BITTE ASSARMO: Nej – rösträtten ska naturligtvis inte ifrågasättas

Nyligen skrev jag att liberalen Heidi Brandtner, och den ”kreativa ledaren” Cecilia Sahlström väckte frågan om kvinnor ska ha rösträtt. Det var naturligtvis inte allvarligt menat. Det var bara ett lite tillspetsat sätt att belysa de två damernas infantila diskussion. Men, som en läsare påpekade, varför ska kvinnors rösträtt ifrågasättas på grund av könstillhörighet när det finns en hel hop män som resonerar exakt lika imbecillt som dessa två damer?

Läsaren har naturligtvis helt rätt. Och jag är inte sämre än jag kan ändra mig, så jag tar tillbaka det där med rösträtten, även om jag alltså inte menade det bokstavligen. För, som sagt, Heidi och Cecilia är långtifrån ensamma om att vara uppseendeväckande barnsliga för sin ålder – och det är långtifrån bara kvinnor som beter sig som fjortisar.

Ett bra exempel på det är förstås Morgan Johansson, som från sin tron i regeringskansliet släpper den ena fjortisgrodan efter den andra. Ena dagen är den ökande otryggheten inbillad – nästa dag är den reell. Å ena sidan var det farligare när han själv växte upp – å andra sidan är våldet mer dödligt idag. Han är ungefär lika vuxen som en finnig liten grabb i sjunde klass, och lika påläst. Dessutom är han som regel djupt ohederlig. (Det är kanske just det draget han utvecklat mest genom åren, för där verkar han faktiskt väldigt erfaren.)

Han är, hur som helst, ett alldeles enastående exempel på att även män beter och uttrycker sig på ett sätt som vittnar om en mental fjortisålder. Och just därför är det viktigt att inte ifrågasätta rösträtten – vare sig den manliga eller den kvinnliga. För om vi skulle börja diskutera vem som borde få rösta skulle det snabbt kunna bli otäckt. Vi skulle snabbt kunna hamna på ungefär samma nivå som… tja, som Heidi, Cecilia och Morgan?

Nej, jag har inget som helst belägg för att någon av dem skulle vilja villkora rösträtten, eller inskränka den för människor som röstar ”fel”. Det är bara en känsla jag får. De verkar ju alla tre vara så fulla av hat mot oliktänkande att det inte skulle förvåna mig särskilt mycket om de innerst inne hyser en enträgen önskan om ett rösträttsprov, baserat på ”de anständiga partiernas” värderingar. Vi vet ju redan att Morgan Johansson väldigt gärna vill förbjuda det han kallar ”rasistiska organisationer”, och att han dessutom anser att SD är just ett sådant, så det är klart som korvspad att han strävar efter att SD-väljarna ska stå utan parti att rösta på.

Själva essensen i en demokrati är dock att både du och jag, Heidi, Cecilia och Morgan ska få rösta när vi uppnått en viss ålder. Det spelar ingen roll hur tokiga åsikter vi må ha, om vi röstar rött eller blått eller om vi sitter på Facebook och uttrycker förståelse och respekt för terrorister i samma andetag som vi spyr galla över en femtedel av landets väljare. Rösträtten handlar om ålder och ingenting annat – och gäller även om den röstberättigade är barnslig, oförskämd och illvillig.

Det är dock på sin plats att vara vaksam och alert och inte svälja vilken dynga som helst. Varken från kvinnor eller män. Och i synnerhet inte från politiker, eller politiskt tillsatta tjänstemän och andra som har privilegierade positioner i samhället.

Bitte Assarmo