Patrik Engellau: Det är match varje dag

Patrik Engellau

OPINION Även om jag inte skriver krönikor för att maximera antalet läsare – utan snarare för att jag är nyfiken och vill förstå och gärna delar med mig av förståelsen när jag tror mig ha begripit något plus att min självpåtagna hets att leverera en text om dagen tvingar mig att ständigt trimma antennerna och skärpa uppmärksamheten – så ska jag inte förneka att min fåfänga tilltalas när vissa artiklar alldeles särskilt faller läsekretsen i smaken. En dålig dag får jag runt tvåtusen läsare men med en artikel som är mitt i prick kan det bli fem-, tio-, ja uppemot femtontusen läsningar. 

Hur det där går till är inte självklart för mig. Jag trodde när jag började blogga att jag skulle få en någorlunda fast och stabil läsekrets som förhoppningsvis skulle öka över tiden. Jag jämförde med papperstidningar som har ett antal prenumeranter och antog att samma logik skulle gälla för mig. Men så är det uppenbarligen inte eftersom antalet läsare varierar så kraftigt från en dag till en annan.

En alternativ förklaring av en typ som särskilt brukar framhållas på skrivkurser är att skribenten inte får slarva med ingressen utan i stället försöka göra den så intressant som möjligt för att en potentiell läsare ska klicka på ”Läs mer”-länken varigenom maskinen registrerar ytterligare en läsare. Jag fuskar nog en hel del med den uppgiften för jag tycker det skulle kännas fjäskigt eller manipulativt att bete mig som Expressen. Den förklaringen skulle innebära att det kanske faktiskt finns en rätt fast läsekrets som vissa dagar bara skippar ett antal artiklar.

Ett mått – ehuru ett dåligt mått – på den fasta läsekretsen är antalet ”prenumeranter” vilket i det här fallet betyder det antal personer som begärt automatisk avisering per mail när nya artiklar publiceras. Bloggen har 3 148 sådana prenumeranter (många gillar inte att få sin mailbrevlåda full med aviseringar särskild som WordPress av något tekniskt skäl skickar ut dubbla notiser varför folk väljer att inte prenumerera). Att antalet prenumeranter är ett dåligt mått framgår exempelvis av att bloggen varje dag får mer än dubbelt så många besökare som det finns prenumeranter eller av att antalet unika besökare i månaden ligger kring 125 000 stycken (med svag ökning över tiden). Så många personer har alltså varit på besök åtminstone en gång per månad.

Så hur går det till? Vad är det för mekanismer som genererar trafik? Hur ser läsarnas sökbeteende ut? De enda som vet säkert är läsarna själva, det vill säga du. Det vore jättehyggligt om du ville beskriva hur just du väljer vad du ska läsa.

Jag misstänker att det här med Facebook spelar stor roll (även om jag själv inte utnyttjar vare sig Facebook eller Twitter eller Instagram). Förr i tiden, det vill säga före internet och sociala medier, bestämdes folks läsvanor, i varje fall mina, av vad som publicerades i de tidningar som jag läste. Handlade det om något annat än tidningsartiklar, till exempel filmer eller böcker, fick man tips av tidningarnas recensenter samt av vänner och bekanta av vilka man varje dag träffade kanske tio stycken i kafferummet på jobbet eller så.

Numera är sökbeteendet mindre standardiserat. Hylands Hörna-syndromet, det vill säga att alla ser samma program vid samma tidpunkt eller läser samma tidningar, är ett passerat fenomen. Dels letar vi själva på de ställen – bloggar, sajter och motsvarande – där vi av erfarenhet tycker oss hitta intressant information, dels tar vi via sociala medier råd i form av delningar och tips från hundratals fler människor, som vi inte ens behöver känna, än vi gjorde förut när sådana impulser nästan bara kom från kafferummet på jobbet.

Detta betyder att vi skribenter inte kan ta något för givet. Det finns inte den säkerhet som det nog fanns när världen var mindre och kontakterna mer begränsade. Nu är det faktiskt match varje dag.

76 reaktioner på ”Patrik Engellau: Det är match varje dag

 1. Richard IV skriver:

  Jag börjar läsa artikeln och om den är ointressant går jag direkt till kommentarerna. Om den är halvintressant skummar jag den bara. Om den är intressant läser jag hela.

  Om jag blivit censurerad händer det ibland att jag blir sur och bojkottar nästa dag. Annars kollar jag som minimum rubriker och kommentarer varje dag.

  Gilla

  • Linden skriver:

   Har följt bloggen sedan starten, var det 2014? Med stor behållning. Inte minst kommentarerna.
   Skriver ibland. Blir cencurerad lite då och då. Alltid på goda grunder när man tagit ut svängarna lite för häftigt.
   Jag antar att syftet med bloggen är att den ska bidra med att få Sverige på rätt köl igen.
   Efter att ha läst Samnytt och sett filmen från Trollhättan känner man sig uppgiven.

   https://samnytt.se/exklusivt-har-jublar-invandrarganget-nar-de-stjal-lamottes-mobiltelefon/

   Gillad av 1 person

   • Peter P. skriver:

    Jag läser gärna DGS-skribenterna och DGS-kommentarerna.

    Chockerande med Lamottes film. Noll respekt för polisen, de stjäl Lamottes kamera trots att det är en massa poliser där.

    Och samtidigt som polisen inte klarar av sådant här – dvs RIKTIGA PROBLEM – så vill Kajsa Klein och andra jagärhär-aktivister från Näthatsgranskaren att man ska ta polisresurser till att någon skrivit något elakt på twitter! Har de inte hört talas om blockeringsfunktionen?

    Vi har begränsade polisresurser. Uppenbarligen skulle det ha behövts mer av polisiärt våldskapital under Lamottes besök i Trollhättan.

    Tack till DGS, jag läser er med glädje. Ni lyser likt Lucia upp denna mörka vinterdag, den 13 december.

    Gillad av 2 personer

   • Richard IV skriver:

    Jo, jag kan ibland ha en viss förståelse för att jag censureras. Jag tycker principiellt att det ska vara högt i tak och föredrar själv att ta del av många perspektiv. Men jag har förståelse för att man inte vill att forumet ska riskera utmålas i för negativa termer i dessa intoleranta tider.

    Jag kan ibland skriva i vredesmod och ofta vara lite hård. Det beror antagligen på att jag sett sidor av livet som de flesta varit förskonade ifrån.

    Jag för också ibland fram en frågeställning som jag vet är alldeles för laddad. Även om jag tycker att man bör kunna diskutera den och att den har en viss vikt i sammanhanget (inte störst vikt, tror jag – men heller inte obetydlig) så förstår jag att den kan ”smutsa ner” synen på forumet.

    Det hindrar dock inte att jag också ibland blir sur på censuren – d.v.s. censursur!

    Gillad av 1 person

   • Richard IV skriver:

    Jag ska tillägga att om jag någon gång varit otrevlig mot någon artikelförfattare eller kommentator så ber jag uppriktigt om ursäkt. Jag tycker artikelförfattarna gör ett bra jobb och att det finns många guldkorn att hämta i kommentarsfältet. Det hindrar inte att det finns fog för kritik ibland – men jag hoppas att den då kan uppfattas som konstruktiv.

    Gillad av 1 person

   • Martina skriver:

    @Petter P: Den här konflikten mellan Kajsa Klein och Martinovski – händer det något mer? Dvs blir det något åtal? Har Martinovski gjort en motanmälan?

    Jag såg filmen, den känns absurd. Kajsa Klein nämner Martinovski vid namn och svärtar ner henne. PÅ EN SKATTEFINANSIERAD INSTITUTION!!! Hur kan detta tillåtas! Och som om jagärhär och Näthatsgranskaren vore något normalt!

    Gilla

  • Martin skriver:

   Jag får artikeln i brevlådan dagligen tillsammans med ca 200 andra mail av varierande kvalitet.
   Ibland hinner jag inte läsa den bland annat för att jag arbetar.
   Hur jag väljer? Ämnet är väl steg ett och steg två hur ingressen lyder steg tre är tiden..eller rent av steg ett. Vid närmare eftertanke är nog ingressen steg ett tiden steg två och ämnet steg tre. Hmm??
   Dina artiklar är ofta väldigt bra och tack för att Du skriver varje dag. Dumheten måste bekämpas dagligen!! Inför möjlighet att redigera eftersom der är lätt att generande stavfel följer med. Det vore också bra att kunna gilla en artikel utan att blanda in den förbannade FB….slutligen vore det utmärkt att kunna dela artikeln direkt via ett klick
   på en mail-symbol.

   Gilla

 2. Skarprättarn skriver:

  Dela med tio så blir det nog rätt. ”Unika” besökare bestäms med hjälp av kakor, och vi som surfar anonymt lämnar inga sådana spår när vi återkommer tjugo gånger om dagen för att rätta sådana som har fel i kommentarsfältet. Tillkommer förstås drivor av olika slags bottar som vill sprida sina länkar, kopiera innehållet för redistribution med mera.

  Som tidigare påpekat – men delegerat till spamfiltret – bör du för övrigt skaffa ett utgivningsbevis om du inte vill ha besök av Expressen och Nättrålaren.

  Gillad av 3 personer

 3. lassevanja@hotmail.com skriver:

  Jag börjar varje dag med att läsa ditt inlägg på DGS. Jag gillar din penna. Den är vass och du har ett rikt och spänstigt språk. Jag läser dom oavsett rubrik. Därefter läser jag de övriga inläggen. Endast inundantagsfall klickar kag bort ett inlägg på grund av rubriken.

  För mig fyller DGS en viktig funktion. Våra dagstidningar har blivit usla. DN med Peter Wolodarski har påtagit sig någon slags roll av Sveriges uttolkare av vad som är rätt moral och vad som är rätt att tycka. SvDs ledarsidor kan jag fortfarande läsa med viss behållning, framför allt Maria Ludvigsson. Peter alterstigs klimatkrönikor är beklämmande usla.

  Jag tycker det är beundransvärt Patrik att skriva ett inlägg varje dag. Det ska du ha en eloge för.

  Gillad av 8 personer

  • Dan skriver:

   Laura

   Det skulle vara kul om du postade en länk i anslutning till kommentaren om NASA. De har haft viss satellitdata vet jag som inte direkt har stött klimathysterin men kanske inte heller pekat ut den som direkt felaktiga.

   Skrivet en morgon från ett land som precis har bestämt sig för att lämna EU…tack och lov.

   Gilla

  • T skriver:

   Bra inlägg!

   Jag tycker också dagstidningar blivit usla. Men är det så att de blivit sämre, eller är det också att vi fått mer att jämföra med? Nu med DGS m m.

   Gilla

 4. Fredrik Östman skriver:

  Jag använder WordPress’ app för att läsa och är därför en av dina prenumeranter, men jag har stängt av aviseringarna via email. I stället dyker alla nya artiklar från alla mina prenumererade WordPress-bloggar helt enkelt upp. Andra bloggar söker jag upp dagligen med bokmärken i webb-browsern.

  Gillad av 1 person

 5. Laura skriver:

  Hittade DGS och ledarsidorna.se ungefär samtidigt, för några år sedan, efter att ha nosat på alternativmedia via Avpixlat, Julia Ceasar och Katerina Janouch. Gick vidare med DGS-videos och DGS. Läser allt varje dag, månadsgivare. Lär mig mycket av både krönikor och kommentarer. Är ju rätt så flitig på kommentarsfältet också, tills nyligen med mitt riktiga namn, numera med ett påhittat. Sorterar egna tankar och tränar mig i att våga gå ut med dem.
  För övrigt inte med i Facebook, men twittrar en hel del regim- och islamkritiskt under pseudonym och VPN.
  Gläds denna morgon åt Johnsons och Tories storseger i valet i UK. Hoppas nu på snabb Brexit. Som kan räcka lång näsa åt de totalitära pamparna i Bryssel.
  Hoppas att detta medför att EU krackelerar, även om Sverige naturligtvis  kommer att hålla fast vid dumheterna in i det sista. Och göra slut på våra avtvingade skattemedel. Vi är ett förslavat folk. Först ut på dumma trender och sist att lämna ett förlorat slagfält. Särskilt när det kan ge socialism och andra onda irrläror fördelar.
  Greta har nu kommit ut öppet som vänsterextrem aktivist. Bra, nu kan övriga världen sortera henne och hennes sopor till historien. NASA har gjort avbön i klimatfrågan, så nu bör det snart bli tydligt att klimatfrågan inte handlar om klimatet utan om totalitär makt över folk och tillgångar. Svenska stasimedia måste nog dock snyfta ett tag till.
  Tack för DGS och alla andra eldsjälars enträgna röster i den politiska natten.
  En stämningsfull Lucia önskar jag alla!

  Gillad av 13 personer

 6. Lars Bernhoff skriver:

  DGS publicerar minst två artiklar varje dag vid samma tid ca 05.30. Alltså ligger det nya artiklar i mailkorgen varje dag före frukost. Utöver Henrik Jönsson så är andra bloggare oregelbundna varför de behöver nyhetsmail för att berätta när en ny text är tillgänglig.
  De flesta skribenter försöker sätta rubriker som berättar vad artikel handlar om. Patriks rubriksättningar är inte så tydliga med sitt ämnesval. Man måste oftast börja läsa för att få reda på vad dagens epistel handlar om. Så länge Patriks dagliga match visar tillräcklig skärpa och reflektion om viktiga samhälleliga fenomen så kan den metoden fungera.
  Kvantitet är inte målet för läsaren, utan DGS har idag så många skribenter att de övriga skulle få fler läsare om Patrik bedömde att det inte fanns något väsentligt att tillföra en viss dag. DGS har lyckats etablera sig som en bloggplattform med många duktiga skribenter som säkert av många skäl behöver mer uppehåll mellan sina artiklar.
  Läsandet av bloggar är säkert inte helt rationellt. Tiden som är tillgänglig för en läsare varje dag skiftar av många skäl. Som person så finns oftast flera andra matcher som ska spelas mer än att förkovra sin kunskap om vad som är problem i samhället som är värda att bli upprörd över.

  Gillad av 3 personer

  • ts skriver:

   Ja det är viktigt att det är nytt varje dag. Många alternativmedia mäktar inte med detta, som swebbtv och Nya Tider bl.a.

   Jag följer DGS varje dag men skall pausa mina kommentarer. Donerat 3500kr i år.

   Gilla

 7. Bo Svensson skriver:

  Receptet för en strålande framtid för DGS är en snabb kontroll av inläggen, så att de kan släppas genom nästan omgående och att finansiera detta med att ta betalt av skribenterna: Ett öre per nedslag. – Man sätter in belopp som man knaprar på och blir påmind när det snart behöver fyllas på. – Nytillkomna kan få skriva gratis ett tag.

  Då skulle man skärpa sig, svamla mindre och bemöda sig om att vara kortfattad.

  Och kommentarernas andel av DGSs läsvärdhet skulle öka väsentligt.

  Gilla

 8. tom stall skriver:

  Ja, idag får nog samhällsnytt många läsare då de har en bild på en yppig kvinna som hade sex med nån ensamkommande. Aftonbladet behärskar denna konst till fullo. Är det förresten skillnaden på populister och etablissemang att populisternas snuskhumrar betalar själva för sex alltmedan etablissemanget får det finansierat av staten, om det så är genom ensamkommandeimport (ordet säger ju vad det handlar om) eller horor i Bryssel eller via FN.

  Mer snusk hade sålt.

  Jag har för övrigt hörsammat de som inte uppskattar min antagonistiska ton, så jag är på antabus och avser ta en paus då jag sett att andra nu skriver ungefär samma fast kanske med mer sex-appeal.

  Gillad av 2 personer

 9. Göran Fredriksson skriver:

  Jag har valt ut ett antal bloggar och andra informationskällor som jag besöker dagligen så att de tillsammans täcker mitt behov av både nyheter, samhällsinformation och om de andra mer speciella områden som jag är intresserad av. Utan att påminnas av dagliga mail. Jag betalar för ett tiotal bloggar som passar mig bäst med en 50-lapp/blogg och månad som jag lägger in för utbetalning under ett år för att vid varje årsskifte anpassa listan med mottagare. MSM är inte att lita på längre. Jag slipper sporten som jag saknar intresse för och jag slipper läsa om den s.k. kulturelitens navelskådande i dagstidningen. Istället prenumererar jag på Axess och Fokus.

  Jag ser på vissa nyhetsprogram från public service så länge jag ändå tvingas betala för det. Public service utbud består av vardera en tredjedel sann rapportering, propaganda och rent skräp. DN skippade jag redan inför kärnkraftomröstningen för deras redan då infantila journalistik, SvD när de okritiskt svalde att mänskliga utsläpp av CO2 är ett hot mot klimatet. GPs ledarsida är oftast fortfarande läsbar.

  DGS artiklar fungerar ungefär som ledarsidor. När skall DGS samla sig för att driva på ett förverkligande av personvalspartiet som har potential att kunna förändra hela det politiska landskapet? Utan att befintliga partier skulle kunna hindra det.

  Gillad av 1 person

 10. drspek skriver:

  Jag prenumererar inte. Men jag läser precis allt du skriver. Istället för att prenumerera så har jag en RSS-läsare (Feedly) som kontinuerligt förser mig med nya artiklar från de sisådär trettio bloggar och nyhetssajter som jag följer. Antar att mitt sätt är det vanligaste bland era läsare – att prenumerera innebär precis som du själv skriver att man får en massa spam från WordPress i mailen…

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Jag får ju varje morgon mail om nya artiklar på DGS. Inget mer från WordPress trots att jag haft detta i 4 år. Så ni som får en massa från WordPress har väl fyllt i fel kolumn nånstans.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Det finns två olika sätt att prenumerera på WordPress: per email och som bloggare/i appen. Även de senare kan beställa aviseringar per email. Men det kan skilja i hur mycket spam man får.

    Gilla

  • phnordin skriver:

   Genomgående Fina krönikor och inte minst intressanta kommentarer av läsekretsen . Vore intressant med större bredd På ämnesvalet tex utrikesnyheter som ofta rör US A. Överlag en strong insats av DGS.

   Gilla

  • akelaslair skriver:

   Samma här. Jag har också Feedly och är mycket nöjd med den. Skönt att slippa få en massa bråte i mailen även om det är intressant bråte. Jag läser alla inlägg i DGS. Den är mitt sällskap till morgonkaffet och till kvällen kollar jag igenom min feedly innan jag släcker för natten.

   Gilla

 11. Erik skriver:

  Är besviken Patrik.
  Du borde gått upp 04.00 och författat en utmärkt faktamässigt korrekt och analyserande artikel om det engelska valet. I stället fick vi ovanstående menlösa skrivande.
  Själv är jag överlycklig över Boris Johnsons klara seger,nu kan Storbritannien äntligen lämna EU och på ett flrhoppningsvis värdigt sätt. De kan ge Macron,Merkel,Löfven ett par välförtjänta sparkar i baken. De kan stärka samarbetet med USA,Japan och så småningom också Polen,Ungern,Tjeckien,de baltiska staterna och skapa ett starkt alternativ till EU,både ekonomiskt och militärt.
  Tyvärr för Sverige innebär detta ännu mycket större ökning av massinvandringen,men det ör Sveriges problem. Svenska folket får också välja sida,EU eller alternativet med USA/Storbritannien som ledarländer.
  Själv har jag redan valt,vi flyttar nästa år från Sverige.

  Gilla

 12. Kjell Hasselroth skriver:

  Så här gör jag. Läser varje morgon ingresserna och de jag tycker är intressanta läser jag hela artikel. Jag läser även Ledarsidorna.se och den bästa artikeln delar jag i min Facebooks grupp. Jag har också några vänner som inte använder internet, så är det ett ämne som jag tror intresserar dem, skriver jag ut och skickar den på posten. Har en tanke om att ge ut en månadstidning med de bästa artiklerna.

  Gilla

 13. Ut i skogen med DGS skriver:

  Den som följer media märker snabbt vad det strömlinjeformade består av. Allt är förutsägbart. Snart kan man katekesen helt utantill. Men om man vill utveckla sig själv bortom det konforma måste man söka sig vidare ut. Och även läsa det djupt penetrerande. Det som till del kan fungera utvecklande. Här utgör DGS en av källorna. DGS präglas i hög grad av ärlighet och god ton. Det gör även vissa andra bloggar. Man får plocka av de blommor som råkar växa på ängen. Henrik Jönsson är exempelvis alltid trevlig att lyssna till. Och han blottar indirekt Public Service stora tillkortakommanden. I egen hög person. Även Svebbtv har hittat en viktig nisch. Men mina viktigaste källor har alltid varit facklitteratur, av olika slag. Kompletterat med skönlitteratur och facktidskrifters olika artiklar. Och vad gäller religion, ideologi och filosofi så bör varje människa se efter vad som där förekommer. Som en bred översyn. Jag själv utvecklas mer när jag upplever tuggmotstånd. Jag läste i unga år därför ”Min kamp” av Hitler och även ”Bordsamtal” med visst intresse, för att ta mig bakom alla schabloner. Man är inte det man läser. Som algoritmer antagligen är programmerade till att se på saken. Ofta gäller raka motsatsen. Vandrar man enbart på kända stigar lär man sig aldrig hur skogen ser ut. Vad avser DGS lär man sig snart de olika skribenternas stil och intresseområden. Men det jag uppskattar är att man genomgående söker sig bortom vardagens mer nötta stigar. Och alla kommentarer som kastar lite annorlunda ljus på det framförda. Med även kommentarer som tips på annan läsning och källor uppskattar jag. Ju fler olika källor man besöker på internet, ju mer smalt och tvångströjeaktigt upplever man MSM. Att andas deras dagliga dos av det tillrättalagda ger mig i växande grad andningssvårigheter. I dessa orostider vill man känna att det är äkta verklighetsbilder man får sig till livs. Fasadernas tid är över för mig. Här är DGS en av aktörerna som går bakom. Tar mig ut i skogen, Tack för det. Du behövs Patrik Engellau. Du är med i matchen. Varenda dag.

  Gillad av 6 personer

 14. Alexander Svensson skriver:

  Om ingressen innehåller Platon, Sokrates eller Nitche bläddrar jag snabbt vidare 🙂 annars är Patriks texter oftast intressanta. Hur du kommer på något att skriva om varje dag kommer jag nog aldrig begripa dock. Tycker Jan Olofs texter generellt är de bästa här.

  Gilla

  • Liam skriver:

   Text av Jens Ganman..

   ” Kära journalist/aktivistkollegor på framför allt SR & SVT… ta en lång titt på Lamottes senaste sändning från Trollhättan.

   Titta på de ”rastlösa” unga männen i svarta balaklavor och hoodies.
   Titta på de bleka polisansiktena; på de uppgivna volontärerna. Lyssna på de hatiska ropen om ”hurrunge” och ”svennejävel”.

   Det där är Sverige.

   Det _HÄR_ är Sverige.

   Inte det Sverige ni skildrar i era egna sändningar – men ett Sverige som allt flera vanliga medborgare tvingas hantera, oavsett hur många gånger ni upprepar Morgan Johanssons dekret om att ”brottsligheten går ner”.

   Kan ni s-n-ä-l-l-a sluta att göra er till nyttiga idioter åt regeringen…?”

   Och ja, jag vet… Lamotte får in pengar på swish. Och hans kommentarsfält är bitvis hemska.

   Snyft-snyft.

   Men själva får ni in kopiösa mängder skattepengar oavsett vad ni presterar.

   Och ni sover på er post.

   Man behöver inte hålla med Joakim Lamotte om hans slutsatser, eller tro gott om hans syften, men han är – med sin iPhone och sina frågor – där ni INTE är.

   Vecka efter vecka.

   Månad efter månad.

   …och det Sverige han skildrar är framtidens Sverige – hela Sverige – om inget drastiskt händer och ni börjar göra ert jobb och klär av vår skamlöst ljugande, kapitalt inkompetenta regering.

   Gillad av 4 personer

 15. Steven Jörsäter skriver:

  DGS har naturligtvis varit ovärderligt. En andningshål i en kvävande medial atmosfär.

  Men den första striden är nu vunnen. Åsikter som utgör alternativ till de politiskt korrekta kan inte längre banalt avfärdas. Verkligheten tränger sig alltmera på och manifesterar sig med utmärkt tydlighet i politiska opinionsundersökningar till etablissemangets förtvivlan.

  Därför blir det svårare för DGS att spela samma roll framöver. Men det finns mycket, mycket kvar att göra. Sveriges problem begränsar sig inte alls bara till en huvudlös invandringspolitik, en kollaps i skolpolitiken i allt från dagis till universitet, och en verklighetsfrånvänd klimatpolitik.

  Nej, själva styrningen av samhället behöver reformeras i grunden. Man måste finna nya medel att hålla nere kravmaskinerna i den ständigt växande offentliga sektorn (inte bara i välfärden) viket kräver reformer i den politiska styrningen. Överdriven hänsyn till särintressen i ett alltmer komplicerat samhälle leder till orimliga planerings- och byggtider. Fortsätter utvecklingen så har vi snart en fullständig handlingsförlamning. Framtiden kan inte byggas utan fastnar i miljööverprövningar. Ett oerhört svek mot kommande generationer. Och Kina kör om vårt hölass i motorvägsfart.

  I dessa centrala frågor där den politiska medvetenheten ännu är låg kan DGS göra enorma insatser. Det kommer dock att bli svårt att skapa medborgarengagemang i frågor som med viss rätta upplevs som administrativa detaljer hur viktiga de än är. Men kan någon så kan DGS.

  Heja DGS!

  Gillad av 1 person

 16. Christer E skriver:

  Jag är egentligen det svarta fåret i sammanhanget, liberal, anti-SD, EU-förespråkare, etc. etc.
  Anledningen till att jag läser DGS och ibland debatterar är främst en vilja att lära mig mer, få samhällsföreteelser och -problem belysta från ett annat håll. Ibland håller jag med och ibland tycker jag argumentationen (och faktaunderbyggnaden) är undermålig.
  Men, ”c’est la vie” som Chuck Berry sjöng en gång i tiden (jo, jag är 40-talist).

  Gilla

  • Richard IV skriver:

   Jag är liberal i bemärkelsen att jag tror att det skulle vara fördelaktigt med en så liten stat, så låga skatter, och så lite regleringar som möjligt. Mer civilsamhälle och marknad. Det är en av anledningarna till att jag är emot EU. Men generellt tycker jag att ideologier är överförenklande och dåliga ersättningar för bra religion som t.ex. viss kristendom och buddhism.

   SD ser jag som den enda chansen att kunna börja reda upp röran om vi väljer mellan de partier som finns över 4%-spärren. De är långt ifrån perfekta men de är det enda alternativet bland riksdagspartierna än så länge.

   Gilla

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  Det enda som intresserar mig Patrik är, när Du tillsammans med andra skribenter avslöjar den vulgärsocialistiska maktutövningen som drabbat svenska folket.
  V läser aldrig om varför svenska folket aldrig blivit tillfrågat om den katastrofala invandringen i Sverige.
  Jag hoppas innerligt att Du inte ingår i gruppen ”PARTY KRASHARE” dvs att Du behåller rätten att stänga ute objudna ”gäster”.

  Gilla

 18. Folke Lidén skriver:

  Jag läser bloggen varje dag. Vill inte ha mail.
  Detta p g a att jag i mailen varje gång jag öppnar den blir påmind om mina erektionsproblem, behov av att låna pengar, bli rik på bitcoin, omedelbart behov av att gå ner i vikt, sierskor som ”sett mig i drömmen” för att inte tala om alla ryska skönheter vars enda mål i livet tycks vara att träffa just mig.
  Angående att trycka på ”läs mer” beror det i första hand på skribentens tidigare alster, vilket givetvis innebär att jag alltid läser minst en artikel av nytillkomna skribenter.

  Gilla

 19. BMB skriver:

  Jag är en 70+ person, som alltid haft svårt att tjuta med ulvarna om jag inte själv tagit reda på fakta, sett att de hänger ihop logiskt osv. Med åren har det pk gradvis lagt sig över folks tänkande. Lika gradvis har jag känt mig allt mer ensam/främmande/underlig bland mina jämförelsevis väl utbildade vänner och bekanta, som jag antagit skulle kunna tänka utanför ”rutan”.
  Tips från oväntat håll ledde till att jag nyligen började läsa DGS. Jag är imponerad och kommer troligen att läsa vidare. Det som särskilt tilltalar mig med PE:s avsnitt är lättsamheten, skärpan i analyserna och det goda språket. De andra skribenterna har också hög svansföring.

  Det som tar emot ett dagligt läsande är att det ger en daglig dos dysterhet över tingens nuvarande ordning, som jag förstås behöver hitta nya sätt att hantera..(Hur gör ni?) Kanske är det samma skäl som gör att mina vänner – och så många andra undviker verkligheten – i sina än så länge ombonade världar. Ändå har vi som ser ingen annan väg att gå än att försöka lirka in nya tankefrön hos de oseende, som kanske gror. Det är i sig en konstart. Alltför stora tankefrön gör att de mentala dörrarna både låses och blockeras. Därför är den här sidan så viktig – som näringskälla för det egna tänkandet. Först med goda kunskaper kan man hitta den unika, individuella nyckeln som kan passa just den man talar med. Tack Patrik och ni andra som verkar med sidan.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   För att inte dystra till det än värre, försöker jag alltid formulera min kritik i form av förslag till lösningar. – Eller i varje fall visa i vilken riktning man skall leta för att hitta dem. – På miljöförstöring, överbefolkning, våldsbrottslighet, terrorism, vänsterpolitik och allt annat som bekymrar debattörerna här.

   Rekommenderar en problemlösnings-orienterad istället för en problemorienterad inställning.

   Gillad av 1 person

  • Elisabeth G skriver:

   Jovisst är den dagliga dosen av dysterhet ett problem. Jag försöker hantera det genom att begränsa dysterheten tidsmässigt samt motverka med sådant som gör mig bättre till mods. Jag läser böcker om sådant som intresserar mig (historia, teologi, kost och hälsa och skönlitteratur), tänder en brasa, kelar med katterna och njuter av ett glas whisky (Tomintoul eller Deveron).

   Gillad av 1 person

  • Anna Lindén skriver:

   Jag försöker fokusera på det positiva som finns och bygga vidare på det. Det är en allmän livsregel för mig. Oavsett hur djupt mörkret än är, finns det alltid något gott, sant och skönt i den obrutna traditionen att bygga vidare på. En liten låga att bära vidare till kommande generationer. Jag ser mitt eget uppdrag som att vara traditionsförvaltare och vill förmedla till andra vad jag fått med mig från tidigare generationer.

   Gilla

 20. Hovs_klipphällar skriver:

  Jo jag läser din blogg varje dag, direkt efter frukost. Det var många år sedan jag slutade med idiotisk smörja som DN.

  Tilltalas av den vanligen höga nivån på både artiklar och kommentarer. Läser vanligen igenom de flesta av kommentarerna faktiskt — och bidrar själv då och då.

  Det skulle kännas tomt att inte ha tillgång till din blogg, Patrik…

  Gillad av 4 personer

 21. Anders Brogren skriver:

  Patrik! Dina dagliga krönikor är som ljus i mörkret. Alltid lika fyndiga och roliga. Förstår inte att du kan hålla på så dag efter dag, men det är bara att tacka och ta emot. Och dina medskribenter är också mycket läsvärda. Ge inte upp! Du betyder mycket för många.

  Gillad av 3 personer

 22. Hans Karlsson skriver:

  Jag läser gärna DGS, men har bara tid i de micropauser som uppstår på jobbet, t ex medan en stor fil laddas eller när jag återhämtar mig efter en batalj med Finansinspektionens regelverk. Det innebär också att om arbetsbördan är tung hinner jag inte med och vid ett 10tal missade artiklar hinner/orkar jag inte läsa ikapp. Med vissa ärvda rutingener så är detta frustrerande.

  Funderar mest på hur jag en gång hamnade här. Det måste vara några år sedan och jag kommer inte ihåg. En kollega tipsade mig en gång om Avpixlat. Katerina Janouch kände jag personligen sedan tidigare. Merit Wager var en frisk fläkt i den genomunkna luften runt 2014-2015. Man måste tillstå att klimatet har blivit bra mycket öppnare än den tiden. Då letade man med ljus och lykta efter alla som stillsamt vågade sig på en åsikt om invandringen. Här finner jag många meningsfränder, såna jag inte trodde fanns längre.

  Uppskattar Omars inlägg. Som fd muslim vet han vad han talar om när han behandlar Fredens Religion. Som fd religiös och numera påstådd ateist försvarar han kristendomen bättre än många frikyrkopastorer (vilket är ett monumentalt underbetyg åt dessa, Svenska kyrkan går å andra sidan inte ens att nämna i samma mening).

  Och många inlägg och kommentarer har lyckats att sätta ord på det jag inte klarat av att formulera själv, samt att jag inser att många brottas med samma frågor som jag: hur är det möjligt att till synes fullt normala svenska politiker frivilligt och utan betänkligheter raserar det land deras förfäder byggt och som möjliggjort att de själva fått chansen till en tillvaro där de kan förstöra den? Och så blir jag, som gammal rabiat antikommunist, också ständigt påmind om socialismen, den värsta farsot mänskligheten råkat ut för sedan meteoriten över Mexico.

  Det enda tekniskt negativa är att det kan ta sån tid att få kommentarer publicerade, varvid man inte törs vara säker på att inlägget kommit bort, refuserats, censurerats eller inte fallit redaktören i smaken.

  Gillad av 5 personer

 23. Rikard skriver:

  Hej.

  Det är ju för att det är match varje dag som bloggen håller linjen. Tänk dig att bloggen ingått i ett statligt reglerat oligopol av material, som Sverige fram till internets genombrott. Det hade blivit som hotell och serveringar ofta var i kommuniststaterna: personal som hasar runt och lite slött går på automat, för de är livstidsanställda utan vare sig eget ansvar eller med möjlighet till belöning för gott arbete.

  Tack vare teknologin, och inte minst tack vare oss som utnyttjar den (för en blogg utan ett öppet och levande kommentarsfält eller debattforum är inte värd mer än Aftonbladet eller DN) vare sig vi är bloggare eller läsare/kommentatorer är vi tillbaka i den tid när folk med en modest investering kunde ge ut en egen tidning. Titta på det sena artonhundratalet för ett historiskt mönster.

  Och jag instämmer med flera ovanstående, de gånger man blivit avstängd eller censurerad har inte varit omotiverade – hårda ord, vanskliga formuleringar som kan uppfattas som uppmaning till brott, och politiskt kontroversiella epitet.

  Men jag har ingen upplevelse av att det berott på småaktighet, politisk korrekthet, eller för att kommentaren var för bra men med fel politisk inriktning – inte ens kommentarer som påpekar faktafel i artiklar brukar ju censureras, till skillnad från flera andra regimtrogna media.

  Bloggen började bra, har blivit bättre, och jag tror att den står inför en stark mognadsperiod. Glöm bara inte att rekrytera en eller två ”Gossen Ruda” som kan bygga vidare på vad ni startat; förnyelse enligt traditionen istället för att likt regimmedia tidigt nittiotal kasta ut barnet med badvattnet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 24. Elisabeth G skriver:

  Eftersom jag är en av prenumeranterna (suveränt bra system) klickar jag alltid mig in från e-posten och registreras därmed som att jag läst. Jag läser dock de flesta artiklar noggrant, särskilt dem jag tar mig friheten att kommentera (man måste ju veta vad man kommenterar). Andra artiklar kanske jag bara ögnar igenom, vilket mest gäller när herr Omar skriver om film, som jag inte är så intresserad av.

  Det livaktiga kommentarsfältet är bra. Vissa dagar kanske man tänker ”ja, men kliv ner från din käpphäst” men för det mesta är kommentarerna intressanta och ger en något att fundera över. Sedan uppskattar jag också att det ibland blir roliga tramskommentarer. Seriositet och trams i en bra blandning ska det vara!

  Gillad av 2 personer

  • Östanskog skriver:

   Tack Elisabeth G, jag känner mig träffad. – Jag postar tramskommentarer. Jag hoppas att många har det roligt. I alla fall JAG har det själv. (Jag är fullt kapabel att diskutera Ludwig Wittgenstein, men jag har ingen lust. Jag satt full av beundran vid M. A. Numminens bord på universitetets kafeteria, när han slängde omkring sig citat från ”Tractatus” på 70-talet..)

   Jag tycker att DGS är skitalvarligt ad absurdum. Vi har uttrycket ”totinen torvensoittaja” i finska språket. De flesta av krönikörer är just detta: ”en allvarlig solist i en blåsorkester”. I motsats till detta har vi ”MartinA”, ex-marxist ”Hovs” och inte minst ”Höllvikaren”. Det finns många intellektuella andra kommentatörer, så klart.

   Gillad av 1 person

 25. MickeP skriver:

  Jag är här minst två ggr om dagen. En gång på morgonen, en gång på kvällen. På kvällsturen letar jag inte efter nya inlägg utan efter nya kommentarer. Jag läser inte alla artiklar utan kollar rubriker och den initiala texten fram till ”läs vidare”. Om det är ngt intressant gör jag det.

  Jag tycker det är starkt av dig Patrik, och de andra skribenterna, att ha ngt nytt att komma med varje dag. All heder till er i kampen mot PK-fjanteriet.

  MickeP

  Gilla

 26. Lars skriver:

  Bloggen är intellektuellt stimulerande oavsett om jag håller med artikelförfattaren eller inte. Jag skriver gärna då det är en vana hos mig att tänka mer och bättre när jag skriver, när jag formulerar vad jag tänker och då kommer jag som oftast framåt i en ny temporär ståndpunkt. Det är stimulerande även för egna aktiviteter som att läsa om olika ämnen, vilket som oftast kryper fram i mina kommentarer. Läsande blir mer intressant när man kan se koppling till hur olika människor tänker och funderar, Att följa kommentarer ger upphov till funderingar som ”varför tänker de så?”, ”varför resonerar de så”?, ”varifrån offentlig retorik kommer detta (oavsett höger eller vänster)?” Jag tror att i den mån bloggen kan påverka människor så är det via resonemang och mötet med olika människor och deras åsikter och resonemang bakom. Uttrycks som endast avser en åsikt ”Jag tycker så här?” ger inte så mycket underlag för eget tänkande, vare sig man håller med eller inte.

  Gillad av 1 person

 27. Hedningen skriver:

  Själv vill jag bara tacka Herr Patrik Engellau som redaktör för allt hans arbete, och jovisst, jag kan identifiera mig med allt som sägs i denna text. För egen del får jag en god dag vara nöjd om jag når cirka 400 läsare istället för 15 000, och en dålig dag kan jag bara nå kanske 230…

  Men denna blogg, betitlad ”det goda samhället” har under det år som gått, levt upp till sitt mål och syfte. Den har fört en dialog med sina läsare, och alltid lyckats entusiasmera och intressera, i all fall är det just så för mig som en läsare bland många. Kanhända når vi även det högre mål, som redaktionen föresatt sig – en valseger för en ny regering, som accepterar folkviljan. Idag vann folket och de demokratiska besluten en delseger i Storbritannien, eftersom en viss Boris Johnson där lovat att genomföra, vad folket faktiskt röstat fram i allmänna val, men somliga krafter hela tiden försökt förhindra. Ändå är det vackert när man får se hur rätt sida till slut når framgång, och hur förändringens vindar börjat blåsa…Det demokratiska samtalet fortsätter, oavsett på vilken sida vi står, eller vilka ideologier vi representerar. Och det är vackert så.

  Gillad av 3 personer

 28. lookslikeanangel skriver:

  Relevant och intressant vill man ju gärna vara…..

  Men, som medieklimatet är idag så måste man synas
  och ”trenda”. Blir man kopierad, har man lyckats – inspirera.

  Det är också viktigt att ha koll på yngres medieval.
  (Mediet är budskapet enligt Marshall McLuhan.)

  Påverka, som sagt. Vill man bara diskutera lite allmänt
  så går det bra överallt. För herregud vad folk har börjat prata.
  I alla samhällsgrupper och i hela landet.
  FÖRÄNDRA SNABBT ELLER FLYTTA ÄR VAD SOM GÄLLER.

  PS Jag tror det vore smart av en och annan partistrateg att
  lyssna på djungeltrummorna. – Infödingarna är oroliga! DS

  Gilla

 29. georgnide skriver:

  Jag läser dina krönikor varje dag. Speciellt gillar jag ditt sätt att skriva: filosofiskt i likhet med Bertrand Russell, alltså aldrig dogmatiskt, tvärsäkert.

  Du har en osedvanligt god stilistisk förmåga och vid erfarenhet.

  Gillad av 2 personer

 30. olle reimers skriver:

  Jag skulle vilja veta om det finns andra fora där inläggen på DGS diskuteras. Är så fallet? Finns det någon möjlighet att löpande här publicera sådana inlägg?

  Gilla

 31. p kohlin skriver:

  Hej, jag läser dagligen sedan flera år de flesta av DGS’a artiklar och ibland alla kommentarer. På Facebook har jag gillasidor samlade varav DGS är en och går till DGS den vägen.
  . Under senare tid finns ej dagens DGS-artiklar att nå denna bekväma väg. Vad orsaken är har jag ingen aning om: Facebook/Wordpress/DGS ”stänger av” ??
  Inträffar oftast när jag skrivit nån (dum?) kommentar som publiceras på DGS.
  DGS är i mitt tycke den mest givande siten på nätet och stort tack till Patrik för dess existens

  Gilla

 32. Britta L skriver:

  Jag följer DGS på Twitter och väljer artiklar på morgonen utifrån rubriken, låter den intressant så läser jag, annars inte. Jag har många gånger tänkt att rubrikerna inte är tillräckligt tilltalande. När jag läser kommentarenar förstår jag att de flesta följer bloggen direkt eller via mail och då finns ingressen som ger lite mer kött på benen för att kunna avgöra om man ska läsa eller ej. så mitt tips är att få in ytterligare några meningar i era twitterinlägg (som tidningarna gör, se t ex Svd ledare eller DN ledare på twitter) så tror jag att ni kan hitta fler läsare från Twitter.

  Gilla

 33. Anna Lindén skriver:

  Jag har DGS som ”favorit” i min webbläsare och brukar besöka bloggen varje dag. Normalt läser jag alla publicerade texter.

  Gilla

 34. Anna Lindén skriver:

  På senare tid har det ofta varit omöjligt att logga in och ”gilla” från mobil och padda. Därför har jag idag laddat ned WordPress-appen.

  Gilla

 35. olle reimers skriver:

  Jag har läst varje inlägg, praktiskt taget, sedan starten och kommenterat på c:a 75 -80 % av dem. DGS är en oundgänglig intellektuell stimulans varje dag.

  Gilla

 36. Preben Andersen,Helsingör. skriver:

  Om Sverige hade varit Tsarryssland eller Lenins och Berias Sovjetryssland hade det kanske där i Tsarryssland eller Sovjetryssland även där funnits en motsvarighet till DGS?DGS=Direction general de la Securité.DGS som ett nödvändigt instrument för en ”kämpande” och ”utsatt” statsmakt och överhet-en slags undersåtarnas ”screambox”,men även ett överhetens opinionspejlingsinstitut och en sk ”ochrana” som även kartlade mot statsmakten kritiska röster.Beria och NKVD drev faktiskt några ”ochrana”-tidningar och organisationer ,vars syfte var kartläggning av den ej sanktionerade oppositionen och ”neutraliserandet” av för sovjetregimen misshagliga element.Hypotetiskt kunde därför-helt hypotetiskt!-Direction General de la Securité-DGS-vara knutet till exempelvis -i fallet Sverige-MSB.Dan Eliasson kunde då faktiskt vara ”chef” för DGS.Läser han kanske DGS dagligen och stundligen?För ”inspiration”?

  Gilla

 37. Bengt Holmgren skriver:

  Du önskar veta hur man väljer vad att läsa.

  Jag läser allt på DGS men med viss eftersläpning. Och jag är prenumerant. Jag får inte dubbla notiser. Jag delar ofta artiklar.

  Att det bara är ca 3000 prenumeratner förvånar mig – och bekymrar mig. Det borde vara 10 eller 100 ggr fler. Samma med läsare av dina artiklar. Å andra sidan, Jesus hade bara 10 lärjungar men budskapet och läran spreds över stora delar av världen. Men det tog tid!

  Kanske prenumereraknappen syns lite för dåligt. Vanligt nuförtiden är att det dyker upp en ruta där man erbjuds att ”prenumerera”. Som man måste fylla i eller klicka bort för att kunna läsa vidare.

  Ett stort tack till dig och alla dina duktiga skribenter som så generöst delar med sig av sina tankar och funderingar.

  Bengt Holmgren

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.