Mohamed Omar: Kyrkor firar jul, moskéer gör det inte

Mohamed Omar

Årets största kristna högtid är julen. Det gäller både katoliker och protestanter. Finns ingen tid på året då så många går i kyrkan som under jul och advent.

Det här betyder inte att julen bara är kristen. Julen firas av agnostiker, ateister, hedningar och alla andra också. Jag är ateist och firar jul, och jag har inget emot att tänka på högtiden som en solfest för att fira solens återkomst. Julevangeliet är mysigt, men jag läser också gärna något poetiskt stycke om solen ur Eddan.

Det betyder inte heller att julen har ett kristet ursprung. Det firades jul här under hednisk tid. Det jag vill säga är att man firar jul i de kristna kyrkorna och att de kristna ser den som en av deras största högtider. De firar att Gud föddes som ett människobarn.

Samma förhållande råder inte i islam. I islam existerar ingen vinterfest av något slag. Islams fester har ingen koppling till årstiderna överhuvudtaget. Jul firas inte i moskéerna. Julafton och juldagen är helt vanliga dagar i moskéerna. Det är de vanliga fem bönerna som gäller.

Besök en moské i  juletid. Du kommer definitivt inte att se några dekorationer. Vissa muslimer gör till och med en sak av att låtsas att man inte ens vet att det är jul, för att liksom visa sig mer muslimsk. Medan andra tar tillfället i akt att predika mot kristendomen och påminna om att julen är haram, en synd.

Den största synden i islam är ”shirk” eller avgudadyrkan. Muslimer menar att kristna gör sig skyldiga till avgudadyrkan eftersom de dyrkar Jesus, gudamänniskan. Korset kan ses som en symbol för detta oerhörda brott mot islams monoteism. Jag minns när jag var muslim. Vi var några som hade samlats i Missionskyrkan i Uppsala. Jag tror att det var i något dialogsammanhang. När det var dags att be blev vi erbjudna ett rum i kyrkan. På väggen satt ett krucifix. En av muslimerna täckte över det min sin jacka.

För några dagar sedan uppmärksammade journalisten Nuri Seyhan Kino att prydnadskyrkor som såldes av butikskedjan Rusta saknade kors. Kristna irakier som hade varit på varuhuset för att köpa julpynt kände obehag när de såg korslösa kyrkomodellerna och kontaktade Kino.

Kino ringde Rusta och förklarade att vissa människor kan känna obehag när de ser att korsen tagits bort eftersom det påminner dem om den förföljelse de själva eller andra kristna blir utsatta för i islamiska länder. De bad honom att mejla, vilket han gjorde. Rustas kundservice svarade att företaget tagit korsen för att ”anpassa oss till fler kunder oberoende av religion”.

Svaret ledde till stor upprördhet över den ständiga anpassningen efter islamiska krav – verkliga eller inbillade. Rusta mottog en flod av kritiska mejl. Då kom man med ett nytt meddelande. Nu hette det att korsen inte alls tagits bort, utan att man köpt in prydnadskyrkor som från början var utan kors. Hm, jag tror inte att Kino, eller någon annan, någonsin trott att Rustas anställda suttit i någon tomteverkstad och knipsat av korsen på varenda exemplar…

Hur som helst tycks avsikten med korslösa kyrkorna vara att vidga sin kundkrets. Jag tror dock inte att de kommer inte att vinna så många nya kunder bland muslimer. Om man är så muslimsk att man inte står ut med att ha ett kors hemma, då är man också så muslimsk att man inte firar jul. Det enda Rusta kommer att åstadkomma med sitt mångkulturfjäsk är förmodligen att förlora kunder som inte blir glada över denna självförnekande anpassning på område efter område – stort som smått.

Själv är jag ateist, men jag gör skillnad på olika religioner. Jag tror varken på islam eller kristendomen, men jag erkänner att de är olika. Jesus hade inget harem, var inte kung över ett världsligt rike och utbredde inte sin lära med svärdets hjälp, och så vidare. Vid sidan om detta så har kristendomen och islam olika betydelse för mig som svensk. Kristendomen är en del av det svenska kulturarvet, vare sig jag är troende eller inte. Det är inte islam, islam är en invandrarreligion i Sverige och har ingen betydelse alls för svensk kultur.

Även som ateist säger jag om den svenska korsflaggan: ”Det är min flagga”. Och ja, det är ett gyllne kristet kors och inget annat. Många europeiska länder, faktiskt alla nordiska länder, har liksom Sverige kors i sina nationsflaggor. Det beror så klart på att vi alla tillhör samma västerländska civilisation. Det finns inte ett enda islamiskt land som har ett kors i sin flagga. Kyrkor i Sverige hissar den svenska flaggan, moskéerna gör det inte.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

16 reaktioner på ”Mohamed Omar: Kyrkor firar jul, moskéer gör det inte

 1. Jan Hyllengren skriver:

  Julen är en glädjens tid för de flesta svenskar, barn som vuxna. För de kristna är den, tillsammans med påsken, påminnelser om händelser som gjort vår civilisation till vad den i mångt och mycket ännu är.

  Den postmoderna och på materialism grundade synen där ekonomiska och sociala förhållanden är avgörande för historiens utveckling är lika fel nu som den var för 100 år sedan.

  Avkristnande av Sverige är förstås roten till det elände vi nu upplever med kulturrelativism och identitetspolitik. Vi är därför också i snabbt takt på väg mot en u-landsnivå i varenda kommun som drabbas av islam.

  Till yttermera visso kan vi vara säkra på att avkristnandet kommer att påskynda förfallet vi ser runt omkring oss genom lagen om komplexa systems accelererande sönderfall.

  Sluta lajva ateism och hälsa din nästa med ”God Jul” i stället för ”trevlig helg” eller något lika intetsägande!

  Gillad av 6 personer

 2. V för Vendetta skriver:

  Denna ständiga anpassningen till Islam är vämjelig. För varje år böjs dessutom nackarna ännu djupare inför muslimernas kravlistor. Sätter vi inte ned foten nu så kommer Julfirandet endast vara en muntlig historia berättad av äldre om hur det var förr, innan vi tvångskonventerades.

  Gillad av 5 personer

  • Petra skriver:

   F d jagärhär-medlem beskriver i Katerina Magasin hur Islam ej får kritiseras:

   ”Islam fick inte kritiseras. Feminism fick inte kritiseras. Det fanns alltid en ursäkt till allt och det relativiserades friskt. Några exempel på vanligt förekommande standardsvar skrivna av #jagärhärs fotsoldater var till exempel:

   ”Våldtäkterna har inte ökat – det är bara anmälningsbenägenheten som har.”

   Gillad av 2 personer

 3. Kjell Rehnström skriver:

  För mig är julen synonym med vintersolståndet. Det brukar jag alltid fira i all enkelhet. För mig både har och har inte julen rent privat något med kristendomet att göra. Den är till för alla. Därför har jag inga problem med att önska någon God Jul!

  Men vad jag undrar är om inte många muslimer ändå privat firar jul?

  Gillad av 1 person

 4. Jörgen Bengtsson skriver:

  Oscar W konstaterade att krämare utmärks av att de vet priset på allt men värdet av inget. I sak är det vad Karl Marx säger i sitt kommunistiska manifest. Hos oss ser vi samma sak manifesteras i affärsintressenas strävan att avlägsna korset/ det kristna från julhögtiden. Allt för att inte stöta sig med du vet vem eller med något segment av kundkretsen som kan tänkas ta anstöt. Så blir julen vinterhögtid och julskinkan till helgskinka. Butiken önskar inte längre sina kunder ”God Jul” utan ”God Helg”. Så berövas den fortfarande kristna majoritetskulturen en del av sin julglädje och en liten aggressiv, högröstad minoritet tillåts terrorisera oss andra. Dessa ”terrorister” kan enbart lyckas om alla vi andra tiger och finner oss. Här kan vi alltså göra något genom att ställa frågor till butiksledningen om varför de plötsligt gjort om julen till något annat. Varför de avlägsnat korset och Kristus. Varför man inte längre vill önska sina kunder en ”god jul”. Man respekterar inte den andre genom att göra sig själv osynlig.

  Gillad av 2 personer

 5. Thomas skriver:

  ”Årets största kristna högtid är julen”
  Nej Omar. Påsken är den största högtiden, Framför allt för katoliker är påsken betydligt större än jul.

  https://ecuadorbloggen.wordpress.com/2015/04/02/pasken-katolikernas-viktigaste-hogtid-har-grejor-under-pasken/

  https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj/pasken—en-hogtid-i-standig-forandring.cid1436099

  Om det nu inte är så att artikelförfattaren åsyftar på störst i kommersiell mening, men så antar jag inte är fallet.

  Gilla

 6. olle holmqvist skriver:

  ”Mitt rike är icke av denna världen”
  ”Given Kejsaren vad Kejsaren tillhörer”

  PostModernismen motsäges av något allmänmänskligt, något bara den sjuke psykopaten saknar:
  ….Samvete….Conscientia…συνείδηση…विवेक…ضمير….

  Jag har läst att ordet ”Samvete” är en nyskapelse med kristendomen. Fast dom kunde uppleva det….Oden…”Ovanligt bland höggudar plågas han av dåligt SAMVETE, för att i tidernas gryning ingått fostbrödralag med Loke, som sedan låtit dräpa Balder, godast av gudar, Oden ..antingen bryta ed eller låta det onda härja fritt. För att komplicera ytterligare var det genom Loke som Oden fått spjutet Gungner, ringen Draupner och åttafotade hästen Sleipner”. Wiki

  Det är med allmänmänsklig natur enkelt att sitta uppe i flygplan och släppa bomben över Hiroshima och Nagasaki. Det är ett helvete att kommenderas att skjuta en kvinna med sitt barn i besatta Polen. Soldaten hemma på permission berättade, Victor Klemperer skrev ned.
  Hur rundar postmodernisterna Samvetet ?

  Gilla

   • Olle holmqvist skriver:

    Très au point ! Kan man föreställa sig en Världslittetur prosa – teater -där ”Samvetet” är aseptiskt frånvarande ?
    ”Postmodernismen vänder sig ifrån tanken att det finns fasta värden, absoluta sanningar och jagets existens och ställer sig därmed kritisk inför tanken på objektivitet. ” (wiki)
    Vet någon hur postmodernisterna rundar Samvetet ?

    Gilla

 7. MartinA skriver:

  ”Det gäller både katoliker och protestanter.”
  Inte helt säker faktiskt, Påsken är superstor i till exempel Spanien.

  För övrigt, jag tror inte det går att bo i Sverige utan att fira solens återkomst. Anledningen till att Julen är meningslös i Judendomen och Islam är att det är ökenreligioner. Om islam tar över sverige kommer en ny version av Islam växa fram som anpassar sig efter nordliga breddgrader. I Israel har man redan problem med alla Ryssar som firar Jul 🙂 Som Nitche sa, när du stirrar ner i avgrunden stirrar avgrunden tillbaka på dig.

  Gillad av 2 personer

  • Den där Fredrik Östman skriver:

   Ja, man kan utan vidare se Nietzsches uttalande som proto-evolutionärt.

   Problem av typen hönan och ägget var mycket svåra att förstå före Darwins evolutionsläras ankomst. För de flesta av oss är det än i denna dag mycket svårt! Såväl socialism som liberalism är läror som utvecklandes FÖRE Darwin och som bär mycket starka drag av detta. De motsätter sig förstås också båda två alla former av sociobiologi, alltså alla former av hederliga sociala vetenskaper. De vill ha det så här!

   Gillad av 1 person

 8. Thomas skriver:

  Ok..Det är lugnt.
  Framför allt advent fyller kyrkorna. Jag drar mig till minnes ett 1:a advent besök på 80-talet i en överfylld kyrka ,folk fick stå i gångarna och extrastolar ställdes fram.
  Prästen gick upp till predikstolen ( på den tiden gjorde prästerna oftast det) tittade ut över folkmassan och började sin predikan på ett sätt ingen kunnat drömma om, nämligen såhär;
  ( ungefär, det är drygt 25 år sedan, ord för ord kan jag inte minnas , men huvudbudskapet glömmer ingen som var där)
  ” det är fantastiskt roligt se så här många möta upp till att fira in det nya kyrkoåret i vår vackra medeltidskyrka, att sjunga med i Bereden väg för herran, och Hosianna, Davids son.
  Men var är alla en ”vanlig ”söndag? En 14:e söndag e trefaldighet lockar inte folk till att fylla kyrkorna. Men på 1:a advent passar det. Ni kommer för ni vill ha stämning och tradition, här serveras bröd och skådespel åt folket ” …
  Det blev en del morrande och grymtade från de ovana kyrkobesökarna efteråt.

  Gillad av 1 person

 9. Gustav skriver:

  Enkel men kraftfull sammanfattning. Islam är islam och kristendomen är kristendomen. Det finns ingen hybridform någonstans i världen. Och inte ens IKEA, TV4 eller Rusta kan kommersialisera fram en sådan hybrid. Det är och förblir ett lönlöst projekt. Bättre att i så fall bejaka de islamiska eiderna med riktad kommersiell marknadsföring.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.