Gästskribent Stefan Klåvus: Sjukvård i kris i Stockholm?

Vi har sett rubrikerna om massuppsägning av sjukvårdspersonal på Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Minst 700 tjänster skall bort. Det måste vara det misslyckade Nya Karolinska sjukhusets (NKS) fel, eller hur? Världens dyraste sjukhus!

Helt fel! Så här ligger det till:

Sedan 20 år tillbaka tillämpas i Sverige ett kostnads- och inkomstutjämningssystem mellan våra kommuner och landsting (regioner numera). Ett mycket kritiserat och omstritt utjämningssystem sjösattes under regeringen Persson i slutet av 90-talet. Kritiserat, eftersom det uppges bygga på något slags vetenskaplig rättvisa för utjämning av strukturella skillnader mellan olika landsändar. Sympatiskt, kan de flesta tycka, eftersom vi ju måste låta alla delar av landet kunna leva. Kritiserat, för att det med besynnerlig träffsäkerhet, alltid drabbar borgerligt styrda kommuner och landsting och likaledes gynnar röda kommuner och landsting. Fördjupning i detta må anstå till en senare artikel.

Stockholms läns landsting, med sina ”rika” invånare har alltid varit en nettobidragsgivare till utjämningssystemet. Det har av och till varit det ENDA landstinget som bidrar och alla andra landsting får bidrag. Man kan enkelt säga att stockholmsregionen måste uttaxera landstingsskatt, inte bara för den egna verksamheten, utan även för verksamhet i andra delar av landet. Här kommer den moraliska frågan in i bilden: Är det lokalpolitikernas ansvar att beskatta sina väljare för verksamhet någon annanstans? Är inte det statens och riksdagens ansvar?

Ralph Lédel, tidigare landstingsråd (m) i Stockholm, vägrade att höja landstingsskatten för att skicka pengar vidare ut i landet. Men eftersom det är Skatteverket som samlar in skatterna och fördelar ut medlen till kommuner och landsting, så gröptes ekonomin i stockholmslandstinget ur undan för undan. Lédel fick avgå och landstingsskatten höjdes kraftigt. Från att ha varit en av de lägsta i Sverige är den nu absolut högst i landet, 12,08 kr per intjänad hundralapp. Landstinget har, tack vare länets befolkningssammansättning, haft borgerlig majoritet i flera perioder och skattesatsen har legat still sedan 2008.

Den 18 augusti i år sommartalade statsminister Stefan Löfven i Björneborgs Folkets Park. Där utlovade han på stående fot mer pengar till ”glesbygden”.

Kort sagt mer pengar till glest befolkade landsting och kommuner, sa Stefan Löfven (SVT 190818).

Vad han inte berättade var att pengarna skulle tas från Stockholms Läns Landsting.

Men landstingspolitikerna i Stockholm förstod direkt vad timmen var slagen och gav nya direktiv för budgetarbetet för 2020.

Så här är det: I år, 2019, måste länsborna i Stockholm skicka iväg 862 miljoner kronor till Skåne, Götaland med flera. Nästa år, 2020, är summan dubblad, 1 692 miljoner. Vips, vad enkelt det är att styra ett land! Bara dra några varv på utjämningsskruven, stockholmarna betalar, och glesbygdsborna får någon hundralapp mer att röra sig med.

Det är dessa 1 692 miljoner kronorna som inte kommer att finnas kvar i Stockholm län nästa år. Det är därför vi har sett rubrikerna om uppsägningar de senaste veckorna. Verksamhetsminskningarna fördelas ut solidariskt: Karolinskas andel är 380 miljoner, Södersjukhusets andel är 132 miljoner, Danderyds andel 110 miljoner och så vidare. Lokaltrafiken måste minska med 205 miljoner och så vidare.

Här har ni den ekonomiska sanningen paketerad med röda snören. För mig är det obegripligt att inte landstingsrådet Irene Svenonius (m), i varje TV-ruta, pressmeddelande och artikel passar på att berätta för väljarna hur det ligger till. Nämligen att regeringen Löfven med vett och vilja vill utarma stockholmarnas sjukvård, steg för steg, sakta men säkert. Man drämmer inte till med släggan en gång, då skulle det ju märkas för tydligt. Nej bevars, grodan skall kokas långsamt. Redan år 2022 är nämligen siffran ovan inte 1 692 miljoner längre, utan 3 429 miljoner kronor! En dubblering igen alltså. Så uppsägningarna nu, i november 2019, är bara början, kära läsare.

Är landstingsrådet orolig för att majoriteten i landstingsfullmäktige inte skall hålla? Väljarna i länet hade ju den dåliga smaken att i valet förra året rösta in 12 ledamöter från Sverigedemokrater, vilka hålls utanför allt inflytande. Man väljer att styra med extrempartiet Mp istället (8 mandat). Är det därför hon inte vågar kalla en spade för en spade och peka ut de skyldiga i detta skådespel utan betecknar det som en ”omstrukturering”, att ”flytta vården så nära patienten som möjligt”?

Stefan Klåvus är österbottning. Täbybo. Sedan 1977 dragits till ”suspekta” områden såsom: Handelshögskolestudier, svensk sjöfart, plastindustri, kommun- och landstingspolitik, bemanningsföretag och friskolor. Engagerad i samhällsfrågor och historia sedan tonåren.

56 reaktioner på ”Gästskribent Stefan Klåvus: Sjukvård i kris i Stockholm?

 1. tom hall skriver:

  på liknande sätt så skall det skäras i mina barnd skola i en av Sveriges ”rikaste” kommuner, men eftersom invandrare kostar så mycket i andra kommuner och dessutom får en massa extra satsningar och kommunerna får sin pengar av staten baserat på invånarantal så blir det så.

  Man förstår att kommunpolitiker från M till Mp vill byta ut svenskar och slänger ut åldringar och byter dem mot ensamkommande och andra. Kommunpolitikerna är helt enkelt parasiter, liksom riksdagspolitikerna.

  Sverige är ett slavskepp som håller på att sjunka och vi svenskar sitter under däck och ror.

  Gillad av 12 personer

   • Karlw skriver:

    Jag har en enkel åsikt. Försvunna Wilma i Uddevalla har nu konstaterats död. Misstänkt mördare, invandringen. (Jo ordet är rätt skrivet, inget misstag). Lägg till några på Drottninggatan, IKEA och några till. Hur många fler döda kroppar behövs det för att vi skall få en ändring. Detta börja ju likna något av människooffer till invandringens gudar och deras präster.

    Gillad av 2 personer

   • Elof H skriver:

    Re. Karl W

    Några till? Media Har lyckats väl med att dölja sanningen för dig. Det handlar inte om ”några till” utan om tusentals svenskar som fallit offer. Påfallande ofta kvinnor, barn och gamla.

    Gilla

  • Laura skriver:

   Tom Hall
   Engagera dig i politiken. Kommunpolitiken t ex. Så kan du ro ovan däck.
   Klarsynta och icke-korrupta politiker behövs på alla nivåer för att börja mota alla dumheter som t ex utjämningssystemet.
   Att peka finger åt stockholmarna bara för att de bor i stockholmsområdet är osmakligt – de har inte mer makt över situationen än vad Vellingeborna har.
   Det är att gå de onda makthavarnas ärenden att peka finger åt alka möjliga håll och bidra till ökad splittring. Alla med önskan om vettigare politik eller som skulle kunna omvändas eller engageras, är viktigt att ta ombord på dissidentskeppet. Även fast de/vi kanske inte förstår lika mycket eller är lika pålästa som du….

   Gillad av 2 personer

   • tom stall skriver:

    Jag håller inte med. Engagera sig visst, men tyvärr har det gått för långt för mig, jag står inte ut med svenskar mer, man måste igenom för mycket dumhet.

    Jag håller inte med för att jag tror att pga denna bottenlösa dumhet att det enda sättet folk byter åsikt är som stimfiskar byter riktning. Jag gillar akvarier och läste igår om de bästa stimfiskarna, är det neontetror eller rödmunstetra? Många hade åsikter och någon gav ett tips för att få fiskarna att ”stimma”, tricket var att ha en större rovfisk i karet, då stimmade tetrorna för att undvika rovfisken. Jag tror idag att väldigt få byter åsikt genom klok reflektion, och INGEN av de som har makt eller vinning av situationen gör det. Jag tror endast rädsla för rovfiskar vänder stimmet, andra och större än de som pk-isterna styr med.

    Gillad av 9 personer

 2. slaszlos skriver:

  Utjämningsystemets mål genom utarmningen av välfärdssystemet med jämställdhetspolitikens politik för ” alla lika värde ” visionen i vilket straffskatten är redskapet för diktatur och underkastelse framför maktens nyck…Staten förblev den största rånarliga bland andra kriminella med mottot , enligt PM Olof Palmes ( S ) agenda ” vad vi tar med höger handen , släpps ut med den vänstra ”…

  Gillad av 3 personer

 3. brrr skriver:

  Stockholms sjukvård kommer ner på samma nivå som resten av landet?

  Vi kan göra ett byte: Ni får tillbaka kostnaderna och de sociala och kulturella problemen ni dumpat överallt på landsbygden, så får ni behålla pengarna också.

  Gillad av 6 personer

  • tom stall skriver:

   Precis. Anledningen till att Stockholm har ett bättre skatteunderlag beror idag dels av detta, Stockholmarna röstar för massinvandring sen dumpar de invandrarna i resten av landet via mutor till kommunpolitiker. Det högre skatteunderlaget beror ju så klart också på närheten till makten, alla satsningar sker i Stockholm osv osv. Så att gratulera sig själv för det är ju hyckleri utan dess like, jag skulle också vilja kunna köpa loss lite statlig verksamhet, eller en en skola, vårdcentral eller liknande men känner tyvärr ingen i partitoppen. Kanske lite forskningsanslag?

   Nej, allt ont som drabbar Stockholmare är bra för Sverige. Mer, mer!

   Gillad av 2 personer

  • lottaakre skriver:

   Stockholmskommunerna är byggda på att man fått färdigskolad arbetskraft från resten av landet. Man dumpar dessutom en stor del sociala problem till fattiga kommuner genom att flytta en hel del socialfall dit. Lägg därtill vart vinsterna från t.ex Vattenkraften hamnar. Listan kan göras lång. Nä ni får nog höja skatten som alla andra i detta vanskötta land.

   Gillad av 6 personer

 4. lottaakre skriver:

  Gnäll från kommuner som tar emot färdigskolad ung arbetskraft från resten av Sverige. Som ”köper” sociala boenden fr hyresvärdar i fattiga kommuner och därmed dumpar problem på andra. Höj skatten istället för att klaga då istället för att tjura.

  Gillad av 3 personer

 5. Aha skriver:

  ”…drabbar borgerligt styrda kommuner och landsting och likaledes gynnar röda kommuner och landsting.”

  Tre saker framträder;
  1. När kommer det en studie som visar röda människors skatteförmåga visavi borgarmänniskor?
  2. Medias tystnad kring detta.
  3. De borgerliga politikernas godkännande av utjämningssystemet som brandskattar deras väljare. De har ju i stort sett varit i majoritet sedan 2006.

  Gillad av 2 personer

 6. Landstingsrätten skriver:

  ”För mig är det obegripligt att inte landstingsrådet Irene Svenonius (m), i varje TV-ruta, pressmeddelande och artikel passar på att berätta för väljarna hur det ligger till.”

  Varför det? Varför skulle en gammal tant med tvåsiffrig IQ från Mönsterås bry sig det minsta om stockholmarnas intressen, hennes lojalitet är mot det egna egot och det välfärdsindustriella komplexet, tro inget annat.

  Irene Svenonius (m) vill ha det så här.

  Gillad av 2 personer

 7. Gibrahil Ortigo skriver:

  Ett dilemma är att det inte går att bara skära i verksamheten på sjukhusen utan att det börjar få orimliga konsekvenser.
  Väntetiderna på akutsjukvården är ‘sjuka’ och ännu sjukare kommer de att bli.
  En läkare intagen på Södersjukhuset med egna akuta besvär beskriver akuten som en ‘krigszon’. Han fick vänta 17 timmar innan han fick komma på avdelning.
  https://www.dn.se/asikt/akuten-pa-sodersjukhuset-liknar-en-krigszon/

  Folk dör också pga lång väntan.
  https://www.expressen.se/nyheter/cancersjuke-roger-lag-30-timmar-pa-akuten-dog-tre-dagar-senare/
  Själv hade jag akut ischias för några år sen, som orsakade så svåra smärtor att jag varken kunde sitta eller ligga. Jag kunde bara stå och stödja mig mot en kant. Jag fick vänta stående på det viset i 4 timmar innan en läkare förbarmade sig och gav mig morfin.
  Systemfel tycker jag.
  Inte värdigt, värre patienthantering än i u-länder.

  Läkaren som fick vänta 17 timmar på vård skriver så här:
  ”Mitt besök på akuten varade i nästan 17 timmar. Av dessa var den totala undersökningstiden ungefär en timme.
  Efter beslut om inläggning väntade jag på en vårdplats på en brits i korridoren i åtta timmar. Britsen var ranglig och den skyddande galonytan var till stora delar sprucken. Jag erbjöds att ligga på den utan undersökningspapper eller lakan.
  Där fanns flera gamla, förvirrade och mycket vårdbehövande patienter. En patient ropade hela tiden: ”Hjälp, hjälp!” En annan ramlade ner från sin brits. En tredje undrade gång på gång varför hen inte fick mat. Väntade även dessa patienter på en vårdplats?
  Området liknade en krigszon.”

  Gillad av 2 personer

 8. CG skriver:

  Två övertydliga exempel:

  1. Företag med huvudkontor i Stockholm exploaterar naturresurser i övriga delar av landet och skattar i Stockholm i stället för i den kommun där deras inkomster kommer ifrån.

  2. Kommuner ute i landet får stå för kostnader för utbildning men får sälltan tillgodogöra sig inkomsterna när barnen blir vuxna, för då har de flyttat till bl a Stockholm och betalar sin skatt där.

  Sedan kan man naturligtvis inte undgå att nämna hur ni dumpar invandrare i övriga delar av landet samtidigt som media baserade i Stockholm sprider förakt mot de ”efterblivna rasistiska lantisar” som inte begriper välsignelsen med denna politik. Malmö, en stad som tidigare var en tillgång för Sverige, behöver nu ett årligt u-landsbistånd på 4-5 miljarder kronor p g a denna politik sprungen ur Stockholms ”elit”.

  Stockholm är i mångt och mycket en parasit som lever på övriga Sverige. Sedan har de mage att påstå att det är stockholmarna som göder oss andra. Vi skulle klara oss utmärkt utan Stockholm, stockholmarna skulle svälta ihjäl på några veckos utan oss.

  Gillad av 3 personer

  • cmmk10 skriver:

   Stockholm har naturligtvis mängder av högavlönade arbeten som avlönas med skattebetalarnas pengar, merparten av den tjattrande klassen trängs där runt grytan.

   Dock, företag betalar inte kommunalskatt, så även om huvudkontoren – med sina överbetalda drängar – finns i Stockholm går deras ev. företagsskatter till Maggans lador. Men visst är det ett stort svek, när t ex Sandvik lämnade orten för Stockholm.

   Gillad av 5 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   3. Nästan alla statliga verk, myndigheter, kulturinstitutioner liksom hela politikertoppen med tusentals pappersvändare och ”Public service” ligger i Stockholm.
   Kommunerna och regionen tar intäkterna från detta som alla i landet måste betala.
   När hörde man en stockholmare senast tala om utlokalisering av detta eller ännu hellre en rejäl bantning av detta dökött?

   Gillad av 2 personer

 9. Linden skriver:

  De svenska medborgarskapsreglerna är några av de lättaste i Norden och hela Europa, säger Karin Borevi, docent i statsvetenskap.
  Till exempel är vistelsetidskravet kortare i Sverige än i grannländerna. Sverige har inget krav på språkkunskaper somDanmark, Norge och Finland.
  Här är det tolk som gäller

  Dessutom är det svenska medborgarskapet grundlagsskyddat, en gång svensk medborgare alltid svensk medborgare oavsett om man exempelvis utför terrordåd

  Vilket har lett till att det finns massor av svenska medborgare som inte talar svenska eller känner den minsta samhörighet med Sverige. De vill åt det svenska passet och alla bidrag.
  Sedan kan de resa tillbaka till det land de ”flytt från” när de vill. Och gör ofta så också.

  Hur många som lever rikemansliv på vår bekostnad i sina hemländer står skrivet i stjärnorna.

  I Sverige får pensionären en extra filt när värmen sänks på pensionärsboendet, de som fått nåden att att komma in.

  Allt med våra folkvaldas goda minne.

  Gillad av 5 personer

 10. olle holmqvist skriver:

  Min hemkommun Huddinge hade när jag växte upp på 50-talet 27 000 innevånae.
  En arbetarkommun där välorganiserade arbetare byggde ”egna hem” (S) hade drygt 60 % av rösterna kommunisterna tror jag ca 15, resten fick de borgerliga dela på. Så kom ett kommunalråd Henry Eriksson och släppte på bostadsbyggande… både miljonprogram..
  ett samhälle där ungarna har nånstans att flytta när dom blir 20, bostadskön var två år,
  Henry kallades Betong-Henry – och borgerliga väljare köpte villatomter i Huddinge i st f Lidingö där det var slut och dyrt. Och kommunen fick borgerlig majoritet. Henry – en dåtitda sosse, – menade att kommunen byggde för ”alla” inte bara (S)-väjlare….Nu bor det 110 000 i Huddinge.

  Gillad av 1 person

 11. olle holmqvist skriver:

  En sakuppgift till Krönikören:
  Hörde just Malmö stads kommunstatistiker berätta om stadens ekonomi som naturligtvis kan visas vara lite olika beroende på hur man väljer statistik. Grundmeddelande: Bättre än ryktet. Så . och följande vill jag att Krönikören bemöter om det är fel: Malmö är en stor kommun och får ingen del av utjämningsbidrag. Det här går till bara till små landsortskommuner.
  Stämmer ?

  Gilla

 12. Göran N skriver:

  Budget SLL 2019: 105 MDR SEK. Enligt skribenten lämnar SLL iväg: 862MSEK. Blir 0,82%. Blir omräknat i ören på SLL skatten: ca 11 öre.

  Mycket väsen för lite ull sa han som klippte grisen.

  Men principiellt är naturligtvis systemet vanlig socialistisk galenskap.

  Kommunala utjämningssystemet administrerar/delar ut/omfördelar just i år 118 MDR SEK, varav kommuner och landsting betalar 8 MDR SEK.
  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/kommunal-ekonomi/kommunala-utjamningssystemet/

  Gillad av 1 person

 13. Elisabeth skriver:

  Stefan Klåvus har måhända inte väntat sig så många kritiska röster från läsekretsen. Men vi är många utanför Stockholm som anser att våra lokala problem, vår utarmade sjukvård, kriminalitet osv beror på politik/beslut som härstammar från Stockholm.Rikspolitiker, större myndigheter, mainstreammedia har sitt säte där. Och stockholmare har ( hittills …) envisats med att kommunalt/regionalt rösta mot allt som luktar SD. Närmast beröringsskräck . Men kärnan i problemen är förstås inte utjämning/skattehöjningar etc utan den finns i ledet innan – att politikerna har tagit hit enorma mängder människor som utan krav får ta del av svensk välfärd och bl a fritt får konsumera sjukvård och tandvård. Och de är storkonsumenter, det kan var och en se som har ärende i sjukhus/tandvårdskliniker. Den ekvationen går givetvis inte ihop. Om även stockholmarna får smaka på resultatet av den i Stockholm hop-kokta häxbrygden, ja då kanske politiken äntligen påverkas. Självklart önskar jag inte vanliga stockholmare köer och usel vård. nej, ingen ska behöva ha det så, ej heller vi skattebetalare i övriga landet.Men ni är inte de enda som får smaka på det socialistiska utjämningssystemet, det får även, som Tom Hall påpekar ovan, skötsamma grannkommuner till diverse dumpningskommuner med ryggradslösa Quislingar till kommunpolitiker.

  Gillad av 6 personer

  • Palle9 skriver:

   Elisabeth: Tack för en (som vanligt) utmärkt kommentar.
   Detta utjämningssystem verkar helt vansinnigt ur incitamentssynpunkt – en kommun, som har ett blomstrande näringsliv och där arbetslösheten kan hållas låg får ingen egen vinning av att ha en hög sysselsättningsgrad på medborgarna. Att arbeta för ett gott näringslivsklimat premieras ej. Malmö kommun, som tar emot svindlande 5 miljarder kronor per år från andra kommuners skattebetalare kan därmed lugnt fortsätta med sitt flagranta slöseri, t.ex. gratis bostäder i centralt läge till kriminella, som man hoppas ska växla om till ett vanligt 8-5 jobb.
   Hela detta socialistiska system illustrerar väl sanningen i ett av de många galghumoristiska talesätten ifrån gamla Öst-Europa (under Sovjettiden): ”i kapitalistiska länder begår man sociala misstag, i socialistiska länder begår man kapitala misstag”.
   Stockholmarna ja, när nu invånarna där börjar inse de effekter, som skribenten beskriver, kanske detta kan upplevas som något av en skakning på nedre däck?

   Gillad av 1 person

   • Elisabeth skriver:

    Tack detsamma, Palle9. En skakning på nedre däck, just det, mycket bra.Och det galghumoristiska talesättet från öst är sannerligen gångbart än.

    Gilla

 14. Jan Hyllengren skriver:

  Moderata politiker har i varje valrörelse de senaste årtiondena gått till hårt angrepp mot skatteutjämningen men efter ev. valseger snabbt tystnat med kritiken. Varje gång. De har dessutom varit ledande i att stödja Reinfeldt på alla sätt. De är högst ansvariga för den situation deras väljare, och andra, nu börjar finna lätt oroande. Deras politiker har ojat sig i doakören med övriga haveristpartier om hur synd det är om ”ensamkommande barn”. Har det funnits någon opposition inom M mot den förda politiken så har det överhuvudtaget inte märkts bland Stockholms-moderaterna. Deras kommunpolitiker och landstingsmän är valda av de egna för att föra just den politik de för som är så radikal att de t.o.m. stöds av MP. Samarbetet med det feministiska och teknikfientliga MP för att stänga ute SD visar att DÖ-och JÖK- andan lever vidare bland Stockholms-moderaterna.

  Gillad av 6 personer

 15. Did skriver:

  Nu får sverige flera is krigere nu når danmark tar deres danska pas då åker dom til sverige och blir svenska medborger och imaner och de får stanna och ni jävla dumma svenskar naiva fega protesterar inte.

  Gillad av 2 personer

 16. Stefan Hill skriver:

  Om alla unga människor flyttar från Sollefteå, detta till följd av att staten lagt ned bägge regementena, skall då de gamla som blir kvar ha rätt till sjukvård, och hur skall i så fall denna sjukvård betalas?

  Gillad av 1 person

 17. Ärlighet varar längst skriver:

  Stolpar att följa för ett Uppdrag Granskning, UG, som aldrig kommer att bli gjort.

  1. Migrations kranar står vidöppna i decennier.
  2. Ökade samhällskostnader.
  3. Migranter och kostnader tvingas ut i kommunerna via ny lagstiftning.
  4. Den kommunala friheten åsidosätts.
  5. Till en början dopas kommunerna med två år av ekonomiska bidrag från staten.
  6. Därefter tvingas kommunerna att ta över alla kostnader.
  7. Kommunerna tvingas därför dra ner även på kärnverksamhet för att gå runt.
  8. Men det hjälper inte.
  9. Staten fyller på med ytterligare kommunala utjämningsbidrag.
  10. Även det kommer inte att hjälpa långt.
  11. Kommunerna hamnar då i ett direkt beroende av staten.
  12. Ytterligare mer riktade skattebidrag fyller på.
  13. Än mer skatter måste till.
  14. Där passar olika miljöskatter in som hand i handske.
  15. De gör rikspolitikerna ännu mäktigare.
  16. Den kommunala självständigheten har förvandlats till livegenskap.
  17. Sifferexercisen gentemot allmänheten nämner ensidigt den mindre asylinvandring, och mörkar övriga siffror.
  18. Den totala invandringen överskrider i dag med råge 100 000 individer per år.
  19. I kulissen väntar en ny migrationspakt inom EU, som den nye EU-ordföranden har i rockärmen.
  20. Inget egentligt stopp för immigrationen kan ännu anas.
  21. Landet Sveriges dystra framtidsutsikter står enbart vid sin början.
  22. De som vill rädd det som räddas kan svartmålas fortsatt å det grövsta.
  23. A. Ett synopsis av detta slag kommer inte att godkännas av Uppdrag Gransknings redaktionsledning.
  24. B. Det ligger alltför nära sanningen.
  25. C. Dessutom slår det tillbaka mot år av tystnad.
  26. D. Man går inte i opposition mot sig själv.
  27. E. Endast från Swebbtv kan förvänta sig de mer raka och sanna förklaringarna.
  28. F. Ännu utmålas SD som den verkliga fienden inom etablissemanget.
  29. G. Ännu ingen fullkomlig ärlighet är att vänta.

  Undertecknat
  ”Icke Public Service-ansvarig”

  Gillad av 1 person

  • Andersson skriver:

   30. Utan en rejäl lågkonjunktur och följande dåliga stämning i Finansdepartementet så är ingen tillnyktring att vänta.
   31. Förmodligen så krävs dock en statsbankrutt för att PK-låsningarna ska släppa.
   32. Men för delar av vänstern så är Venezuela en förebild, så hys inga förhoppningar.

   Gillad av 1 person

 18. Lars skriver:

  Svenionus har i en intervju i Dagens Samhälle uttalat att uppsägningarna är en del av effektivisering och specialisering och ökad satsning på primärvården (där det finns vakanser). Det är en del i en trend att satsa mindre på sjukhusen och mer på primärvård.

  I Sverige har sjukhusen fått en jämfört med andra länder alltför stor andel av sjukvården och läkare (det har aldrig funnits så många läkare per tusen invånare och det är högre än i andra europeiska länder och inte heller så lite patient tid under arbetsdagen.).

  Frågan om skatteutjämning hör inte hit. Avsikten med det är att utjämna för olika demografiska situationer i olika landsdelar dvs kostnaden för att ha för fler pensionärer eller invandrare.

  Rent principiellt kan man aldrig öka effektiviteten inom sjukvård utan att arbeta med organisationerna på ett sätt som likt i det privata näringslivet innebär att personal friställs och det behövs även om sjukvården som helhet är överbelastad med en organisation, arbetssätt och beteende som finns idag.

  Så även om det uppenbarligen är invandringen som skapar alltför hög belastning på välfärdssystemen, så är problemet med ineffektivitet inom offentlig verksamhet ett stort problem.

  Vad som gäller nu i Stockholms sjukvård har jag dålig bild av, media rapporteringen är svag här som i andra fall t.ex. kring Nya Karolinska.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Ändå fick jag inte träffa läkaren när jag var på Danderyd för att plocka bort ett gips (bombtestat på flygplatsen). I stället hade vi en AT-läkare som sprang fram och tillbaka med våra meddelanden.

   I Österrike talar man alltid direkt med läkaren. Inte heller har vi några vårdcentraler med okvalificerad personal — sjuksköterskor — som i Sverige. Hur du får ihop det med läkartätheten vet jag inte. De arbetar väl helt enkelt inte?

   Gillad av 2 personer

   • Lars skriver:

    Vet inte på djupet hur sjukvårdssystemet fungerar. Personalen får springa, men det visar inte på djupet om det är effektivt eller inte. Effektivitet handlar ju om att göra rätt saker, vara bemannade rätt, organiserade rätt, inga fel, lite administration, rätt ledning mm. Stora organisationer som landsting är naturligtvis svårstyrda och verksamheten komplex precis som privata storbolag.

    En AT läkare är en läkarrutbildad som gör en schemalagd praktik. En del läkare inom olika områden saknar AT tjänst, men det hämmar dem. AT tycks ge bredd och kräver handledning. Efter det finns det ST. Läkare har en tämligen ordnad och planerad yrkesutveckling de första tio åren.

    Vad jag förstår så har man länge utrett möjligheterna lägga mer fokus på vårdcentraler, du jämför ju med Österrike och kanske det är något i den riktningen. Danmark har genomfört liknande reformer.

    Stora kolosser som landstingen blir ju egentligen bara ännu större om staten tar över och om man privatiserar delar så handlar det fortfarande om samordningsproblem mellan olika delar i vårdkedjorna. Jag skulle kunna tänka mig något slags system med utgångspunkt i att betalande kund ( offentlig, statlig finansiering) samlas i bolag som driver primärvård, vårdcentraler och lokala sjukhus regionalt under konkurrens och köper tjänsterna från de större sjukhusen och andra vårdgivare för att få ett klientorienterat efterfrågeflöde genom kedjan, att man ser de stora sjukhusen och andra vårdgivare som leverantör.

    Lös skiss, men uppenbarligen krävs att ledning av sådana bolag, kontroll, styrelse, intressenters insyn och avvägningar görs. IT är ju en möjlighet och nödvändighet precis som när stora privata bolag ser till sina leverans kedjor, som går över kontinenter och kan innehålla hundratals leverantörer och mellanhänder. Jag tänker att man vinner inte mycket på att konkurrensutsätta olika mindre enheter som vårdcentraler mm när vad som krävs är samordning och optimering på systemnivå.

    Men våra politiker förstår och vet på sitt sätt!. Talade med någon luttrad som konstaterade att utredningar kommer med jämna mellanrum och organisationsförändringar föreslås och genomförs men det sker inte så mycket i praktiken Utah det återgår till det vanliga. Personalkategoriers makt har betydelse dvs läkarnas fasthållande vid avdelningsstrukturer och tjänster mm. Inom psykiatrin har tydligen psykoterapi fått stryka på foten för medicin och korttidsbehandling och i debatten framförs att psykiatrin ska vila på neuropsykologisk grund – men det finns ingen sådan!

    Gilla

  • Palle9 skriver:

   Lars: Frågan om sjukvårdens effektivitet kom upp i ekots lördagsintervju med Anders Knape (ordförande i SKR f.d. SKL). Det konstaterades att produktiviteten i den slutna vården faktiskt går åt fel håll. Knapes förklaring var att sjukvården numera behandlar sjukdomar, som tidigare inte var behandlingsbara. Denna utveckling borde dock även äga rum i övriga jämförbara länder, så den övertygade inte mig.
   https://sverigesradio.se/ekotslordagsintervju
   Min personliga erfarenhet av vården är dock begränsad – när jag varit i behov av vård har jag upplevt behandlingen och bemötandet som bra, dock med problemet långa väntetider innan jag kommit dit.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Lyssnade på början av intervjun. Anders Knape är ju fullständigt tydlig. Han konstaterar att invandringen varit mycket stor och inte förutsedd samtidigt som inkomsterna (av arbete) inte ökar med mer än max fem procent om året. Journalisten försöker glida förbi dessa konsekvenser och Knape pekar också på att andelen personer över 80 år fördubblats och det drabbar naturligtvis äldreomsorgen, men knappast sjukvården i den mån äldre är friska.

    Sedan skulle följa ett inslag om MUF och deras förslag om privata försäkringar. Dessa blivande politiker saknar ju all kunskap om vad de pratar om, det är ju bara at jämföra med det amerikanska systemet som är dubbelt så dyrt, men inte förmår försäkra alla. Tror inte det finns något OECD land förutom USA som håller fats vid den modellen utan det normala är sk One Payer System dvs monopsonistisk konkurrens om det finns privata producerande vårdgivare. Jag anser att ungdomsförbunden i samtliga partier ska läggas ned. De har varken kunskap eller livserfarenhet.

    Gilla

 19. Lars skriver:

  Apropå effektivitet sjukvård Stockholms landsting. Hälften av alla sjukskrivningar avser psykiatriska tillstånd. Nu skulle man ju kunna tänka sig, det finns exempel tidigare i bl.a. Salems kommun, att vårdcentraler bemannades med terapeut kompetens, man skulle kunna tänka sig att sjuksköterska tog en del löpande stöd, terapeut arbetade med utglesade insatser, att en psykiatriker ambulerade vissa dagar mellan vårdcentraler och med detta skulle man även få tillstånd samarbete med läkare inom det fysiska området.

  Vad gör man istället? Landstinget betalar vårdcentraler enbart för psykologutbildad personal. Men psykologer har inte tillgång till andra modeller än de psykoterapeutiskt utbildade och ofta med lägre inslag och erfarenhet av praktiskt arbete eftersom psykoterapeuter vanligen vidareutbildas samtidigt med praktik inom psykiatrin eller liknande.

  Teoretisk motsvarar en psykoterapeut utbildning ovan en socionom, läkare, psykolog, sjuksköterska examen om tre år ungefär en masterutbildning dvs två år heltid, men kalendertid och oftast halvtid blandat med arbete så ar det ungefär fem år.

  Om en psykologutbildad med fem års studier ska genomföra detsamma så tar det mao tio år,

  Men inga teoretiska studier kan ersätta den terapeutiska praktiken och arbetet med människor på sjukhus med svåra störningar.

  Med tanke på att det är brist på psykoterapeuter och psykologer, varför utesluta den grupp som har mest praktik?

  Uppenbarligen så är tidiga insatser väsentliga för att minska problem genom livet och närheten till en vårdcentral är ofta mycket väsentlig inom ett område som psykologi/psykiatri som finns i gränslandet mellan den medicinska vården och det sociala/psykologiska området.

  Gilla

  • Elof H skriver:

   Och hur stor andel av dessa ”psykiska” sjukdomar är på riktigt? 10%? Det stora antalet sådana diagnoser beror helt enkelt på att de är enklast att fejka. Iraks försvarsminister kan berätta mer för dig.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Nu är du dum, oförskämd mot de sjuka och fullständigt indoktrinerad att tro på något som inte är sant. Träffar du på professionell personal inom psykiatri, terapi så får du väldigt svårt att fejka, särskilt vid allvarliga problem, så det talar för att man bör bemanna med sådana.

    Gilla

 20. Jari Norvanto skriver:

  ”Är det därför hon inte vågar kalla en spade för en spade och peka ut de skyldiga i detta skådespel utan betecknar det som en ”omstrukturering”, att ”flytta vården så nära patienten som möjligt”?”

  Om man flyttar vården riktigt nära, så får man förmånen av hemsjukvård. Med en själv som utförare. Autonomiiii.

  Gilla

 21. Boris skriver:

  En efter en, sakta de vandra mot skuggornas rike. Snart finns ingen ko kvar att mjolka. Alla kommuner lika fattiga. Men jamlika. Stalins Sovjetunion aterskapad pa Svensk mark.

  Boris

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.