt domineras av katolicism och afroamerikanska religioner som umbanda.

I Sverige ser vi hur högerpopulismens framgångar bromsat in från ständiga rekordnivåer de senaste åren. Risken för ett parti som Sverigedemokraterna är att de faller samman lika snabbt som de växt. Även om Sverige inte låter sig jämföras med jättelandet Brasilien tror jag den svenska högern måste få en tankeställare.

Oreglerad marknadsekonomi är ingen valvinnare. Utbildning, hälsa, samt lag och ordning är dock något svenskar ropar efter när samhällskontraktet knakar i fogarna. Vi behöver lag och ordning, vi behöver framgångsrika företag, men vi behöver framför allt stärka den svenska kulturen av tillit. I de flesta länder litar man inte på Staten, men i Sverige brukar man göra det.

Den svenska högern måste gå till val på frihet, lag och ordning, men allra mest på utbildning och kultur. Sverige ska inte lappas ihop, utan Sverige måste bygga vidare på de goda traditioner som gör vårt land attraktivt och fortfarande en förebild för många människor runt vår jord.

Thomas Karlsson, filosofie doktor i religionshistoria vid Stockholms Universitet och Fellow Researcher vid Yale University, USA.

Thomas Karlsson