Mohamed Omar: Kyrkor firar jul, moskéer gör det inte

Mohamed Omar

Årets största kristna högtid är julen. Det gäller både katoliker och protestanter. Finns ingen tid på året då så många går i kyrkan som under jul och advent.

Det här betyder inte att julen bara är kristen. Julen firas av agnostiker, ateister, hedningar och alla andra också. Jag är ateist och firar jul, och jag har inget emot att tänka på högtiden som en solfest för att fira solens återkomst. Julevangeliet är mysigt, men jag läser också gärna något poetiskt stycke om solen ur Eddan.

Det betyder inte heller att julen har ett kristet ursprung. Det firades jul här under hednisk tid. Det jag vill säga är att man firar jul i de kristna kyrkorna och att de kristna ser den som en av deras största högtider. De firar att Gud föddes som ett människobarn.

Samma förhållande råder inte i islam. I islam existerar ingen vinterfest av något slag. Islams fester har ingen koppling till årstiderna överhuvudtaget. Jul firas inte i moskéerna. Julafton och juldagen är helt vanliga dagar i moskéerna. Det är de vanliga fem bönerna som gäller.

Besök en moské i  juletid. Du kommer definitivt inte att se några dekorationer. Vissa muslimer gör till och med en sak av att låtsas att man inte ens vet att det är jul, för att liksom visa sig mer muslimsk. Medan andra tar tillfället i akt att predika mot kristendomen och påminna om att julen är haram, en synd.

Den största synden i islam är ”shirk” eller avgudadyrkan. Muslimer menar att kristna gör sig skyldiga till avgudadyrkan eftersom de dyrkar Jesus, gudamänniskan. Korset kan ses som en symbol för detta oerhörda brott mot islams monoteism. Jag minns när jag var muslim. Vi var några som hade samlats i Missionskyrkan i Uppsala. Jag tror att det var i något dialogsammanhang. När det var dags att be blev vi erbjudna ett rum i kyrkan. På väggen satt ett krucifix. En av muslimerna täckte över det min sin jacka.

För några dagar sedan uppmärksammade journalisten Nuri Seyhan Kino att prydnadskyrkor som såldes av butikskedjan Rusta saknade kors. Kristna irakier som hade varit på varuhuset för att köpa julpynt kände obehag när de såg korslösa kyrkomodellerna och kontaktade Kino.

Kino ringde Rusta och förklarade att vissa människor kan känna obehag när de ser att korsen tagits bort eftersom det påminner dem om den förföljelse de själva eller andra kristna blir utsatta för i islamiska länder. De bad honom att mejla, vilket han gjorde. Rustas kundservice svarade att företaget tagit korsen för att ”anpassa oss till fler kunder oberoende av religion”.

Svaret ledde till stor upprördhet över den ständiga anpassningen efter islamiska krav – verkliga eller inbillade. Rusta mottog en flod av kritiska mejl. Då kom man med ett nytt meddelande. Nu hette det att korsen inte alls tagits bort, utan att man köpt in prydnadskyrkor som från början var utan kors. Hm, jag tror inte att Kino, eller någon annan, någonsin trott att Rustas anställda suttit i någon tomteverkstad och knipsat av korsen på varenda exemplar…

Hur som helst tycks avsikten med korslösa kyrkorna vara att vidga sin kundkrets. Jag tror dock inte att de kommer inte att vinna så många nya kunder bland muslimer. Om man är så muslimsk att man inte står ut med att ha ett kors hemma, då är man också så muslimsk att man inte firar jul. Det enda Rusta kommer att åstadkomma med sitt mångkulturfjäsk är förmodligen att förlora kunder som inte blir glada över denna självförnekande anpassning på område efter område – stort som smått.

Själv är jag ateist, men jag gör skillnad på olika religioner. Jag tror varken på islam eller kristendomen, men jag erkänner att de är olika. Jesus hade inget harem, var inte kung över ett världsligt rike och utbredde inte sin lära med svärdets hjälp, och så vidare. Vid sidan om detta så har kristendomen och islam olika betydelse för mig som svensk. Kristendomen är en del av det svenska kulturarvet, vare sig jag är troende eller inte. Det är inte islam, islam är en invandrarreligion i Sverige och har ingen betydelse alls för svensk kultur.

Även som ateist säger jag om den svenska korsflaggan: ”Det är min flagga”. Och ja, det är ett gyllne kristet kors och inget annat. Många europeiska länder, faktiskt alla nordiska länder, har liksom Sverige kors i sina nationsflaggor. Det beror så klart på att vi alla tillhör samma västerländska civilisation. Det finns inte ett enda islamiskt land som har ett kors i sin flagga. Kyrkor i Sverige hissar den svenska flaggan, moskéerna gör det inte.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)