Patrik Engellau: Kulturkamp

Patrik Engellau

OPINION ”Var rädd, det finns ett mönster” skriver Katarina Frostenson som inledande devis i sin bok K om bråket i Svenska Akademien och anklagelserna mot sin man ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault. Jag blir nyfiken på vilket mönster hon menar men min hjärna är för liten för att utröna det av hennes text så jag ska komma med ett förslag med utgångspunkt i det mönster jag själv brukar tjata om.

En lång, lat mellandag råkade jag nämligen läsa inte bara Frostensons skildring av det stora slaget utan även Matilda Gustavssons bok Klubben som handlar om att kulturprofilen Arnault är en usel människa.  

Mitt mönster är att huvudmotsättningen i Sverige står mellan å ena sidan den nettoskattebetalande gråsossiga småborgerligheten som har det sunda förnuftet som ideologisk ledstjärna och å den andra PK-tänkarna inom politikerväldet med tillhörande administratörer och klienter hos välfärdssystemet samt dessas härolder inom media.

När sociala krafter går i närstrid handlar det vanligen inte om territorium eller oljekällor eller fiskevatten eller något annat fysiskt utan om idéer, ideologier och religioner. Det är bara ibland, som under andra världskriget och den ryska revolutionen, som man sätter kulsprutor och stridsvagnar bakom de ideologiska banéren. Jag tror att Akademistriden i själva verket var en skärmytsling mellan det sunda förnuftet och PK-ismen. (Svensk debatt och politik kommer framöver alltmer att rangera sig längs denna skiljelinje, det har varit en av mina käpphästar sedan mer än fem år.)

Vilken sida som vann det här slaget är inte självklart. Fängelsedomen mot Arnault betraktar jag som en vinst för PK-isterna. Men PK-isternas – här representerade av de samlade knytblusarna – försök att erövra Svenska Akademien misslyckades på det hela taget även om båda sidor led så svåra förluster att det ett tag såg ut som om hela Akademien var skadskjuten nog att sjunka i havet som slagskeppet Bismarck.

Frostenson verkar själv göra en analys som påminner om min. Hon beskriver sina motståndare som ”krigerskorna i härskarorna utanför Börshuset; knytblusarna, metoo-horden, SCUM-manifestets anhängare och de ’förfördelade’ lögnaktiga, maktlystna författarna som har mage att kalla sig ’modiga’” och därtill ”en här av rättänkande litteratursoldater”, troligen kulturskribenter på Dagens Nyheter. (Referensen till SCUM-manifestet – Society for Cutting Up Men – avser ledamoten Sara Stridsberg, stupad eller deserterad från Akademien, som engagerat sig för detta samfund.) Också Frostenson själv, som även om jag inte begriper hennes poesi nog får räknas till det sunda förnuftets trupper, förlorades för Akademien i striden.

Jag kan inte bedöma om våldtäktsdomen mot kulturprofilen var rimlig även om hela det PK-istiska Sverige, särskilt underavdelningen feministerna, enat sig om att Arnault är en vidrig typ. ”Äcklet är gränslöst”, var, enligt Frostenson, kulturministerns statsmannamässiga kommentar.

Det som slår mig av Gustavssons fientligt inställda redogörelse är att de berörda kvinnorna inte tycks ha gjort något tydligt motstånd mot profilens närmanden. Profilens fru anser inte att det skett något olämpligt eller i varje fall inget som tärt på parets kärlek.

Självklart ska män hålla sig i skinnet och respektera kvinnor. Men kvinnorna borde lära sig att män, en del män i varje fall, kan vara farliga djur och att det är oförsiktigt att, som en del av Arnaults kvinnor tycks ha gjort, gång på gång återvända till de gryt där de tidigare ansett sig ha blivit skändade. Detta är ingen PK-istisk observation men den växer ur kvinnligt sunt förnuft där sådant existerar.

61 reaktioner på ”Patrik Engellau: Kulturkamp

 1. lenam skriver:

  Kulturprofilen lyckades lura en hel del kvinnor till sex vilket är vidrigt. Att luras med kärlek är tyvärr dessvärre rätt vanligt. Arnault är nog den första någonsin som kunnat bli fälld i domstol för detta. De kvinnor som hämnas genom att kalla hans agerande för våldtäkt känner sig kränkta och på något sätt våldtagna i sin känslovärld. De var snarare lättlurade vilket inte riktigt är samma sak.

  Gillad av 9 personer

  • pllay skriver:

   Detta har pågått så länge människan funnits, kvinnor som söker en alfahanne, män som tar för sig vad som bjuds.
   Har alltid funnits, kommer alltid finnas, kvinnans uppgift i livet är att inte bli lurad och utnyttjad.
   Mannens att begränsa missbruk av den makt hans position ger honom.
   Bägge kallades förr god uppfostran och hyfs, eller civiliserat beteende.
   Våldtäkt är ett brott, återkommer kvinnan igen och igen och blir våldtagen igen och igen tvivlar jag på att det ska kallas våldtäkt och vara straffbart, möjligen förtjänar kvinnan dumstruten.

   Gillad av 15 personer

   • cmmk10 skriver:

    OT

    Såg att DNA-analyser visar att det är en relativt liten del av männen som uppfyller jorden. Det kanske är de sista 3-400 åren som merparten av manligheten har givits möjligheten att skaffa avkomma.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är ju detta feminismen missar så uppenbart i sin analys (om man för en stund bortser från dess felkonstruerade medel och metoder): De allra flesta män är lägre socialt stående än de flesta kvinnor. Det är bara en liten elit av män som har alla dessa prestigeposter. Med andra ord: Varför krävs aldrig att hälften av avloppsrensarna och ställningsbyggarna skall vara kvinnor? Hälften av brottsoffren? Hälften av mordoffren? Hälften av brottslingarna? Hälften av uteliggarna?

    Gillad av 6 personer

 2. solbergaord skriver:

  Att ”återvända till det gryt där de tidigare ansett sig blivit skändade” påminner starkt om det som hände skivbolagsdirektören Billy Butt. Den rättskarusell som startade 1993 är ännu inte avslutad. Billy Butt sägs förbereda en 10:e resningsansökan till Högsta Domstolen.

  Gillad av 3 personer

  • Klas Göran skriver:

   Det finns en intressant parallell mellan fallen Billy Butt och Harvey Weinstein: i båda fallen har det framförts argumentet att det inte kunde handla om frivilligt sex eftersom männen var så fula.

   En intressant lärdom: är mannen ful är varje försök till närmande att likställa med våldtäkt.

   Gillad av 4 personer

 3. Aha skriver:

  Vad beträffar ”huvudmotsättningen i Sverige” mellan den ”nettoskattebetalande gråsossiga småborgerligheten” och ”PK-tänkarna” så är en viktig del de dygder som småborgerligheten representerar såsom flit, göra rätt för sig, redbarhet och bildning.
  Samtliga av dessa dygder har PK-väldet kraftigt devalverat. Det skrivs inga böcker om flit. Löner står inte i proportion till personers flit. Det finns ingen samhällsdebatt som kräver att folk som är arbetslösa verkningsfullt agerar för att bli efterfrågade på arbetsmarknaden. Redbarhet, att stå för sina ord, att inte stjäla, att inte ligga andra till last är heller ingenting som förs fram som eftersträvansvärda karaktärsdrag. Bildningen slutligen, det civiliserade sättet och den personliga utvecklingen och visheten som resultat av högre studier är också inget fokuserat område för PK-ismen.

  Dessa dygder försvann med badvattnet 1968. PK-ismen fokuserar på dem som brister i de borgerliga dygderna. De ser dem som offer, som klienter, som livsvarigt ska kompenseras för sina brister. Frågan blir då vilket samhälle som lyckas bäst; de som lindar in livets krav i bomull eller de som rustar sig för verkligheten. Om Schweiz kan anses representera den senare alternativet vinner borgerligheten med hästlängder.
  Hur mycket standard har då svensken i så fall missat genom PK-ismen? Skillnaden i BNP per capita mellan Schweiz och Sverige skulle kunna vara en fingervisning. BNP per capita är 80 000 dollar för Schweiz och 51 000 dollar för Sverige. Skillnaden 29 000 dollar är 57% av 51 000 dollar.
  Utan PK-ism skulle svensken alltså kunnat ha det ca 50% bättre.

  Det spelar dock mindre roll – så länge svensken har råd att resa till Thailand är man nöjd. Man röstar på PK-isterna. Patienter i korridorer, fattigpensioner, grov brottslighet, dysfunktionella förortsskolor är inget som drabbar dem som är mitt i livet.

  Gillad av 14 personer

  • Johan skriver:

   1970 var kronan och Schweiz Franc nästan lika mkt värda. Idag betalar vi nästan 10 kr för en Franc.
   Schweiz är ett djupt konservativt land. Inga vansinniga experiment har varit tillåtna.
   I kantonen Appenzell Innerrhoden infördes kvinnlig rösträtt först 1990…

   Gillad av 4 personer

   • ..-,.-.,US skriver:

    ”Inga vansinniga experiment har varit tillåtna.”

    ”Har varit” är helt korrekt, men nu går det snabbt mot svenskifiering. Att det kommer mycket senare än i Sverige beror, enligt mig, på det du också nämner, dvs. att kvinnor fick rösträtt mycket senare i CH. Utvecklingen i Schweiz nu är i princip identisk med den i Sverige, men med en fördröjning.

    Ett kvitto på detta kom just med senaste PISA. Schweiz har kollapsat helt och har på cirka 10 år gått från att vara bäst i Västeuropa ner till samma nivå som Sverige. Men det är är liknande i hela samhället här (jag bor sen länge i CH). T.ex är utvecklingen för polisen samma som den i Sverige, dvs. späda små flickor blir nu poliser i stor skala, man stänger ner lokala polisstationer, osv. Effekterna är också samma, dvs. buset börjar helt klart ta sig större friheter.

    Berikning från 3je världen pågår också i stadig takt och från att ha varit helt vitt för cirka 20 år sen, ser det nu ut som i Sverige för kanske 10-15 år sen. Unga, ”högutbildade” kvinnor sätter tonen inom politiken och domstolarna och männen feminiseras snabbt och lallar med. Fullt med jihadister är det också, även om det ännu inte är lika många som i Sverige. Men man hade cirka hundra som åkte ner och anslöt sig till ISIS.

    Den goda ekonomin och den starka valutan lever nästan säkert redan på övertid. En av de största orsakerna till att det länge gick så bra, var att man framgångsrikt attraherade internationella storföretag med låga bolagsskatter. Sen årsskiftet är det slut med det! Man höjer överallt och i många kantoner är det dramatiskt, t.ex går Zurich från 9% till cirka 20%. Det kommer att bli dramatiska konsekvenser av detta.

    Utlandssvensk

    Gillad av 4 personer

   • .,.,.-.US skriver:

    @ TS,

    ”var skall man drömma om att flytta nu då?”

    Ungern är väl det uppenbara alternativet. Det gör samma som Schweiz gör på 70-talet, dvs låga skatter för både bolag och individer. Att man helt slipper mångkultur är också ett stort plus. En del bolag här har redan flyttat dit och jag vet att många andra tittar på det.

    Sen får vi väl se hur länge det håller där. Om min teori med kvinnlig rösträtt-feminisering stämmer lär det bli samma skit i Ungern också, men med ytterligare kanske en generations fördröjning. Jag hoppas självklart att jag har fel och om jag var en ung entreprenör skulle jag nog dra till Ungern idag. Budapest är KANON! Dessutom är det fortfarande billigt, men det lär nog inte vara så länge till. Många rika i t.ex London och Paris vill också gärna slippa muslimerna. Vart ska de flytta? Som det är nu, är det redan många tyskar som flyttar till Ungern.

    Gillad av 4 personer

   • ,.,-.,-.,US skriver:

    @ Östman,

    Ska man flytta, bör man bege sig dit västerlänningar är välkomna, men inga andra. Så var det förr i CH och så är det nu i Ungern. Faktum är att även Sverige var så en gång i tiden.

    Mer blandade länder kan väl också gå, om det finns fungerande segregering. USA är ett exempel på detta, men det landet driftar i riktning mot Brasilien. Stor risk där också, om man köper sig ett hus i ett finare medelklassområde. Helt plötsligt kan det bli berikning. Staten jobbar stenhårt på att ingen ska komma undan där heller.

    För övrigt kan man nämna att Finland svenskifieras i rekordfart och att islänningarna är mest positiva till mångkultur i Europa. Antalet tillflytsorter krymper snabbt…..

    Gillad av 2 personer

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Den gamla definitionen av våldtäkt, och den som gemene man utanför juridikens elfenbenstorn anser vara rätt, kräver öppet våld och tvång (hot om våld/repressalier).

  Att en kvinna charmas till att just där och just då finna en man angenäm, även om hon flera år senare ångrar sig, är inte våldtäkt.

  Att en kvinna erbjuds befordran, ekonomisk förtjänst eller annan kompensation mot sex är inte våldtäkt, utan prostitution.

  Men kvinnor som de i Akademien, och kvinnor av diverse bourgeois bakgrund, har varken ”kan bli charmad till sex” eller ”prostituerad” i sin självbild eller berättelsen om sig själva: i den är de feministiska hjältinnor, starka kvinnor, som står på egna ben och gör allt rätt. Alltså måste det varit våldtäkt, när en kvinna som de särar på benen för en gift man som Arnault.

  Sedan skall det inte underskattas att kvinnor av denna sort i hög grad erhåller status utifrån vilka män de är åtråvärda för, något som Arnault vetat att utnyttja.

  Men exakt vad som gjorde just dessa ”våldtäkter” så viktiga undgår mig, utom att det är en klassfråga: den tjattrande klassens interna kattrakande om status och stålar är viktigare än de närmare 10 000 svenska kvinnor som våldtas av utlänningar vare år. En är en tragedi; 10 000 statistik.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 21 personer

 5. Elisabeth G skriver:

  Förvisso har jag inte varit med under rättegången men utifrån vad som rapporterats i media finner jag det märkligt att Arnault blev fälld. Inte katten åker man på besök till någon som tidigare våldtagit en.

  Kom för övrigt att tänka på advokaten som förlorat ett mål och sade: Jag kväljer inte dom men domen kväljer mig.

  Gillad av 8 personer

 6. ts skriver:

  Jag måste erkänna att jag ser allt detta som en dekadent, ”låt dem äta kaka” parsitisk överklass i Stockholms finare salar. De som har fingrarna i statskassan tenderar att alltid bli depraverade och detta skrapar antagligen endast på ytan. Makt, pengar och avsaknad av moral (dvs kristendom) leder till detta och jag är inte så intresserad sv vilken parasit som stoppar vad i vems kroppsöppning. Jag föraktar dem alla. Vi kan ju se samma sak i USA, hela vänstervärlden är i uppror över Trump, men han säger eller gör inget som inte många grabbar gjort, och han kan SÄGA DET ÖPPET! Det gäller inte för det demokratiska etablissemanget i USA och man köade till Weinsteins pedofilö, och nu är han mördad. På samna sätt i Hollywood, man pekar finger på Trump och köper prostituerade dvärgar eller utnyttjar skådisar. De jag kände från FN berättade om toplessfester på Tahiti med horor osv osv

  Så vad tjuvarna i etablissemanget gör med mina stulna skattepengar, tja, det struntar jag i. Hade jag fått dem på tu man hand däremot..

  Gillad av 9 personer

 7. Skarprättarn skriver:

  Arnault blev dömd för brottet att vara fransman. I umgänget med svenska kvinnor bör man preppa sig med diverse kontrakt och se till att fånga alla förlopp i bild och ljud för att säkerställa att man inte blir anklagad för saker som fogas till förloppet av den mänskliga fantasins efterkonstruktioner.

  Gillad av 4 personer

 8. Dandersan skriver:

  Puretanismen uppkom plötsligt mitt i sändningen.
  Kulturprofilen blev ett offer för den snabba vändningen.

  När en hand på ett lår blir ett fall för en rättsprocess
  då har vi fått en ny era.
  Nu blir det inge mera!

  Gillad av 3 personer

 9. Niklas R skriver:

  Arnault straffades för att han läckt information om vilka som skulle få litteraturpriset och när. Våldtäktsanklagelserna var bara ursäkten till att skicka honom i fängelse.

  Gillad av 1 person

 10. Elisabeth skriver:

  Tack, mycket bra, Patrik E. En smutsig maktkamp var just vad det var. Eftertankens kranka blekhet kommer nog att drabba många. Hoppas att grytan hålles kokande.
  Göran Greider har skrivit en ledare i tidningen Etc som vållat en del diskussion : ” Den konservative arbetarens spöke drar genom västvärlden ”. Enligt Greider börjar snart eliterna skaka inför denne figur. Börjar ???! Börjar Greider sin omvändelse under galgen nu ?

  Gillad av 1 person

 11. evertlarsson skriver:

  Domen mot Jean Claude Arnoult, 2,5 år för våldtäkt för ett för stadigt grepp för länge om den avsugandes nacke är ett rättshaveri i bästa fall. Domen ger rättsväsendet tillgång till våra mest privat rum för att bedriva sitt politiska terrorvälde. Vad detta kommer att få för konsekvens för relationen mellan könen kan vi bara ana…… Att detta var en politiskt riggad skampåle är uppenbart eftersom avsugerskan, den klagande har undandragit sig offentligheten.

  Gillad av 6 personer

 12. Christer E skriver:

  Visst kan man tycka att vissa domslut strider mot ens egen rättsuppfattning, men i Sverige är det en gång för alla lagens bokstav som gäller, inte dess mening (ett arv från den hägerströmska värdenihilismen).

  Svenska domare är (vad jag vet) de enda statstjänstemännen som har ordinarie tjänster, dvs kan inte avsättas utom efter grava tjänstefel. Detta för att rimligen kunna garantera att rättsväsendet är oberoende av den verkställande makten.

  Gilla

   • Christer E skriver:

    Möjligen kan det vara så. Jag har ingen bra koll på den juridiska utvecklingen, men när jag pluggade filosofi på 60-talet (Uppsala) nämndes klart Hägerströms inverkan på den svenska lagstiftningen.
    Någon med färskare juridik/filosofi-kunskap kan kanske reda ut lite närmare.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Jag tog min jur.kand. 1967 efter att ha varvar lite med praktisk filosofi under Hedenius. Hägerström diskuterades en del men jag såg aldrig någon likhet mellan hans betraktelser och de idéer som är grundläggande för hur svensk rätt ska praktiseras.

    Gilla

   • Christer E skriver:

    Jag läste teoretisk filosofi för Konrad Marc-Wogau sent 60-tal. Marc-Wogau själv höll kurserna i filosofihistoria och logik. Jag är tämligen säker på att just Marc-Wogau berättade kort om Uppsalafilosofin och också dess inflytande på svensk lagstiftning.
    Aningen udda, eftersom värdefilosofi hör mer hemma i praktisk filosofi än den teoretiska.

    Marc-Wogau skriver i sin Filosofisk Uppslagsbok om Hägerströms rättsfilosofiska uppfattning och direkt därefter om ett av Hedenius påvisat felslut av Hägerströms kritik av juridiska begrepp (att Hägerström sluter av ”rättigheter är ohållbara” till att ”det inte finns några rättigheter”).

    Gillad av 1 person

  • Elisabeth G skriver:

   Ordinarie domare i Sverige har fullmakt och kan därför bara avsättas under mycket speciella omständigheter. Däremot har staten infört individuella löner för domare, vilket mycket väl kan påverka hur rakryggad en domare vågar vara när lagmannen, som sätter lönen, premierar en mjuk och böjlig rygg för att det ska se bra ut. Jag säger inte att det är så men risken finns.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Juristernas ryggar knäcks vid utbildningen med hjärntvätt i Hägerströmsk brännvinsadvokatyr. De som överlever behandlingen blir försvarsadvokater för grova brottslingar, eftersom det är för detta fall systemet är optimerat. Resten blir deras rundningsmärken på andra sidan och/eller bondeplågare.

    Gillad av 2 personer

   • Christer E skriver:

    Aha. Så benämningarna ordinarie och extra-ordinarie tjänst är numera borttagna?
    På min tid som statstjänsteman (70-tal) var tjänsten kodad som EO (extra-ordinarie) och jag fick lön efter förtjänst (det uttalades för-tjänst).

    Tack för upplysningen.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Fredrik Östman; så var det definitivt inte när jag pluggade. Vår avgud hette Knut Rodhe och han lärde en allt som var viktigt för att tolka svensk civilrätt. Rodhe står sig än idag!

    Gilla

 13. Lars Bernhoff skriver:

  Jag tycker det är sorgligt att så mycket offentlig uppmärksamhet har ägnats åt hur Arnaults utnyttjat sin närhet till förespeglad makt i Akademiens kulisser och lockat ur sin hustru kunskap som alla fattar inte är offentlig före prisets offentliggörande.
  Sådana här rättegångar är beklämmande, och ämnets art gör att de tar bort den mycket viktigare frågan om Akademien klarar sitt riktiga jobb dvs att ha tillräckligt många kompetenta ledamöter som försvara sin status som relevant för att välja belöna författare av rätt kvalite’ från hela världen. I princip ett omöjligt uppdrag.
  Istället har man inte lyckats hålla rätt nivå på sina urvalsprinciper ch dess tillämpningar. Man har med manlig dominans accepterat ovärdigt uppträde från en ingift ledamot för att han höll uppe Akademiens glans med hjälp av en litterär samlingspunkt som tydligen var uppskattad i den trängre kretsen. I denna krets har några inbjudna damer lockats in i ett sovrum med en gift man som önskat sexuella tjänster. Då sätter båda parter inte gränserna för detta umgänge vid samma vid samma tidpunkt.
  Hur mycket ska vi behöva engagera oss kring sådana privata felsteg?

  Gillad av 1 person

 14. lookslikeanangel skriver:

  Det finns väldigt manipulativa människor.
  Människor som ger dubbla budskap. Förvirrande!
  Det behöver inte ens vara sex eller relationer.
  Det kan lika gärna vara affärspartners.
  Du tror att du har connectat (ursäkta engelskan!),
  sen händer de mest bisarra saker.

  MEN, dessa psykopater eller narcissister lyckas
  dupera och knyta an. Det kan förstås vara en och
  annan som gör vad som helst för en filmroll i
  Hollywood eller kulturstipendium i lilla Sverige.
  Men det är kanske inte alltid så enkelt?

  Gilla

 15. BMB skriver:

  Håller med Bernhoff. Svenska Akademien har, med små steg, i åratal byggt upp en soppa kokad på makt, pengar och sex – som i alla glamorösare grupper i nutid och historiskt.
  Ju smakstarkare soppan blivit, desto mer kan man fundera över vad de inblandade har för omdöme KVAR till sin egentliga gärning.

  Vi luras att fokusera på en av soppans ingredienser, därför att den är massmedialt smaskigast. Men också för att den krokar tag i vårt tänkande för att vi, vanligt folk, inte begriper problemet.

  Om någon oönskat tafsar på en kan varje kvinna vidta flera olika åtgärder: Skrika, knuffa bort, ge örfil, be om hjälp, gå därifrån osv. Förebyggande åtgärder är att 1)klä sig och ”uppträda anständigt”, t ex inte flörta runt för hårt , 2)se till att inte bli ensam med en man, inte ens i ett näraliggande rum till festlokalen eller i en bil, innan man vet om det är en bra man. 3) Vidare bör man inte dricka för mycket. 4)Vet man att det i sällskapet finns olämpliga män som kommer att bli svåra att rå på går man inte dit, alternativt ser man 5) till att ständigt har en väninna eller pålitliga män i närheten.

  En kvinna har ansvar för att skydda sig på samma sätt som alla vuxna har ansvar för att skydda sina värdesaker. Vi far inte utomlands med sedelbuntarna slafsande ur fickorna, vi bjuder inte hem folk på stort, blött party med kassaskåpsdörren öppen och diamanterna i det synliga, vi parkerar inte i stan under natten och lämnar bilen olåst och med nyckeln i… Försiktighetsprinciperna är desamma.

  Sedan är det klart ATT övergrepp kan ske trots försiktighetsåtgärder, att det kan vara SVÅRT att ta upp det man utsatts för offentligt osv. Det förstår vi – men vi kan inte förstå att kvinnor ska ses som hjälplösa offer, eller som barn, och det tillskapas konstiga lagar utifrån den synen. Därför gnager saken i hjärnan.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.