BITTE ASSARMO: SAS borde be de skandinaviska folken om ursäkt men stickar en offerkofta istället

OPINION När flygbolaget SAS gick ut med en ny reklamfilm, där de förklarade att det inte finns någonting som är genuint skandinaviskt, lät reaktionerna inte vänta på sig. För även om vi svenskar, efter att i åratal tvingats stå ut med kulturförnekare som Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och Ingrid Lomfors, är luttrade så gäller inte samma sak för norrmän och danskar. Och så gick det som det gick. Reklamen fick så mycket kritik att den plockades bort från offentlighetens ljus per omgående.

Redan när reklamfilmen – där SAS alltså roade sig med att håna sina bästa kunder genom att hävda att de i princip stulit alla kulturella företeelser från resten av världen – togs bort misstänkte jag att företaget skulle värja sig mot kritiken och konstruera en annan förklaring till att de plockade ner filmen. Och mycket riktigt. Den fullkomligt berättigade kritiken förvanskades av SAS marknadsföringsexperter till en ”attack”:

”När vi tittar på mönstret och antalet reaktioner på vår film finns det anledning att misstänka en attack och att vår kampanj har blivit kidnappad. Vi vill inte riskera att bli en plattform för någon annans värderingar, som vi inte står för. Därför har vi för tillfället tagit ner filmerna från våra kanaler och diskuterar nu nästa steg.”

Flygbolaget säger sig också vara ”stolta” över sitt skandinaviska ursprung, vilket givetvis är rena snömoset – det finns ju ingenting som är skandinaviskt, så hur kan SAS var det?

Nåja, konsekvent tänkande har aldrig riktigt gått hem hos den här typen av värdegrundsmarinerade PK-människor. Därför blir det på sitt eget ologiska sätt helt logiskt att påstå att man älskar ett ursprung som man egentligen inte har – då kan man samtidigt hävda att kritiken är ”hat” och att den goda, fina kampanjen blivit ”kidnappad” av mörkermänniskor med ”värderingar, som inte vi inte står för”. Eftersom SAS står för så fina värderingar är det givetvis underförstått att kritikerna står för onda, hemska värderingar.

Reklamfilmen i sig innehåller allt det där som vi svenskar hört till vår leda i tiotals år. Midsommarstången är tysk, köttbullarna turkiska och den röda stugan med vita knutar sannolikt direktkopierad av forntida hyddor på Påskön. Och kanske var det just därför som SAS flitiga små pr-hipsters trodde sig kunna spinna vidare på samma tråd. ”What is truly Scandinavian? Absolutely nothing!” blev den perfekta titeln på den nya, vackra och uppfostrande reklamkampanjen som skulle få kulturlösa skandinaver att resa mer. Om svenskarna har klarat de här förnumstiga påståendena i så många år så borde väl även norrmännen och danskarna vara mogna för samma slags hjärntvätt?

Icke. SAS Facebooksida svämmar formligen över av norrmän och danskar som hånar flygbolaget och som klargör att de, så länge det finns alternativ, aldrig mer kommer att anlita SAS: ”You are replaceable. You have no culture. You have no traditions, Please buy our products”. Eller hur. Vilka jävla stolpskott, rent ut sagt.

Och sanningen är att även svenskarna börjar få nog nu. Visst är vi ett tålmodigt och tolerant folk men någonstans går det trots allt en gräns även för oss. Om man spottar på en sten tillräckligt många gånger så blir den till sist blöt, brukade min mamma säga, och det hade hon banne mig rätt i.
Nu är stenen dessutom översvämmad, inte ens toppen av den sticker upp över vattenytan.

SAS borde be om ursäkt offentligt till de skandinaviska folken och göra om och göra rätt. Istället gör de samma misstag som etablissemanget gjort i åratal. De satsar på gråtvalsen och offerkoftan istället för att göra om och göra rätt. Vilka är de onda krafter som kan komma på tanken att attackera ett så värdegrundskorrekt företag som SAS? Snyft, snyft! Men det är för sent. Skadan är redan skedd. Stenen har blivit blöt.

Då hjälper det föga att SAS får draghjälp av Aftonbladet, som diktar ihop en fars om att ”den ryska propagandajätten Sputnik” ligger bakom ”drevet” och påstår att det inte är sant att videon påstår att Skandinavien kopierar andras kulturer i brist på egen. Det svenska folket – och de andra skandinaviska – accepterar inte längre att utmålas som en kulturlös grå massa.

Bitte Assarmo