BITTE ASSARMO: Hatmeme på Facebook: Liberal politiker väcker nya frågor om kvinnlig rösträtt

Vad innebär det att vara liberal? Det beror förmodligen på vem man frågar. Men frågar man Heidi Brandtner, kansliassistent på Liberalerna region Stockholm, så innebär det ett bottenlöst hat mot runt 20 procent av Sveriges befolkning, samt en häpnadsväckande acceptans för folkmord och terror.

På sitt Facebook-konto har Heidi lagt upp en meme som visar åtta skallar – sju mänskliga och en tillhörande en lägre primat. De sju mänskliga skallarna betecknas ”vit”, ”svart”, ”man”, ”kvinna”, ”IS-krigare”, ”bög”, ”Greta”. Och apskallen? ”Folk som röstar på SD”.

Den här meme-mallen har några år på nacken nu och vilken grupp människor som representeras av apskallen beror förstås på vem som lägger upp bilden. Och görs det med humor och lite finess kan det till och med vara kul. Men när en person som representerar ett riksdagsparti använder den för att hävda att folkmördare har ett mer utvecklat intellekt än de som röstar på SD, är det bara beklämmande och ungefär lika moget som att klottra ”bajs” på en hissvägg.

Så hur tänker kvinnor (för det är faktiskt oftast kvinnor) som lägger upp en sådan här fjortisgrej på sociala medier? Vad är Heidi ute efter, egentligen? En klapp på axeln från ett hänfört gäng goda medsystrar? En tjejkram? En kvart i TV-studion? Fan vet.

Istället möts hon (med rätta) av en hel del undrande frågor. Det blir hon mäkta förnärmad över. Den som ställer frågan är dum, dum, dum. Heidi vet ju bäst. Hon är med andra ord helt oförmögen att överhuvudtaget reflektera över det budskap hon förmedlar.

Som tur är får Heidi till sist medhåll av en käck kvinna vid namn Cecilia M Sahlström, som är tf enhetschef på Hörby kommun.

 

Enligt sin meritförteckning har hon tidigare varit polisinspektör och kommissarie i Skåne. Cecilia – som också föreläser om kreativt ledarskap och är ledamot i riksstyrelsen för Vetenskap och Folkbildning – skriver en, i sitt eget tycke, djuplodande och mycket vis kommentar:

”Det finns så många dimensioner i den här bilden, man behöver liksom väga både hit och dit. Men de som röstar på Sd är en kategori för sig, det kan jag hålla med om. Översta gruppen av skallar illustrerar någon form av biologisk tillhörighet.

IS-krigaren är ett exempel på fanatism, med ganska liten påverkan på oss i väst, men större i den värld där de exekverar sin fanatism (och det är de inte ensamma om) plus att de allra flesta förstår att fanatismen inte är en biologisk faktor.

SD-väljaren framställs som en neanderthalare. Och det håller jag helt och hållet med om. Där saknas all förmåga till analys. De som röstar på detta parti har total brist på självinsikt, saknar utblick och förmåga att särskilja tyckande och kännande från kunskap. De hyser kunskapsförakt, men kan inte se sig själva i rätt ljus. De nyttjar yttrandefriheten till att kränka andra och den dag de får makten kommer yttrandefriheten ha satt sin sista potatis. De är antidemokrater, hatar och hotar. De är jämförbara med nazisterna, ideologiskt och utifrån ett antidemokratiskt perspektiv.”

Till skillnad från IS-krigare som är demokratiskt sinnade, eller?

Det är inte utan att man blir imponerad ändå. Tänk vilken viktig organisation Vetenskap och folkbildning är, och så mycket vetande de besitter, när en av deras representanter har mer kunskap om neandertalmänniskan än hela världens samlade vetenskap! Det här är faktiskt första gången jag tar del av uppgifterna om att neandertalarna saknade insikt och utblick och allt vad det nu var. Dessutom lyckas Cecilia med konststycket att göra en helt ny artbestämning på hela 20 procent av landets befolkning. Bra-fucking-vo, liksom. Nobelpriset i rasbiologi 2021?

Men Heidi är inte helt nöjd, utan påpekar uppfordrande:

”Du glömde att det är vi i väst som skapat denna fanatism”

Cecilia skyndar sig att nicka bifall:

”Det tänkte jag var underförstått. Men så är det så klart.”

Ja så är det så klart. Punkt. Två kvinnor som båda innehar höga positioner i samhället, och som anser sig vara ett par sjuhelvetes goda exempel på demokrater, har löst världsproblemen i en tråd på Facebook och kan enas i en digital och supertjejig jättekram.

I själva verket är de så fullkomligt befriade från allt förnuftigt och logiskt tänkande att de rentav väcker nya frågor om den kvinnliga rösträttens varande (de skulle åtminstone kunna användas som argument i frågan på den tiden det begav sig). Men det är de naturligtvis lyckligt ovetande om, i sin verklighetsfrånvända fjortisvärld.

Efter att allt fler Facebookanvändare började uppmärksamma Heidi Brandtners hatmeme har hon nu tagit bort inlägget. Hon blir alltså så lös i magen av den negativa uppmärksamheten att hon inte vågar stå för det hon nyss trumpetat ut. Hon är alltså inte bara infantil utan dessutom feg.

Om det är sådant här som frodas inom Liberalerna är det inte att undra på att de är på väg ut ur riksdagen.

Bitte Assarmo