Gästskribent JOHN GUSTAVSSON: Därför vinner Joe Biden

Nu är det valdag i USA. Fast egentligen började valet redan för flera veckor sedan: 95 miljoner amerikaner har redan förtidsröstat, vilket är rekord och det med god marginal. Nu ska det hursomhelst avgöras.  

I slutet av denna artikel finner ni mitt detaljerade tips över vilka delstater Trump respektive Biden kommer att vinna. Innan vi kommer till det, så vill jag dock gå igenom varför jag tror att Joe Biden idag kommer väljas till USA:s nästa president: 

 1. Opinionsmätningarna går att lita på i år. Idén att mätningarna fick helt fel i presidentvalet 2016 är kraftigt överdriven – i själva verket var det bara i ett fåtal delstater som mätningarna var käpprätt fel, i övrigt låg valresultaten faktiskt inom felmarginalen. Det räckte dock för att Trump skulle vinna. Det man gjorde fel 2016 var att underskatta hur många lågutbildade väljare som skulle rösta. Detta har opinionsinstituten rättat till i år. 2016 hade Trump också en extremt stark slutspurt när FBI mindre än två veckor före valet återöppnade utredningen om Hillary Clinton och hennes berömda mejlserver. I år är förutsättningarna annorlunda. 

  Bidens ledning är större än Clintons var och den har varit mer stabil under kampanjens gång än Clintons var. 
   

 1. Förtidsröstningen och valdeltagandet gynnar Demokraterna. Som tidigare nämnt så har förtidsröstningen slagit rekord i år, på grund av coronapandemin som lett till att de flesta delstater gjort det enklare att förtidsrösta i år än i tidigare val. I Texas är det fler som förtidsröstat i år än det var som röstade totalt för fyra år sedan. Demokraterna har en tydlig ledning bland dem som förtidsröstat, vilket betyder att en stor del av Demokraternas röster redan är inkasserade. 

  Att ett högt valdeltagande generellt sett gynnar Demokraterna beror på att deras kärnväljare huvudsakligen är grupper med lågt valdeltagande: Ungdomar och minoritetsväljare. De grupper som stöder Republikanerna röstar redan i mycket större utsträckning, vilket gör att utrymmet för tillväxt är mindre.

  I förra valet var det många vänster-lutande väljare som stannade hemma då de tog för givet att Clinton skulle vinna. Nu, efter Trumps seger, finns inga sådana illusioner: Alla är medvetna om att Trump kan vinna, och att deras röst kan vara avgörande. Oron för valfusk (vare sig den är befogad eller inte) ökar också valdeltagandet då många vänsterväljare känner att de inte bara måste vinna, utan vinna med en så stor marginal att den inte kan bortförklaras eller fuskas bort på något vis.
   

 1. Joe Biden är betydligt mer populär än Hillary Clinton. I presidentvalet 2016 fanns det en stor grupp väljare som varken gillade Donald Trump eller Hillary Clinton. En förkrossande majoritet av dessa valde i slutändan att rösta på Trump; de gillade honom visserligen inte, men bestämde sig för att han ändå var minst dålig. I år finns det knappt några sådana väljare. Joe Biden är långt ifrån USA:s mest älskade politiker, men han är inte heller hatad på det viset Clinton var av stora delar av väljarkåren. Värt att komma ihåg är att trots att Clinton var så avskydd, så hade det räckt om hon fått en procent till i tre avgörande delstater för att hon skulle blivit president. Hon kom alltså snubblande nära. Biden, som inte dras med hennes impopularitet, lär kunna ta hem spelet.
   
 1. Coronaviruset har ökat kraftigt, och det i helt fel delstater från Trumps perspektiv. Covid-19 har gjort comeback i USA den senaste månaden, med rekordmånga fall. Detta är såklart i sig självt ett problem om man är en sittande president. Men vad som är värre för Trump är var viruset ökat som allra mest – nämligen i några av de delstater som Trump helt enkelt måste vinna för att ha en chans: Wisconsin, Michigan och Texas hör till de delstater som drabbats värst de senaste veckorna. Detta får dels effekten att Trumps hantering av Covid-19 framstår i sämre dager hos väljarna i de delstaterna, och dels får det effekten att valdeltagandet på valdagen blir lägre då folk undviker långa köer och trånga, packade vallokaler. Med tanke på att en oproportionerligt stor del av Donald Trumps väljare planerar att rösta på valdagen, så är det dåliga nyheter för Trump.
   
 1. Trumps attacker har inte fastnat på Biden. Det finns såklart mycket man kan kritisera Joe Biden för, men Trump har haft svårt att hitta någon anfallsvinkel lika bra som den mot crooked Hillary” var 2016. Han har, sin vana trogen, hittat på ett antal öknamn för Joe Biden. Mest kända av dessa är ”Sleepy Joe”. Problemet är att de flesta amerikaner inte tycks ha något emot en ’sömnig’ president efter fyra år med kaotiskt tweetande och ständiga skandalrubriker. Att Biden är en del av det gamla etablissemanget må vara sant, men attacken är inte så effektiv ett år som detta då amerikanerna desperat längtar tillbaka till normalitet. Attackerna mot Bidens påstådda korruption som involverar hans son Hunter har också varit mindre effektiva eftersom Trump själv anställt sin dotter, son och svärson i sin egen administration. Att Biden varit närgången med många kvinnor är också svårt för Trump att utnyttja då dussintals kvinnor anklagat honom för samma sak. 
   

Hur går det då? Här är min karta. Kort sagt: Biden vinner med 389 elektorsröster mot 149 för Trump. Biden vinner alla ”swing states” förutom Ohio och Iowa, plus Texas där jag tror att förtidsröstningen fäller avgörandet. Nationellt är min kvalificerade gissning att Biden vinner med 10 % marginal, 53 % mot 43 %. 

Notera att det kommer ta extremt lång tid att räkna klart alla röster, detta på grund av förtidsrösterna som tar längre tid att räkna. Den första indikatorn på hur det gått får vi i natt klockan 01:30 och 02:00 då vallokalerna i North Carolina och Florida stänger. Där har förtidsrösterna redan nu räknats vilket gör att rösträkningen går snabbare. Här är en guide till viktiga tider under valnatten. Has en trevlig valvaka! 

John Gustavsson är doktorand i nationalekonomi och jobbar som politiskt sakkunnig i Europaparlamentet. John är född 1991 och växte upp i Örnsköldsvik. Följ honom gärna på Twitter. 

John Gustavsson