MOHAMED OMAR: Den galne araben

KULTUR Den amerikanske författaren Howard Philips Lovecraft (1890-1937) har beskrivits som en av 1900-talets mest inflytelserika inom skräck- och science fictionlitteraturen. Under sin livstid var han dock ganska obskyr – Lovecraft skrev under 1920- och 30-talet noveller för diverse billiga publikationer med äventyrs- och fantasyinriktning, så kallad ”pulp fiction”.

Trots att så kallade ”antirasister” avskyr honom är Lovecraft ständigt aktuell och hans popularitet tycks bara öka. En strid ström av lovecraftianska serier, filmer, musik, böcker och spel fyller marknaden. Lovecrafts skönlitterära verk utgör en helhet som brukar går under samlingsbeteckningen Cthulhu-mytologin (The Cthulhu Mythos – termen myntades först efter hans död). Det är en mörk och dyster mytologi han har skapat, som i korthet går ut på att jorden i en dimhöljd urtid var bebodd av ett släkte vidunderliga monster. Dessa lever nu utanför vår värld men gör tillfälliga inbrytningar och ska en dag åter härska över jorden. Den främste av dessa monster är den store bläckfiskliknande Cthulhu som – död men drömmande – ruvar i den sjunkna staden R’lyeh på Stilla havets botten.

I Lovecrafts värld kan människans olika religioner och myter betraktas som reminiscenser av dessa monster och deras makt. Det är gudar bortom gott och ont. Det finns ingen tröst och ingen hjälp och människan är bara en ynklig varelse som står på kanten till undergången. Lovecraft var ateist och materialist och kanske skulle man kunna se hans mytologi som en drift med religionen som visar på det meningslösa i att dyrka och sätta sitt hopp till övermänskliga väsen. Tänk om de är mer omänskliga än övermänskliga?

En av de mest centrala sakerna i Cthulhu-mytologin är den ohyggliga svartkonstboken Necronomicon som sägs ha nedtecknats omkring år 720 e. Kr. av ”Den galne araben” Abdul Alhazred. Dess ursprungliga arabiska titel var Kitab al-Azif.

Lovecraft tyckte om sagorna i Tusen och natt. I en självbiografisk anteckning skriver han:

Under de följande åren utökade jag mina kunskaper om det övernaturliga genom bröderna Grimms sagor samt Tusen och en natt. Vid fem års ålder gav dessa spekulationer inga större valmöjligheter vad gällde sanningshalt, men Tusen och en natt hade en särskilt dragningskraft som gjorde att jag föredrog den. Ett tag samlade jag på orientaliskt barnporslin och objets d’art, kungjorde att jag var en gudfruktig muslim och antog pseudonymen Abdul Alhazred.

Man kan spekulera om inte namnet på den sjunkna staden R’lyeh kan vara bildat av de arabiska orden ”ru’ya”, som betyder dröm, och ”ilah”, som betyder gud. Meningen skulle i så fall kunna förstås som ”den drömmande guden”, en beskrivning som passar den store Cthulhu.

På andra ställen i sina självbiografiska anteckningar berättar han om hur han ”lekte arab” och hur han fick sin mor att ordna en ”arabisk hörna” i sitt rum.

Historien om Den galne araben började alltså ganska oskyldigt. Det dröjde innan han blev författaren till Necronomicon som innehåller allt vetande om de urtida monstergudarna, ett vetande som riskerar att göra de som tar del av det lika galna som den galne araben. Vissa Lovecraftkännare menar att namnet Alhazred är en ordlek och kommer från All-Has-Read, ett smeknamn Lovecraft fått som pojke för att han läste så kopiöst.

Med tanke på Lovecrafts intresse för den arabiska och islamiska kulturen skulle man kunna föreställa sig Necronomicon som en karikatyr av Koranen och Abdul Alhazred som en karikatyr av profeten Muhammed. I Salman Rushdies roman Satansverserna utmanas profeten Muhammed av en fräck poet som blir till en skrattspegel för honom. Poeten uppträder här som en karikatyr av profeten och undergräver därmed hans allvar och auktoritet. Poeten driver till exempel en bordell där varje prostituerad bär ett namn identiskt med en av profetens hustrur.

Vi kan se från islams tidiga historia som den skildras i Koranen och andra kanoniska texter hur viktigt det var för Muhammed att skilja sig från poeterna och hävda sin särställning. Det visar hur medveten han var om hur lika de var varandra och hur nära poesin låg hans profetiska verser. Hans belackare såg det också och anklagade Muhammed för att vara just ”sha’ir”, poet, och ”majnun”, galen. En galen poet alltså, som Abdul Alhazred.

Dock har den påhittade figuren Alhazred inga fanatiska anhängare som kräver att hans verser ska gälla som lag och hans läror utbredas med svärdet.

BILD: Ur spanjoren Esteban Marotos tecknade serieversion av Lovecrafts novell ”The Nameless City”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar