Anders Leion: Sagor

Anders Leion

”Midgårdsormen, Midgårdsormen” skrek min syster och dansade omkring i den lilla roddbåten. Skräckslagen försökte hon undkomma den mycket stora ål som pappa just hade släppt ur mjärden. Hennes gastande studsade långt över den helt lugna vattenytan utanför Nyköping. 

Varför gjorde hon det? Hon liksom jag hade med spänning läst den nordiska gudasagan och lärt känna dess gudar, jättar och andra varelser i en serie som gått i tidningen Vi under sent fyrtiotal. Vi hade lärt oss en del om sådant som nutidens barn enligt skolmyndigheterna alls inte skall lära sig något om. Så roligt skall de inte få ha. De får väl läsa Sagan om ringen istället. 

Ett sextiotal år senare har jag tillägnat mig en del om den grekisk-romerska mytologin i samband med att jag ägnat mycken tid åt att lära mig latin. 

Jag tycker den nordiska mytologin är mer spännande och mer meningsfull. Antikens gudar bär sig mest åt som jättelika barn, snarstuckna, uppblåsta och i dessa och andra avseenden mänskligare än människorna. 

En av de mest tänkvärda berättelserna från den nordiska gudasagan är den om Mimers brunn. (Mer utförligt här.) 

Var och en kan ge sagan sin egen mening. Mimer är ett huvud utan den kropp han förlorat i strid. Huvudet guppar i en källa. Hans tankeförmåga och möjlighet att se framåt i tiden är så eftertraktade att han bestormas av vishetstörstandes önskemål om att få dricka ur det källvatten i vilket huvudet flyter, och som är bemängt med hans kunskaper och vishet. Detta förvägrar han alla. Inte ens Oden skall få ta del av kunskapen, men genom att offra sitt ena öga får Oden dricka vattnet och får därigenom möjlighet att se in i framtiden. Det blir honom en svår börda och han blir gråhårig. 

Är det inte en underbar saga? De vikingar som värdesatte styrka och fysiskt mod så högt, ansåg ändå att kunskap och en egen syn på tillvaron var värdefullare. Samtidigt var det en stor börda att skaffa sig en egen utblick över världen – men det var det värt.

Jag håller just nu på att läsa Knausgårds Min Kamp. Jag har länge varit mycket tveksam inför hans författarskap. Vad skulle kunskap om hans liv kunna tillföra mig? Så jag har inte aktivt sökt mig till hans böcker. 

På min vanliga resa till landet passerar jag ofta Handen. Där finns ett utmärkt bibliotek. Jag brukar stanna där för att läsa finska tidningar. Vid tidningshyllorna finns ett ställ med ett urval böcker, bland annat Min Kamp. Jag lånade först delen. Efter några sidor var jag fast. 

Knausgård gör som Oden. Han söker efter insikt om sig själv i världen. Han offrar kanske inte ett öga, men han offrar mycket för att förstå sig själv och världen. När någon förhör sig om hans författarskap säger han: ”Jag skriver om alla mina pinsamheter”. Han gnisslar ofta tänder vid tankarna på alla de dumheter som han själv anser att han trasslar in sig i. 

Men han går obönhörligt vidare och söker efter sin sanning oavsett hur mycket obehag det vållar honom och andra. Han har funnit sin källa.  

Han är också norrman. Detta faktum tillsammans med hans tillgång till Mimers källa gör honom till en skarpsynt kritiker av svenska handlingssätt, seder och attityder. Det är mycket roande. Han är en alldeles äkta, genuin sedes och samhällsskildrare. 

Han är mycket rolig på ett – kanske – omedvetet sätt. Jag skrattar gång på gång. Någon kritiker försökte få hans böcker till något tråkigt ”Jag har inte skrattat en enda gång 3 600 sidor”. Det kan verka otroligt, men det är lätt att förstå. Knausgårds sanningssökande gör honom till en skarpsynt avslöjare av alla förljugna hållningar, också av det som brukar kallas politisk korrekthet. Många känner sig förstås träffade, men vågar sig bara på krypskytte.  

Läs honom! 

8 reaktioner på ”Anders Leion: Sagor

 1. Göran Holmström skriver:

  Miyamoto Mushashi, fem ringars bok
  den kompletta boken om dueller och kampkonst.
  Sun Tzu klassiker inom krigskonst.
  Valfri bok om Guatamas liv och leverne.
  Leonardos anteckningar, dom täcker i princip hans livslånga sökande.
  Målarkonsten av Bennino cennini, livsregler till att skapa färg och dukar från scratch.
  A Graham Bell Two stroke performance,
  Four stroke e bra med.
  Så talade Zara av Fredrik ett måste.
  Karlebo handboken, Esab svetsteknik.
  Dynamisk psykiatri, pskykopater Robert O Hare.
  Den Tibetanska dödsboken, Den Egyptiska dödsboken originalutgåva mitten 1800.
  Alaisteir Crowleys dagbok i hans sökande efter djävulen.
  Magic of golden dawn, Santareia eller white wolf varulvsboken.
  För att nänma några, klart att Knausgård ersätter allt detta 🙂
  Ps Carlos Castenada får ej heller glömmas.

  Gillad av 3 personer

 2. Sten Björnberg skriver:

  Knausgård är beläst, han som alla andra författare hämtar inspiration fån de stora författarna T.ex. beskrivningen när han sitter på toaletten är som hämtad ur James Joyce Ulysses där Blom sitt sitter på toaletten och behagfullt torkar sig i baken med en tidningsartikel skriven av en person han ogillar.
  Knausgårds beskrivning av obetydligheter så att de blir intressanta är enastående.
  James Joyce gör det också, men på ett mycket tråkigare sätt, det var unikt för den tiden.

  Gillad av 1 person

 3. tom crean skriver:

  Har läst första delen men har svårt för självutlämnande socialrealism. Det blir affekterat och alltid skall man smyga in antydningar om egen sexuell förmåga.

  Anledningen till att jag läste honom var att han var kritisk till Sverige och myntade cykloperna. Jag var dock före och skrev om cyklop till våra kära ledarskribenter flera år tidigare. Det var innan jag förstått att de vill ha det så här. Han bodde då i misär-Malmö och såg väl utvecklingen med egna ögon.

  Gillad av 1 person

 4. Rolf Wasén skriver:

  För några år sedan då jag fortfarande lyssnade på SR, så var jag på väg genom Karlskoga. I ett radioprogram prisade man enhälligt Knausgård. Jag var skeptisk. En bekant jag inte litade odelat på hade plöjt igenom tegelstenarna i serien ”Min Kamp”, vilken titel förresten, och var helt såld. Men så vid en av Karlskogas sista många rondeller,”försa” sig en av deltagarna. Knausgård har också skrivit en debatt-artikel om ”Cyklopernas land” i DN -sa hon och jag spetsade öronen. I debatt-artikeln som heter ”Karl Ove Knausgård rasande attack på Sverige”, DN 19 maj 2015, så
  kritiserar han oss förvisso för vår enögdhet. ”Varför är Sverige så fyllt av hat och rädsla? Varför är alla så tysta?” – skriver han. Surt mottagen, men en författare som får ge en flersidig recension av Houellebecqs ”Underkastelse” i The New York Times och tillika norrman! För de som inte har sett Rasmus Dahlstedts remarkabla video om hur norrmännen ser på Sverige i DGS-TV på Youtube. Se den!

  Gillad av 1 person

 5. Hovs_klipphällar skriver:

  Jodå, har börjat läsa men kom inte mer än 50 sidor in på första delen. Blev lite uttråkad. Skulle kunna rekommendera en massa andra böcker men varför inte besöka swebbtv.se istället? Eller Kent Ekeroths sågning av Olov Johanssons lögner i riksdagen?

  Ringen-trilogin ser jag annars som en helt lysande uppgörelse med PK-sektens ondska, och hur livsviktigt det är att inte vika sig för det onda.

  Gillad av 3 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Fortsättning på min tanke, A Leion har hittat svaret i en bok.
  Likt andra som bokstavstolkar ett endaste verk.
  Vet inte hur många böcker jag läst, det mesta är suddigt numer, alkohol, hjärnskakningar och den stora smällen mot kraniet tog sitt. Men minst 2000-2500 böcker och ingen har gett mig alla svar!
  Om jag skulle påstå något så, väcker varje ny bok nya frågor och tankar.
  Fulllärd? Tvärtom, varje ny tanke, varje ny text får mig att fundera mer över hur stort allt är, och hur lite jag greppar.
  Visst så skulle mina Katana kunskaper kunna dras som ett vinnarkort, Sensei är ett stort ord, och ja jag är förbi den kunskapen. Men nej jag kanske hade bara tur i det ämnet, eller så medfödd talang.
  Åter till tanken, Allas tankar är intressanta.
  Även en dåre kan fixa en klockren tanke,
  mitt svammel är kanske inte värt något alls.
  Kanske är det så, att rena tankar är sådant som består, frågan är bara vad som är dom rena tankarna?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.