Patrik Engellau: Grundkurs om nedskärningar i offentlig sektor

Patrik Engellau

Har du tänkt på att när den offentliga sektorn ska skäras ned på grund av brist på budgetmedel så är det aldrig de högre nivåerna som drabbas? Det är alltid personalen längst ned i frontlinjen mot medborgarna som får ta smällen. Om exempelvis skolan har problem tänker man aldrig på att lägga ned de centrala skolmyndigheterna – Skolverket och Skolinspektionen – trots att de både kostar själva och åsamkar hela skolväsendet avsevärda och onödiga kostnader. Tänk bara på Skolinspektionens Barn- och elevombud som skrämmer lärare att inte disciplinera elever av rädsla för att bli anmäld till myndigheten. Vad kostar inte det? 

Ta en titt på följande skiss som illustrerar den offentliga sektorns grundstruktur: 

Längst ned finns folkhavet som jag ritat vågigt så att du ska fatta att det är ett hav. Folket betalar skatt till politiker som delar ut anslag till diverse förvaltningar, till exempel Västra Götalandsregionen eller skolförvaltningen i Håby kommun.  

Varje apparat får ett anslag eller en budget. Apparaten – ett sjukhus eller en skola eller Tullverket – gör om pengarna till tjänster som folket förhoppningsvis uppskattar. Apparaten är systemets maskin. Det är där det sker saker. Det kallas för tjänsteproduktion. Om man ska begripa vad som händer måste man skärskåda apparaten. Så här ser den ut: 

Det är samma bild som den förra med skillnaden att apparaten är indelad i fem nivåer. Anslagen från politikerna rinner ned uppifrån. Först hamnar de på nivå nummer 1. Tjänstemännen på den nivån räknar pengarna och drar bort vad de själva behöver och skickar resten till nivå nummer 2. Så fortsätter det att rinna pengar nedåt i apparaten. Goda år räcker anslagen även till löner för dem som jobbar längst ned i direkt kontakt med skattebetalarna och det övriga folket.  

Men alla år är inte goda år. Nyligen skrev Stefan Klåvus på dessa sidor att Stockholms läns landsting nästa år, på grund av att staten ändrat i det kommunala utjämningssystemet, måste betala 830 miljoner kronor mer än i år till de andra landstingen i landet. Landstingspolitikerna har alltså, allt annat lika, 830 miljoner mindre att dela ut till sina apparater. Vad händer då? I skissen nedan är penningbortfallet markerat i mörkbrunt: 

Tjänstemännen på nivå nummer ett, som först får apparatens pengar, säger ”hoppsan, det var mindre än förra året, men det räcker till oss”. Så tar de vad de behöver och skickar resten nedåt. På nivå nummer 2 blir reaktionen densamma och likaså på trean och fyran. Hela anpassningen måste därför göras bland de direkta producenterna på den lägsta nivån. Det är därför man avskedar just läkare och sköterskor på Nya Karolinska och Danderyds sjukhus när Stockholms landstingspolitiker får mindre pengar att spendera. 

Motsvarande mekanism är, enligt min erfarenhet, vid handen överallt i den offentliga sektorn och för övrigt även i en del illa skötta privata stora företag och organisationer.  

78 reaktioner på ”Patrik Engellau: Grundkurs om nedskärningar i offentlig sektor

 1. Göran Holmström skriver:

  Underbara skisser, jag gillade dom mycket. En bild säger mer än tusen ord!
  Leonardo V säger,” Författaren har endast en penna och ett papper för att illustrera verkligheten, konstnären har en hel palett samt ljus och skuggor till sin hjälp”.
  Okej, vet att internet o datorn finns numer, att förneka detta gissel hjälper ju föga.
  Jag skulle gärna vilja publicera min tavla över tillståndet i Sverige, men misstänker att den skulle leda till åtal samt beslagtagen dator, då man inte får skämta eller kritisera vansinnet som pågår.
  Hur socialstyrelsen klarade sig undan med foldern,” Till dig som är gift med ett barn”, är en gåta, apropå färgglada skisser.
  Gillar verkligen alla försök att förklara varför det ser ut som det gör, kanske så skulle det vara än mer utvecklande att beskriva dom alternativ Sverige står inför.
  Undrar om jag är ensam över tanken, vad händer när pengarna tar slut?
  Kommer alla familjer glatt bryta upp Bauhausparketten och odla vegetarisk nyttig mat,
  samt parkoppla dynamos till träningscyklar för att ladda elcyklarna så att mor och far,
  eller vilken konstellation familjen består av kommer till arbetet (det oavlönade då).
  Eller kommer något annat mindre rosafärgat scenario ta överhanden?
  Dessa skisser skulle jag gärna ta del av.
  Mvh Göran.

  Gillad av 8 personer

  • Sylvia skriver:

   Något som gett mig mycket i kommentarsfältet här är – förutom att läsa alla tänkvärda kommentarer förstås – hänvisningar till andra hörn på internet som jag inte tidigare kände till.

   Tack vare Det Goda Samhällets kommentarsfält har jag t ex upptäckt swebb-tv-kanalen. Och så nu Ulsans webb-logg.

   Den här texten är fantastiskt bra. Vad ska man ge offentliga resurser till egentligen?

   Är Kajsa Klein viktigare än andra för att hon är ”forskare” (vet ej i vad) och ”oberoende opinionsbildare” (men med jagärhär, socialdemokraterna, folkhögskolor, skattefinansierade Näthatsgranskaren som uppbackning?!?).

   .Är MSM-journalister viktigare än andra? Är ”hat-och-hot” (denna eviga ramsa av nyspråk) mot MSM-journalister som Eva Burman viktigare att motverka än allt det övriga i samhället får ta emot?

   Och vad sjutton är ”demokratibrott” för något? (Se videon från FoJo). Är det verkligen ”hot mot MSM-journalister” som i så fall ska räknas in där?

   Sedan är det frivilligt att vara journalist, politiker och ”demokratiaktivist”. Det går att göra något annat. Varför inte testa kassan på Ica istället? Eller är det inte tillräckligt priviligierat för dessa ”utsatta grupper” av ”demokratiaktivister”?

   https://ulsansblogg.wordpress.com/2019/12/10/vem-ar-mest-vard/

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Sylvia, mycket viktiga tankar och frågor
    du tar upp.
    Jag önskar och vill tro, att det vi ventilerar förändrar framtiden.
    Mot oss har vi människor som tyvärr jagar korta kickar. Att rädda den ädla vilden ger en snabb lyckokänsla, att blunda för biverkningarna kostar än mer !
    Sylvia du är viktig i kampen att göra Sverige till ett bättre land.
    Med vänlig hälsning Göran.

    Gilla

   • Bill skriver:

    Det snackas mycket om det där fallet med Kajsa Klein versus Bilyana Martinovski.
    Eftersom det handlar om åsiktsfrihet m m av intressanta frågor så är allmänintresset stort, förstås. Svårt hänga med i alla turer. Hittade flera tråder på Flashback. Sedan får man förstås tänka på att Flashback är Flashback men fake News etc finns i vanliga MSM i överflöd också, så så.,,

    https://www.flashback.org/t2883014p9

    Gilla

 2. svenne skriver:

  ”Motsvarande mekanism är, enligt min erfarenhet, vid handen överallt i den offentliga sektorn och för övrigt även i en del illa skötta privata stora företag och organisationer.”

  Det är detta som gör mig skeptisk till att skänka en större summa – om jag skulle ha råd till detta – till någon så kallad ideell organisation trots att denna påstås vara på ”den goda sidan” som t.ex. Rädda Barnen, Röda Korset eller liknande.

  Det finns alltid någon, eller några, högt uppe i organisationshierarkin som inte kan låta bli att stoppa fingrarna i syltburken och en del sådana skandaler har ju kommit ut i ljuset. Bengt Westerberg och Johan af Donner representerade ju Röda Korset och de avgick då det framkom att de under lång tid hade skott sig själva och blivit avslöjade som de snikna kräk som de är.

  Gillad av 15 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Plus att dessa organisationer på lägre nivåer lockar till sig specialiserade sadister, nämligen pedofiler när det handlar om baaarn, och allmänna sadister när det handlar om andra utsatta grupper.

   Gilla

  • Leif Nilsson skriver:

   Svenne, apropå din skepticism till att skänka pengar till s.k. ideella organisationer.
   Se den mycket sevärda intervjun med Christer Bigander i SwebbTV, som bl.a.. handlar om TV4 fake och asylbedrägerier.
   Han tar där upp bedrägeriet kring SOS Barnbyar.

   Gillad av 7 personer

  • ts skriver:

   SOS barnbyar på Filippinerna exempelvis! Se Swebbtv om detta, alla som skänker pengar till sådant borde se detta avsnitt. Cynismen är total, och Eagle Eye flygs in som officiell gråterska. Visst finns där verksamhet, bara inga barn.

   Antagligen förhåller det sig så att cheferna för SOS barnbyar vet att detta sker och behåller alla donationer själv mot att man låter de på plats i Afrika eller Asien göra vad det vill. Win-win, utom för de som skänker pengar och barnen. SOS barnbyar är ett mikrokosmos av den kleptokratiska högskattestaten.

   Gillad av 6 personer

  • Rudolf Bengtsson skriver:

   Ditt resonemang kan nog även avse U-hjälpen?
   Det gäller först att förse administrationen!

   Revisionen får nog inte många korvören,
   för att utvärdera eventuell nytta hos mottagaren…

   Även där förses först den övre nivån,
   prassel i makthavarnas DJUPA FICKOR!

   Hur kan Abbas ha blivit MILJARDÄR?
   Den frågan är vi nog många, som vill ha svar på!

   Gillad av 1 person

 3. Steven Jörsäter skriver:

  Du har förstås helt rätt. Hela incitamentsstrukturen i den offentliga sektorn är galen. Det är oftast tjänstemännen som i praktiken bestämmer, såväl i statliga myndigheter som i kommuner. Och för tjänstemän är det sällan något annan än expansion som gäller vilket elegant formulerades av Parkinson i hans världsberömda bok (som numera är svår att få tag i). För ju större organisation desto större makt får tjänstemännen i de högre nivåerna och därmed chans på högre löner.

  Jag har ingen övertro kring effektiviteten i bonussystem men här kanske ett ändå borde prövas. Om man bara rimligt nog kan definiera grundkraven på vad organisationen ska leverera vilket borde gå, särskilt som allehanda mätningar och diskussioner av måluppfyllelser är populära. Utifrån det bör ett bonussystem kunna utformas så att tjänstemännen en bit upp i hierarkin får en (rejäl!) bonus som utbetalas i proportion till hur LITEN kostnaden är i den nivån OCH i nivåerna ovanför. Givetvis bör betalas ut endast om grundkraven levererats.

  Det här har säkert varit känt i 100 år och Parkinsons bok är 60 år gammal. Men inget har hänt varken i Sverige eller annorstädes. Det känns som en ”utmaning” som hanteras på samma sätt som Morgan Johansons. På stället marsch eller kräftgång.

  Som det nu är så är det endast politikerna som har någon ambition att hålla nere kostnaderna. Och den ambitionen är ofta skrämmande låg särskilt som det oftast är ett otacksamt jobb.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Lösningarna presenterades snyggt och prydligt och avfärdades av svenska folket i många efter varandra följande val. Det viktigaste avgörandet föll 1985, då ett ”systemskifte”, alltså egentligen (tvärtom!) ett avbrott av det pågående socialistiska systemskiftet och återgång till det civiliserade samhället, erbjöds och avböjdes när Bengt Westerberg omformulerade det socialistiska systemskiftet, visade på det som syntes vara en annat väg, ett nytt ”om bara”, till det socialistiska paradis som nu svider i vårt eget skinn.

   Som man bäddar får man ligga. Svenska folket ville ha det så här.

   Gillad av 2 personer

   • Christer E skriver:

    Intressant är att Parkinson började fundera på sin lag när han upptäckte att det brittiska ministeriet som hanterade imperiet fortsatte att jobba på precis som vanligt, trots att det brittiska imperiet hade avvecklats!!

    Gillad av 1 person

   • Vax skriver:

    EU ett skräckexempel…
    Verkligheten visar att Sveriges medlemskap i EU har varit en avsevärd förlustaffär. Ingenting pekar på att den trenden skall vända.
    EU bidrar alltså inte till den svenska välfärdsutvecklingen.

    Tvärtom, EU är en av anledningarna till att vi ser den svenska välfärden urholkas

    Allt som är skattefinansierat sväller och blir improduktivt …

    Gillad av 1 person

 4. Elisabeth G skriver:

  Man borde börja med att minimera administrationen men det gör man inte. Administration har istället en gruvlig förmåga att växa. När jag själv arbetade inom en statlig myndighet kunde jag under pågående projekt med lätthet se tre – fyra nya projekt som man skulle kunna gripa sig an. Det behövs ett annat sätt att fördela pengarna så att de går till kärnverksamheten medan administrationen hålls på lägsta möjliga nivå.

  Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Har sedermera ersatts av Dogberts princip: Endast inkompetenta befordras, eftersom man inte har råd att förlora de kompetenta från de poster de besätter. De befordrade inkompetenta skriver sedan instruktioner för att störa de kompetenta i arbetet. Ju inkompetentare de utför detta värv, desto snabbare befordras de vidare, så att skadan skall minimeras. Och så vidare.

    Gillad av 2 personer

 5. Även Hanna Stjärne är ett offer - på sätt och vis skriver:

  …och så har vi den granskande makten. Media. Den tredje statsmakten. De skickar ut en ung reporter för att göra ett reportage. De väljer ut ett lämpligt offer för utebliven vård. Som naturligtvis, kanske rättmätigt eller inte, beklagar sig över sin situation. Man har i alla fall hittat sitt offer. Och runt detta offer spinner man sin ”berättelse”. Lösningen är mer anslag. I bästa fall intervjuas någon landstingspolitiker. Han eller hon utmålar sig då själva som offer för olyckliga omständigheter – men på en högre nivå. Ekonomin räcker inte riktigt till. Frågorna om varför denna ekonomi inte räcker till ställs aldrig. För då blottar man elefanten i rummet. Att ett par miljoner människor, rätt sent ankomna, möjligen saknar förutsättningarna som kan ta dem hela vägen in på en arbetsmarknad, och därmed själva bistå med ett mervärde. I ställer kommer migranten att över långliga tider kosta en bra slant. Det kostar på att förse alla människor med skolor, vägar, mat, sjukvård, bostäder … Ja ni vet – listan kan göras lång. Det är därför offret längs ned har drabbats av brist på samhälleliga resurser. Men om detta sägs aldrig någonting i systemmedia. I dag utgör SVT själv en ekonomiskt bidragsmottagare. Som är helt beroende av skattemedel från en högre styrande hand. Och ingen biter den hand som göder eller föder en. Så det blir till att blunda över grundorsaken till bristen på ekonomiska medel. Och hemma i tevesoffan landar reportaget ofelbart i att det finns många människor att tycka synd om. Och när media, någon enstaka gång, ställer mer djupa frågor om varför det saknas skattemedel, så kommer förklaringen att det helt beror på en snedvriden demografi. Med det menas inte alls alla nytillkomna immigranter. Utan att helt plötsligt finns det alltför för många gamlingar. Samtidigt läggs äldreboenden ned och görs om till migrantbostäder. Elefanten i rummet – en extremt stor och kostsam immigration – utgör fortsatt det stora tabuämnet. Så den lilla reportern åker hem till redaktionen och klipper ihop sitt inslag. Och hennes eller hans månadslönen tickar som vanligt in på lönekontot. Allt är frid och fröjd. Var och en sitter fast i sitt beroende. Nyanländ, gammal som ung. Även hungriga reportrar. Och även Hanna Stjärne.

  Gillad av 6 personer

  • Sven skriver:

   Man kan läsa verkligheten som fan läser bibeln. Konspirationsteorierna tycks stå som spön i backen. Var och en sin Greta. En ny konspirationsteori har börjat mala i mitt eget huvud. Har inte tevenyheterna väl mycket börjat intressera sig för småttigheter? Mer än förr? En nyhetssändning på teve motsvarar en förstasida för en dagstidning. Den har ett begränsat utrymme. Viktiga nyheter bör därför slå ut Namn och Nytt. Eller vilka ungdomar som spelar fotboll en kulen höstdag uppe i Dorotea. Man riktigt känner i luften hur inopportunt det börjat bli att ta upp alla mord, sprängningar och gruppvåldtäkter. Att det måste till mer positiva och uppbyggliga nyheter. Och inte enbart den forna obligatoriska övergången till vädret, som en lustighet.

   Vipatv.svt.se har som ursprung en äldre interntidning i pappersformat. Den lades ned för några år sedan, för att istället publiceras på webben. Så även allmänheten fick möjlighet att läsa om SVT inifrån. Bra gjort. Men nu får jag en känsla av att full insyn inte vill gå i moderna skor. Att insyn från en allmänhet kan vara jobbig. Av rent tekniska orsaker sägs nu att delar av vipatv.svt.se enbart kommer att publiceras internt. Medan andra delar fortsatt skall återfinnas som publika på svt.se.

   En konspiratorisk anlagd personlighet, som jag, kan även se andra orsaker till denna förändring. Som minskad insyn från allmänheten. Lite av det stuk jag tycker mig ha märkt när Namn och Nytt i allt högre utsträckning tycks hamna på förstasidan i en Aktuellt- eller Rapportsändning. Insyn – hur och för vem? En viktig samhällsfråga. Om man inte fortsatt vill göda en växande misstänksamhet.

   Länk till SVT:s interntidning.

   http://vipatv.svt.se/204/artiklar/2019-12-02-nu-flyttar-vi-in-vipatvs-nyheter-pa-svt.se.html

   Gillad av 1 person

   • Rune skriver:

    ”Av rent tekniska orsaker sägs nu att delar av vipatv.svt.se enbart kommer att publiceras internt. Medan andra delar fortsatt skall återfinnas som publika på svt.se.”
    Men, men, men nu då SVT blivit helt skattefinansierat så finns det ju inget som är internt hos dem. Bolaget har ju blivit helt offentligt och skall förstås inte ha några hemligheter för sina uppdragsgivare som är allmänheten.

    Gillad av 1 person

  • ts skriver:

   En bro för mycket om det någonsin fanns en, tycka synd om Stjärne. Detta är vårt problem, slavmentalitet, där man skall tycka synd om uppenbara fiender. Många befinner sig på denna inbillat upphöjda position, som ju bara är feghet egentligen.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Läste just att Adam Smith har förklarat detta fenomen före 1759. Att vi aldrig lyssnar!

    It is because mankind are disposed to sympathise more entirely with our joy than with our sorrow, that we make parade of our riches and conceal our poverty . . . When we consider the condition of the great, in the delusive colours in which the imagination is apt to paint it, it seems to be almost the abstract idea of a perfect and happy state

    Vi måste finna ett system som kan umgås med dessa psykologiska tillkortakommanden. Det båtar föga att kritisera dem eller deras uttryck.

    Gillad av 2 personer

   • Caligula skriver:

    Att läsa mellan raderna, eller tillägna sig ironiska undertoner är inte särskilt svårt. Till det skall det inte behövas några understrykningar – med hjälp av en gul fetpenna. Att skriva rakt har naturligtvis också det sin charm. Pröva gärna själv, ta ut svängarna ordentligt, kanske efter Dan Parks modell, om du vill uppleva en lite annorlunda semester. Men pröva då inte lyckan här på DGS. Du är i övrigt en mycket givmild person. Det intrycket har jag fått. Med ett stort outtömligt lager av pekpinnar källaren. Både stora och små. När du står på egna ben gillar jag dig skarpt – du store modige. OBS! Ironi – utan några understrykningar.

    https://www.friatider.se/siktsd-md-konstn-r-nobbar-f-ngelset-semestrar-i-ungern-ist-llet

    Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Socialismen lever på att utpeka elände och att föreslå åtgärder som förorsakar mer elände. Det är en ond cirkel, en positiv återkoppling, ett boom-bust-system, ett instabilt system. Detta förklarar att socialismen alltid slutar i katastrof och sammanbrott men också att man hela tiden försöker igen.

   Gillad av 4 personer

   • olle reimers skriver:

    Tilläggas bör att eländet blir mer legitimt att åtgärda med samhällsinsatser ju mer man kan skylla själva eländet på andra. Nackdelen med den inställningen är att man så småningom hamnar i en situation där man tvingas kapa den gren man sitter på. Då hjälper det inte att skylla på andra. Men vad f-n; då är man ju redan död!

    Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Även Hanna Stjärne…
   Jodå men jag vill bara trycka på att såna som Stjärne är aktiva spelare i detta fula spel… Det handlar om att de bildar en klick av aktivister som tillsammans satte igång ruljansen för några decennier sedan. Sedan rullar det på. Förutsättningarna är nu givna, det återstår bara att fylla i detaljer.

   De stora linjerna handlar om att västerlandet är fullt av ondska (tänk på slavhandeln!), och att Sverige nu ska göras om till ett vilohem för stackars underprivilegiade migranter från MENA-länderna. Eventuella kvarvarande etniska svenskar ska gilla läget eller annars omgående lägga sig ner och dö!

   Alla anställda på SVT har detta klart för sig, och att de bör akta sig för att yppa någon annan åsikt.

   Gillad av 4 personer

 6. Östrahult skriver:

  Jo detta är genialt och skulle kunna påverka den förstockade allmänheten, om den mot förmodan skulle exponeras för budskapet. Samma mönster går igen överallt.
  Samtidigt som Löven och hans gelikar mobbar dem som ifrågasätter utvecklingen i landet så beställer de bepansrade Volvo åt sig själva, troligen för att skydda sig mot vitmaktmiljön.
  Etablissemanget firar idag i sin självgodhet nobelmiddag, finansierad av en utpräglad rasist och antisemit, läs Samtiden idag.
  Sammanfattningsvis har vi fått ett samhällsklimat som premierar psykopater och samvetslösa egoister.
  En sådan är för övrigt Jonas Gardell som ger sig på Jimmie Åkesson i Expressen för att han sagt att en del var bättre förr. Gardell hatar Jimmie för det eftersom han blev förföljd som homosexuell förr. Att folk idag inte kan bo i enklare bostadsområden utan bilbränder och kriminalitet skiter Gardell i men han ses som god i alla fall. Han har t o m utnämnt sig till själv till en som har rätt att offentligt banna Jimmie.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Om det är så att denna information kan ha denna verkan nu, som den inte hade på trettio-, fyrtio-, femtio-, sextio-, sjuttio- och åttiotalet, så kan det bara bero på att folk nu känner svedan i eget skinn av de egna besluten, av sitt eget röstningsbeteende. För det är inte alls något nytt. Det har beskrivits på korsan och tvärsan åtminstone sedan Hume, Burke och Smith på sjuttonhundratalet.

   Alltså är det inte tydligare åskådliggöranden som är avgörande, utan mer sveda i skinnet. Vi pratar och pratar och vi ritar och ritar, men avgörande är att folk drabbas personligen av sina egna beslut och att de reagerar genom att fatta andra beslut, att rösta på andra partier och andra politiker. Kanske protestera på gatan eller göra uppror och starta inbördeskrig.

   Vi vet ännu inte vad som kommer att krävas för att störta den rådande regimen.

   Gillad av 2 personer

 7. Fredrik Östman skriver:

  Det där har förstås beskrivits av ekonomer för länge sedan, Milton Friedman, James Buchanan, Ronald Coase, allting som inte besmittats av Paul Samuelson, och i managementlitteraturen.

  Den borgerliga oppositionen, som huvudsakligen bestod av SAF och Moderata samlingspartiet, hänvisade till dessa sanningar medan SAP införde de felaktiga systemen på sjuttio- och åttiotalen. Men folket och mittenpartierna ville ha eländet.

  Som man bäddar får man ligga.

  Gillad av 2 personer

  • Matts Ekman skriver:

   Dags för ny upplaga av Parkinsons utmärkta bok. Bör ingå som kurslitteratur på våra högskolor och användas inom det offentliga.
   Noterar att i USA’s kongress o senat så tas i så gott som varje debatt upp att vara varsam med skattebetalarnas pengar. Man har klart för sig att politiker lever på folkets nåder – och det är folket som betalar. I Sverige uttalas detta högst sporadiskt vilket säger en del om politikernas synsätt.
   I min kommun skickas 25% av kommunalskatten vidare till andra kommuner. Vi har ingen möjlighet kontrollera om medlen används väl eller slösas bort på onödigheter (det finns gott om sådant). Det borde hanteras som lån med redovisningsskyldighet – nu blir effekten som med bidrag, dvs ingen kontroll. Det borde åtminstone finnas ett tak på hur stor andel av en kommuns skatt som får tas skickas ut i utjämningssystemet.

   Gillad av 2 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Inte bara redovisningsskyldighet, vilket borde vara en självklarhet, utan även absoluta krav på att pengar inte används till lyx. Måste man få pengar från andra kommuner ska man inte lägga ett öre på arenor och annat godis för att ”sätta kommunen på kartan”. Föreningar ska klara sig själva och folk får bekosta sina egna fritidsaktiviteter osv. Kommunerna måste helt enkelt lära sig att hushålla. Visst kan en viss utjämning vara befogad men dagens system är absurt.

    Gilla

 8. Maria C skriver:

  Jag har länge, och speciellt under Fridolins 100 dagar, förväntat mig att Skolverkets och Skolinspektionens superpedagoger skulle nedstiga till klassrumsgolven. Det har inte skett,
  En, i mina ögon, rimlig modell vore att 2/3 av dessa formidabla lärare alltid befann sig i undervisning av vanliga skolelever, alltså inga föreläsningar för folkvettiga vuxna. Den återstående tredjedelen skötte byråkratbiten. Så rotation efter några år. Att varva teori med praktik är mycket lärorikt, och lärarbrist har vi.
  Tyvärr är jag en så dålig människa, att jag misstänker att klassrumssejourerna skulle drabbas av ett visst, inte försumbart, manfall.

  Gillad av 2 personer

 9. ts skriver:

  Precis, det är därför det är så svårt att få stora företag att utvecklas för cheferna vet i inte vad som producerar värde för att kunna förbättra något, man ser bara ytan, hur många anställda osv, så sparkar man folk längst ner, där det ofta finns fickor av folk som vet hur man kan förbättra verksamheten, men det finns ingen väg för dessa ideér att nå toppen. Jag såg filmen Lemans 66, en idelisering säkerligen men i ett segment så blickar Henry Ford II ut över produktionsgolvet och skriker stoppa produktionen! Det blir tyst, sen säger han att alla skall ha en ny idé imorgon annars får de sparken. Denna kanal, från botten till toppen, är nästan alltid stängd, så cheferna gör vad Patrik beskriver, fast man vet inte ens vad man skall skära så antingen tar man in konsulter så man slipper ansvaret eller använder salamimetoden.

  Så staten är som ett mycket stort företag fast det är än värre för cheferna är inte utsedda meritokratiskt, utan politiskt. Inom vården så sitter lekmän och styr över hjärnkirurger och sjuksköterskor.

  Med detta inte sagt att privatisering är svaret, det är att börja i fel ände för samma okunniga parasiter styr ju också privatiseringen och man får en oligarki. Var är alla pengar från alla privatiseringar? Där skiljer sig staten från ett företag, för man tar in lika mycket pengar! Var går dessa nu? I Sverige är svaret invandringen. Så man lägger ner äldrevård och ger pengarna till migranter och migrantadvokater etc, staten är idag som ett pyramidspel.

  Gillad av 4 personer

 10. Lars Bernhoff skriver:

  Som vanligt blir verkligheten begriplig med Patriks texter och ännu mer med hjälp av illustrationerna. Den faktor som inte får rätt utrymme i dessa skisser är vilka regelverk som politikerna sätter upp. I exemplet med Karolinska så hade men redan i våras beslutat om administrativa neddragningar. Det stora misslyckandet är därför att man inte lyckas med den övergripande planeringen dvs mellan vad som ska hanteras i primärvård och vad som ska vara specialistvård. Patienter dyker helt enkelt upp på fel plats i sin okunskap om politikernas planering.

  Politikerna förändrar och bygger på ett sätt som skapar nya problem. Dvs lika många politiker att försörja men dåligt genomtänkta reformer drabbar påtagligt folket och de handläggare som ska göra det faktiska arbetet. Patriks ständiga exempel är förslaget om nedläggning av tex skolverket och skolinspektionen. Hos dessa finns mycket folk som kräver omfattande rapportering av lärarna varav mycket kunde minimeras/avskaffas som det verkar.

  Att mycket vill ha mer ser man av dessa siffror. Skolverket har växt från ca 360 år 2009 till ca 800 idag. Skolinspektionen startades som en misslyckad kontrollmyndighet 2008 utan fokus på kvalitet men har lyckats ta sig upp till ca 400 personer på drygt 10 år med lite ändrat fokus. Här talar vi (ännu) inte om neddragningar. Lärarna fortsätter att vara administrativt överlastade för att tillfredställa den omättliga överbyggnaden av tjänstemän som politikerna har släppt loss.

  Gillad av 1 person

  • Elisabeth G skriver:

   Politiker kan egentligen inte producera någonting. Det enda de kan göra är att införa regler och det gör de gärna, eftersom de då känner sig handlingskraftiga. Detta leder till mängder med administrativt arbete. Handlingsplaner ska skrivas, statistik ska föras på längden och tvären och minsta detalj ska rapporteras. Detta leder till en svag, rädd och handlingsförlamad personal som inte vågar ta egna initiativ samtidigt som de berövas den tid de kunde ha lagt ner på sitt egentliga arbete.

   Du nämner skolan och jag har sett samma sak inom vården. Jag hade t.ex. en fantastiskt bra läkare som gick i pension för några år sedan. Han var så trött på landstinget att han inte ville vara kvar en dag mer än nödvändigt. Samma sak tror jag det är på många områden. Tyvärr leder en överreglerad verksamhet i förlängningen till kollaps.

   Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Som vanligt blir verkligheten begriplig med Patriks texter och ännu mer med hjälp av illustrationerna.”

   Champagnepyramiden är också en utomordentlig modell. Så länge man har en stor flaska blir det också någonting i glasen längst ned. 😉

   Gillad av 3 personer

 11. Laura skriver:

  Fisken ruttnar från huvudet. Nog är det många som direkt tänker att det är huvudet som måste skäras bort eller bytas ut till ett mindre huvud när det blir tal om nedskärningar. Men man känner av den vanmakt som råder när ledningen har för stor makt och dessutom brukar makten utan hänsyn till alla inblandade. Vanmakt kan lätt bli stel passivitet eller rädsla eller cynism eller hat.
  Det som behövs i krig är förstås i stället välplanerade och aggressivt kraftfulla motattacker. Högljutt åskådliggörande av hur illa det luktar om fiskens huvud och att även det mesta av fiskkroppen måste kastas bort. Inte bara vad gäller den svenska fula gäddan utan numera handlar det om alla möjliga fula fiskar i hela västvärlden, som måste omvärderas och rensas. När en så imbecill historia som klimatcirkusen och Gretafånerierna kan spridas så snabbt, så borde det vara möjligt att även sprida en annan sorts feber effektivt. Som drar ner byxorna på pamparnas bedrägerier och agerande för att förstöra livet i västvärlden. Som kan förena gula-västar-kämpar med Trump-fans och svenska nymornade medelklassare. Och ge de värderingar och beteenden som västvärldens bästa sidor vilar på, en renässans. Man kanske behöver härma vänsterliberala etablissemangets oblyga kampanjande med hjälp av marknadsföringsproffs. Pk-isterna sitter på maktens stolar, men inte är det väl bara de som har kontakter och stridsförmåga? Det är hög tid att mobilisera. Än så länge finns det spillror av yttrandefrihet och demokrati. Use it or lose it. Man gör det man kan där man är. Kapitulation är inte ett alternativ.

  Gilla

  • pllay skriver:

   I vår form av demokrati, och kanske i alla former av demokrati, köps folkets röster.
   Folket röstar på det parti som lovar folket vad folket vill ha, och i dagens egocentrerade materiella samhälle vill folket ha pengar och pengars värde, bidrag.
   Eftersom majoriteten av folket på ett eller annat sätt är beroende av bidrag för sin överlevnad kan vänstern både skrämma folket med hot om minskade bidrag och locka med ökade bidrag.
   I en vänsterstyrd demokrati kommer därför bidragstagare lojalt rösta vänster, bidrag är det perfekta slavkontraktet, folket säljer sig och sin framtid för fortsatt slaveri.
   Det senaste slavkontraktet är skuldslaveriet, när staten tagit sin del av produktionsvärdet tar bankerna resterande del av folkets frihet, återigen skriver folket helt frivilligt på ett livslångt slavkontrakt, denna gång med banken.
   Folket konsumerar nu, bostad, bil, semester, prylar och lovar betala senare, de flesta bostadsägare är skyldiga banken mer än de kommer tjäna i disponibel inkomst under en livstid.
   Ett slavkontrakt, folket har demokratiskt valt att underordna sig statens kontrakt för alla sina timmar på arbetet och bankernas kontrakt för resten av dygnet.
   Vägen ut ur detta är bildning och reformering av systemet eller kollaps, vårt etablissemang har för oss och vårt land valt kollaps.
   Det är inte frågan om kapitulation utan om överlevnad i en demokratiskt vald absurd och destruktiv tid, där Allt åt Alla styr det kollektiva tänkandet.
   Efter oss syndafloden.

   Gillad av 1 person

 12. verklighetochsanning skriver:

  De politiska och mediala gangsters som styrt oss. i decennier samt rjänstemannaaktivisterna utan ansvar måste bara BORT! Alla tänkbara metoder måste analyseras. Jag har en lista som jag börjat skicka ut. Kallar den blygsamt för REVOLUTIONSAPELL. Någon intresserad?

  Gillad av 1 person

 13. Aha skriver:

  Det skulle vara mycket intressant om det kom fram en uppskattning av hur stora nivåerna i ”apparaten” är, i arbetsdagar/pengar/andel så att man kunde se hur stor andel av befolkningen som jobbar med den direkta produktionen, hur många som administrerar, hur många som jobbar med att korrigera effekterna av andras felsteg (poliser, bevakning, säkerhet etc).
  Lägg därtill att dessa siffror jämförs emot hur effektiv tjänsteproduktionen (Engellau sista nedre nivå) är jämfört med optimalfall och det borde innebära att man har siffror på hur effektivt ett samhälle är i att producera ”positiv” välfärd. Poliser producerar ”negativ” välfärd, de behövs men de tillför ingen välfärd till den skötsamme.

  Återigen är det vänstermänniskor som drar ner samhällseffektiviteten. De störs inte av tanken att alltfler ska vara terapeuter åt andra, att korrigera andras tillkortakommanden. De tänker inte i de här banorna. Det är de som driver på utökningen av det välfärdsindustriella komplexet.

  Borgarmänniskorna står för notan.

  Gillad av 1 person

 14. educaremm skriver:

  Det är enkla, överskådliga (och roliga!) förklarande ritningar som Patrik Engellau har tillverkat som vill beskriva den samhälleliga administrativa fördelningsapparatens natur.

  Men, det som missas lite är att det ser ut som om skatter endast kommer från – havet – , längst ned? Alltså från majoriteter av icke administrativa kategorier av människor/lönearbetare/skattebetalare?

  Dock, skatter kommer ju från alla kategorier i samhället? Även från tjänstemän och politiker med höga löner, som beskattas likartat procentuellt sett som de med lägre löner.

  Alltså likartat som de från det samhälleliga kollektivet som inte påverkar eller styr på varken politiska nivåer eller på tjänstemannanivåer.

  Gilla

 15. p kohlin skriver:

  För att förtydliga Patriks politikerrektangel och få med det ideologiska kan man ju ersätta den med ett venndiagram där en cirkel representerar politisk korrekthet (politikerna) och den andra cirkeln de i tiden påverkande intressena (migrant-/klimathot o alla aktivistgrupper). Sammanfallande del blir det som strömmar ner och avgör resultat t ex stängning av verksamheter längst ner. Denna skisserade bild skulle också kunna användas för att beskriva vårt land för 70 år sen men med andra cirkelinnehåll.

  Gilla

 16. Johan skriver:

  Systemet förutsätter medborgarnas tilltro till att det sköts ansvarsfullt och utan korruption, annars börjar det så småningom att svaja.

  Gilla

   • Johan skriver:

    Precis, Fredrik. Uppenbarligen fastnar en stor del av pengarna på vägen ned genom komplexet och verkningsgraden blir låg. En svensk läkare träffar ex vis en tredjedel av antalet patienter som en tysk läkare möter. Varför? Antagligen för att läkarna tvingas arbeta med administration.

    Gilla

 17. Bo Svensson skriver:

  Men vi kan ju bli kvitt hela den parasiterande styr- och kontroll-apparaten. – Skall jag ta det igen:

  Med skattebetalarens direkta makt över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål, blir det samma villkor för skattefiansierad verksamhet som för näringslivet i stort, att intäkterna blir direkt beroende av vår bedömning av kvalitén och angelägenhetsgraden i utbudet.

  Hela nöjet med skattemedlens godtyckliga spenderande hade vi då kvar själva. – Alltså hur stor andel vi satsade på kommunal utjämning, på främmande folkslags trivsel och välgång, på att betala räkningar från EU och på sådant vi själva finner angeläget.

  Tekniken har ju gjort det representativa i demokratin överspelat beträffande skattemedlens användning och denna knöliga omväg för att försöka tolka och förverkliga folkviljan behövs inte längre.

  Gilla

 18. Marita Andersson skriver:

  Trots att vi har lägre brottslighet och är tryggare än någonsin behöver vi fler poliser. I min kommun ser vi i princip aldrig någon polis, men jag ringde och påtalade att det skulle behövas några som promenerar i centrum för att de ungdomar som nu så smått börjar permanenta sin vistelse där inte skall börja äga den och förstöra mer än idag.
  Polisen hänvisar då till kommunens ”trygghets”-samordnare. Jag ringer och pratar med henne, hon var tydligen polis tidigare men arbetar nu med att samordna???

  Nej, jag kunde inte räkna med att någon polis skulle hinna dit, men ta gärna bilder själv och anmäl via polisens hemsida.

  Gilla

 19. Bruno skriver:

  F.d. Nato-chefen: Sverige är “ren galenskap” och utom kontroll av politisk korrekthet

  Sverige ett land där välfärdssystemen faller sönder. Där infrastruktur gör likadant. Där pengarna alltid tycks vara slut trots världens högsta skatter.
  Där det skjuts och sprängs på öppen gata av kriminella invandrargäng, men polis och rättsväsende står handfallet av resursbrist.

  Men trots denna förmenta resursbrist har man alltid en slant över till att jaga och åtala svenskar för hets mot folkgrupp enbart av det skälet att man gjort bruk av sin yttrandefrihet på sociala medier.
  Vad kan detta annars kallas om inte ett land utan kontroll. Och där anarkotyranni tagit över den politiska agendan. En skrämmande utveckling – minst sagt.

  Gillad av 2 personer

 20. Samuel af Ugglas skriver:

  Tack Patrik för att Du beskriver den korruption som följer det vulgärsocialistiska maktgalenskapen.
  Svenska folket har aldrig unyttjat chansen att begränsa politikernas utplundring av det svenska folket. Hur kan det komma sig? Ge oss en trovärdig förklaring!!!
  Det skall stå i den svenska ”grundlagen” om politikernas maximala möjligheter att stjäla pengar ifrån det svenska folket.

  Gilla

  • pllay skriver:

   Det gör det, skrivningen är att svenska folket har rätt att sig självt beskatta.
   Vi har i vår representativa demokrati delegerat denna rättighet till våra förtroendevalda, de som partierna utser för oss att välja.
   Vi har i demokratisk ordning givit politikerna rätten att beskatta oss intill eller mer än 100%, vilket de naturligtvis därmed också gör.

   Gilla

 21. Gunnar Strandell skriver:

  Under Leif Östlings tid som VD för Scania utmejslades en värdegrund i tre korta meningar som rätt tolkad förändrar synsättet vid förändringar av verksamheten:
  1. Kunden först!
  2. Respekt för individen!
  3. Eliminera slöseri!
  Prova själv i valfri fråga och lägg märke till hur olika lösningsförslag sorteras och de bästa hamnar överst. Det blir stor skillnad mot när olika individer eller grupper driver sina egna agendor.

  Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Vi provar!

   1. Svenskarna först!
   2. Respekt för den enskilde svensken!
   3. Eliminera slöseri!

   Borde fungera utmärkt. Hur börjar vi? Personligen hade jag litat mer på Östling som enväldig kansler under en övergångsperiod (eller större delen av kommentatorerna här på DGS för den delen) än på några partiutsedda teoretiker.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gilla

   • Rune skriver:

    Ja, tänk om Östling kunde stiga in i valfritt parti och sätta upp sig på deras valsedel så att vi kunde personvälja honom?

    Gilla

 22. Lars skriver:

  Jag tänker att detta pekar på problemet med talet om att sänka skatterna och via minskade inkomster till den offentliga produktionen åstadkomma förändringar. Man behöver ändra ledningssystem, styrning, incitamentssystem mm och koncentrera sig på kostnadssidan, inte skatterna. Organisationer som inte är vana vid förändring har mycket svårt att anpassa sig. Olika verksamheter är av olika typ. Tar man exempelvis bort mediestödet så får man definitivt andra spelregler för pressen. Tar man bort föreningsstöd, idrottsstöd, stöd för religiösa samfund så får man anpassningar. Skär man bort kulturstöd så får man anpassningar, minskar man SIDA budgeten med 1/3 del så får man anpassningar. Men det tar tid för anpassningar och olika verksamheter är av olika slag och man borde inte eftersträva ”hela havet stormar” utan en bit i taget. Alla dessa organisationer kommer att försvara sig och ta bort det som märks och drabbar folket och allsköns opinionsbildning tar vid. Minns hur regeringen skulle ta bort ett litet kulturinstitut i Egypten och kulturelitens ramaskrin.

  Politikerna har lättare att ge sig på transfereringar, som i sig inte innebär stor administration, så man skär på pensioner (långsiktigt ändrar ju jobbskatteavdrag andelen), akassor, sjukförsäkring mm. Så har borgerliga regimer gjort från Bildt till Rheinfeldt. Det är faktiskt glädjande att Santesson konsekvent pekar på att sänka kostnader istället för talet om att sänka skatterna, det senare är ju en konsekvens om man sänker kostnaderna.

  Gilla

  • Törnrosa skriver:

   Fundersam som jag känner mig sällar jag mig just nu till dem som tror att Sverige och svenskarna peakat på grund av försvagad överlevnadsinstinkt.

   Läste ett inlägg av Liam i Patriks kommentarsfält i går. Kan i förlängningen leda till ännu snabbare nedgång för Sverige med ytterligare generös ”invandring”. Förundrad att folk inte reagerade mer på det.

   Nu gäller det nog att hålla ögonen på Ylva Johansson och vad Steffe, Morgan och Jämtinskan skickat med i gottepåsen när Ylva ska styra och ställa i EU. mvh

   Gilla

   • Lars skriver:

    Det är olika potentater inom akademierna, media, politiken, näringslivet som stött den här utvecklingen och drivit den. Motiven har skiftat. Svenska folket har varit vana vid att kunna lita på politiker och myndigheter, att inom politiken har man tagit ett steg i taget och nått kompromisser. Striden har ofta stått kring välfärdsstaten, som de flesta idag tar för given och uppskattar, villkor för näringslivet och uppgifter för den offentliga sektorn. Sverige gick oerhört bra mellan 1870 och 1970 med tillväxt om ca 4 % per år. Sedan började ekonomiskt sett medioker utveckling de senaste femtio åren, men tilliten har bestått trots retorik och slagord. Samhället har fungerat väl när man tänker på sådant som korruption, myndigheters agerande, rättssäkerhet mm.

    Media har inte spridit nödvändig information och det avspeglar i hög grad politikernas negligerande och brist på förklaringar av vad som sker. Nu ser man hur man säger från olika håll ”vi är alla skyldiga” dvs ingen är skyldig. Det sa man efter 90-tals krisen med. S var inte skyldiga till avregleringen av finansmarknader och att i samband stramat åt efterfrågan och Bildt regimen inte ansvariga för krishanteringen, utom den städning av bankerna som Lundgren och Stefan Ingves skötte mycket bra. Men det ingår i ledarskap att man måste ta ansvar även för sådant man inte kan påverka och därför måste gå. Man behöver inte peka finger åt personerna, men de måste gå för med makt och ansvar följer att resultat och konsekvenser måste utfalla om inte organisationerna ska förfalla.

    Nu sitter samma personer i oppositionen som var i regeringsställning under Rheinfeldt i ledningen och likadant i regeringsunderlaget och S + Mp regeringen. Ute i kommunerna är det väl ungefär likadant.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Det jag skriver om ansvar är mycket en fråga om kultur i olika organisationer. Det krävs balans mellan trygghet, ansvar och befogenheter, tillåtelse att våga och misslyckas, reträttvägar (inte sparka uppåt). Det skiljer sig betydligt mellan organisationer som jag iakttagit. Luttrade chefer vet ju allt detta och agerar på ett mänskligt sätt trots ansvarsutkrävande.

    Gilla

 23. Christina Gustafsson skriver:

  Är det OK att en och samma avsändare kan kommentera dagens inlägg 10-12 gånger samma dag? Hela bloggen mister sin trovärdighet och seriositet när två dessutom håller på och bjäbbar emot varandra i kommentarsfältet. Syftet med kommentarer är väl ändå att kommentera dagens inlägg och inte starta en diskussion med andra kommentatorer? Är det inga andra som reagerar?

  Gilla

  • Elisabeth G skriver:

   Fråga Patrik direkt. Hans e-postadress finner du om du klickar på ”redaktion” i det röda fältet ovan.

   Personligen tycker jag att det är givande när det uppstår diskussion mellan kommentatorerna. Man får lite mera att fundera över. Om ingen skulle svara på kommentarer skulle man bli som en ropande röst i öknen.

   Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Ibland är det bästa sättet att styrka sin sak att locka motståndaren att göra bort sig.

   Ju mer man kan få en meningsmotståndare att tappa fattningen, bli osaklig, ovidkommande och osammanhängande desto mindre trovärdig gör han sin egen sak. Desto tydligare blir det också att det rör sig om en ego-tripp och inte någon egentlig debatt.

   Man får ha välvilligt överseende och tänka att det är bättre att det kommer ut här, än att det går utöver andra i den fysiska verkligheten, eller att någon tar till starkt.

   Personligen tycker jag att ett eget inlägg eller två om jag känner att jag kan tillföra något till en annan kommentar räcker (som nu). Får jag svar av någon vars språk visar att det är fråga om debatt, inte pittmätning, så kan jag i undantagsfall skriva en svarsreplik. Men jag tycker att en hård gräns vore fel väg att gå. Många amerikanska forum har sedan många år infört en funktion som gör att man blockera andra på forumet. Inte från att skriva, utan så att man inte ser vad de skriver. Jag anser inte det särskilt bra heller.

   Som sagt, välvilligt överseende. Att bläddra förbi tar inte så lång tid, och har man den humorn kan högläsning av en del alster framkalla gapskratt kring bordet. Särskilt som man använder strump-dockor* och gör roliga röster.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare
   PS *Vilket också är en term för när en person har flera konton i olika namn, för att det skall verka som det finns stöd för vad som påstås. DS

   Gilla

 24. Karl Gunnar Eriksson skriver:

  Offantlig sektor inkluderar även EU – medlemskap på offantliga 42 miljarder årligen ( vilket lär öka ) . Dessutom NATO – övningar och att våra krigare/soldater ska härja i andra länder i det att vara USA – imperialismen till behag. Till FN ska vi skattebetalare alstra 8 miljarder i någon slags klimatpanel till ingen nytta då gasen koldioxid gynnar växtlighet. Varför all denna dränering av våra skattepengar . Våra skattepengar borde vara öronmärkta för dess skattebetalare. En rimlig tanke , kanske ??? !!!

  Gilla

 25. Karl Gunnar Eriksson skriver:

  Egen härd är guld värd ! Se till att i första hand återföra skattemedel till skola , vård och äldreboende. I andra hand eventuellt till det internationella , om det eventuellt behövs. Vad gäller det internationella är invandring inom begreppet internationell. Nej , ingen nation kan högprioritera internationalismen och glömma sin egen befolkning. Men i Sverige går det tydligen att högprioritera invandrare med en sosseregering och sossemakt i kommuner. Ut med äldre i äldreboenden i det att invandare flyttar in . De svagaste ska offras i det att integrationens godhet ska genomföras. Och helst ska muslimer invandra i Sverige , då deras klanledare uppmanar deras medlemmar att rösta på sossar.Partiet socialdemokrater har tydligen en ny nisch att vara kamrater med muslimer. Sossar tycks ogilla svensk arbetarklass , eftersom sossar är kamrater till muslimer i första hand. I alla intergrationsprojekt är muslimer högprioriterade. Dvs muslimer är prioritet nummer ett för arbetsgivare i Sverige . Ty , de äro icke uppkäftiga och icke intresserade av fackföreningar. Prioritet nummer två för en sosse är svensk urbefolkning. Ty , svensk ursprungsbefolkning gillar svenska fackföreningar och schysst konkurrens mellan arbetsgivare. Socialdemokratin har som agenda att byta ut svensk arbetarklass i det att muslimer är dess nya klassgemenskap . På så vis kan sossar vara i fortsättningen en politisk kraft i det att konkurrensutsätta sin egen ursprungsbefolkning dvs en ny klassgemenskap. In med muslimer i all produktion och ut med svenskar i arbetslöshet . Integration är endast till för muslimer och inte för svensk arbetarklass på arbetsplatser.
  Glöm ordet integration på arbetsplatser. Det gäller inte svensk ursprungsbefolkning , eftersom vi sätter stort värde på fackföreningar och dess kollektivavtal.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.