MOHAMED OMAR: Det är bara vita människor som ska skämmas

Det händer inte sällan att man på nätet snubblar över memer med en figur som har stort, rufsigt hår och säger något knasigt om utomjordingar. Mannen med det stora håret heter Giorgio A. Tsoukalos och bilderna som används i memerna kommer från History Channels teveserie Ancient Aliens, som började sändas i april 2010. Tsoukalos förklarar i stort sett allt som är knepigt med ”det var utomjordingar”. Hur kunde man bygga pyramiderna? Svar: utomjordingar. Beviset: de tre pyramiderna i Gaza matchar på något sätt stjärnbilden Orions bälte, vilket betyder att det var därifrån byggarna kom.

Den kallas för forntida astronauter- eller forntida utomjordingar-teorin, och går ut på att varelser från andra planeter kom till vår jord och hjälpte oss i vår utveckling. Pyramiderna var för svåra att bygga för korkade människor.

Jag har inte kartlagt teorins ursprung, men den förekommer i science fiction-litteraturen, till exempel i H. P. Lovercrafts berättelser från 1920-talet. Den mest kände företrädaren för teorin är förmodligen schweizaren Erich von Däniken. År 1968 gav han ut sin första bok, Erinnerungen an die Zukunft, på svenska Olösta gåtor ur mänsklighetens förflutna. Gåtornas lösning heter utomjordingar. von Däniken paketerade om science fiction till science och sålde bra. Gudarna var från början astronauter från andra världar som besökte oss. Våra förfäder blev så imponerade att de började dyrka dem.

De så kallade ”antirasisterna” som river statyer av vita män eftersom dessa inte hade rätt värderingar enligt 2020 års antirasistiska måttstock, har aldrig krävt att pyramiderna ska rivas för att de byggdes med hjälp av slavar. Mig veterligen är det bara statyer av vita män man ger sig på.

Vad har detta med forntida astronauter att göra? Jo, så kallade ”antirasister” kräver nu att teveserien Ancient Aliens förbjuds. Varför? För att den är knasig? Nej, för att den är rasistisk, dumbom!

Enligt ”antirasisten” Sarah Parcak på Twitter är teveserien Ancient Aliens en av de mest rasistiska teveserier som finns eftersom teorin om forntida astronauter tar äran ifrån färgade och icke-västerländska folk och ger den till utomjordingar.

”It’s an entire show that exists to discredit the extraordinary artistic and architectural accomplishments of past and current peoples.”

Med andra ord är, enligt denna ”antirasist”, monument byggda av slavar något för dessa icke-västerländska folk att vara stolta över.

Borde det inte vara skönt att kunna skylla på utomjordingar för att slippa skammen över ett så mörkt förflutet? Tydligen inte. Det är bara vita människor som ska skämmas.

Sarah Parcak är en amerikansk egyptolog och en populär progressiv akademiker med omkring 67,000 följare på Twitter. Hon har gett sitt stöd till Black Lives Matter-rörelsens ansträngningar att förstöra statyer av vita män i västerländska nationer.

Samtidigt är Parcak som egyptolog mån om att värna det fornegyptiska kulturarvet. Det forna Egypten var, mätt med dagens ”antirasistiska” måttstock, ett rasistisk slavsamhälle. Dessutom ett teokratisk och tyranniskt slavsamhälle. Men det spelar visst ingen roll. Egyptierna ska vara stolta över detta arv…

Journalisten Tim Pool kommenterar det ”antirasistiska” utspelet på Twitter:

Tim Pool skämtade för något år sedan om att teveserien Ancient Aliens var rasistisk och borde tas bort eftersom den främjade ”utomjordisk makt”…

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar