Patrik Engellau: När socialdemokratin är som bäst

Patrik Engellau

OPINION Nyligen sköts två personer ihjäl på en restaurang i centrala Norrköping. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist fick stort utrymme i teveprogrammet Aktuellt att framföra sina synpunkter på händelsen. Vad just Stjernkvist säger är viktigt eftersom han, vad jag begripit, tillhör de bästa hjärnorna, de mest sansade förnuften med den största erfarenheten som svensk socialdemokrati kan uppvisa. Svensk socialdemokrati blir inte bättre än Stjernkvist (vid sidan av andra framstående partimedlemmar som Widar Andersson). 

Stjernkvists första reaktion var en sorgsen suck på temat att det vettlösa våldet på några sekunder att raserat allt det trygghetsskapande arbete som människor i Norrköping hade ägnat sig åt under lång tid. Det var begripligt och sympatiskt. Man kan förstå om kommunens högste ledare, som antagligen engagerat sig på allvar för norrköpingsborna, tog saken personligt. Det kändes äkta även för en cynisk person som jag (eller också är Stjernkvist en mycket skicklig skådespelare; för övrigt ingen föraktlig egenskap hos en politiker).

Sedan försökte reportern snärja Stjernkvist. ”Hade inte du sett den här utvecklingen komma?” frågade hon med en blinkning till statsminister Löfvens famösa och allmänt avhånade yttrande att han inte ”sett brottsligheten komma” med anledning av några gängmord bara någon vecka tidigare. Det var listigt och försåtligt frågat ty om Stjernkvist hade sagt att han visst sett brottsligheten komma så hade han satt sin partiledare, som alltså inte sett det uppenbara närma sig, på pottkanten och om Stjernkvist sagt att han tidigare inte upptäckt något så skulle han framstå som lika vilsen som statsministern.

Men Stjernkvist slingrade sig skickligt ur fällan genom att hävda att han visst sett brottsligheten i antågande men att han inte kunnat förutsäga att den skulle visa sig så brutal. Tittarna förstod att Stjernkvist ogillar brutalitet vilket säkert väckte deras välvilja gentemot kommunledaren. Men det slog mig efteråt att denna flykt från reporterns bakhåll egentligen bara var ett demagogiskt trick. Vad ska han säga nästa gång? Jo, jag visste att brottsligheten växer och att den är brutal men inte hade jag anat att de tänkte skjuta varandra i huvudet!

Sedan frågade reportern om Stjernkvist hade några idéer om praktiska åtgärder mot gängbrottsligheten från myndigheternas sida. Han svarade med lite salvelsefullt att vi nu måste sätta all vår tillit till polisen och ge dem allt vårt stöd.

Återigen: det lät bra men det betyder ingenting. Är det någon som någonsin varit avogt inställd till tanken att vi ska ge polisen vårt stöd?

Vad skulle det betyda att ge polisen vårt fulla stöd? Betyder det att vi applåderar polisens försök att göra sig till vänner med gangstren genom att bjuda på korvgrillning? Betyder det att vi vill att polisen ska skjuta ihjäl varenda femtonåring som försöker djävlas med ordningsmakten eller kanske bara tänkt råna en pensionär? I Rio de Janeiro har polisen ett brett stöd från både politiker och allmänhet. På sex månader har 881 gängbrottslingar skjutits ihjäl av polisen (befolkningsunderlaget är jämförbart med Sveriges).

Jag säger inte detta för att kritisera polisen eller politikerna i Rio de Janeiro. De har under många år inte heller sett utvecklingen komma och sedan hamnat i en förskräcklig situation till synes utan lösningar och utvägar. Det bådar inte gott för Sverige när en politisk ledare som Stjernkvist bara kommer med tomma fraser när han har chansen att tala rakt till svenska folket på bästa sändningstid i nationens kanske känsligaste ärende.

Vad skulle han ha sagt? Till att börja med precis motsatsen till vad hans partiledare Löfven faktiskt hade sagt. Stjernkvist borde ha erkänt det som alla utom Löfven vet, nämligen att den allt grövre brottsligheten hänger ihop med migrationen. Han borde också ha dragit slutsatsen att invandringen nu bör tvärstoppas för att Sverige ska få andrum att tänka nytt.

Inte ens när socialdemokratin är som bäst och representeras av sådana som Lars Stjernkvist kan den komma med annat än floskler avseende lösningen på de problem som bekymrar medborgarna mest. Därmed är inte sagt att något annat parti skulle ha några stabilare och mer trovärdiga förslag. Men det är återigen ett tecken på att socialdemokratin, den rörelse som så länge har varit sinnebilden för trygghet och starkt, pålitligt politiskt ledarskap numera är helt slut.

68 reaktioner på ”Patrik Engellau: När socialdemokratin är som bäst

 1. Skarprättarn skriver:

  Politiker och partier kan bara ändra ståndpunkt under galgen och i svåra nederlag, annars uppfattas man som vindflöjlar som hattar hit och dit. Sossarna har kastat tärningen och byggt sin doktrin på mångkulturalism. Man kan alltså inte överge den hur som helst, utan måste löpa linan ut. Minns Kinberg Batras utbrytningsförsök.

  Samma sak gäller för folkpartiet. Sabuni vill nog gärna ta en annan riktning, men är bunden av löften, avtal och andra partikadrer, i alla fall fram till valet. Självklart kommer halva partiet då att dra till centern, men det man ska titta på är de större skaror man istället skulle kunna vinna. Säkert är det inte – M och KD har inte kunnat plocka SD-väljare genom att byta sida. Det är ett vågspel.

  De mycket större sossarna har målat in sig i flera hörn av mångkulturalism, identitetspolitik och annan smörja som har föga med klassiska arbetarfrågor att göra, utan mer är vänsterakademisk politik för bildad medelklass. Ur den rävsaxen finns ingen annan väg än att sossarna bryter samman helt och reformerar sig från grunden. Men man kommer aldrig tillbaka till tidigare nivåer, eftersom arbetarklassen, om en sådan finns, är helt annorlunda beskaffad än förr.

  Gillad av 6 personer

  • thomasdentredje skriver:

   Läst genom hela kommentarsfältet och Eureka slår det mej; När 40-talisterna kom till makten så gick det åt helvete illa snabbt. Den mest bortklemade, individualistiska generationen vi haft. Den rikaste, kriminellaste och egoistiska generationen. Med den så gick det åt pipan, oavsett partifärg.

   Gillad av 1 person

 2. Elisabeth G skriver:

  Sossarna är förlorade. De har helt tappat greppet i sin maktgalenskap. De gjorde en total felbedömning vad gäller SD och målade in sig i ett hörn som de nu, av prestigeskäl, tycker sig inte kunna lämna. Att Sverige förstörs bekommer dem inte.

  Gillad av 11 personer

  • Axel skriver:

   En liten julsaga, liknande den på julafton , där Robin Hood tar kungens guld och ger till folket.
   Löfven ligger i sin säng och våndas och säger: Åkesson, Åkesson, varför tar du mina väljare.
   Jag som är bäst i världen med allt jag gör. Det hemskaste är att du tar min bostad, regeringsplanet och den oändliga servien som jag upplever. Jag vill inte bli en föredettig såsse, så jag fortsätter med Nazisiska rötterna som JAG tycker att du har.
   Efter den filosofin somnar jag gott och tänker på regeringsplanet som är mitt.

   Gilla

 3. 5-tums-spik och smånubb skriver:

  Jag ser något mycket mer. Det lilla ordet ”tillvänjning” spelar där huvudrollen. Vi tar in verkligheten i små steg. Smälter det. Sedan nästa tugga. Så håller det på. Vi vänjer oss långsamt vid mord och sprängningar som företeelser när vi läser om dem. Händer rån och våld oss själva blir både vi och våra anhöriga mer emotionellt påverkade. Rentav traumatiserade. I små steg tar livet och samhället oss framåt. Ett steg i taget, Det som nyss var en omöjlighet blir snart till vardag, om än med destruktiva förtecken. Samma sak med motåtgärder. Inget samhälle tar till storsläggan, om man vant sig vid att bara slå in smånubb. Det tar tid att förflytta tankar. Denna mänskliga tröghet gör att acceptansen och fantasin för att sätta in motåtgärder alltid kommer att släpa efter. I dessa avseenden ligger enbart Brasilien 15 år före oss själva. Och Duarte 20 år. Inte för att någon önskar det. Utvecklingen smyger alltid upp bakom vår rygg. Det som människor i dag ser som en omöjligt, inte minst politiskt, kommer att bli vår egen vardag på sikt. Mentala gränsers förflyttning utgör ett trögt djur. Det lilla ordet ”tillvänjning” spelar huvudrollen. Sanningen är att det ännu inte är politiskt gångbart med drastiska motåtgärder. Mer av växande elände ”måste” både allmänheten och de ansvariga tugga i sig, innan nya insikter tagit plats. Detta kommer att ske, men där släpar alltid våra mentala insikter efter. Ligger stegen efter. Är man på elakt humör kan man säga att MSM pixlande, förskönande och ideologiserande av verklighet gett samhället en slags gråstarr. Ett filter mellan verkligheten och oss själva, som gjort det svårare att se. Som fördröjt oss att upptäcka vad som länge varit på gång. Kritiken av Joakim Lamotte består ytterst av en brist på acceptans. Att man fortsatt vill filtrera verkligheten utefter ideologiska filter. Samma sak inom politiken. Man sitter fast i bommerviska och humanitetens dissonans. I oärliga, grunda eller överslätande förklaringsmodeller. Den svenska samhällsutvecklingen har bara börjat. Tyvärr ligger en lång och stormig resa framför oss. Så kan man även tolka Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist undanglidande svar.

  Gillad av 10 personer

 4. Martin A skriver:

  Han svarade med lite salvelsefullt att vi nu måste sätta all vår tillit till polisen och ge dem allt vårt stöd.
  Den här situationen illustrerar varför Amerikanernas rätt att äga och bära vapen, som garanteras i deras konstitution, är så viktig. Här i Sverige har vi en situation där vi styrs av Svenskhatande skurkar som missköter samhället så illa att brottsligheten når oacceptabla nivåer. Och vår enda möjlighet här är att kräva fler poliser, färre medborgliga rättigheter och mer befogenheter för polisen. Det vill säga staten. Den stat som kontrolleras av de skurkar som har orsakat problemen från början. Det är en ond cirkel. I USA där de har rimliga självförsvarslagar, rätten att bilda miliser och rätten att äga och bära vapen så skulle utvecklingen resulterat i att de skurkar som har orsakat problemen finge mindre makt. Här resulterar det i att skurkarna får mer makt.

  Gillad av 15 personer

  • Niklas R skriver:

   Det är symptomatiskt med socialisterna intåg i maktens boningar att bland det första de gör är att de reglerar det privata vapenägandet.
   En svensk kunde fram till 30-talet köpa vilka vapen han ville och äga dessa fritt. Sedan tog sossarna makten och började införa vapenlicenser. För att de måste veta vilka av deras klassfiender som äger vapen så de kan, vid klassrevolutionens början, direkt slå till mot dessa vapenlager och förhindra att de används mot den socialistiska revolutionen.

   Gillad av 5 personer

  • Linden skriver:

   Inte nog med det, så fort myndigheterna anar minsta ansats till protest mobiliseras det, hux flux finns det polisiära muskler,.
   Det finns otaliga exempel på det. Ex efter gruppvåldtäkten i Visby, det har väl aldrig funnits så många poliser på ön.
   Inte minst noteras att polisen använder de hårda nyporna mot svensken.. I motsats till korvgrillning och pizzabjudningar i asylområdena.
   Mot röstboskapen är det silkesvantarna som gäller.
   Vi har sett hur domstolarna agerar.
   Nu har Löfven utsett ett nytt gäng domare.
   Vilken värdegrund de utsedda har behöver vi inte fundera över….

   Gillad av 6 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  Visst är det så. Socialdemokratin, den rörelse som — hos svaga själar med blinda ögon — så länge har varit sinnebilden för trygghet och starkt, pålitligt politiskt ledarskap är numera helt slut.

  Men vi andra kunde ”se det komma”! Vi visste vad som var på gång, som det heter på svenska. Socialismen har aldrig varit ett trovärdigt och hederligt försök att bygga ett civiliserat och rättvist samhälle, utan har alltid gått ut på att ställa grupp mot grupp (”klasskamp”), att stjäla från och förtala och plåga de framgångsrika, att skapa mer elände för att kunna peka på det som motiv för ens egen praktik. Vi har dessutom sett socialismen falla samman på precis samma sätt i självmotsägelser och handlingsförlamning vid flera tillfällen.

  Vi visste vad som var på gång, både med socialismen som sådan och med de delprogram som den har drivit på, till exempel folkutbytet och massimmigrationen.

  Gillad av 7 personer

  • Olof skriver:

   Nu är det väl ändå så att invandringsproblemen framför allt finns i länder med marknadsekonomi,i kapitalistiska länder. Inte socialistiska/kommunistiska länder eller länder som sina rötter i socialismen/kommunismen.
   Mycket ont har kommunismen burit med sig,men massinvandringen har nog liberaler och konservativa ansvaret för. De ville ha billig arbetskraft,precissom under kolonialtiden och slavtiden. Där har vi huvudorsaken till massinvandringen,massinförseln av folk som ska utnyttjas som billig arbetskraft. Att sen förvirrade religiösa och vänsterfolk tyckt det samma,fast från ett helt annat håll,har gjort det så svårbekämpat.
   Och massinvandringen har sen medfört dessa enorma problem vi nu ser allt tydligare. Och tyvärr kommer accelerera ytterligare så länge vi ej säger stopp och drar in alla bidrag efter kanske ett år för alla immigranter. Fast om/när vi drar in bidragen blir det tufft,då bör både polis,militär,hemvärnet vara mobiliserade till 100%,för immigranterna lär ej ge upp frivilligt.

   Gilla

   • Palle9 skriver:

    Olof: Du tror inte att orsaken till det begränsade intresset att invandra till socialistiska länder kan bero på att dessa inte är särskilt attraktiva att söka sig till? Folkströmmarna gick inte till utan från t.ex. DDR (därav murens byggande) eller ta som exempel dagens Venezuela. Exemplen kan lätt mångfaldigas.

    Gillad av 3 personer

   • Olof skriver:

    Självklart är det så,de socialistiska/kommunistiska eller de länder som har socialistiska/kommunistiska rötter har inget intresse att ta emot miljontals bidragsinvandrare som dessutom oftast har en muslimsk religion med sig. Därför uppmuntrar inte dessa länder massinvandring genom att locka med generösa bidragsregler för de nyanlända. Tvärtom så motsätter de sig en massinvandring av bidragsinvandrare som dessutom kommer destabilisera samhället genom att de har en helt annan syn på kvinnans roll, på polisens roll,på myndigheters roll,på traditioner och seder,m.m.
    Arbetskraftsinvandring är de däremot för,se Polens inställning till folk från Ukraina som kommer i hundratusentals(miljoner) till Polen för att arbeta,men de får försörja sig själva och följa lagar och regler.
    Så förstår inte riktigt ditt inlägg. Mitt handlade om vilka grupper som bär ansvaret för massinvandringen till Europa av bidragstagare,inte vilket politiskt system som råder i diverse kommunistiska/socialistiska länder.

    Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Visst är det så, men du predikar för döva öron är jag rädd. Definitionen av socialism som används i det här kommentarsfältet är ”allting som visat sig vara en dålig idé, i efterhand”.

    Det spelar ingen roll att gränslöshet, fri migration och så vidare stenhårt piskades fram av nyliberaler under nittiotalet. Det är ändå socialism, eftersom det gick som det måste.

    Det är väl egentligen bara Nozick som gjort avbön och rakt av sagt att han hade helt fel. Till hans heder skall sägas att därefter ägnat stor möda åt att undersöka hur och varför.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 2 personer

   • Palle9 skriver:

    Olof: Kan instämma i mycket av vad du skriver, men min poäng är den att i de länder där socialismen verkligen fått genomslag, där existerar inte ett välstånd av det slag, som skulle göra dem attraktiva att söka sig till för bidragssökande migranter. Således ställs dessa regimer aldrig inför problemet. I vårt eget land, som utgör ett extremfall i sammanhanget, är definitivt ansvaret för haveriet delat – från Bildt/Westerberg via Reinfeldt till Löfven. Men även i Tyskland har stor invandring tillåtits med både socialistiska och borgerliga regeringar.
    Nu har ju under en period av ganska många år socialistiska partier varit på nedgång inom EU, så hur dessa länders invandringspolitik gestaltat sig med socialistiska styren står skrivet i stjärnorna.
    Polen: ofta förbisett faktum att de tagit emot många invandrare från grannlandet Ukraina – vår egen regerings och EU-ledningens råskäll mot detta land klingar därför falskt. Tydligen räknar dessa enbart migranter från muslimska länder i sina kalkyler.

    Gillad av 1 person

   • ts skriver:

    @rikard

    Massinvandringen är bara en annan manifestation av att socialismen måste ha eller skapa en undergrupp som kan ursäkta avundsjukan och övergreppen mot en övergrupp, istället för att erkänna att meritokrati alltid producerar de som lyckas och de som inte gör det, men alla har samma väg uppåt. Venezuela, Sovjet eller Sverige.

    Gillad av 4 personer

   • Palle9 skriver:

    Rikard: ”Allting som visat sig vara en dålig idé, i efterhand”. Tja, utvärderingar brukar som regel ske just i efterhand. Men jag förstår om detta är stötande för en troende socialist. NI brukar ju föredra att måla upp utopier, ett utmålande av en rosenröd framtid. Om sedan fakta talar om en helt annan verklighet, så mycket värre – för fakta.
    Exemplet Polen är f.ö. litet märkligt, Lag och rättvisa kan knappast betecknas som ett socialistiskt parti. Det finns inte så många europeiska länder där socialistiska partier har något avgörande inflytande längre, nu senast var det Storbrittanien där Labour åkte på ett svidande nederlag.

    Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Fredrik (07:30), i Sverige är det bevisligen folkpartiet och moderaterna, som med sina allierade aktivt ända sedan 1991 har drivit de öppna gränsernas politik och mångkultur- och massinvandringen. Senare har sossarna också anammat politiken, huvudsakligen av andra skäl. Men har alltså borgarna varit sossar sedan 1991? De enda tunga kritikerna i dag är ju SD, men är då SD ett icke-sossigt alternativ?

   Var finns alltså nu dessa efterfrågade konservativa, som kan utgöra den enda sansade motvikten till hela progressivismen, vilken i dag är en mycket bredare flodvåg än socialismen? Var fanns och var finns ”de framgångsrika”, som gör ”ett trovärdigt och hederligt försök att bygga ett civiliserat och rättvist samhälle”? Vad ser du i dag i Sverige som tyder på att dina hyllade ”framgångsrika” överhuvudtaget vill och kan samla sig kring något annat än den egna penningpungen och både vill och kan börja bygga ett samhälle? Efter att ha förstört det nuvarande samhället och folkstammen!

   Gilla

   • ts skriver:

    Er avundsjuka gör er blinda, det är korrekt STRÄVAN som är det avgörande, stöld är aldrig motiverat. Socialdemokraterna är tjuvpack, man rationaliserar stöld och lögn och det är därför man hamnar fel i alla frågor. Sixten och Rikard är som lojala S-bandspelare: Se på M!!! Men ingen försvarar M här, de är inte konservativa.

    Det verkar omöjligt för vissa att se att det finns djupare principer än de etiketter man satt på svenska partier. Inget parti i riksdagen är ens tillnärmelsevis konservativt. Ej heller SD.

    Gillad av 3 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    TS (15:42), jag har röstat på många partier (varit skeptisk mot alla), men aldrig röstat på vare sig socialdemokraterna eller moderaterna. Jag är inte ett spår avundsjuk på någon individ eller grupp (men känner ett visst förakt mot dem som tror sig vara överlägsna andra på grundval av sin härkomst eller förmögenhet; faktisk prestationsförmåga är det enda jag i praktiken värdesätter).

    Jag kan mycket väl se destruktiviteten i socialismens och socialdemokratins väsen och principer, men inbillar du dig verkligen att inte lika mycket destruktivitet finns i ”icke-socialismen”, vad nu det kan vara? Om nästan alla har blivit sossar, varför? Och vilka är då icke-sossarna? Det är löjligt att stämpla ondska på nästan alla, för då definierar man sig själv som god och måste enligt sitt eget tänkande förgöra alla onda.

    Det är möjligt att avund är en av drivkrafterna hos åtskilliga socialister, men många av ledarna har ju kommit från burgna eller intellektuella skikt. De använder kollektivismen för att klättra på folkets ryggar och svinga sig upp. Eftersom deras förljugenhet är dold är den giftigare för samhället än avundsjukan. Och de burgna behöver inte utveckla avundsamma drag så länge de är välbeställda, men de korrumperas av den makt som förmögenheten ger och utvecklar lika avskyvärda egoistiska, antisociala och självgoda drag. Mycket riktigt ser vi att i PK-samhället är den inbilska godismen, förljugenheten, narcissismen, självtillräckligheten och folkföraktet ytterst framträdande.

    Gillad av 1 person

   • Olof skriver:

    TS,du skriver återigen att andra som har olikartade åsikter än du är avundsjuka. I gruppen avundsjuka menar du tydligen främst sossar och socialister,men också vi andra som har mot dig avvikande åsikter.
    Det hela är en så löjeväckande lågt debattnivå så egentligen borde den negliseras totalt.
    Men okay,varför inte för en gång skull.
    Jag tillbringar som vanligt vinterhalvåret nere på Franska Rivieran(södra Frankrike som vi helst säger för att inte reta upp folk i onödan) och har i dag tagit en sväng i hamnen i Monaco och beundrat alla lyxbåtarna. Ja,just beundrat för någon avundsjuka känner jag inte alls. De flesta av båtarna kostar långt med än vad jag har råd med. Dess ägare äger förmodligen minst 10 ggr vad jag äger,även om mitt kapital räknas i SEK och deras i EURO. Så jag vet att jag kan aldrig kan köpa en sådan båt även om jag skulle vilja,därför känner jag ingen avundsjuka utan kan istället beundra de vackra båtarna.
    För jag är nämligen nöjd med mitt liv;
    Är frisk,har en underbar familj,varit framgångsrik egen företagare i en bransch där jag fått träffa några av Sveriges främsta kulturpersonligheter,är ekonomiskt oberoende och kan leva ett mycket gott liv utan att leva ett extravagant slösarliv,gör vad jag och min fru vill.
    Att jag då och då skriver här på DGS beror mest på att jag känner en sån enorm ledsamhet för vad som i Sverige o h EU,behöver ’få ut” minfrustering på något sätt.
    Tror inte mina inlägg gör någon större nytta i det stora hela,men försöker tänka positivt,
    Jag och minfamilj har kapital så vi klarar oss,vi kan när som helst emigrera till USA eller annat lämpligt land för nästa generation att leva i.
    Hur är det med dig TS,vad gör du i övrigt,det verkar ju som du tillbringar hela dagarna,varje dag sju dagar i veckan, med att sitta framför din dator och skriva mer eller mindre bittra inlägg här vars främsta syfte verkar vara att du försöker mästra och sätta dig på andra.
    Är du avundsjuk………?

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Sixten, du har helt rätt i ditt påpekande när du jämställer det socialistiska tänkandet med det som också drabbar dem som, utan tanke på utveckling och framtid, enbart tänker på att försvara det de lyckats få; genom arbete, tur, arv eller vad det nu kan vara.

    Alla har samma skyldighet att utveckla och föra samhället framåt. Att enbart, med sociala eller juridiska metoder, försvara det man lyckats uppnå utan tanke på dynamiken i samhället är ett utslag av inskränkthet eller rädsla. Därigenom bidrar man enbart till att skapa motsättningar. Det är lika inslränkt som att enbart vilja ta vad andra har skapat utan att bidra själv.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Olle Reimers (23:38) beskriver precis det som är ett gott samhälles kärna och förutsättning. Där hittar vi nyckeln till det som har gått galet på ”högerns” och ”högerliberalernas” sida. Många som skriver eller kommenterar på DGS ser skarpt vänsterhalvans destruktivitet, men inte sin egen blinda fläck och enögdhet. Samtidens dödsdans beror på att både ”vänster-” och ”högerarmen” hårt famnar samhällskroppen i ett parasitärt självgodhetsgrepp och i såt förening har gjort sitt eget och kollektivets medvetande infantilt, hysteriskt och psykotiskt.

    TS (15:42) har rätt i att korrekt strävan är avgörande. Men det förutsätter ju ständigt omstartad meritokrati och något sådant samhälle existerar inte. Meritokratin sätts hela tiden ur spel även av sådana vars framgång till en början är välförtjänt. Via sin status och sina kontakter lotsar de fram även tämligen oduglig avkomma till poster där de utövar makt. Och de som ärver förmögenheter fördärvar inte bara sitt arv, utan även samhällselement.

    Varje större summa pengar alstrar makt och fördärvliga illusioner. Även välförtjänta förmögenheter innehåller ackumulerad samhällelig substans och borde generera tacksamhet och lite moraliskt förvaltningsansvar. Ett slående exempel är hur bl a fattigpensionärerna med sin ekonomi och otrygghet har byggt upp Täby-, Djursholms-, Lidingöbornas och tiotusentals andras värdestegringar på fastigheterna. Girigheten, hyckleriet och självgodheten kring detta är klart mer stinkande hos högern än hos vänstern.

    Gillad av 1 person

  • Richard IV skriver:

   ”The choice between the present elite and its challengers is not merely between one power and another. It is a choice between degeneration and rebirth, between death and survival”

   Samuel Francis

   Gillad av 4 personer

  • thomasdentredje skriver:

   Håller med dig som vanligt. Men en sak förbryllar mej och jag får det inte att gå ihop. På 60-70 och framförallt 80-talet så var den svenska hären formidabel. 300 hundra tusen stridande. Toppmoderna grymma vapensystem av alla slag. VIGGEN, bäst i test, infrastruktur byggd kring denna best att kunna landa och tanka varsomhelst på vischan och vara i luften och strida på nolltid. Hela hären var också riktad åt ett håll, öster. Mot Sovjetunionen.

   Gilla

 6. Ingvar Froberg skriver:

  Jag har under 2019 träffat två, av varandra oberoende före detta socialdemokratiska kommunalråd, som båda kommer att rösta på SD i både riksdagsvalet och kommunalvalet 2022. Den ene av dem gjorde det redan i förra valet. Det kommer att bli stökigt på arenan.

  Gillad av 1 person

 7. Lars Bernhoff skriver:

  Det kändes som en dödsruna för S. Partiet har varit sjukt länge men när inte ens den friskaste enligt PE klarar att säga mer än floskler när gängkriminaliteten visat sina sämsta sidor är det bekräftelsen på partiets tillstånd. Att Stjernkvist har frågorna högaktuella framgår av att han just nu leder en utredning om framtida asyl och migrationspolitik under hösten.

  Det är just de insyltade politikerna som vet vad de inte ska eller får säga som upprätthåller skendebatter och till intet förpliktigande åtgärder. Ett S som har tappat kompassen behöver sätta sig på avbytarbänken.

  Vi har regler ch lagar som bygger på gamla förutsättningar. Om tex brottsligheten går ner i åldrarna så duger det inte att låta dem åka hem utan åtgärd för att de är straffomyndiga. Om vissa invandrargrupper skapar problem så är det de som ska hårdbevakas. Operation Rimfrost i Malmö är ett grepp som det funnits skäl att göra långt tidigare. Att hitta former för hur nya invånare inte vågar eller vill berätta vad de ser är svårt men någonstans måste man kompromissa för att få resultat. Att 80% av morden med gängkriminalitet inte klaras upp är ett dåligt tecken. Den cyniske kan säga att det drabbar enbart brottslingar men så enkelt är det inte. Hela stadsdelar förlorar sin attraktionskraft med stora negativa konsekvenser.

  Gillad av 3 personer

 8. Leif Nilsson skriver:

  Ett annat tecken på att socialdemokratin och allt den idag representerar, är på vägs mot vägs ände får jag med dagens e-post. Ytterligare en inbjudan ”Folk och kulturs” kulturpolitiska event den 5-8 februari 20020.

  I inbjudan prytt med ett stort foto av Jonas Sjöstedt kan jag läsa:
  ”Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, kommer till Folk och Kultur 2020. Programpunkten äger rum på onsdag 5 februari kl 17.30 och handlar om hur vi tillsammans kan riva de stuprör som begränsar Sveriges utveckling och samhällets dynamik.”

  När jag öppnar deras hemsida, bekräftas mina värsta cyniska farhågor. Här handlar det om vår tids motsvarighet till Nationalsocialisternas partidagar i Nürnberg. De räta leden då, har nu sin motsvarighet i de strikta åsiktsleden, som radas upp när man läser alla de PK-marinerade programpunkterna.

  ”Med 126 programpunkter under fyra dagar och en tematik som spänner från demokrati, miljö och jämställdhet till integration och kulturpolitik skapar vi tillsammans den ledande mötesplatsen för konstens och kulturens betydelse i demokrati- och samhällsutvecklingen.” (https://folkochkultur.se/program/)

  Arma Sverige!

  Gillad av 3 personer

 9. Gerhard Miksche skriver:

  ”Men Stjernkvist slingrade sig skickligt ur fällan…”. Påminner om en viss sorts reptil. När dess huggtänder blivit slöa och dess gift inte längre duger försöker den ta till schappen och försvinna bland snokarna. I förhoppningen att teckningen på ryggen inte ska synas.

  Gilla

 10. Göran Holmström skriver:

  Aniara, rymdskeppet vi alla färdas i.
  Alla har sin egen kapsel att färdas i.
  Jag färdas i Göran kapseln, där önskan att bli oberoende och få skapa är det viktigaste i mitt universum .
  Socialdemokratiska rymdskeppet är ett gemensamt skepp där många färdas,
  Drivmedlet, raketbränslet är en kollektiv lycka. Kemin i brönslet består av att enskilda lysande kolvätehundar får stå tillbaka för lågbrännande spretiga kolväten.
  ”Alla ska med”, denna kemiska sammansättning gör att alla lider under sin resa.
  Rymdskeppen färdas vidare, vissa av dom letar efter kursen, för en del är kursen rakt in närmaste brinnande stjärna.
  Andra letar bara efter vägen hem..
  Ett stort skepp färdas långsamt genom en kall rymd, sökandes efter små skepp, det stora skeppet vill upplysa alla små farkoster om det nyaste fantastiska drivmedlet värdegrund . Bränslet som tar dig till slutmålet utan att du ens bestämt kursen.
  Kaptenen för det stora skeppet ler förnöjt.
  Hans uppfinning, naivitetsdriften har slagit stort, okej den nådde inte warpspeed, men wurpspeed, endast en bokstav ifrån.
  Kaptenen möljar in en korv me brö till i det gigantiska gapet, och kommenderar,”full omdömeslöshet framåt”.
  Göranskeppet skiter i allt och öppnar en öl till 9:43 i en fjällstuga, någonstans i Sverige,
  11:50 väntar massage och efter det en wirre.

  Gillad av 1 person

 11. Östrahult skriver:

  Jag lyssnade på Stjernkvist senast i somras i Almedalen. Han ger ett hederligt och sympatiskt intryck. Dock tror jag han sitter fast i en föreställningsvärld där några dramatiska förändringar inte är möjliga. Vad det i sin tur bottnar i är svårt att säga, personlighet, rädsla för media, bedömning av vad som är politiskt möjligt, eller något annat.
  Sossarna är körda, de har passerat en gräns. Det räcker att titta på vilken medelmåtta still statsminister man skrapat fram. Förutom sina intellektuella begränsningar saknar han dessutom vanligt hyfs.
  Hur allvarligt läget är framstår av en film från en händelse i Trollhättan, se den på https://samnytt.se/exklusivt-har-jublar-invandrarganget-nar-de-stjal-lamottes-mobiltelefon/
  Vill vi ha det så här och är det vårt fel att det är så?

  Gillad av 6 personer

 12. Bo Svensson skriver:

  För minimerad brottslighet krävs att alternativen till kriminalitet och asocialitet framstår som fördelaktigare. – Att konsekvenserna av att välja fel är tillräckligt obehagliga, kan det också formuleras.

  Lösningen på problemet våldsbrottslighet heter: Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet utanför hemkvarteren och rätt nivå på konsekvenserna av att påträffas där man inte får vara och på de belopp garanten måste betala, när en klient begått ett brott.

  Detta är formeln för att de bevakade enklaverna skall vara för problemklientelet medan trygghet och ordning råder utanför. – Annars brukar det landa i motsatsen, – att man får betala vad det kostar, om man vill bo i någon bevakad enklav där det råder trygghet och ordning medan slöddret härskar utanför.

  Med ordningen på plats kan man sedan påbörja nedtrappningen av bidragsflödet, tills man får rätt riktning på flödet av oanställningbara

  Detta var alltså den civiliserade lösningen. – Gitter man inte ordna en sådan, får man nöja sig med en rå och blodig.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Starkast fördelaktiga incitament får man, om garanterna lastas med brottslighetens totala kostnader i proportion till vad deras klienter förorsakar, medan alla skattemedel ägnade ändamålet kanaliseras som hjälp med deras försäkringskostnader som vi känner samhörighet med.

   Gilla

 13. A skriver:

  Men P.E, jag kan inte förstå hur du kan ha uppfattat sossarna som stå för trygghet?? De har ju under hela mitt femtioåriga liv varit FÖR det som INTE fungerar. Hela tiden hyllat det, och frammanat det, som INTE fungerar. Förklara hur det skulle kunna leda till trygghet och god funktion P.E?? Jag har ju för faan inte ens den självklara rätten att försvara min familj i mitt eget hem, utan MYCKET stora risker!! Sossarna har jobbat på ”släpp fångarna loss det är vår” i femtio år, och nu lever vi i deras utopiska paradis. Ett litet barn, tex jag, kunde lätt räkna ut vad det skulle bli av det här, men inte denne Stjerkvist eller ens du P.E? Menar du verkligen allvar?

  Mvh A

  Gillad av 5 personer

  • Redaktionen skriver:

   Jag är kanske bara nostalgisk men det känns som om det fanns – i alla fall för länge sedan – en frisk och uppmärksam maktlystnad hos S. Även om man inte gillade vad de gjorde – försöka inför löntagarfonder, till exempel – så fanns handlingskraft och beslutsamhet hos dem som inte går att känna igen i dagens velande osäkerhet.

   Patrik

   Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Det är väl lättare att vara beslutsam med 44% stöd än 25. Men extremt destruktiva har de varit från dag ett!

    En annan sak, som ALLA måste göra upp med, är att vad som avgör om nåt är ont är UTFALLET, inte en påstådd intention. Utan detta finns INGET stopp. Inget som helst stopp P.E!

    Mvh A

    Gillad av 5 personer

  • ts skriver:

   Jag instämmer i detta, i sitt svar skriver Patrik om handlingskraft, visst har S varit handlingskraftiga, i att förstöra Sverige! Att det skall vara så svårt att se att problemet är att de principer man följer oundvikligen skulle leda hit.

   Idag handlar S inte för socialdemokratins principer har nått vägs ände. Det går inte att börja agera rakt motsatt vad man gjort i 100 år, alldeles oavsett om det nu betyder att man mister invandraröster.

   Gillad av 4 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   A: ”…jag kan inte förstå hur du kan ha uppfattat sossarna som stå för trygghet??”
   -Sossarna pratade alltid om trygghet, och det verkade vara det över allt annat viktiga för sossarna och svenskarna på 50-90-talen. Jag har i hela mitt 65 åriga liv hört hur mycket prat som helst om just trygghet från S-ministrar och även dess väljare. De menade förstås främst ekonomisk trygghet. Folk ska inte svälta eller bli bostadslösa vid sjukdom och arbetslöshet. Man ska inte sakna vård vid sjukdom. Man ska kunna leva på sin pension oavsett tid. inkomst. Dessa principer har jag växt upp med och också i princip gillat. Så småningom insåg jag att de aldrig ville balansera mot frihet. Man måste ändå ha lite frihet också. Det finns gränser för skattetryck och samhällets kontroll och regler ända in i sovrummet. Max. trygghet innebär obefintlig frihet. -Fostret i livmodern eller internen på Kumla, – ofri men trygg. Vilden i djungeln – fri men otrygg.
   Under hela mitt liv under sosseregeringar, var trygghet på gator och torg (och hemma) självklar. Man behövde inte ens diskutera den fysiska tryggheten eftersom risken för våldsbrott var så liten. Jag har sedan barnsben dock tyckt att man borde få ha vapen för självförsvar som i USA, men ändå tänkt att det inte behövs i Sverige, till skillnad från farliga länder. Enstaka tjuv tar stöldgodset och springer och försäkringen täcker. Nu är det andra bullar och den trygga sörgårdsidyllen Sverige är borta. Nu skulle folk behöva kunna försvara sig. Att inte ens effektiva sprayer är tillåtna för självförsvar är ytterligt konstigt och helt fel. Alla kvinnor borde åtminstone ha riktiga försvarssprayer på sig.

   Gillad av 3 personer

   • A skriver:

    Allt detta du räknar upp Stefan har försvagat och undergrävt svensken. Fullständigt.
    Och byggt STATEN. När sedan STATEN skiftat fokus, så har svensken nu ingen framtid? Det är utfallet. Och det är förutsägbart. Så ser jag på saken.

    De har gjort vad de alltid gör, de har bekämpat STRUKTURER. Sedan ersatt dessa med staten. Jag menar att dessa strukturer ÄR en del av livet, vilket betyder att sossarna har bekämpat livet, och lyckats. Vi har mindre liv nu än innan, så ser jag det.

    Vidare påstår jag att man om man velat ha det du räknar upp som nåt bra, kunnat behålla strukturerna och lösa uppgifter utanför staten på annat vis.

    Svensken har låtit andra (staten) sköta det som han borde gjort själv, och se vad det blev av det.. Men svensken tror ändå att utan staten så skulle han inte kunna ha det bra, att det bara skulle finnas ett enda sätt att lösa försäkringsmässiga saker. Vi har ju med en jättelik kleptoman att göra, som gör allt för att rättfärdiga att förskingra allt som tillhör svensken. Allt. Vi ska skämmas att vi finns och integreras i vårt eget land. Detta är grundlagt långt tillbaka i tiden och låg i korten hela tiden, när ansvar lämnades över till sossestaten redan innan den öppet blev svenskfientlig.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Elisabeth G skriver:

    ”Vidare påstår jag att man om man velat ha det du räknar upp som nåt bra, kunnat behålla strukturerna och lösa uppgifter utanför staten på annat vis.”

    Sant. Det intressanta är att det goda som sossarna slår sig för bröstet över och menar sig ha skapat har de i många fall snott från den kristna kyrkan (som de djupt hatar och föraktar). Det var kyrkan som var först med utbildning (såväl universiteten som den allmänna folkskolan), sjukvård och socialvård.

    Gillad av 3 personer

 14. rustibus46 skriver:

  Vi vanlinga svenskar, med högst alldagliga
  intellekt och utbildning har sett det här komma
  i 20-30 år. Trots det allvarliga tillstånd et i landet
  gör man fortfarande inga rejäla insatser.
  Ca 125 000 får uppehålls tillstånd i år!!
  Samtidigt säger man att gränsen är stängd.
  Arma land

  Gillad av 9 personer

 15. Aha skriver:

  Sossarna befinner sig på en ökenvandring fångade som de är i postmodernism som får dem att tappa verklightskontakten, identitetspolitiken som får dem att satsa på minoriteter, mångkulturen som får dem att satsa på en återvändsgränd, curlingmentalitet som får dem att inte straffskärpa mot gängkriminella.

  Denna ökenvandring kan de gått fortsätta med, irreversibla skador som de ställt till med.

  Gillad av 2 personer

 16. Palle9 skriver:

  Tack, Patrik för en som vanligt tänkvärd krönika. Lars Stjernkvist har spelat en viktig roll i sitt partis invandringspolitik. Han fick bl.a. av ministern Ylva Johansson i uppdrag att tillsammans med en kollega från M (vill jag erinra mig) övertyga olika kommunalråd om det viktiga i att alla kommuner ”ställde upp” och tog emot migranter (kallade ”flyktingar”). Ett särskilt rött skynke för Stjernkvist utgjorde Vellinge.
  När nu de ekonomiska konsekvenserna för olika kommuner börjar bli allt svårare att dölja, är den enda floskel, som Stjernkvist kan bidra med mer av det samma, dvs hela problemet består i att inte alla kommuner ”ställer upp” tillräckligt mycket. Det är f.ö. samma visa, som S sjunger på makroplanet nämligen när det gäller mottagandet i olika EU-länder.
  https://www.expressen.se/nyheter/s-toppen-efter-utspelet-hoppas-det-sprider-sig/
  Socialismen i ett nötskal – dess enda strävan är att fördela armodet så jämnt som möjligt; nomenklaturan dock undantagen.
  Hoppas Labours kollaps i Storbrittanien är ett förebud om en liknande implosion på hemmaplan.

  Gillad av 2 personer

 17. educaremm skriver:

  Att vara kunnig och insatt, samt kanske också införstådd, med det dagliga, småstegstagandet av politiska skeenden, är kanske intressant för de insatta, men hjälper kanske inte till så mycket när och om man vill se övergripande historiska skeenden som oundvikligen är sammanlänkade skeenden.

  Historiska skeenden, som när de pågår, av de människor som där och då är inbegripna i att påverka dem alltid förmodligen kan tyckta det vara kloka, sansade, begripliga och trovärdiga politiska åtgärder, samt kanske även nödvändiga mått, steg och handlingar att ta, för samhället som helhet.

  Inte att förglömma, nog också tilltrodda att vara – goda politiska steg – , vilka där och då kan antas och anses vara just – goda politiska steg att ta – , endast just därför att de anses befinna sig i en motsattsställning till de föregående – onda politiska steg – , som då tidigare tagits och vars konsekvenser skapat ett gryende missmöje.

  Alltså det är en politisk eller samhällelig händelsekedja som också kan liknas vid, eller jämföras med, alla människors egna livskedjor? Människors egna livssteg tas också ofta steg för steg, är beroende av förmågor, tillfälligheter, resurser, omständigheter och villkor, samt är inte alltid är överblickbara förrän långt senare.

  På samma sätt alltså som hela nationers, eller staters, politiska samhällskedjors stegvisa ihoplänkande händelseförlopp oftast sker under påverkan av och tillsammans med det som tidigare förevarit på en samhällelig, eller poltisk, nivå. Det som ofta då först efteråt kan överblickas, ses och förstås och också eventuellt kunna inringas, analyseras, tolkas, begripas, fattas, genom att avskalas på ett historiskt åskådligt sätt, och först då och därigenom kunna redogöras för.

  Redogörelser kan då ske kring vad som var orsak och verkan, vad som politiskt egentligen hände, vilka som påverkade vilka, vem som påverkade vem, vad som påverkade vad, vilka resurser som fanns, vad omständigheterna var, hur tillfälligheterna såg ut, vilka förmågor som kunde uppbådas, och vilka konsekvenser det hela ledde fram till.

  Gilla

 18. Hovs_klipphällar skriver:

  Ja — sossarna hade tydligen svårt att skaka fram en partiledarkandidat när de tvangs nöja sig med nuvarande lindrigt begåvade exemplar.
  De är svårt infekterade av PK-sektens vanvett sedan länge.

  På Ledarsidorna ser jag att ”Socialdemokraterna och LO har nu passerat en ”tipping point” där utvecklingen sannolikt inte längre går att hejda. De är inte längre något arbetarparti utan snarare ett bidragsparti för utrikes födda”.

  Ja, detta har vi noterat länge. Se bara på deras valresultat i de klassiska invandrargettona…
  Detta ser vi även på Bitte Assarmos artikel idag där hon intervjuar en klassisk föredetta sossa.

  När fotfolket tvingas notera hur det sociala kontraktet alltmera tydligt bryts, så kommer de till sist att vakna ur sin dvala. Och då har såna som denne Stjernkvist inte mer att hämta.

  Gillad av 2 personer

 19. Gustav H skriver:

  Instämmer helt med ”A” ovan.

  Har under hela mitt vuxna liv föraktat sossarnas maktfullkomlighet och arrogans.
  De dessutom alltid har varit fullblodstotalitärer och har aldrig hymlat om att de i förlängningen vill skapa en socialistisk stat.
  Vi som har valt att lyssna och se har alltid insett och förstått detta.

  Trots sossarna oförtröttliga och helt öppna strävande mot sitt ideologiska mål med ständiga förstatliganden och övertagande av tidigare ideella samhällsfunktioner och institutioner, bokstavligt rivande av kulturarvet, tillsammans ohämmad socialiseringen av skolor, förvaltning, polis, sjukvård (med planhushållning), bostadsmarknaden och allt annat de kunde komma åt, valde folket att inte inse att de sk reformer som ”skapades” betalades av folkets eget surt förvärvade ansträngningar, pengar och genom en framtida skuldsättningar.
  Som slöa ormar lät svenska folket sig tjusas av en förment välståndsökning som sossarna skamlöst tog åt sig äran för, fast samma välståndsökning skedde på annat håll utan socialism och utan att riva ner (det hade kriget åstadkommit) och utan att vända in och ut på hela samhällsstrukturen.
  Välståndsökningen ute i Europa hände förvisso lite senare, pga av kriget, men idag är de sedan länge ikapp och långt förbi Sverige, utan socialism.

  Sossarna har inte varit dumma. De har lärt sig att undvika ryssarnas misslyckade experiment och av de italienska fascisterna lärde de sig att hålla sig väl med medelklassen och industrin. De var skickliga, och många enskilda sossar ville säkert väl under åren, men den långsiktiga ideologiska riktning har alltid varit den socialistiska staten.

  När de 1971-1974 undanröjde det svenska folket sista skydd mot ett politikervälde, föll förlåten och utveckligen skenande. Då visade sig även att hela det politiska fältet (där hela generationen politiker hade vuxit upp under sossestyre) hade socialiserats.
  För efter 1974 var det mer eller mindre fritt blås mot den katastrof vi idag befinner oss i. Oavsedd vilka som satt till makten.

  Sanningen är att vi har det samhälle som sossarna under hundra år hårt har verkat för att skapa.
  Fast det dystopiska resultatet vi ser i dagen Sverige blev nog inte vad de hade tänkt sig. Som vanligt blir resultatet aldrig det arbetarparadis som övertygade socialister lovar sina anhängare. Socialister blir också altid överraskade (och häpna) när ett av deras samhällsbyggen (experiment?) återigen går åt fanders. Trots alla dessa tidigare historiska försök.
  Det tragiska är att många svenskar fortfarande låter sig tjusas av denna uppenbara villfarelse och hellre gjort det till sina egna personliga livslögner.

  Patriks (P.E.) kommentar till ”A”, om att sossarna tidigare hade en ”frisk och uppmärksam maktlystnad”, är ett gott exempel på en sådan villfarelse.
  Sossarna agerande i dessa tider, visar istället på att de med all önskvärt tydlighet fortfarande ägnar sig åt sin sedvanliga ”ohälsosamma och tondöva maktlystnad” mot sitt socialistiska idealsamhälle.

  Gillad av 4 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Jag kan instämma i det mesta som Gustav H här skriver och kommer att applådera socialdemokratins sammanbrott. Jag ska också bidra med att dekonstruera det fundamentalt destruktiva jämlikhets- / likhets- / likvärdesaxiomet och antirasismdogmen, som inga politiker i Sverige ens har vågat andas om att angripa.

   Men det råder en öronbedövande tystnad här i kommentarsfälten om vad och vilka det icke-socialistiska fältet är och om dess medskyldighet förr och nu till hela den här situationen. Häftigt uttryckt av Gustav, men exakt vad betyder det att hela det politiska fältet hade socialiserats? Var alltså de borgerliga politikerna socialiserade och är de det fortfarande? Vad tycker de själva? Och vad skyllde ni personligen på t ex under åren 2010-2014, alltså Alliansens andra mandatperiod? Klagade ni i högan sky över den socialiserade Alliansens politik? Och hjälpte ni fram något icke-socialiserat parti eller engagerade ni er själva i politiken för att skapa ett konservativt alternativ till hela det socialiserade fältet?

   Gilla

 20. Linden skriver:

  ”Därmed inte sagt att något annat parti skulle ha några andra stabilare förslag”
  Nu slarvar krönikören återigen med sanningen och SDs roll i kriminalpolitiken.

  Ekeroth: ”Kallar det nazism att slänga ut våldtäktsmän”

  Samtidigt som gränspolisen larmar för att systemet måste ändras kvarstår det faktum att Sverigedemokraternas tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth år efter år lagt motioner för att ändra dessa lagar men gång på gång har dessa förslag röstats ned av övriga partier i riksdagen.

  Ett axplock av Ekeroths motioner i ämnet:

  Utvisning av kriminella utlänningar

  Utvisning och förvar av svårutvisade

  Verkställighet i annat land oavsett om det innebär förlängt straff eller ej

  Visum och bidragssanktioner mot länder som inte samarbetar om utvisningar

  Nedan följer en debatt mellan justitieminister Morgan Johansson (S) och Ekeroth (SD) om utvisning av kriminella utlänningar:

  Oundvikligt att inte tanken slår en emellanåt, hur hade Sverige sett ut om SDs politik fått genomslag.

  Gillad av 1 person

 21. Laggar skriver:

  Om man ser invandringen som orsak till våldet så kan det stämma på ett mycket allmänt plan. En del invandrare är brottslingar, men alla invandrare är inte det. Om ingen skulle invandra skulle vi inte ha dessa brottslingar men ha bara egna brottslingar. Våra brottslingar är det av någon annan orsak. Kan det vara samma orsak som gör att en del invandrare blir brottslingar. Orsaken till brottsligheten tycks vara mer allmän bland invandrare. Invandrare som blir brottslingar kommer mer frekvent från vissa länder än från andra. Att stoppa invandringen kommer inte att rå på brottslingen, dessa brottslingar är redan här, om man inte hittar på ett sätt att se vilka personer som blir brottslingar.

  Gilla

  • Gustav H skriver:

   Laggar,

   Förstår faktiskt inte vad du vill säga här.
   Å andra sidan avviker din logik inte från hundratals liknande inlägg.

   Sanningen är att vi aldrig har sett make till denna omfattande brottsepidemi i landet, åtminstone inte i fredstid.

   Majoritet av brotten begås de facto av utlänningar och/eller av individer med en annan etnicitet än det nordiska. Alla iakttagelser petar på detta mht vilka som figurerar som misstänkta, dömda och .i vittnesmål.
   Det är knapp några nordbo som sitter på anstalt idag, förhållandevis.

   Allt beror på en kombination av dysfunktionell och urskillningslös invandring och en total brist på gränskontroll.och folkbokföring som omöjliggör ett systematisk angreppssätt för att komma tillrätta med kaoset.

   Om Jag skulle drista mig att föreslå en omedelbar åtgärd skulle det vara att få ordning på det sista; Koll på vilka som befinner sig i landet.

   Faktiskt en. traditionell första åtgärd som historiska statsmakter beordrade för att få ordning på ett territorium.
   1. Utfärda ett obligatoriskt biometrisk (Fingeravtryck) ID-kort/pass Med ett centralt folkbokförings och gränspassageregister till hela den i Sverige vistande befolkningen. Även barn i skolålder.
   2. 100% gränspassagekontroll. Vid flygplatser, hamnar, broar och övriga gränspassager. använd här automatisk registrering för snabb hantering. Till exempel vid Öresundsbron.
   3. Vid samtliga kontakter med myndigheter och välfärdsinstanser skall avkrävas legitimering med biometri. saknas ID kan alltid fingeravtryck användas.
   4. Gör det brottslig (tjänstebrott) om tjänstemän uraktlåter att kontrollerats identitet.
   5. Alla identitetsbrott skall leda till återbetalning, indragning av uppehållstillstånd, förverkande av förvärvad medborgarskap och/eller leda till utvisning för de som är medborgare i annat land. Per automatik och preskriptionstid för identitetsbrott skall inte få förekomma.
   6. Upprätta en utlänningspolis som har detta som huvuduppgift att se till att bevaka och beivra tillämpningen av lagen.
   Det hade tex.. varit bättre att statsmakterna hade upprättat en sådan enhet istället för dessa infama ”Hat- och demokratibrotsenheter” inom polisen!

   Med detta kan vi skaps en grundförutsättning för att i kommande steg börja få ordning på kaoset
   Utan detta handlar det enbart om naiva, fromma verkningslösa förhoppningar.

   För er som redan här åmar er, förekommer dessa principer I stort redan i åtskilda länder. Även Eu-länder.

   Gillad av 3 personer

 22. Mikael Steinwall skriver:

  Även om invandringen ”tvärstoppas” så gör det ingen skillnad. Onda politiker har låtit ondskan växa och gro i vårt arma land, allt för länge.

  Gilla

 23. Lars skriver:

  Som jag ser det så krävs det för att invandrings politiken ska förändras att S byter fot i frågan och stoppar tillflödet. Att prata strunt om att S förstört landet redan 1931 eller att orsaken till allt ont är det av skribenterna missförstådda ordet ”socialism” är förutom ohistoriskt och utan ekonomisk analys en hysterisk förblindelse som består av slagord från de borgerliga partierna under 40 år. Om nu skribenterna med de utsagorna, som inte är resonerande utan åsikter som består av slagord, vill få människor att ändra uppfattning så blir nog effekten snarare att de som läser drivs till socialdemokratin, för sådana borgerliga tokstollar vill man inte ha vid makten. Å andra sidan driver Löfvens retorik människor att lämna partiet.

  Som jag ser det så tyder allt på att SAP är slut, jag har inga som helst invändningar mot Patriks artikel. Det som är trist är väl att man kan säga detsamma om C, Mp, V, M, L också!

  Den domptering av befolkningen som media står för och har stått för är inte enbart från vänster, det är nästan värre den som kommer från höger, men kanske mer osynlig för den som lutar sig mot höger (särskilt när de hatar sin utsedda fiende till vänster) på samma sätt som vänstern
  tycker den är OK

  Coola ner er, tagga ner, luta ert tillbaka, försök se eländet som det är. Världen är som den är.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.