Jan-Olof Sandgren: Inte kan väl 11 000 forskare ha fel?

Jan-Olof Sandgren

Tidigare i år publicerade DN en artikel där 270 klimatforskare satte sin forskarheder i pant på att läget för klimatet (och för rlden) var precis så allvarligt som Greta Thunberg påstod. Det var bara det att många av forskarna inte ens var naturvetare och bara ett fåtal sysslade med klimatologi (något jag skrev om här).

Nu försöker man göra om samma trick, fast i större skala. Den här gången är det 11 000 forskare från 153 länder som varnar för en akut klimatkris på jorden. Slutsatsen är förstås att vi måste sätta till alla klutar för att stoppa den ekonomiska utvecklingen, i annat fall har mänskligheten små chanser att överleva.

Originalartikeln är hämtad från tidsskriften BioScience vilket ju låter som en trovärdig källa. Namnet för tankarna till ”Science”, som är världens kanske mest prestigefyllda vetenskapliga tidsskrift med långt över 100 000 prenumeranter. BioScience är dock en betydligt mindre publikation, som bevakar aktuell forskning inom ämnet biologi. Jag har själv en universitetsexamen i biologi bakom mig och kan intyga att vare sig botanik, zoologi eller någon annan biologisk disciplin, primärt handlar om att bedöma framtidens klimat.

Jag har inte orkat gå igenom alla de 11 000 namnen, men en snabb skumläsning visar att de allra flesta undertecknarna sysslar med just biologi. De titlar som verkar förekomma flest gånger är ”Student”, ”PhD Student” eller helt enkelt ”Researcher”. Föga mer imponerande är ”Postdoctoral Fellow”, ”Resarch Associate”, ”Associate Curator” eller ”Research Fellow”. Jag utesluter inte att det under titeln ”Professor” kan dölja sig en och annan kvalificerad klimatforskare, men hur ska man tolka titlar som: Candidate”, ”President” eller ”Retired”? Ibland saknas titel helt.  

Rebecca Weidmo Uvell (som gått igenom listan mycket noggrannare än jag) har hittat 63 svenskar bland undertecknarna. Däribland Erik Sterner som nyligen tilldelades 1,9 miljoner i statsbidrag för att utveckla en kortlek. Ett annat forskarnamn som sticker ut är Professor Micky Mouse från Micky Mouse Institute for the Blind. Hela listan kan läsas här. 

Precis som i förra uppropet DN publicerade, verkar man ha dammsugit den akademiska världen på klimataktivister – och hittar man dom inte någon annanstans kan man alltid skicka runt en lista bland studenter på forskarutbildningar och institutioner.

Klimatkriget har gått in i en ny fas, där det inte i första hand gäller att presentera trovärdiga argument för eller emot en hypotes, utan att samla maximalt antal ”likes”. De flesta tidningar nöjer sig med att presentera siffran 11 000 i anslutning till ordet forskare, och därmed torde saken vara biff. Ingen vettig människa skulle väl sätta sig upp mot 11 000 forskare?

Men uppropet faller på eget grepp. Om det vore så att 97 procent av väldens klimatforskare verkligen stöttar klimatalarmismen och man vänder sig till 153 länder, då skulle man väl knappast behöva fylla listan med studenter, forskarassistenter och kandidater. Det borde vara en enkel sak att samla ett tusental namn bland gräddan av vetenskapsmän. Man borde rent av kunna toppa med några nobelpristagare. Varför gör man inte det?

Den här typen av upprop ger onekligen bränsle åt de konspirationsteorier som hävdar att klimatkrisen är en väl regisserad bluff. Möjligen iscensatt av globalistiska intressen som vill fasa ut demokratin och ersätta den med upplyst despoti. En intressant sak i sammanhanget är att undertecknarna sätter sin lit till en gräsrotsrörelse, som ska vända opinionen till deras fördel. Men frågan är vilken gräsrotsrörelse som hinner först. Trots den enorma uppbackning som Gretarörelsen fått i media, tycker jag man ser ganska lite av gräsrotsaktiviteter. Fredagsskolket från skolan sanktionerades ju uppifrån (i vissa fall var deltagande i klimatmanifestationer till och med obligatoriskt). Den ”gräsrotsrörelse” som mest helhjärtat nappat på klimatalarmismen är Extinction Rebellion, en marginell extremistgrupp som få vanliga människor vill förknippas med.

Å andra sidan finns en hel del gräsrötter som regelbundet lyssnar på SwebbTV. Till exempel intervjuserien Fjärde statsmaktenmed Lars Bern, som brukar samla runt 100 000 lyssnare per avsnitt. Då ska man komma ihåg att SwebbTV utsatts för en massiv förtalskampanj de senaste åren och stängts av från YouTube ett flertal gånger. Och givetvis får man inga bidrag för sin verksamhet.

Facebookgruppen Klimatbalans (där jag själv hämtar en del information) får heller inga bidrag, men har upp emot en miljon besökare varje månad. En annan populär site är Klimatupplysningen som tidigare hette Stockholmsinitiativet. Jag kan naturligtvis inte gå i god för att allt de här sidorna säger är sant, men jämfört med nämnda artikel i BioScience tycker jag de ger ett hyfsat seriöst intryck.

Man får intrycket att nervositeten är stor bland världens klimatalarmister, för att den här typen av gräsrotsaktivitet ska hinna först med att mobilisera opinionen. Därför drämmer man till med en lista 11 000 namn, i hopp om att ingen ska bry sig om att kolla vilka som skrivit under.