Mohamed Omar: Sjuksköterskor kallas horor och rasister

Mohamed Omar

OPINION Hora och rasist. Två förolämpningar som riktats mot sjuksköterskor på Centrallasarettet i Växjö. De berättar att de är trötta att höra dessa fula ord från patienter och deras anhöriga.

En sjuksköterska säger så här till Smålandsposten:

Man får vara otrevlig om man mår dåligt. Men nu får vi saker kastade mot oss. Folk har spottat mot mig, jag har blivit hotad av anhöriga och blivit kallad hora och rasist på jobbet.

Och en kollega säger till tidningen:

Jag har också blivit kallad fitta, hora och rasist. Jag upplever att det blivit vanligare att man drar rasistkortet de senaste åren. Vi bedömer patienterna likadant.

Det står inte uttryckligen i tidningsartikeln, men förolämpningen ”rasist” gör att läsarna förstår att de som förolämpar inte har gammelsvensk bakgrund.

Den otrevliga arbetsmiljön på lasarettet i Växjö är alltså en följd av mångkulturalismen och den ansvarslösa invandringspolitiken.

En förklaring till att vissa invandrare tror att de blir orättvist behandlade i sjukvården, skolan och rättsväsendet kan vara att de kommer från länder präglade av mångkulturella konflikter mellan olika etniska och religiösa grupper.

De förväntar sig att gammelsvenskar ska gynna sina egna och missgynna de andra. För så ser det ofta ut i invandrarnas hemländer.

Jag har mött invandrare från Mellanöstern som är så förvånade över svenskarnas icke-rasistiska inställning att de inte kan tro att den är verklig. De tror att det är något lurt. De har svårt att tänka sig att man inte sätter sina egna före andra.

När man inte får som man vill i sjukvården drar vissa till med förolämpningen rasism. Det beror nog dels på 1) att de faktiskt förväntar sig att Sverige ska vara lika ”rasistiskt” eller ”chauvinistiskt” eller ”etnocentriskt” som deras egna hemländer, 2) att de lärt sig utnyttja svenskens antirasism. Man har fått lära sig att ”rasist” i Sverige är hemskaste man kan vara. Rasisten är paria. Svensken är rädd för att betraktas som rasist. Ett sådant rykte, sant eller ej, kan leda till utfrysning, mobbning, förlust av arbete och till och splittrade familjerelationer.

Därför använder man förolämpningen ”rasist”, eftersom den skrämmer svenskar så att man får som man vill. Ingen vill väl bli kallad till chefens kontor för att förhöras om sin värdegrund.

Man varför säger man ”hora”? Här är det de egna värderingarna som kommer till uttryck, alltså hur man ser på självständiga kvinnor. När man säger ”rasist” vädjar man i stället till det svenska samhällets värdegrund, i Mellanöstern är ju rasism inte lika fult. Det är snarast normalt, till och med något som ses som en dygd, om man med rasism syftar på etnocentrism och att favorisera de egna.

Mångkulturella länder i Mellanöstern som Irak och Syrien har härjats av krig och konflikter i decennier, ja, ända sedan de bildades. Människor som växt upp i samhällen präglade av mångkulturella konflikter tar med sig sina attityder hit. I dessa länder blir människor behandlade olika beroende på vilken etnisk och religiös grupp de tillhör. De ser inte varandra som landsmän, som en nationell gemenskap, så som vi varit vana vid i Sverige då vårt land varit kulturellt och etniskt homogent. Där är man i första hand muslim eller kristen, shiit eller sunnit, kurd eller arab och så vidare. Någon verklig nationell identitet som syrier eller irakier finns inte.

Svenska journalister kan, när de pratar om vad händer i Irak och Syrien, prata om konflikter mellan etniska och religiösa grupper. Men när journalisterna pratar om Sverige så är deras analyser hindrade och grumlade av ”antirasistiska” tabun. De kan inte uttrycka sig öppet och begripligt om våra problem. Här säger den politiska korrektheten att alla bara är svenskar och socioekonomiska faktorer är det enda som skiljer oss åt.

De som förstår att mångkultur inte fungerar i Irak och Syrien borde ju också kunna förstå att mångkulturen har ännu mindre chanser att gå bra i Sverige. Skillnaderna är större. Kurder och araber har levt sida vid sida i århundraden. De har delat samma tro, islam. Men de har behållit sina separata identiteter, samexistensen har inte varit harmonisk och konflikter har blossat upp då och då.

Hora och rasist. Ett ord som är fult i den egna kulturen, där en självständig kvinna med västerländsk livsstil är någonting oanständigt. Och ett ord som är fult i den svenska kulturen, där en rasist är en ondskefull människa, ja, knappt en människa. Ett ord som de tog med sig hit, och ett ord som de lärde sig här.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)