Bitte Assarmo: Arvet efter Reinfeldt förlamar Moderaterna

Bitte Assarmo

Spaniens politiska situation beskrivs i flera nyhetsmedier som ett ”limbo”, något som man förutspår kommer att vara fallet även efter helgens val. Och så tänker jag, men Sverige då? Visst, vi har en regering – men hur ser den ut? Röd och grön med inslag av mörkblått och ljusblått, präglad av handlingsförlamning och maktfullkomlighet i en synnerligen obehaglig kombination. Om inte det är ett limbo, så vet inte jag.

Att det ser ut på det här sättet är inte bara socialdemokraternas fel, även om de många åren av närmast oinskränkt makt naturligtvis har satt sina spår när det gäller självrättfärdighet, arrogans och maktlystnad. I grund och botten handlar det dock om alla partier, från Sjöstedts muntra grabbar på vänsterflanken, via mittens luddiga liberaler till de tidigare stolta konservativa moderaterna och kristdemokraterna på andra sidan av skalan. Istället för ideologi och värderingar har vi fått en enda löst sammansatt samling av politiker vars främsta mål är att vara just politiker.

När de olika politiska partierna smälter samman till ett politikervälde, på det sätt som skett i Sverige, är det självklart att det får konsekvenser för medborgarna, och i synnerhet för den medelklass som står för det mesta av skatteinbetalningarna. Glöm den traditionella klasskampen och den tidigare definitionen av medelklass – tänk istället skattebetalande, arbetande och mestadels skötsamma människor i allehanda yrkesgrupper, från gråsossar i blåställ till gammaldags folkpartister inom lärarkåren. Det är de som är medelklassen, den medelklass som via skattsedeln ser till att samhället går runt.

Så vad händer då med denna hårt arbetande medelklass när politikerna samlas i en enda degig klump i mitten av den politiska sfären, mätta och belåtna och fast beslutna att inte sticka ut, inte förändra, inte ta ansvar – utan bara klamra sig fast vid makten? Den blir till en kassako för makthavarna. Ständigt nonchalerad, ständigt ignorerad – betydelsefull enbart för förmågan att arbeta och betala skatt. Och oppositionen är inte ett dugg bättre än regeringen. Centerns forcerade Annie Lööf, Liberalernas opålitliga Nyamko Sabuni och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som ständigt talar med dubbla tungor i flyktingfrågan – de är alla en del av samma politiska mitt, samma politiska maktklan. Och så magister Kristersson i Moderaterna, förstås, som slår på stora trumman med regeringskritiken när det är ofarligt, men som inte visar minsta handlingskraft när han har chansen.

Moderaternas största problem är arvet efter Fredrik Reinfeldt och hans parhäst Anders Borg. För även om det i viss mån är förståeligt att många var mottagliga för deras tjuskraft när det begav sig – då Grabbarna Grus tog över ett dåsigt parti och föryngrade det med både hästsvans, ring i örat och en hitte på-värdegrund som de hämtat direkt från de mest ointellektuella flummarna på vänsterflanken – så är det helt oförståeligt att det alls finns någon i partiet som vill kännas vid Reinfeldt idag. Men det vill de. De vill helt enkelt inte släppa taget om den storslagna illusionen att Fredrik Reinfeldt var en statsman, trots att det idag är alldeles uppenbart att han var allt annat än just det. Det är sorgligt – och det gör i förlängningen Moderaterna förlamade och oförmögna att ta över styret från de maktfullkomliga Socialdemokraterna och det lilla gröna parti som fått oproportionerligt mycket makt.

Reinfeldts och Borgs makt över Moderaterna blev tydlig nyligen, när den förre finansministern uppmanade Kristersson att föra samtal med Socialdemokraterna om viktiga frågor som migration och invandring. MUF-ordföranden Benjamin Dousa nappade snabbt på betet. Varför? Tja, om du trodde det handlar om att skapa ordning och reda på riktigt så trodde du fel. Som allt annat i svensk politik idag så handlar Borgs utspel om, wait for it… Just det, Sverigedemokraterna. Om inte Moderaterna och Socialdemokraterna går samman så kan SD nämligen bli största parti år 2022. Och detta är uppenbarligen det värsta Anders Borg och Benjamin Dousa kan tänka sig.

Om man frågade dem skulle säkert både Borg och Dousa hävda att deras oro för SD:s framgångar handlar om anständighet. Moderaternas, alltså, eftersom SD ju har utnämnts till ett oanständigt parti. Så är det naturligtvis inte. Allt handlar, som vanligt, om makt och bekvämlighet. Om Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans skulle styra i de mest angelägna frågorna skulle deras makt bli i stort sett oinskränkt. Hur oemotståndligt är inte det?

54 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Arvet efter Reinfeldt förlamar Moderaterna

 1. Aurora skriver:

  Hela Sverige är förlamat. Vår demokrati är förlamad. Vårt partisystem är förlamat eftersom sju av åtta partier låter sig vara förlamade för att, just det, stoppa det åttonde partiet. Det enda vi ser är lögner och tomt babbel för gallerierna. Myndigheter och rättsväsende år politiserat i maktens ledband. Inget kommer att förändras om inte folket reser sig. Under tiden fortgår Sveriges utförsåkning.

  Gillad av 13 personer

  • Kalle skriver:

   Reinfelds frustation över att han inte fick den oinskränkta respekt som han trodde att han förtjänade, gjorde han följande tänkande och åtgärd, som hämnd.
   Nu skall ni få någott att bita i när jag allierar mig med Miljöpartiet och vi tillsammans öppnar gränserna.. Smaka på det, mesiga Svennar som inte begriper att jag är outstanding i den politska värden. Ditt senaste utspel, att de kloka Danskarna har gränskotroll från Sverige, begriper du dig inte på. Flyg över Afrika, där finns bosättningsutrymme för dina drömmar. Men finansera drömprojektet själv.

   Gilla

 2. Martin skriver:

  Varför vore det så illa om SD blev största parti?
  Jo SD ÄR de NYA MODERATERNA -mais pire encore- de är också de nya SOCIALDEMOKRATERNA …en slags smältdegel med tydliga inslag av bägge.
  Detta är djupt skrämmande för de etablerade stora och den verkliga anledningen till motviljan.
  Man anar dock att M-strategerna inser att utan SD blir det inga borgerliga regeringar och när tänker S lägga om rodret och invitera SD till samarbete?
  Löfven har målat in sig i ett hörn men han är såklart ”expendable” i ett kommande framtida maktspel. (Åkesson sitter som spindeln i nätet och väntar på feta flugor som rycker och drar.)
  Vi får hoppas att Jimmies vision om ett konservativt block blir verklighet i nästa val Sverige behöver bli konservativt i 50 år som motvikt till 100 år med socialism.

  Gillad av 13 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  ” Om Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans skulle styra i de mest angelägna frågorna skulle deras makt bli i stort sett oinskränkt. Hur oemotståndligt är inte det?”

  Skvaderpartiet. Men de har ju fått träning genom det långa samförståndet i Sjuklöverpartiet. Det är politikerklassen och bidragsklassen som lever på medelklassen. Medelklassens försvar borde vara att dels övergå Sjuklövern och dels flytta makt från politikerklassen genom att stärka civilsamhället.

  Gillad av 2 personer

 4. Lars Bernhoff skriver:

  Benjamin Dousa funderar i tankebanor som det var förr, dvs att M och S gjorde upp så slapp man utdraget tjafs med de övriga partierna. Dousa har flera kloka synpunkter men S sitter fast i sin frustrerande relation med MP. Nu förstärkt med C och L. Misstroendehotet mot Morgan, som är befogat, blir inte av för att C och L får inte göra det om de vill fortsätta med JÖKen.
  Speciellt borde L tycka det är befogat så tillåts det inte inom ramen för JÖKen. Sabuni blir låst och visar för lite självständighet (ännu?). Samma sak nu, S kan inte göra upp ensamt med M, då blir det strul i allt annat samarbete som är svårt nog redan innan för att få JÖKen att fungera

  Gilla

 5. Aha skriver:

  ”att inte sticka ut, inte förändra, inte ta ansvar” = Mikael Damberg.

  Denne man ger intryck av att vara en helgjuten ”sticka upp i luften ett vått finger”- figur. Underbart att vara där man är. Nu gäller det bara att inte göra några misstag så att man i slutändan kan landa som myndighetschef, ambassadör eller nere i Bryssel.

  99% mig själv och 1% Sverige.

  Gillad av 6 personer

  • ERROL skriver:

   Nu var du orättvis. Icke att förglömma är Dambergs heroiska stöd Sara Danius mot patriarkatet, iförd knytblus, eller rosettband om halsen. Som minister vet Damberg sannerligen att prioritera det verkligt viktiga och ta kamp för det hen tror på.

   Gillad av 1 person

 6. tom crean skriver:

  Jag tror artikeln underskattar problemen, förståeligt för Patrik gör samma sak, jag tror att den djupa indoktrinering man utsätts för som svensk är som en lök, som en mask så borrar man sig igenom skal efter skal och tror varje gång att man är ute.

  Jag har landat i att det som görs mot svenskarna är landsförräderi av grövsta sort, det är ju nästan ohört (jag känner inte till något fall) i historien att en styrande klass ger bort ett land till folk av främmande kultur – en våldsam kultur! – för egen vinning. Äldre blir utslängda, kvinnor gruppvåldtagna och en ny typ av rån har uppstått där huvudsyftet verkar vara att tortera offret, som oftast är en ung person. Det är helt enkelt vidrigt det som sker och allt var förutsägbart, och framtiden också. De har velat detta.

  Därför är artikelns stora fel perspektivet, den är skriven från grodans perspektiv där det i varje ögonblick är lite för varmt och oj, kom där inte en bubbla!? Limbo betyder ett mellantillstånd mellan himmel och helvete, istället, givet att vi är i ett tidigare välfungerande Sverige, så är det svårt för mig att se att detta inte är helvetet redan. Limbo ger också associationer till något statiskt, återigen grodans perspektiv, när i själva verket Sveriges förstörelse och svenskarnas utrotning pågår i allt snabbare takt, då runt 120,000 uppehållstillstånd delas ut varje år, till allt mer från vår väsenskilda kulturer. Migrationen 2015 var antagligen arrangerad just i detta syfte, att sätta ett högre riktmärke.

  Gillad av 21 personer

 7. Lky skriver:

  Varför blandar du in lärare och liknande yrkeskategorier? Patrik har ju själv sagt att en offentliganställd aldrig kan vara en nettoskattebetalare.

  Gilla

 8. Leif Stern skriver:

  Sveriges ända möjlighet till politisk förändring är att våra valda riksdagsmän får rösta anonymt efter egen uppfattning utan att förlora sin plats i partiet och sin höga lön och andra förmåner.
  De ska vara sina väljares representanter och inte partiledningens mutade stödjare.
  Mycket enkelt att införa.

  Gillad av 2 personer

 9. ladycobra skriver:

  Jag kan inte förstå hur Moderaterna på stämman kunde applådera Reinfeldts tal där han talade varmt om att nationer inte skall förekomma och att vi skall inte sätta Sverige först, rent tal om Globalism och öppna gränser.
  Då undrar jag om Kristersson har samma åsikter och resten av moderaterna med tanke på dessa applåder. Men jag tror inte att alla moderater gillade Reinfeldts och Borgs åsikter, så vi får väl se hur detta blir, men jag hoppas på ett samarbete och regering med SD M KD, L är ju inte att tänka på så länge Sabuni är partiledare då hon självklart gynnar islamister och S. Läs detta.
  http://projektsanning.com/2019/06/03/islamism-vilkas-sympatier-har-nyamko-sabuni-l-egentligen/?fbclid=IwAR0D_U940d4pKmBGp4ZCRU957skhAqbGf0sZuJr-kgzGFjREh9dobiLrw-8

  Gillad av 1 person

  • Johan skriver:

   ”Nationer ska inte förekomma” Jo det projektet är välbekant. Men vad kommer Kina, Ryssland, Indien, Brasilien och övriga Sydamerika, Australien, betydande delar av Afrika och i dagsläget USA samt Östeuropa tycka om detta?
   Som jag skrev igår: När redan 5-åringar går bananas över att ”du får inte leka på våran gård – hur realistiskt är det att ett sådant projekt kommer kunna skapa annat än kaos?

   Gillad av 1 person

 10. ladycobra skriver:

  Jag hoppas på en regering med M SD KD. Jag tror inte att alla inom moderaterna gillar Reinfeldt och Borgs politik, men förstår inte varför moderaterna applåderade Reinfeldts tal på moderatstämman , där han talade om att slopa nationer och att vi inte skulle sätta Sverige först, ett rent globalistiskt tal, som egentligen passar bra in i Trilaterala kommissionen som Carl Bildt och Annie Lööf är medlemmar i liksom i Bilderbergergruppen. Läs om Trilaterala kommissionen och Annie Lööf nedan.
  https://samtiden.nu/2018/09/annie-loof-medlem-i-hemlig-globalistklubb-borde-inte-fa-bli-statsminister-eller-statsrad/

  Gilla

 11. ladycobra skriver:

  Jag tror inte att Liberalerna var medvetna om vad Nyamko Sabunis bor och svägerska håller på med och att Nyamko har samarbete med dem i ett företag, så jag undrar därför var Sabuni har sina sympatier egentligen och förståeligt att hon inte stödjer misstroende för M.Johansson, då hennes svägerska anser att vår terrorlag är Islamofobisk och rasistisk. Läs mera nedan.
  http://projektsanning.com/2019/06/03/islamism-vilkas-sympatier-har-nyamko-sabuni-l-egentligen/?fbclid=IwAR0D_U940d4pKmBGp4ZCRU957skhAqbGf0sZuJr-kgzGFjREh9dobiLrw-8

  Gillad av 1 person

 12. plq017 skriver:

  I början av 2017 träffade jag en tjänsteman i Riksdagen, en jurist, opolitisk som hade personliga erfarenheter av sagde partiledare. Hans omdöme var kort och enkelt: Han är genomkorkad, fattar inget.

  Gilla

 13. Hortensia skriver:

  Tack, Bitte, när jag läste igenom kommentarerna såg jag att det mesta jag hade tänkt säga redan var sagt, men jag funderar på en (ganska anständig, om jag får säga det själv) lösning på den uppkomna situationen i M, men också i KD, som har splittrats i en part blundande sjusovare och en part nymorgnade, yrvaket springande efter SD-tåget.

  Kristersson, som i allra högsta grad är reinfeldtkontaminerad, är ju inte byxad, att leda Sveriges andra eller tredje största parti… och Busch Thor är nog egentligen för rakryggad, för att behöva ”tala med dubbla tungor” å sitt pyttepartis vägnar, så man skulle kunna be dem byta plats: Käcka Ebba tar över M och arvprinsen Ulf får ta över KD…

  … vilket passar ganska bra med tanke på att hans fru, såvitt jag vet, läser till präst. Voilà! Plötsligt kan alla demokratiskt sinnade, hederligt borgerliga sympatisörer, som har hunnit få upp ögonen, men ännu inte törs rösta på Jimmie, Gustav eller Ilan välja Ebba (som Jimmie kan låta få bli statsminister – om inte annat så för att få se Annies min)…

  … medan de kroniskt öppna-hjärtan-förlamade och globaliseringsvurmande partiresterna kan samlas upp och slutförvaras i KD. Är inte det en bra plan? 😉

  Gillad av 4 personer

  • Gunnar Karlén skriver:

   @Hortensia kl 13.17
   En tilltalande plan! Ebba Busch Thor sticker ut och är inte som andra. Jag anar att det kan visa sig mycket positivt efter hand, även om hennes parti långtifrån alltid har bra förslag. KD verkar vara ett av de svåraste partierna att leda. Men Ebba skall inte underskattas!

   En annan som stack ut och inte var som andra är Gösta Bohman. Det gick ju rätt bra! Han skulle också ha passat som statsminister. Då hade det varit roligt att få se Olof Palmes min.

   Katarina Barrling har gjort en intressant jämförelse mellan de två nämnda politikerna. (Hittar inte den länken nu). Och jag tror att hon har rätt i att de har likheter i viktiga avseenden.

   Gilla

   • Gunnar Karlén skriver:

    TC, poängen är just att Ebba Busch Thor leder sitt parti i rätt riktning, där din värdering inte kommer att vara adekvat. Såvida du inte föredrar att sitta bak och fram och titta bakåt, istället för att se framåt.

    Gilla

 14. Willy Lindqvist skriver:

  Fredrik Reinfeldt öppnade Pandoras ask när han deklarerade att alla som säger sig komma från Syrien får permanent uppehållstillstånd. Därefter har inga politiker med ansvar velat stänga igen asken.

  Gilla

 15. Samuel af Ugglas skriver:

  Det enda som kan rädda Sverige är att beröva de så kallade ”RIKSDAGSMÄNNEN” rätten att plundra befolkningen på LIV och EGENDOM. Det finns inget i Grundlagen som säger att dessa individer har någon som helst skyldighet att skydda befolkningen. Låt svenska folket sköta RÄTTEN att plundra sig själva för allas vårat bästa.
  Medborgarna skall ha full rätt att sparka politiker som missbrukar folkets förtroende.
  De flesta förstår att det är fel att stjäla andras pengar. Men om man ber staten att göra det, och kallar det för skatt, så tycker många plötsligt att det är OK att stjäla pengar.
  (förf. okänd)
  Förklara för befolkningen hur det kommer sig att Reinfeldt kan fly en katastrofal mandatperiod som så kallad ”statsminister” med 20.000.000:kr i bonus.

  Gillad av 1 person

 16. lookslikeanangel skriver:

  Moderaterna vågar inte tänka om – tänka nytt!

  Det är som någon som misslyckats i en relation
  och ändå söker sig till samma typ av partner.
  Vad kan gå fel!

  PS Och tanken att Löfven och Kristersson
  skulle stå brud….!? DS

  Gilla

 17. larsolofsvensson skriver:

  Med tanke på hur ofta Borg numera förekommer i media kan man misstänka en comeback. Han har sagt att han var tveksam till Reinfelts öppna era hjärtan, men i realtid gjorde han inget. Han kunde ju som Odelberg ha avgått. En come back vore inte bra, han har inte modet.
  Vad gäller Reinfelt så fick han som han ville, han ville väcka det som han tyckte var ett sovande folk. Jag tror han fortfarande bekänner sig till sin ideologiska övertygelse inebärande att import av låglönearbetskraft är bra och kommer att stimulera ekonomin, och som bieffekt kvadda välfärdssamhället som vi har menat med detta begrepp. Jag kan ingte förstå att M applåderade hans tal.
  En sak sak som verkligen saknas är politikens förmåga att tänka och planera på lång sikt, vilket nu är en absolut nödvändighet. Att fixa Sverige på en mandatperiod går inte. Perspektivet och handlingsplanen måste sträckas ut till säg 2050, det är bara drygt 30 dit.
  Man kan börja en liten uppgift, om det känns jobbigt att planera för 30 år framåt och för hela Sverige:
  Hur ska Malmö se ut 2030, om bara 11 år? Ska Malmö då fortfarande få 6 miljarder om året för att klara sina utgifter – eller kommer Malmö istället att höja kommunalskatten till 36 kr?
  Det är obegripligt att ingen journalist ställer denna fråga till till Jammeh Stjernquist.
  Eller ska Malmö som Detroit gå i konkurs? Det vore kanske inte så dumt. Det skulle skapa det förändringstryck som är nödvändigt, nöden är uppfinningens moder.
  11 är bort är med nuvarande bidrag till Malmö 66 miljarder. Som övriga Sverige står för. Sålänge det ser ut så fins det ju ingen anledning i världen för Jemmeh Stjerquist att göra något.

  Gilla

  • Palle9 skriver:

   Larsolofsvensson: Nej, hela upplägget med kommunekonomin är fel i grunden. En kommun belönas inte för att man driver en politik, som är gynnsam för företagande, eller där man har hög andel förvärvsarbetande. Pengarna går in centralt och fördelas därefter ut i förhållande till befolkningsmängd, vill minnas detta system (som tar bort alla incitament) infördes av Göran Persson.
   Underskotten i den kommunala ekonomin kompenseras genom utjämningssystemet. Någon drivkraft att sanera och sköta sin ekonomi på lokalplanet är svår att finna. Ett recept för katastrof, Malmö utgör praktexemplet.

   Gillad av 1 person

 18. Göran Petersson skriver:

  Tack för ett fint inlägg.
  Jag har ett förslag och det är att skolan börjar undervisa på ett bättre sätt genom att lära barn och ungdomar vad en mänsklig rytm är. Jag kan undervisa om det om någon orkar lyssna.

  Gilla

 19. Hans Högqvist skriver:

  Jag ber att få upprepa mig: ”Särintressen”, som politiska partier är, ska inte få statligt stöd utan finansieras av medlemsavgifter.
  För att vara kvalificerad till en plats i riksdagen ska en ålder av minst 35 år och minst tio års yrkesverksamhet krävas. För kommun/landsting minst 25 år och fem års yrkesverksamhet. I båda fallen yrkesverksamhet i Sverige. Vanekriminella göre sig icke besvär att försöka.

  Gillad av 1 person

 20. Lars skriver:

  Sociala skikt:
  Överklass
  Övre medelklass
  Medelklass
  Lägre medelklass
  Arbetarklass

  Man förvränger en någorlunda gemensam socioekonomisk beskrivning i västvärlden genom att kalla alla för medelklass. Vad vinner man på att minska differentieringen? Och vad är överklass? De som är goda för åtminstone 30 miljoner SEK och inte behöver jobba? Dvs kapitalägare (finansiellt, inte bostäder).

  SÅ när vi t.ex. tittar på Chile, så aktuellt i dessa dagar och ska använda ordet medelklass odifferentierat så får vi det till att 90 % är medelklass! Men om vi ser ekonomiskt (slår upp på wikipedia) så visar det sig att de 20 % som tjänar mest (och inkluderar vad de benämner medelklass) tar 60 % av BNP medan medianlönen ligger på kanske 5000 SEK men överfört till prisparitet högre – det är väldigt billigt med hembiträde, städare, restaurang, bostäder mm så den Chilenska medelklassen har generellt mycket bättre levnadsvillkor än den svenska…

  Tycker det borde få ett slut med att DGS devalverar begrepp. Erkänn att ni hade fel. Gör rätt, gör om, justera modellen så den bättre beskriver samhället.

  PS. den svenska välfärdsstaten omfattar ca 24 % av BNP medan skattekvoten är ca 44 %. Välfärdsstaten är nästan allmänt accepterad (många hoppades att ”Nya moderaterna” hade insett det och närmade sig mitten, men det visade sig vara dimridåer, tvärtom släppte man på invandring som överbelastar välfärden och krossar den, utförsäkrade sjuka (Kristersson med fortsatt stöd av SD), jobbskatteavdrag som förändrar relationen pension-lön, släpande pensioner (Bildtregimen skapade den) osv. Sedan avrustade man för att ha råd med skattesänkningar. Man hade inte förstånd att bromsa/åtgärda den skatte och kreditdrivna bostadsbubblan. Vad kom ut av detta? Inte såg man skymten av några eftertänksamma ”konservativa” utan ett gäng nyliberaler på krigsstigen mot Välfärdsstaten, S och Facket.

  Gilla

 21. Lars-Olof Svensson skriver:

  Borg säger nu att han var tveksam till Reinfelts öppna era hjärtan men i realtid gjorde han inget. Han saknar alltså mod och karaktär. Man får hoppas att det inte blir någon come back för hans del.
  Det som nu behövs är långa planeringshorisonter, hur Sverige ska se ut 2050 tex. Det är bara dryga 30 år dit. Att fixa Sverige på kortare tid lär inte gå.
  Om det känns jobbigt, börja med något enklare: hur ska Malmö se ut 2030, om bara 11 år. Har Malmö fått ytterligare 66 miljarder i bidrag på vägen dit? Eller har kommunalskatten höjts till 36 kr? Eller har Malmö gått i konkurs? Ja,det heter att kommuner inte kan gå i konkurs vilket bygger på att de har beskattningsrätten. Men det kanske inte vore så dumt. Nöden är uppfinningens moder. Så länge Jammeh-Stjenquiust får 6 miljarder årligen kommer inget hända. Och nu flyttar folk i från Malmö och ingen flyttar dit (andra än invandrare). Jag tror därför att det kommer att bli värre i Malmö – liksom in Sverige.
  Däremot tror jag inte att medelklassen kommer att resa sig. Den har det för bra för något sådant. Det räcker med att flytta till Staffanstorp. Jag kan inte se annat än att den fortfarande sover- varför röstar annars nästan 20 % på M?

  Gilla

 22. Karl Gunnar Eriksson skriver:

  Huvudmotsättningen i svensk politik går väl mellan internationalister och nationalister. Det är inte så förbannat roligt att numera betala 42 miljarder årligen till planekonomin EU . Det är inte så förbannat roligt att vi skattebetalare ska betala 8 miljarder kronor till Förenta nationernas klimatpanel IPCC ( vad faan får vi för pengarna ) . Jag föredrar att vara ekonomisk nationalist i det att bejaka det skatter är till för : nämligen att de skatter som uttages från svenska medborgare också skall fördelas till svenska medborgare i form av vård, skolor och äldrevård , m.m Varför är det ett dilemma att bejaka ekonomisk nationalismen ? Låt de politiska internationalisterna flytta utomlands . De är ju ändå inte intresserade av svensk cirkulationsekonomi , eftersom de dränerar våra skattepengar utomlands.

  Gilla

 23. GT skriver:

  Moderaterna är inget genuint konservativt parti som t ex Tories i Storbritannien. Moderaterna är alldeles för långt drivna mot liberalismen för att kunna kallas konservativa. Definitionen liberalkonservativ överensstämmer inte med verkligheten. Cameron anser sig vara liberalkonservativ. Boris Johnson likaså. Skillnaden mot de svenska moderaterna är milsvid. Och pga av den starkt liberala strömningen inom moderaterna kommer de aldrig att kunna samarbeta med SD. Det kommer att krävas en palatskupp inom moderaterna för att återigen få igenom Bohman-doktrinen som skulle kunna vända skutan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.