HITTAT PÅ NÄTET: Svart privilegium

Enligt vänstern finns det något som de kallar ”vitt privilegium”. Många menar dock att det i själva verket är så kallade ”rasifierade” och svarta som är privilegierade i moderna västerländska samhällen.

I en artikel i den skattefinansierade, antirasistiska tidskriften Expo intervjuas Katarina Mattsson. Hon är docent i genusvetenskap vid Södertörns högskola och arbetar med ”kritisk vithetsteori”:

”Det finns ett system som skyddar den vita kroppen, som ger fördelar till den som reser med en vit kropp. Motsvarande finns inte för människor med svarta eller bruna kroppar, som ofta inte ens har möjlighet att resa på säkra lagliga sätt.”

Författaren och debattören Katerina Janouch menar att det kan vara befogat att även tala om svart privilegium:

Redaktionen