MOHAMED OMAR: En ny serie – Denna dag i svensk historia

Den 22 juni i år började jag en ny serie om svensk historia här på Det Goda Samhället. Texterna publiceras under kategorin Hittat på nätet. I juli började jag även använda underrubriken ”Denna dag i svensk historia”.

Den första texten i denna serie publicerades alltså den 22 juni, på det datum då vi tidigare firade midsommarafton. Midsommardagen firades då den 23 juni på Johannes Döparens dag.

Texten handlar om Carl Larssons målning ”Gustaf Vasas intåg i Stockholm midsommaraftonen 1523” och länkar till en artikel i tidskriften Ord och Bild (6:e häftet 1904).

Varje text innehåller en länk till källa på Internet som beskriver den historiska händelsen. Vanligtvis länkar jag till äldre böcker och artiklar på sajten Projekt Runeberg, som till exempel Nordisk familjebok, Carl Grimbergs Svenska folkets underbara öden eller Anders Fryxells Berättelser ur svenska historien.

Här är de hittills fem mest lästa texterna i serien ”Denna dag i svensk historia”:

1. Slaget vid Hörnefors 5/7 2020

2. Slaget vid Poltava 27/6 2020

3. Karl XII:s sista fälttåg 26/6 2020

4. Viborgska gatloppet 2/7 2020

5. Slaget vid Poltava 28/6 2020

Kunskapen om vår historia binder oss samman, levande och döda, och bidrar till att skapa en vi-känsla.

På våren 1907 fick Verner von Heidenstam uppdraget att skriva en läsebok för folkskolan om Sveriges historia. Första delen av Svenskarna och deras hövdingar sändes ut till jul 1908.

Ett av syftena med Heidenstams historiska noveller var att stärka barnens nationella känsla. Man skulle känna att det var coolt att vara svensk. Vänstern vet hur viktigt historia är för en kulturs självkänsla. Det är därför de puffar för sådant som ”Black History Month”. Det är därför, när vänstern talar om mångkultur, som de talar om hur viktigt det är för olika kulturer att studera sin egen historia för att bevara och stärka sin identitet. Men vänstern unnar inte oss svenskar dessa fina saker.

Litteraturhistorikern Henrik Schück redigerade Svenska Folkets Historia, ett verk som kom ut i två band 1914-1915. Han förklarar varför studiet av den egna historien är viktigt – det ökar folkets nationella medvetande:

Utpräglad nationalitetskänsla finnes därför blott hos det folk, som äger en verklig historia, och den finnes i högre grad hos den bildade mannen än den obildade, som icke känner landets och folkets öden och därför även saknar det samband med gångna släkten, som blott den historiska kunskapen kan knyta.

När vi är obildade, när vi inte kan vår historia, kan pk-isterna lura i oss sådant som att ett svenskt medvetande är ny uppfinning eller att vi inte har någon kultur. Genom serien ”Denna dag i svensk historia” lär jag mig själv. För jag är långt ifrån så kunnig som jag vill vara. Och jag hoppas att jag också kan uppmuntra andra.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar