Jan-Olof Sandgren: Asylpolitik för dummies

Jan-Olof Sandgren

Många påstår att det inte går att jämföra händelser i privatlivet med händelser i storpolitiken, men jag hävdar att det går alldeles utmärkt. I varje fall ibland.

För ungefär 40 år sen hyrde jag en av Göteborgs billigaste lägenheter, bara några meter från E6:an. För övrigt samma hus där SIBA-chefen Fabian Bengtsson några år senare skulle sitta kidnappad och fängslad i en låda, alltså inget direkt högstatusområde. En kväll bankade det på dörren. Utanför stod en förtvivlad ung kvinna som tydligen bodde på våningen ovanför. Hon hade blivit misshandlad och hotad av sin sambo (en råbarkad sälle som man gärna undvek att möta i trappan) och undrade om hon fick stanna i min lägenhet under natten.

Något motvilligt beviljade jag henne asyl. Efter att ha reglat dörren och försäkrat mig om att inga ljud hördes från grannen, bäddade jag åt henne i soffan. Dagen efter åt vi frukost tillsammans. Hon var mycket tacksam och berättade att hon bestämt sig för att lämna sambon och kontakta släktingar, i hopp om att hitta en trygg plats att vara på. Hon gav sig iväg och jag önskade henne lycka till. Vi sågs aldrig mer.

Ungefär så tycker jag svensk asylpolitik borde fungera. Om en granne råkar i nöd, är det klart man vill hjälpa till. Det var också på det sättet asylsystemet var tänkt att fungera när det en gång etablerades. Men ska vi hitta en motsvarighet till dagens asylpolitik måste vi ändra en del i historien: 

Istället för en sunkig etta vid E6:an, tänker vi oss en hyfsat rymlig villa i ett lugnt område. En kväll bankar det dörren och utanför står en förtvivlad kvinna som blivit hotad och misshandlad av sin sambo i Härnösand. Jag höjer en smula på ögonbrynen, men hon förklarar att hon åkt hela vägen från Härnösand för att hon hört att jag har särskilt gott om mat i kylskåpet. Dessutom gillar hon huset. Jag vill inte bråka om detaljer och kvinnan ser verkligen ut att behöva hjälp, så jag släpper in henne. Kanske har jag mig själv att skylla, eftersom jag nyligen gått ut i en rikstäckande reklamkampanj där jag förklarar att alla som kommer till mitt hus behandlas som likvärdiga familjemedlemmar. Man vill ju visa att man har en juste värdegrund.

Nästa dag knackar en pojke på dörren och han har liftat ända från Kiruna; en plats där ingen tycker om honom och han vet uppriktigt sagt inte vad han ska ta sig till. Jag inkvarterar honom i källaren och strax därpå ringer det på dörren igen. Den här gången är det en man från Öxnered som förlorat allt han äger, jagas av maffian och dessutom lider av diabetes. Avvisar jag honom går han en säker död till mötes. Jag inkvarterar honom i städskrubben, men han påpekar att städskrubben inte lever upp till normen för likvärdigt familjemedlemskap, så han får bo i ett hörn av vardagsrummet.

Pojken från Kiruna känner sig ensam och vill att hans mamma och syskon också ska flytta dit. Eftersom dom inte har råd med biljetten ber han mig skicka pengar. När familjen anländer får dom också bo i vardagsrummet, men diabetesmannen tar sig friheter med familjens småflickor så dom måste i all hast flyttas till tvättstugan.

En del andra problem tillstöter. En arbetslös diversearbetare med ångestproblematik, som jag tillåtit tälta på garageinfarten, visar sig vara samme man som misshandlade kvinnan i Härnösand. Därför måste jag leja en säkerhetsvakt som skyddar henne varje gång hon vill gå in och ut ur huset.

Kirunapojkens familj är lite kinkiga med maten och äter mest renstek och vildfångad lax, vilket tär hårt på ekonomin. Dessutom tillhör de en religiös sekt som kräver absolut tystnad om söndagarna. Söndagar är tyvärr också den dag då mannen från Öxnered vill träna med sitt rockband, vilket leder till ständiga bråk och konflikter. För att få en gnutta lugn och ro flyttar jag ut i soprummet, samtidigt som jag bestämmer mig för att införa totalt inflyttningsstopp. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort.

Avvisade nykomlingar samlas utanför mitt staket. Media tillkallas och plakat och banderoller kan jag läsa att jag är en rasist. Det visar sig nämligen att mitt plötsliga inflyttningsstopp saknar stöd i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. I stridens hetta råkar min bil sättas i brand, vilket gör att jag får svårt att ta mig till jobbet om morgnarna. Samtidigt fortsätter räkningarna att rulla in och skuldberget växer.

När jag stängt dörren till soprummet om kvällen funderar jag över hur allt det här började. Vad var det som gick fel? Jag ville ju bara i all välmening ställa mig bakom den självklara principen att alla människor är lika mycket värda. Kanske var det en dålig idé att gå ut med den där reklamkampanjen? 

P.S. Denna krönika har inspirerats av det här nyhetsinslaget i TV4, som sändes den 28 oktober. 

47 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Asylpolitik för dummies

  • Jan Hyllengren skriver:

   Ja visst är liknelsen slående men ser man på TV4 inslaget som texten grundar sig i undrar jag i vart fall varför media varit tysta i något som pågått i sex år. De säger att som man bäddar får man ligga eller som man sår får man skörda. En för Sverige ödesdiger kombination av intolerans, svaghet, envis kortsynthet, inkonsekvent politik, ond postmodernism, leder nu med ideliga och dagliga förödmjukelser riket i riktning mot en sorts gränslös avgrundsvärld. Och eftersom statsapparaten o media så gott som undantagslöst följer politiskt korrekta order uppifrån behövdes inte mycket mer än en rå hop av viljestarka personer med makt att tysta, avskeda och befordra för att med ”värdegrunden” motivera och därefter skoningslöst verkställa resan mot globalism och postdemokrati. Att reversera resan mot avgrunden går antagligen men blir förstås motarbetad av alla i den djupa stat som kommer att se att några börjar dra i den matta de själva står på.

   Gillad av 3 personer

   • Palle9 skriver:

    Jan Hyllengren: Som man sår får man skörda, eller för att använda samma talesätt som Ebba Busch Thor gjorde på KD:s riksting: den som sår vind får skörda storm. Ska för övrigt bli intressant att se var detta parti landar när det gäller regler för anhöriginvandring.
    Jan-Olof: tack för en bra berättelse där den förda politiken uppvisas som precis så absurd som den är.

    Gilla

   • Vax skriver:

    Som sår får man skörda

    Kent Ekeroth om de utsläppa islamisterna: ”alla andra partier har blod på sina händer”

    Här visas sjuklöverns fatala inkompetens och kappvänderi för att gå en högljud minoritet till mötes på det svenska folkets bekostnad.

    
Regeringen visste från början att det inte gick att utvisa dom enligt reglerna.
Dom utvisade dom och kopplade in media för att visa att dom försökt.
    
Dom tror med detta att dom inte bär skulden om det skulle smälla.
Ett spel för galleriet med andra ord.

    Gillad av 2 personer

 1. Fredrik ÖStMaN skriver:

  Jättebra, Lars-Olof. Många av oss har från allra första början och i späd ålder förstått detta. Observera att den inhemska socialistiska politiken med bidrags- och skattepolitik fungerar på exakt samma sätt, mutatis mutandis.

  Men för dem som inte vill se verkligheten räcker det, rent psykologiskt, att identifiera en enda detalj där analogin inte stämmer med verkligheten för att på denna enda detalj hänga upp ett komplett förnekande av analogins giltighet och bereda vägen för fortsatt förnekelse.

  Likväl måste vi förstås mala på. Ty de som nu drabbas med sveda i eget skinn av den urartade situationen behöver även de något att hänga upp sin omvändelse (under galgen) på.

  Gillad av 14 personer

 2. Maria C skriver:

  Kan bara småle, jag har tänkt i samma banor. På sistone har jag även funderat över tonåringen, som på någon social plattform lägger ut ”FEST, alla välkomna”.

  Gillad av 10 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Därför ska föräldrar hålla koll på sina telningar. En granne bad oss grannar för flera år sedan att omedelbart ringa honom om något hände i hans hus när han arbetade långt borta på vissa kvällar och helger. Riktigt hur han tänkt lösa det hela om röjarfest uppstått vet jag inte. Kanske hade han kontakt med ett gäng som skulle kunna lösa problemet.

   Gilla

  • Axel skriver:

   Beskrivningen som återges ovan är ju klockten med den Feministiska regerings deklarationen om allas lika värde. Nåde den som kritiserar detta Humanistiska stormaktsdåd. Sker så, då är du en riktig nazist och rasist..
   Så håll truten och rättning i ledet.

   Gilla

 3. tom crean skriver:

  Mycket bra! Exakt den här typen av liknelser (fast inte lika bra) satt jag och skickade till ledarskribenter i två för 12-13 år sedan. Det enda som hänt sedan dess är att jag idag bättre förstår hur detta kunnat ske och att alla gängse metoder som bygger på demokratisk dialog är meningslösa. Jag inser idag nämligen att en aktivistklass till sist tagit över överallt och de vill ha det så här. Jag inser vidare att aktivistklassen styr med ett moraliskt imperativ som ger dess utövare frisedel från rationellt tänkande å ena sidan (därmed är man alltid god, även om man faciliterar våldtäkter), å andra sidan så ger det moraliska imperativet både motivation till, och rättfärdigande av, att alltid attackera sina motståndare, ingen attack är meningslös eller fel.

  Jag tror som Mollie Hemingway nedan att det är för sent för enbart en demokratisk väg att vända detta, kanske det gått innan Reinfeldt men jag är tveksam då det uppträder i hela västvärlden. Det som måste göras, som Sandgren gör ovan, det är att visa att det kategoriska imperativet inte kan bortses ifrån, man kan inte bygga ett samhälle på endast ett moraliskt imperativ. Det moraliska imperativet leder till ondska, och har inget med banal godhet att göra, det är att vara fast i det moraliska imperativet att tro det. Vi måste attackera och hela tiden bygga länken till HELA verkligheten, som Sandgren gör:

  Gillad av 5 personer

  • Lars skriver:

   Kul att hålla med dig. Men demokratin är det enda rimliga system vi har,. Gillar benämningen aktivistklass, Det är rimligt. Dit kan man föra Löfven, LO ordförandem, Mona Sahlin, Kristersson, Annie Lööf och tusentals aktivister i föreningar de själva skapat och i kommunerna. Att vara aktiv är liksom inte ett rimligt kriterium på en förtroendevald.

   Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Orkar inte lyssna på bruden.
   1) Man bör tidigt framföra bakgrund och hypotes
   2) Berättelse som ger exempel’ på vad som talar för hypotesen
   3) Slutsats
   4) Avslutning

   Så detta är ett exempel på usel retorik och den som orkar lyssna har förutfattade meningar och vill höra någon som broderar ut på det tema de tror på. Ointressant.

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Hela resonemanget bygger på idén att det finns så mycket pengar i Sverige, så killen på Svenska Institutet i Tv4 inslaget kan säga att ja men det är ju så här våra regler ser ut så vi vill bara informera. Inget caveat om att det möjligen finns en gräns.

   Det här har vi skapat. Kom och se och tag del. (Varför de inte gör det i sina egna länder är det ingen som funderar på.)

   Drömland för globalistexperiment. Dumskallarnas drömvärld.

   Gillad av 2 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  ”Många påstår att det inte går att jämföra händelser i privatlivet med händelser i storpolitiken, men jag hävdar att det går alldeles utmärkt.”

  Helt klart går det. Privatlivet ÄR storpolitik. Larger than life, typ.

  Gillad av 1 person

 5. Hortensia skriver:

  Tack, Jan-Olof, för en mycket pedagogisk beskrivning av problemet med att försöka sörja för allehanda behov hos totalt okända. Till slut hinner den altruistiske gode värden inte göra annat än serva, medla och akutbesluta om ytterligare dyrbara åtgärder.

  Utsikterna för trivsel, trygghet, frid och arbetsro i det, fortfarande, egna hemmet förblir dessvärre obefintliga tills Kronofogden slutligen kommer och avhyser alla problemtyngda inflyttingar, men tyvärr även husägaren, som förblir skuldsatt under överskådlig tid.

  Gillad av 3 personer

 6. Bo Svensson skriver:

  Flyktingproblem är ju verkliga och kräver en lösning men den som formuleras i konventioner, är ju inte genomtänkt.

  Problemet blit tydligare, om man tänker på en annan planet som liknar vår men där skillnaderna är mera markerade mellan ett våldsbenäget, slappt och korkat släkte som skaffar allt för riklig avkomma och är upptagna med blodiga uppgörelser om makt och sinande resurser och ett flitigt, fredligt och kompetent släkte som skapat trygghet och välstånd där de bor.

  Man inser lätt, att eventuella flyktingasyler där måste ordnas utan att det inkräktas på de redigas territorium, annars sätter man ju kursen mot att eländet blir generellt.

  Gilla

 7. Christer L skriver:

  Ja, mycket bra! Och att detta faktiskt är nära sanningen är det lustigaste av allt. Så nära! Det enda som egentligen skiljer är att husägaren bor där själv. Han upplever sig alltså som maktlös alternativt ytterst ansvarig, i vilket fall, ena eller andra ytterligheten, totalt viljelöst frånvarande i sin närvaro. I realiteten så tar ingen med beslutsmakt personligen konsekvenserna av sina beslut i dessa frågor. Den totala frånvaron hos jaget är då inte en psykotisk upplevelse, den markerar istället den överhöghet som faktiskt befinner sig ovanför de villkor som annars gäller. Detta handlar om den oerhörda centralisering av makt och den extrema filtrering av återkoppling, som härskar i Sverige.

  Gillad av 2 personer

 8. Dandersan skriver:

  Dagen börjar bra! LOL
  På pricken!

  För övrigt så låg väl lägenheten perfekt-om du kompletterade med ett årskort till Liseberg!

  Gilla

 9. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  En liten avvikelse i din analogi:
  ”Om en GRANNE råkar i nöd, är det klart man vill hjälpa till”
  Din första asylant kom från våningen över. Sista gången Sverige hade flyktingar från NÄROMRÅDET var väl några norrmänoch en hel del balter i samband med 2a världskriget!

  Gillad av 3 personer

 10. Aha skriver:

  Det finns mycket att säga om asylhanteringen. En mycket märklig omständighet är att man inte förväntas resa hem när oroligheterna lagt sig. Man har gett permanent uppehållstillstånd. Asyl har blivit liktydigt med immigration. Visst blir det dramatiskt att kanske behöva åka hem efter fem år och då lämna välfärden i Sverige allra helst om man rotat sig med barn i skolan och kanske även med jobb. Det senare är (som bekant) ett minoritetsproblem då det tar 8-9 år innan hälften fått jobb.

  Nu vet var och en (ironi) att asylhanteringen i första hand använts för att göra Sverige mångkulturellt. Under humanismens flagga har man lyckats göra Sverige mångkulturellt med en högst osäker framtid. Dagens mångkulturella problembild bådar minst sagt inte gott.

  Etablissemanget som sprider ut sig till sådana lättviktare som Schyffert och kompani skulle naturligtvis inte ha verkat för att permanent uppehållstillstånd skulle ges på en gång utan sugit på karamellen så att man åtminstone kunnat skicka tillbaka rötäggen som verkar vara många.

  Att göra asylrätten liktydig med uppehållstillstånd är att betrakta som landsförräderi då det hela tiden skett mot majoritetens vilja, ett landsförräderi som ivrigt påhejats av tredje statsmakten.

  Gillad av 7 personer

 11. pllay skriver:

  Invandringen till Sverige har inte ett skvatt med asylrätt att göra.
  Asylrätten är endast ett verktyg, ett argument, ett alibi för massinvandringen och raserande av nationen och dess gränser.
  Ett verktyg för nyliberaler i sin övertygelse om individens allt överflyglande rätt till 100% frihet oberoende av kostnader och konsekvenser, samt globalismens välsignelse.
  Ett verktyg för S i sin strävan att skapa ett nytt lojalt väljarunderlag, ett bidragsberoende proletariat utan framtid beroende av vänsterstyre för sin överlevnad. Ett befolkningsutbyte.
  En ursäkt för den stora del av befolkningen som inte kan leva utan en daglig dos av självgodhet och rasism, den grupp som tidigare var frikyrklig och samlade i kollekten till de stackars vildarna i Afrika och med snörpt mun såg ned på samhällets olycksbarn, vår stora grupp av -GODA- ledda av MNM.
  Den svenska överlägsenheten, arrogansen och rasismen har hittat nya uttryckssätt sedan socialismen utrotat den kristna religionen i Sverige.

  Gillad av 13 personer

 12. Emund skriver:

  Man kan tillägga i allegorin att många av gästerna har, förutom diabetes, psykisk ohälsa, fetma, högt blodtryck, tbc, HIV och hepatit.

  Gilla

 13. olle holmqvist skriver:

  Om det gäller att erbjuda skydd mot krig och våld,så förväntar sig de skydssökande inte mer än just det – alltså inte företräde i bostadskön till nybyggda bostäder utan kostnad för dem – utan just skydd, bostad och mat.

  Gilla

 14. Hovs_klipphällar skriver:

  Exakt, PLLAY… Den extrema sekt som skaffat sig herraväldet här i landet, med början efter 68-vänsterns stora buller, är en hybrid mellan vänsterns ny-kommunistiska griller och gamla tiders ömkan över ”De stackars hedningarna i mörkaste Afrika”, som det togs upp kollekt för i kyrkan på söndagarna!

  En blandning av västfientlig vänsterextremism och gammaldax kristet sentiment. Denna illasmakande brygd har länge präglat vårt land.

  Redan detta, att det uppfinns ett nyspråksord ”…människors lika VÄRDE” — säger det mesta om vad som pågår. Ordet är en felöversättning från engelska och har ingen vettig innebörd i vårt språk. Vaddå VÄRDE…?? Ska vi ha slavauktion kanske?

  Nej, detta är PK-sektens tossiga nyspråk, som de hela tiden försöker trycka ner oss med.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_l%C3%A5nga_marschen_genom_institutionerna

  … en långsiktig strategi för att skapa förutsättningarna för revolution: att störta samhället genom att infiltrera viktiga samhällsinstitutioner. Det blev en del av den utomparlamentariska oppositionen (Außerparlamentarische Opposition, APO) som uppstod i slutet av 1960-talet….

  Just så — infiltrera. Och detta har pågått sedan 60-talet och varit mycket framgångsrikt för vänsterextremisterna. De har tagit kontrollen över både massmedia och högskolevärlden.

  Nu ser vi resultatet.

  Gillad av 2 personer

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  Så hur gör du får att ta tillbaka ditt hem?

  Törs man hoppas på en öppen och ärlig krönika om de olika metoder som finns, oavsett hur… ej ‘comme il faut’ de är?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

 16. MickeP skriver:

  Underbart!

  Jag har på senare tid inte sett många artiklar/reportage som fått mig att dra på smilbanden uppåt. Denna gjorde det definitivt! Jag skrattade högt för mig själv. 🙂

  Humor är definitivt ett underskattat redskap att nå fram.

  Bravo!

  MickeP

  Gilla

 17. bjornwiklund skriver:

  Tittade och inlägget i Det goda samhället är himla bra och spot on.
  Sedan att TV4 i sin PK agenda struntar i att detta har varit offentligt sedan 2013 men att MSM incl. TV4 mörkat/undvikit att ta upp detta……

  BTW varje BUTkostar, NETTO i medel, typ minst 100 000 SEK/år och vi har sedan år 2000 beviljat 2 miljoner UT dvs vi spenderar minst 200 miljarder netto årligen för detta…..

  Den svenska skolan sägs vara mindre bra, PISA där ja, men så dolig är den inte så att inte någon som tagit sig igenom grundskolan innte förstår att detta inte är långsiktigt hållbart som man säger.
  Alltså har alla ”Sandvikenrapporter” och alla utfästelser om ”superekonomi” varit indoktrinering….. typ SMS-lå och nu då alla reserver tagit till detta kommer verkligheten att visa sig….

  Blir intressant vad som denna gång blir det inspikade häftstiftet att hänga ulstern på.

  Gilla

  • Esp skriver:

   I människosmugglingsärenden förekommer ofta svenska pass som rapporterats stulna eller borttappade, säger Bengt Hellgren vid gränspolisen på Arlanda. Vi har flera fall i veckan.

   Den 15 april 2016 ändrades reglerna så att man kan man få ut max tre vanliga pass under en femårsperiod. Trots den nya lagen ”tappades” 63 628 pass under 2016, nästan lika många som under rekordåret 2015 med 63 644 stycken. Sedan 2008 har över 500 000 svenska pass försvunnit.

   Allt har skett med sjuklöverns goda minne.
   Alla medel används för att maximera invandringen.

   Gillad av 2 personer

   • bjornwiklund skriver:

    Japp. Trenden var länge en ökning med typ 5% årligen men 2015 nåddes peak men med olika trick försöker man lura oss…. Vi kommer säkerligen passera eller vara nära ATH I år igen…

    Gilla

 18. A skriver:

  Det här var bra Jan-Olof. Öppnar man en dörr så kan det bli svårt att stänga den sen.
  Fördomarna visade sig riktiga, bara en idiot försöker bekämpa dem..

  Mvh A

  Gilla

 19. elina skriver:

  Och sedan blir soprummet upptaget. Du är utkastad. Du får flytta ut och börja vandra mot skogen. Hoppas du har lyckats behålla ett tält. Kanske en yxa för att bygga skydd mot vädret. Det är bara att börja om någonstans för ockupanterna kommer inte att flytta. Och när tillgångarna sinar blir det väldigt otrevligt.

  PS. Jan – Olof, detta var bra.

  Gilla

  • Fred rik Östman skriver:

   Han blir uppspänd i soprummet med brallorna nere, sedan betjänar sig alla efter lust och förmåga. Efteråt är skräpet redan på rätt plats. Som damen som begick självmord i återvinningscontainern för kompost här i Wien.

   Gilla

 20. Lennart Bengtsson skriver:

  Galenskapen har tagit över Sverige. Som jag sagt så många gånger. Tag och läs Edgar Allen Poes novell ”The System of Dr Tarr and Professor Fether”

  Det är det systemet vi fått i Sverige i dag

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.