Jan-Olof Sandgren: 2020 får vi nya mikrofoner i väggarna

Jan-Olof Sandgren

OPINION Den 19 februari väntas Sveriges riksdag rösta igenom en lag om hemlig dataavläsning (2019/20:64). Går det som regeringen tänkt kommer Polisen, Säkerhetspolisen, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten från och med 1 mars att tillåtas installera så kallade Trojaner i privata datorer, mobiler och surfplattor. Dessa program kommer att kunna öppna datafiler, avlyssna telefonsamtal, läsa krypterade meddelanden (redan innan de krypteras) och även använda den infekterade mobilens egen mikrofon och kamera för övervakning.  

Inrikesminister Mikael Damberg förklarar stolt på Socialdemokraternas hemsida att lagen är ett skarpt vapen i kampen mot den organiserade brottsligheten. Den brottslighet som regeringen Löfvén lovat att knäcka. Och det låter ju vällovligt. 

Jag gissar att många i riksdagen röstar igenom förslaget, i tron att det bara är en uppdatering av den lag som redan finns, rörande telefonavlyssning av kriminella. I takt med att kriminella använder mer avancerad teknik, behöver förstås rättsväsendet en mer sofistikerad verktygslåda. Dock finns några väsentliga skillnader (förutom att andra myndigheter än polisen tillåts använda avlyssning). Tidigare kunde bara den som misstänks för brott motsvarande ”minst 2 års fängelse” avlyssnas, vilket kan ses som en garanti för att vanliga medborgare inte drabbas. Den nya lagen är mer svepande på den punkten. Eller vad sägs om följande formulering: 

Grundläggande förutsättning för hemlig dataavläsning 

3 § Ett tillstånd till hemlig dataavläsning får beviljas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den som åtgärden riktas mot eller för något annat motstående intresse. 

I klartext betyder det väl att avlyssning bara kan beviljas när statsmakten finner det befogat, vilket inte låter särskilt betryggande. I paragraf 4 är man lite mer specifik. Här preciseras att åtgärden kan komma ifråga, för att förhindra eller utreda brott som genererar minst 2 års fängelse… men också: 

”…annat brott om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att brottets straffvärde överstiger fängelse i två år.”  

Här införs ett försåtligt begrepp ”straffvärde”. Om jag förstått saken rätt innebär det att brottet skulle kunna ge lägre straff än 2 år, men att man i det enskilda fallet bedömer att det skulle landa 2 år eller mer. På så sätt behöver lagen inte begränsas till brott av typen terrorism, mord eller grovt narkotikabrott, utan kan användas mot allt från Fildelningtill Hets mot folkgrupp”. 

Ett lagförslag som verkar gå hand i hand med den nya lagen (men än så länge befinner sig planeringsstadiet, SOU 2017:70), vill göra det olagligt att publicera (eller ens planera) artiklar som inför omvärlden framställer Sverige i dålig dager. Johan Westerholm uppmärksammade planerna för snart ett år sen (här), och om lagen blir verklighet skulle journalister som Katerina Janouch, Janne Josefsson, Chang Frick eller för den delen Johan Westerholm själv kunna dömas till fängelse. Det vi idag kallar alternativ media skulle tvingas till förödande självcensur. 

Lagen om hemlig dataavläsning diskuterades så tidigt som 2005 och har planerats sedan 2016. Kanske tar det lång tid att förankra lagförslag i alla instanser, men om syftet med lagen inte bara är att bekämpa brott, utan även att kväsa opposition kan det finnas skäl att vänta tills brottsligheten nått en viss nivå. När vanliga människor börjar känna sig hotade fysiskt, är de mer benägna att ge upp saker som integritet och grundläggande rättsäkerhet. Det är värt att notera att under tiden som dataövervakningen utretts, har polisen nedmonterats, brottsbekämpare ägnat sig åt att dricka kaffe med kriminella och IS-terrorister välkomnats hem. I vissa fall har till och med kriminella fått lön (mot att de lovat sluta begå brott, naturligtvis).    

När man ändå är inne på ämnet spekulation, finns en aspekt som inte helt kan nonchaleras. Det amerikanska presidentvalet 2016 var unikt på många sätt, bland annat för att Demokratiska partiet lierade sig med FBI, i syfte att säkerställa att Donald Trump förlorade. Om jag är rätt underrättad utsattes Republikanernas högkvarter för hemlig avlyssning och från dag ett av Trumps presidentskap var siktet inställt på att fälla honom i riksrätt. För det vällovliga syftet att ogiltigförklara valresultatet, tycks alla medel vara tillåtna. 

Jag vet inte vad Socialdemokraterna har för strategi inför valet 2022, men om nuvarande trend håller i sig kommer det att bli svårt att hindra SD från att ta plats i regeringen. Inget hindrar däremot att de spionprogram man håller på att utveckla (med de luddiga direktiven för hur de får användas) kan komma att spela en roll i valrörelsen. Förutom att dammsuga motståndares datorer på allt från interna strategier till komprometterande material, kan moderna trojaner även plantera bevis och därefter utplåna alla spår av sig själv. Vem vet vilka politiska skandaler vi har att se fram emot, under de närmaste två åren?  

58 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: 2020 får vi nya mikrofoner i väggarna

 1. pllay skriver:

  All hårdvara är redan på plats.
  SmartTV, padda, mobil, är alla verktyg för kartläggning av en människas politiska värderingar.
  Lägg därtill övervakningskameror och kreditkort så är all integritet borta för den urbane medborgaren.
  Kina går före och visar Sveriges etablissemang vägen framåt.

  Gillad av 11 personer

  • Skarprättarn skriver:

   Människor tenderar att visa sina politiska värderingar helt öppet på fejan, så det är nog inget problem i sammanhanget.

   I övrigt är lagen tandlös. För att ta sig in i en skyddad och fullt krypterad enhet av icke-Windows-typ behöver man någon nolldagsexploit av samma klass som stormakternas säkerhetstjänster använder, och de är både dyra och begränsade i antal.

   I den mån FRA kopplas in (varken polis eller säpo har egentligen kompetens eller resurser) är det alltså för något större, inte för att Gubbson babblar om Eurabien i Samnytts kommentarsfält (för sådant har man AFA-hackarna i Expo och Expressens medborgargranskare).

   Är man ändå paranoid: stäng av platstjänster och wifi. Använd VPN. Använd SSL i mail. Surfa i anonymt läge. Använd långa lösenordsfraser. Använd inte tvåfasautentisering. Se till att kryptera din disk och externa enheter fullständigt. Använd inga skitappar utan bara sådant som är väsentligt. Surfa inte på konstiga platser. Kontrollera regelbundet vilka tjänster som körs. Använd ett externt tangentbord. Vira in huset i aluminiumfolie.

   Gillad av 10 personer

   • bejji skriver:

    ”Platstjänster, wifi, VPN, SSL i mail, surfa i anonymt läge, 2-fasautentisering, externt tangentbord” ????
    Tacksam om Du förklarar mera detaljerat vad allt detta betyder och hur man praktiskt går till väga. För övrigt – det är ju fa´n att man måste tänka på sådana åtgärder, bara för att ”knytblusen” Damberg och hans kumpaner försöker driva igenom sina planer!

    Gillad av 5 personer

   • pllay skriver:

    På fejan väljer jag om jag vill fläka ut mig och mitt liv till allmän beskådan.
    Vad regeringen vill är att en myndighet beslutar om insyn i mitt liv och kommunikation.
    Detta utan min eller min omgivnings vetskap, en attans skillnad.
    Vad jag poängterar är att det behövs inga mikrofoner i väggarna, vi har dom redan med, på eller omkring oss, dygnet runt och överallt.
    Foliehatten är onödigt då systemet redan är i funktion i delar av Kina.
    Regeringen vill nu lagstifta om den teknologin och dess möjligheters lagliga införande i Sverige.
    De förbereder för ytterligare kontroll och övervakning av oss, allt demokratiskt beslutat förstås.

    Gillad av 7 personer

   • ts skriver:

    Skarprättaren ser inget problem. Misstankarna om en trojansk häst kvarstår, men antagligen beror det istället på en obalans mellan googlad kunskap och analysförmåga/omdöme/vishet. En vanlig åkomma.

    Gillad av 3 personer

 2. Elisabeth G skriver:

  Nu visar socialdemokraterna sitt rätta sinnelag. Tidigare har de dolt detta genom att ha ”demokraterna” i namnet och låta folk gradvis rösta sig fram till det totalitära samhället. Nu när folket börjar vakna ska detta till varje pris förhindras. Sanningen ska döljas. Det kommer förstås inte att gå men försöken kommer att ge upphov till stort lidande.

  Tänk om de istället kunde ta det förnuft de förväntas ha till fånga och säga: vi gjorde fel, förlåt oss, nu gör vi om och gör rätt – och verkligen agera efter det. Men icke, de ser bara att de håller på att förlora makten, vilket är det värsta som kan hända en sosse, och därför måste förhindras med alla medel.

  På det kommunala planet ser man tydligt hur dåliga förlorare sossar är. De spyr galla över de borgerliga och gör allt de kan för att sabotera. Och så jazzar de runt och inbillar sig att de är goda.

  Gillad av 16 personer

  • Maj Rehnberg skriver:

   Socialdemokraterna är de värsta förrädarna men de andra partierna har också tidvis haft makten. 1994 röstade jag på socialdemokraterna för jag hade uppfattat att de var emot privatiseringen.
   De kom tillbaka till makten men fortsatte den politiken som de borgerliga partierna jämnat marken för. En aktiv socialdemokrat sa att det var beslut som redan var tagna men varför skulle jag rösta på dem då ? Totalt meningslöst ! Vi lever i en diktatur.
   Tror ni verkligen att något annat parti kommer att göra rätt ? Alla politiska partierna styrs av frimurarna som äger de kapitalistiska bolagen. Alla politiker som jobbar på de låga nivåerna i sina partier ser inte det här utan inbillar sig att de är med och formar politiken. Dessutom är människan ett ynkligt kryp som inte kan stå för sina handlingar.

   Gillad av 2 personer

   • Maj Rehnberg skriver:

    Man kan benämna dem DEEP STATE eller Bilderbergare . Min undran är varför våra politiker och media går med på att genomföra en världsregering. Är de så hotade eller har de belönats?
    Både Göran Persson och Reinfeldt har blivit stenrika ?
    Många av de som vill ha slut på vansinnet med invandringen förstår inte att detta började med att den så kallade välfärden byggdes. Sjukvården är så vansinnigt fel. Den är organiserad så att doktorerna inte ska se till helheten av människan och kunna bota.
    Det låter väldigt fint på Sverigedemokraternas hemsida men de kritiserar sin egen Anna Hagwall som motionerat om att alternativ medicin ska ha samma rättigheter som skolmedicinen. Hon lämnade också en bra motion om att slopa presstödet mm. Även om det går partiledningen emot henne. De säger att de stöder Public Service !

    Gillad av 2 personer

 3. V för Vendetta skriver:

  S älskar makt och bygger den på att folket inte vet sitt bästa utan behöver en förmyndarregering som styr landet åt dem. Vad passar då bättre än att klämma fram en lag där man tvingar motståndare och regimkritiker till censur med metoder som skulle få de flesta diktatorer att slicka sig om munnen. S är ett parti som inte räds att använda odemokratiska metoder och rena förbrytelser mot det egna landet i sin sträva att få fortsätta utöva sin makt och sakta men säkert låta landet fortgå i sin golgatavandring. Snart hjälper förmodligen inte längre valsedeln mot förtrycket utan om bojorna skall splittras måste andra verktyg användas.

  Gillad av 11 personer

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Säkert finna det inga hämningar att förvandla Sverige till ett Miniatyrkina. Det totalitära tänkandet sitter tyvärr djupt och makten är helig. Det är bara att läsa Roland Huntfords bok från 1972 med titeln ”The new totalitarians”
  Även detta är en del av den svenska ”kulturen”
  Boken är av naturliga skäl svår att få tag på men det går om man anstränger sig. Den är synnerligen läsvärd.

  Gillad av 14 personer

  • Krassimira Svensson skriver:

   Boken kan laddas ned från internet i pdf-format, nu hittar jag den bara den engelska utgåvan. Söker man på den svenska titeln Det blinda Sverige är det bara deletade länkar.

   Gillad av 7 personer

  • Jan Molin skriver:

   Lennart Bengtsson mfl långt upp:
   Jag fann den svenska utgåvan, ”Det blinda Sverige”, på Carolina Rediviva i Uppsala för några år sedan. Den var undanstoppad djupt nere i deras källarlager, men efter tre dagar fick jag den i min hand. Mycket intressant och tankeväckande bok.
   Roland Huntford är en engelsk journalist och författare! Mycket långt från de svenska makt- och regimtrogna svenska journalisterna!
   När man bor i Sverige är det ju så att vi alla får ett svenskt förstånd och svenskt kunnande inpräntat i oss sedan barnsben. I denna bok får vi denne engelsmans obefläckade syn på oss och våra sosseregimers göranden och låtande.
   Enligt honom är Sverige i grunden ett sovjetliknande välde under socialdemokratin. Det gäller att minnas att våra regimer hade mycket nära och förbindligt djupa kontakter med det Östtyskland som gick i graven med Sovjets sönderfall. Det är dessas ”sosseanförvanter” som
   har makten i dagens Socialdemokrati.
   1988 bildades partiet SD och började tala och skriva om svenskt behov att stå upp för vår nation Sverige. Vilket för sossar till moderater längs hela partilinjerna var detsamma som att svära i kyrkan! På det sättet förde sjupartierna in hatet i svensk politik, och där är vi idag. Men fler och fler upptäcker de övriga partiernas förräderi mot Sverige genom mångkulturens verkningar: de har släppt in omkring 2 500 000 invandrare som lever eller har levt mellan 7 till 15 år på våra skatteinbetalningar innan de slutligen försörjer sig själva! Bördan av detta har ju inneburit att vår välfärd, i form av skola, sjukvård och omsorg om de ädre mm. mm. har blivit stort lidande som alla vet idag. Vi svenskar är fortfarande runt 7 miljoner medan landet nu har en befolkning på 10 300 000! Alla utifrån kommande fick och får omedelbar tillgång till svensk välfärd. Ingen kvalificering!
   Och det värsta av allt: svenskarna bryr sig inte! Trots allt som ändock framkommer tom i statsmedian! Vi beter oss som än gång indianerna i Amerika, vi förstår inte att mer eller mindre obegränsade mängder av invandrare från MÖ, Afganistan mfl dåliga länders invånare tillåts att invadera Sverige med våra regimers välsignelser. Sjupartierna har en gång för alla valt väg, och det är att främja utländsk invasion och övertagande av vårt land!

   Gillad av 4 personer

 5. Göran Holmström skriver:

  Bravo Jan-Olof , paranoia är bara en högre form av självmedvetande, om vi ska tro CIA!
  Helt allvarligt så kommer lagen missbrukas i syftet att behålla makten
  Polisen har redan idag alla hjälpmedel dom behöver för att sätta dit grova brottslingar,
  Polisbilar med reg nummer igenkänning.
  Denna teknik går lätt att koppla mot spaningsregister istället, men den används mot oskattade bilar samt obesiktade istället. Varför, jo pinnjakten och politik är viktigare
  Datorn och statistik även där prioriteras pensionärer som har en vass penna på fejjan. Lirarna o homisarna lämnar massor av lätt sökbara spår efter sig. Men det blundas det för fullständigt, man kan undra varför?
  Även om det daltas med buset, så operativt finns det både spaningshistorik och beslut om FUP o muppar samt allt vad det heter..
  Mellanbovar är inte skärpta och har extremt lång inlärningskurva.
  Visst det kostar resurser men det går atr sätta dit dom rätt enkelt.
  Åter till nya lagarna, nej inte sätter dom dit dom som våldtar spränger eller skjuter..
  Istället så kommer varje smart teve sända live till stora centraldatorn , ord som arabj..el n..er kommer rendera i förenklad delgivning och dagsböter.
  Vid, ”tankebrott”, som öppet önska livet ur Morgan så lär det leda till åtal.
  Brave new world.

  Gillad av 12 personer

  • Kronblom skriver:

   Det där med fordonskontroll, de ger alltid upp när det står Dispens i flera rader med diverse koder under övriga uppgifter i registreringsbeviset. Dessutom kan de inte fjärrstyra bilen eller se positionen då jag tog bort det från bilens nätverk.

   Gillad av 1 person

 6. Jan Andersson skriver:

  Vi får väl sluta med att kommunicera med datorer då? Det är ändå en skam att politiker använder Facebook och Twitter för politiska ändamål.

  Gilla

  • Christer E skriver:

   Vadå skam? Makthavare har i alla tider samlat in uppgifter om inte bara politiska motståndare utan hellre om allt och alla. Twitter och Facebook lär innehålla betydligt mer personliga uppgifter än vad DDR-polisen någonsin lyckades samla in om DDR-medborgarna.
   Mitterand beordrade (olagligt, givetvis) avlyssning av ett 100-tal journalister, bara för att i tid få reda på eventuellt komprometterade (eller rakt av skadliga) uppslag.

   En historia jag hörde på 80-talet: mannen ringer SÄPO och frågar vad det var has fru hade bett honom att handla på väg hem från jobbet.

   Gillad av 2 personer

 7. svenne skriver:

  ”3 § Ett tillstånd till hemlig dataavläsning får beviljas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den som åtgärden riktas mot eller för något annat motstående intresse.”

  Här kommer misstankar angående påståenden, diskussioner och ifrågasättande av den politiska falang som för tillfället styr landet givetvis att anses vara ”skäl för en åtgärd som uppväger intrånget”. Detta eftersom ett sakligt meningsutbyte mellan dem som har ett ”motstående intresse” relativt makthavarna – på grund av att styrelseskicket ifrågasätts och ventileras utan skygglappar – anses vara mycket farligt och måste kväsas. Obehagliga sanningar måste sopas under mattan och förpassas till glömskan. Detta är diktatur!

  Gillad av 9 personer

  • Erik P skriver:

   Någonstans går ju gränsen för vad staten kan tolerera, men var?

   Värdegrundsifrågasättande
   Värdegrundstvekan
   Värdegrundsförnekande
   Värdegrundshädelse
   Värdegrundsavvikelse
   Värdegrundsbrott
   Värdegrundsbrott, grovt
   Värdegrundsbrott, synnerligen grovt

   Vid vilken nivå tar Morgan på sig lurarna för att upprätthålla värdegrundsordningen?

   Gillad av 3 personer

 8. Aha skriver:

  Om det blir ”olagligt att publicera (eller ens planera) artiklar som inför omvärlden framställer Sverige i dålig dager.” har yttrandefriheten begränsats på ett frapperande sätt.

  Reaktionerna inför ett sådant förslag skulle bli en lackmustest över hur friskt Sverige är.

  Gillad av 6 personer

  • Christer E skriver:

   Försökte inte Göran Persson på sin tid att förbjuda negativa omdömen som försatta Sverige i dålig dager?
   Inget nytt under solen.

   Gilla

   • Skarprättarn skriver:

    Inte förbjuda, men den som talar illa om sverige ska brännmärkas, hette det. Den linjen har senare regimer + medier fortsatt med, till exempel när man avrättade Katerina Janouch offentligt.

    Gillad av 1 person

 9. Ulf skriver:

  Dåligt insatt i frågan men hur ska man få sådant genom riksdagen? Har svårt att se att t ex V med son historia röstar för. Och vilket borgerligt parti röstar för? S har alltid gillat övervakning framförallt inom skatteområdet där man helst vill slopa all personlig integritet eller gjort redan.
  Måste inte den här typen av åtgärder samordnas med EU regler? Hur ser integritetsskyddet ut i våra grannländer?

  Gillad av 2 personer

 10. Niklas R skriver:

  Med den formuleringen som lagförslaget har så framstår Morgan Johanssons uttryck om kritik mot regimen som brottslig i en helt ny dager. Nu vet vi vad han tänkt använda lagen till.

  Gillad av 6 personer

 11. ts skriver:

  Det hela är skrämmande. Thomas nämnde igår något som heter VPN och i en podd jag lyssnar på med Ben Shapiro så gör han reklam för någon VPN service som skyddar honom. Det är dags.

  Gillad av 2 personer

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  Då så gott som all organiserad och storskalig brottslighet utförs på andra språk än svenska, blir detta ändå helt meningslöst, särskilt givet att svensk identitet och svenska pass endast utfärdas med kontroll och granskning om mottagaren är legal invandrare från civiliserat folk, eller svensk.

  Skall vi tro på att polis och SÄPO har kapacitet för att övervaka hundratusentals misstänkta kommunikationer mellan araber, afghaner, negrer, zigenare med flera?

  Den här lagen är endast till för att kontrollera och skrämma folklig opinion mot regimen, och för att tysta fria media.

  Mot organiserad brottslighet krävs poliser på plats, dygnet runt, i tätt och nära samarbetet med tull och andra myndigheter, men detta hade skadat de socialmoderata kärnväljarna, landets nya herrar.

  Ni inser att svensk polis och svensk militär inte kan hindra tjugo araber från att ta kontroll över riksdagshuset närhelst de önskar? Så låg är viljan och förmågan idag.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 14 personer

  • Niklas R skriver:

   ”Ni inser att svensk polis och svensk militär inte kan hindra tjugo araber från att ta kontroll över riksdagshuset närhelst de önskar?”

   De behöver inte ens anstränga sig för att skaffa fram vapen och ammunition, det fick de av sin broscha som jobbade som vakt på Regeringskansliet förut.

   Gillad av 3 personer

  • Elisabeth skriver:

   Jag tror att du har rätt, Rikard. Vi vet ju att organiserad brottslighet florerar fritt och att myndigheter inte använder sig av de medel som redan nu står till buds eller som kan ges med enkla penndrag. Samkörning av register, ta bort möjligheten att få ut många pass, ta bort möjligheten att fungera som bilmålvakt eller styrelsemålvakt,hålla koll på bidragsutbetalningar, ge tullen befogenheter . Nej, det är nog som du säger, man kommer att använda detta i politiska syften. Big Brother.

   Gillad av 9 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Ett tillägg:

   Sannolikt kommer vi att se samma system som i Gulag/sovjetryska fängelser. Vanliga kriminella sätts som ett slags inofficiella kapos över de politiska fångarna. På så vis kan statens knektar till kåkplitar straffa de politiska dissidenterna så som regimen egentligen vill straffa dem, men inte kan för Sverige-bildens skull. Den svenska översättningen av termen torde bli något i stil med ”tjuv-svåger”, underförstått ingift i staten.

   Ni som riskerar fängelse för att ni framför era åsikter om svensk politik bör ta med i riskbedömningen att ni kan placeras som enda svensk bland enbart araber, negrer och zigenare vilka av vakterna (eller vårdarna som eufemismen är) noga informerats om att ni är politisk, och rasist, kanske rentav att ni förbrutit er mot islam t o m.

   Särskilt kvinnor bör tänka sig för extra noga, av lätt insedda skäl.

   Den som själv inte varit föremål för svensk polis, väktare eller kåkplitar när dessa anser sig ha rätt att tukta dig utöver vad lagen medger har nog svårt att föreställa sig exakt hur totalt hjälplös, värnlös och rättslös du är, när det är en mot flera och dessa flera har systemet självt i ryggen. Det hjälper inte att du för läkare och advokat kan visa lösa tänder, blodfyllda ögon, svullnader och bulnader kring njurarna, eller leder som böjts åt fel håll tills senorna nästan brister – alla vakter, poliser och plitar vittnar ju om att du ”ramlat i trappan”, ”varit i affekttillstånd” eller något liknande. Tyvärr precis där och då det inte fanns kamera, sådan otur, minsann.

   Den svensk som har varit ett klassmässigt legalt mål för den politiska ordningsmakten vet att vill man vara ifred, håller man käften stängd och huvudet lågt – eller så gör man som utlänningarna.

   Det är, rent ut sagt, piss att det är så, men det är så det är.

   Kamratliga hälsningar.
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 4 personer

 13. Observatör skriver:

  När jag för 50-år sedan fullgjorde min värnpliktstjänstgöring sysslade jag med signalskydd. Redan då betraktades all elektronisk kommunikation som avlyssnad, framförallt om den var trådlös. Elektronisk kommunikation skall användas med största möjliga försiktighet. Man skall aldrig elektroniskt kommunicera något som man inte vill att andra skall höra. Det nu aktuella förslaget förändrar ingenting med detta.

  Gillad av 6 personer

 14. ts skriver:

  Funderar man ett varv så tycker jag att detta är sista spiken i kistan för välfärdsstaten, för den teknologiska utvecklingen är ostoppbar, så en stor stat kommer att använda alla medel för att skydda sig och staten betyder alla de som får sin inkomst via skatten. Sverige går med stormsteg mot att bli ett totalitärt samhälle, inte som Kina utan eftersom vi var ett välfungerande samhälle så behövdes staten egentligen inte, därför startades massinvandringen, så att staten ånyo fick klienter. Så Sverige är idag en triangel med en ny arbetarklass, dvs alla som gör riktiga jobb och betalar skatt, och två hörn med parasiter, etablissemanget och gästerna. Jag tycker den svenska utvecklingen visar på omöjligheten av frihet tillsammans med en stor stat, den kan bara växa, och bara bli mer totalitär. Jag tror inte folk förstår med vilken desperation etablissemanget kommer att försvara detta, utan skatten så är parasiterna odugliga, de MÅSTE ha en stor stat, och inte en enda person i den stora staten har incitament att minska dess storlek eller makt. Det är som om vi obevekligen rör oss mot en totalitär singularitet.

  Så man kan se katastrofen med massinvandring som en välsignelse, den förstörde landet men väckte oss till sist. Jag har precis skrivit ett försvarstal för Fredrik Reinfeldt inser jag. Nå ändamålen helgar inte medlen utom i krig och jag väljer att tro att det fanns en annan väg, och det ligger ju fortfarande i korten att vi blir det första socialistiska kalifatet i Europa. Reinfeldt är en landsförrädare.

  Gillad av 14 personer

 15. ts skriver:

  Funderar man ett varv så tycker jag att detta är sista spiken i kistan för välfärdsstaten, för den teknologiska utvecklingen är ostoppbar, så en stor stat kommer att använda alla medel för att skydda sig och staten betyder alla de som får sin inkomst via skatten. Sverige går med stormsteg mot att bli ett totalitärt samhälle, inte som Kina utan eftersom vi var ett välfungerande samhälle så behövdes staten egentligen inte, därför startades massinvandringen, så att staten ånyo fick klienter. Så Sverige är idag en triangel med en ny arbetarklass, dvs alla som gör riktiga jobb och betalar skatt, och två hörn med parasiter, etablissemanget och gästerna. Jag tycker den svenska utvecklingen visar på omöjligheten av frihet tillsammans med en stor stat, den kan bara växa, och bara bli mer totalitär. Jag tror inte folk förstår med vilken desperation etablissemanget kommer att försvara detta, utan skatten så är parasiterna odugliga, de MÅSTE ha en stor stat, och inte en enda person i den stora staten har incitament att minska dess storlek eller makt. Det är som om vi obevekligen rör oss mot en totalitär singularitet.

  Så man kan se katastrofen med massinvandring som en välsignelse, den förstörde landet men väckte oss till sist. Jag har precis skrivit ett försvarstal för Fredrik Reinfeldt inser jag. Nå ändamålen helgar inte medlen utom i krig och jag väljer att tro att det fanns en annan väg, och det ligger ju fortfarande i korten att vi blir det första socialistiska kalifatet i Europa.

  Gilla

 16. En väg - två diken skriver:

  Det tycks finnas två parallella spår i den politiskt korrekta världen. Båda två kan leda till tankekramp. Den första står för den totala öppenheten. En slags överdriven variant av gränslös liberalism. Regnbågsfärger i kubik. Allt måste få levas ut. Då står det var och en fritt att definiera världen som man vill. Ett slags frihetens större godtycke. Där var och en definierar sin egen identitet. I den stora toleransens tecken.

  Den andra linjen står för rättning i leden. Bara en tanke åt gången. Man går då på en mycket smal spång. Man odlar egentligen ren dogmatik. För man anser sig ha rätt. Och därmed har alla övriga fel. Vissa gör det i religiösa termer. Andra utefter ideologiska riktlinjer. Renlärigheten förenar dem båda två.

  Den linje som står för total öppenheten stöter vad det lider på patrull. För när enskilda individer drar iväg rejält kan det leda till fascism, kommunism, återvändare och nazism. Det vet vi. Och då gick gränslösheten över styr.

  Mänskligt uthärdlig moral behöver därför hitta en gemensam plattform, och helst bör den vara stor och tolerant, men inte gränslös. För i det gränslösa återfinns både ett sexuellt utnyttjande av barn, likväl som en varm famn för alla återvändare, och mer sadistiskt präglade lägervakter. De som rört långt bort i gränslöshetens destruktivitet.

  I alla totalitära stater upprätthålls den smala linjens väg. Inget får gå bredvid. Om det sker kan det få fatala konsekvenser, för den enskilde. Likväl som att den totala gränslösheten också kan få fatala konsekvenser. Alla människor är inte endogent goda. I en värld där vissa vill dra ut gränslösheten i oändlighet, riskerar vi att hamna i fasans land. Någon typ av gränser måste till.

  Konservatismen kan i skenet av det sagda betraktas som en gyllene medelväg. Med djupa diken på var sida. Ett dike riskerar att mynna ut i anarki. Medan det andra diket leder till tankekontroll. Och därmed också ger rum för ondskan.

  Det verkar som om PK-ismen inte riktigt har bestämt väg – vill söka sig upp på vägen – mot det mer trygga. Mellan två farliga diken.

  Gillad av 3 personer

 17. Laura skriver:

  Titta på intervjun med Karl Hedin på Swebb-tv. Han blev avlyssnad i hemmet utan att det fanns ens någon anklagelse mot honom, än mindre någon som kunde ha gett två års fängelse. Dessutom hade man riggat kameror i hans skog. Förutom det hårdhänta gripandet och en månad i häktet som ”åtgärd” mot någon som har kurage nog att debattera mot regimen i böcker och tidningar. Rättsövergrepp och sadism från NOAs artskydds-och mijlögrupp inkl tre åklagare=aktivister.
  StasiSverige är redan här om man råkar peta i sossarnas byk.

  Gillad av 13 personer

  • hej san skriver:

   de som säger att man inte behöver oroa sig om man har rent mjöl i påsen är nog dåligt påläst om myndigheter och maktmänniskors påhitt i historien. helvetet har släppts lös mer än en gång.

   problemet t.ex med logiken om att ”de övervakar bara de misstänkta” är att man kan se alla människor som befinner sig i en stad där någon har mördats som misstänkta.

   Gillad av 4 personer

   • Skarprättarn skriver:

    Man inte bara kan se, utan ser. Till exempel har polisen för vana att tråla efter påverkade på festivaler och liknande, och på senare tid även på krogen. Man har vid tillfällen även ”topsat” hela mindre samhällen.

    Gillad av 1 person

 18. hej san skriver:

  risken finns att de redan planterat trojaner i våra datorer. långt ner i hårdvaran dessutom, vilket innebär att det inte går att se med hjälp av program, antivirus eller liknande då det är gömt UNDER OPERATIVSSYSTEMET.

  t-ex har vi chippet de kallar INTEL MANAGEMENT ENGINE vilket ska vara en EXTRA PROCESSOR på alla moderkort till datorer som har Intel processorer, vilket lär vara en stor andel av alla datorer. Och detta ska ha levererats med alla de moderkorten sedans 2008 om mina uppgifter är korrekt, och well det går säkert att läsa om på wikipedia för jag googlade inte särkilt länge senast. Iaf, den som upptäckte detta chip, alltså som en hjärna som kontrollerar hjärnan!, ska ha vart en ryss och han ställde Intel mot väggen och frågade typ vad det var eller något och de ska ha svarat att det har funktioner som sätts på/av från moderatorer och/eller myndighetsmänniskor men ville inte gå in på exakt vad för funktioner.

  tldr; se det som att de redan infekterat en. sättet vi använder teknologin idag lär vart som en våt dröm för en gestapo agent typ.

  Gillad av 2 personer

 19. uppstigersolen skriver:

  Men, om staten ie Socialdemokraterna börjar att åtala folk för att de skrivit något ofördelaktigt om Sverige så gäller väl självförsvar? Alltså, vissa kommer att få sitta inne och det kommer bli obehagligt men diktaturer har fallit förr. Vad talar för att sossarnas diktatur håller i längden?

  Gilla

  • Elisabeth G skriver:

   ”Vad talar för att sossarnas diktatur håller i längden?”

   Absolut ingenting, snarare tvärtom. De kan inte segra och kommer inte att segra. Tyvärr innebär deras kuppförsök likväl ett stort lidande för folket. Tänk på öststaterna.

   Gillad av 4 personer

 20. olle holmqvist skriver:

  De Andras Liv
  Leben der Anderen
  Sökresultat
  Webbresultat
  Se De andras liv – SVT Play – Gratis streaming på Webb-TV.nu
  https://webb-tv.nu › Play › SVT Play
  De andras liv. Östtyskland 1984: Manusförfattaren Georg Dreyman och hans partner skådespelerskan Christa-Maria Sieland är de stora stjärnorna i landet.

  Gilla

 21. Lars J skriver:

  Minns IB-affären på 60-70talet. DDR fasoner redan då. Facket skulle registrera folk med ”avvikande” åsikter. Angiveri och medlöperi. Sossarna skyr inga medel för att behålla makten.

  Gillad av 3 personer

  • GVD skriver:

   IB-affären handlade väl om att Guillo mfl upptäckt att S ville ha koll på kommunister, och därför ville övervaka dessa?
   Övervakning av alla: inte bra.
   Ha koll på kommunister, bra! T.o.m. om det är sossar som gör ´et…

   Men visst, finns möjligheten och används, då vet man ju aldrig ifall den kan komma att användas mot andra än de elaka kommunisterna..

   Gilla

 22. olle reimers skriver:

  Detta om något borde väl vara slutet för allt ”om bara” önsketänkande om Sossesverige?

  Detta är så uppenbart kopierat från det spioneri Deep State konstruerat i USA och som tillät demokraterna att spionera på Trump.

  Det enda märkliga är att sossarna varit så senfärdiga att förslagen kommer när hela bedrägeriet är på väg att rullas upp inför allmänhetens ögon i USA. Tror de att vi bara läser DN?

  Gillad av 3 personer

  • GVD skriver:

   Stor del av S-röstande lär inte läsa nåt medium alls, om något så är det väl Aftonbladets websida, och/eller MENA-satellitkanaler som ger infon som efterfrågas (?)

   V:s o MP:s röstande kanske läser ETC o liknande(?)

   Gilla

 23. Björn skriver:

  Sossarnas version av åsikts-och yttrandefrihet, med ”finstilta” undantag, påminner inte så lite om klädkedjornas rea-annonser; ”80% på ALLT!(obs,gäller inte ytterkläder, byxor, tröjor, skjortor, kavajer,strumpor och underkläder)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.