MOHAMED OMAR: Cigarrernas värld – ett tryggt rum

Statyer rivs, gator byter namn, filmer tas bort.

Men än så länge är cigarrernas värld ett safe space, ett tryggt rum, som den politiska korrekthetens trupper inte har invaderat. Det kan bero på att cigarrernas värld till stor del är en subkultur. De röks i slutna rum. Cigarrer är ganska dyra också.

Därför kan man i cigarrernas värld hitta en nya världen-romantik som vänsterns rättvisekrigare (social justice warriors) skulle uppleva som provocerande – om de kände till den.

Tobaken kom till Europa genom Columbus. När han kom till Bahamas år 1492 möttes han av folk som gav honom torkade löv som gåva. Spanjorerna lärde sig röka och tog med sig vanan, och tobaken, tillbaka hem.

Cigariller är inte cigarrer, men jag smusslar med en här ändå. En av de vanligaste cigarillerna i Sverige – de går att köpa på de flesta mackar – heter Cortéz, uppkallade efter conquistadoren Fernando Cortéz som 1519-1521 erövrade aztekernas rike i Mexiko. I Nordisk familjebok kan man läsa att han var ”lika mycket känd för öfverdådig tapperhet som för sina kärleksäventyr” och att han med sina ”lysande ledaregenskaper och stora fel” var ”typen för en spansk ’conquistador’”.

Ett relativt billigt cigarrmärke är Vasco da Gama – man kan få en ask om fem pinnar för 80 till 100 kr – är uppkallat efter den portugisiska sjöfararen som upptäckte sjövägen till Indien. Bara detta påstående ses som ”eurocentriskt” av pk-vänstern.

Mina favoritcigarrer är en serie som heter New World från A.J. Fernandez i Nicaragua. En av cigarrerna heter Gobernador brukar säljas i Sverige för mellan 80 och 100 kr.

På cigarrens gördel sitter en reproduktion av en känd målning som visar hur Kristoffer Columbus första gången landstiger i den nya världen. Målningen av en okänd konstnär kallas ”Columbus tar besittning över det nya landet” och målades i Boston 1893 för att användas i skolplanscher.

I förgrunden ser man hur Columbus knäfaller på kusten med en flagga i sin vänstra hand och ett svärd i den högra. Han är omgiven av andra européer som följt honom från den gamla världen. I bakgrunden vilar skeppen, teknologin som gjort det stora företaget möjligt.

Flaggan som fladdrar i vinden symboliserar hur Columbus lägger det nya landet under Spaniens krona. Han blir guvernör – gobernador.

Det finns en annan serie som har namn efter upptäcktsresande, Las Cabrillas. En av dem är uppkallad efter conquistadoren Francisco Pizarro som erövrade Inkariket. I Nordisk familjebok beskrivs han så här:

”Pizzaro intar en förgrundsplats bland de spanske s. k. mindre upptäckarna genom sin djärfva dådlust, ledarförmåga och ej minst sin aldrig svikande uthållighet, så behöflig vid underkufvandet af det välorganiserade och kulturellt framskridna inkaväldet. Hans grymhet, trolöshet och vinstbegär göra dock Pizzaros person mindre tilldragande än t. ex. en Cortez’.”

Det vore tråkigt om de ”progressiva” och ”antirasisternas” blickar skulle riktas mot cigarrernas värld. Låt oss hoppas att den välluktande röken bildar en dimma som skyddar detta trygga rum.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar