Patrik Engellau: Varför skälla på Leif Östling?

Patrik Engellau

I slutet av en intervju på Swebbtv framförde Leif Östling, före detta chef för lastbilstillverkaren Scania, några erfarenheter från sitt yrkesliv. Enligt mina förhoppningsvis ordagranna anteckningar sa han så här på tal om invandrad arbetskraft från Mellanöstern och Afrika:

Jag har sett så många exempel på senare år där man har kommit in, ja, vi hade ett antal somalier i Oskarshamn och efter två kvartal hade – de var ju närmare hundra stycken – de bara inte grejade det hela, dels att man var tvungen att komma i tid, för det var man ju inte van vid från de samhällen de kom från, dels att jobba ihop, att jobba i team, det var man inte heller van vid. Utav de här hundra som kom in var det bara tio som stannade, orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet… Det är ett jättestort problem, det här. Vi underskattar kunskapsbristen och behovet av kunskapsöverföring som kommer att ta absolut en generation ytterligare innan de börjar komma vettigt in i det här samhället. Det är ett otroligt komplicerat samhälle vi har… Jag tror inte vi orkar med mer invandring av de här grupperingarna av människor. Vi har så mycket att ta hand om… Jag tycker nog att företagsledare, åtminstone i mindre sammanhang, uttrycker de här farhågorna… Vi har en kris i den offentliga sektorn framför oss. Man måste tänka om.

Dessa funderingar ledde till en fullkomlig explosion av protester och avståndstaganden. Hans efterträdare på Scania förfasade sig. Fackordförandena anser Östlings uttalanden oacceptabla. En klubbordförande twittrar att ”före detta vd:ar kan hålla fula åsikter för sig själva”. Östling blev petad från sitt ordförandeskap i Södertälje Science park. Det är ungefär som när han för en tid sedan blev petad från ordförandeskapet i Svenskt Näringsliv för att han ställt frågan ”Vad fan får jag för pengarna?” när skatterna kom på tal.

Hur ska man förstå den avsky och upprördhet som Leif Östling väckt? I sak är det ju ganska oförargliga påståenden. Att undra vad man får för sina skatter är självklart för en nettoskattebetalare – ehuru kanske inte för den vars lön hämtas ur statens och kommunens skatteintäkter eftersom det säkert för en sådan kan falla sig naturligare att anse det häftigt att betala skatt, framför allt att andra göra det – av samma skäl som nästan varenda människa frågar sig vad han får för pengarna när han står i ICA-butiken och tvekar mellan kyckling och isterband till middagen. Hela livet går ut på att undra vad man får för pengarna om man köper det ena i stället för det andra eller tvärtom. Så varför anses det så mycket mer stötande att undra vad man får för de pengar man skickar till staten än att ställa motsvarande fråga till ICA-handlaren? (Återkommer strax till svaret. Ledtråd: majestätsbrott.)

Och varför är det så anstötligt att framföra dubier om somaliers kvaliteter som arbetskraft i modern svensk industri?

Observera förresten att det tydligen inte var det faktum att nio av tio somalier fick sparken eller slutade av något annat skäl som upprör. Det förargelseväckande är själva omnämnandet av händelsen. Det handlar tydligen om något man får göra men inte säga. Situationens ordmagi illustreras även i att Dagens Industri i sin artikel i ärendet inte vågar nämna ordet ”somalier” utan säger att Östling ”pekar ut en nationalitet som, enligt honom, hade svårt att utföra sitt jobb på Scania”.

Vad säger förresten Arbetsförmedlingens experter som har lång erfarenhet av att försöka få in somalier på den svenska arbetsmarknaden? Det skulle jag gärna vilja veta. Varför intervjuar inte tidningarna någon särskilt sakkunnig som kan bedöma sanningshalten i Östlings uppfattning i stället för att brännmärka honom på direkten?

Jag vet svaret. Det handlar om just majestätsbrott. Vår tids majestät är det skattefinansierade politikerväldet med sina favoriter i det välfärdsindustriella komplexet inklusive dettas klienter. Pengar till majestätet bedöms på annat sätt än pengar till vilken affärsinnehavare som helst. Att ifrågasätta nyttan av de pengar som betalas till majestätet uppfattas av majestätet och dess lydiga propagandister i media som en skamlig överträdelse av dekorum.

Att ifrågasätta invandringspolitiken genom att peka på oförutsedda biverkningar är samma sak. Att ifrågasätta visheten i någon detalj i Stalins ledarskap ledde till döden just eftersom det var ett majestätsbrott. Det svenska invandringsprojektet är ett av det svenska politikerväldets stoltaste satsningar och kanske den främsta grunden till att politikerna utnämnt Sverige till humanitär stormakt och därmed sig själva till humanismens profeter. Att det skulle finnas något dolt fel i detta storartade upplägg är helt enkelt förbjudet att föreställa sig.

Vem som helst kan förstå att man måste krossa en sketen lastbilsdirektör som drar ned brallorna på makten. Att han gör sig till tolk för en troligen övervägande del av folket och kanske rentav för sanningen är i det sammanhanget ovidkommande.

PS Om Leif Östling blir åtalad för hets mot folkgrupp så vill jag anhålla om samma åtal med anledning av ovanstående rader.

116 reaktioner på ”Patrik Engellau: Varför skälla på Leif Östling?

 1. Lastbilsskjuts skriver:

  Nu har jag äntligen sett den omtalade intervjun med Leif Östling och mitt intryck är att karln verkar lätt efterbliven, hela han utstrålar ett enormt oförstående och svaghet, resonemangen om den kinesiska stölden av lastbilshyttsprototyperna exempelvis gör ju att man baxnar – ”håhåjaja, kineserna kanske stal och kopierade vår spjutspetsteknologi som vi investerat miljarder och åter miljarder i, men lika glad för det är jag, för vi det får vi tillbaka i det långa loppet och jag är fortfarande högt arvoderad VD, håhåjaja”. Maken till undfallenhet har man ju inte sett sedan Michael Treschow gav bort Ericsson till Huawei för 15 år sedan! Vad är det egentligen med dessa hen som styr Svenskt Näringsliv?!

  Gillad av 3 personer

  • Erik skriver:

   Glöm inte att Östling var högt uppsatt sossepolitiker,inom SSU.
   Fast det är bra om han vågar säga i från nu när han inte längre är så aktiv.
   Och även gamla sossar är rädda om sina pengar,det har vi sett både hos Gunnar Sträng och Göran Persson.
   Men inte litar jag på gamla sossar,aldrig.

   Gillad av 2 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    ”Men år 2006 var det annat ljud i skällan från Leif Östling om migrationen. Då intervjuades Östling av den finska affärstidningen Kauppalehti och sade bland annat att ”de nordiska regeringarna är i själva verket ytterst främlingsfientliga” enligt Sveriges Radio.

    Östling ska även ha anklagat Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson för ”rasistiska yttranden”, dock utan att ge exempel. Östling sade också att Migrationsverket är en rasistisk myndighet och påpekade att facket saknade invandrare i ledande ställning.

    Enligt Leif Östlings uppfattning år 2006 borde Sverige öppna gränserna istället för att försöka stänga dem.

    – Här finns plats för så där 20 miljoner människor, sade Östling till Kauppalehti.”

    https://nyheteridag.se/leif-ostling-om-invandring-2006-har-finns-plats-for-sa-dar-20-miljoner-manniskor/

    Gillad av 2 personer

  • Jozsef Högye skriver:

   Igen. Frågan stollarna bör ställa sig är, varför är ca 80 % av ca 60000 somalier är arbetslösa.
   Obs något äldre staistik. Tidningen Arbetet har en utförlig och bra artikel om detta..
   Mvh
   Jozsef Högye

   Gillad av 2 personer

   • Bosse skriver:

    Och Finland och Norge har kommit fram till samma siffra att varje somalier kostar samhället 10 miljoner kr under sin livstid.Fakta som är förbjuden att tala om i Sverige.

    Gillad av 3 personer

 2. Karl Läppén skriver:

  Obegripligt! Det här landet blir bara mer och mer galet varje dag! Vad skulle vara kontroversiellt med det Östling sa? Han beskrev ju bara en faktisk omständighet från verkligheten, som inträffat.
  Avståndet mellan PK-vänster-media och vanliga människor ökar dag för dag. De skapar ett obehagligt klimat med inskränkt yttrandefrihet, vänskapskorruption och bristande demokrati.

  Nej, tänk om en sån som Leif Östling kunde styra landet istället för nuvarande mähä.

  Gillad av 7 personer

  • Bosse skriver:

   Alla i pk samhället tar avtånd från hans uttalande men ingen kan säga vad det är som är fel eller vilket faktafel han har.Och detta tyder på att det är inte vad han säger som gör dom upprörd utan det är ”värdegrunden”.Hade han sagt liknande om amerikaner eller tyskar så hade det inte blivit samma liv.Och Östling har rätt.Jag har jobbat och varit arbetsledare i Afrika i mer än tio år så jag vet att allt han säger är korrekt. Dom kan inte sköta tider eller se vad som är prioritet för tillfället. Dom har inte heller kunskap i det dom gör.Dom kan göra saker av rutin men kan inte förklara vad det är dom gör.Om dom nu är så duktiga som pk säger då undrar jag varför vi måste vara i dessa länder och jobba? Det räcker inte bara med att lära dom ett jobb utan vi måste vara där så länge företaget finns. Jag skulle kunna räkna upp hundratals saker som rör deras arbete som Leif Östling aldrig hade vågat säga ens på SWEBB TV

   Gillad av 3 personer

   • hovstadiusblog skriver:

    Har samma erfarenhet från Syd Afrika där jag var involverad i ett FN projekt. Bara ett litet exempel. Man ville att fler svarta skulle få bra positioner och såg till att svarta hamnade som både chefer och ledande medarbetare. Att få dessa att hålla överenskomna tidsramar var i stort sett omöjligt. Det spelade ingen roll hur mycket man låg på och påminde. Vid ett tillfälle skulle man ha ett stort symposium i Durban. Experter flögs in från hela världen till stora kostnader. När det hela började en måndgsmorgon var vi förbluffade över att det bara kommit en handful deltagare från statliga departement. Det visade sig att man inte skickat ut inbjudning till symposiet förrän på fredage tre dagar tidigare. Det fanns många liknande exempel och projektet gick inte alls bra förrän man stoppade in ett par äldre vita män i ledningen. Då blev resultatet mycket bra. Mitt intryck var att man inte brydde sig så mycket om det gick bra eller inte. Att hålla tider och överenskommelser stod inte högt på prioritetslistan. Man kan fråga sig varför. Vid ett annat tillfälle skulle mätinstrument inköpas för projektet. Det var 3 månaders ledtid för dessa instrument. Otaliga emails skickades med påminnelse om behovet av att agera. Vi fick lugnande svar, men när experterna anlände visade det sig att de instrument som behövdes inte var beställda. Återigen hade man flugit in experter från USA för att göra ett jobb, och så stod vi där utan den nödvändiga utrustningen. Mina erfarenheter rimmar väl med vad Östling förde fram. Vill man komma till rätta med prolemen så är förtigande av dem definitivt inte rätt metod.

    Gillad av 2 personer

   • "Volkswagen" skriver:

    I Geneve kallades länge de västerlänningar som blev ”vicedirektörer” – dvs de gör jobbet för chefen – för ”White Niggers”. Chefen var utsedd från något U-land genom FN’s oförklarliga meritsystem.

    Gillad av 1 person

   • JL skriver:

    Hovstadius, om alla bara hade erfarenheter från allt de har åsikter kring.

    Har själv bott utomlands 10+ år i en mängd länder, och gör det även nu.

    Senast igår hade jag en erfarenhet som skulle shocka Svensson.

    Jag hade sagt exakt hur min kravspec såg ut, och dessutom upprepat den för säkerhets skull. Ändå blev det fel, följt av ”riv ner, gör om, gör rätt”. Varje vecka upplever jag nya ”kulturkrockar”, trots att jag vid det här laget blivit duktig på att anpassa mitt beteende till lokala seder (Dvs trippelverifiera, och ta inget för givet)

    Uppsidan är att arbetskraften är billig, så man kan lätta avsevärt på produktivitetskraven.

    Och då bor jag i ett land som är 100 ggr mer utvecklat än Somalia….

    Somalier som grupp har inget i Sverige att göra. Individuella undantag finns såklart, men endast i den absoluta svansen på normalfördelningen.

    På gruppnivå saknar de allt som behövs för att kunna klara sig själva sig i en högproduktiv kunskapsekonomi. Det skulle bli bättre för ALLA inblandade om de gavs starka incitament att flytta åter Somalia, eller till valfritt lågproduktivt varmt land.

    Rasistiskt kanske, men det är bara att titta på offentlig statistik för att bekräfta tesen.
    https://arbetet.se/2015/10/14/den-nya-underklassen-arbetslosheten-praglar-somaliers-liv-i-sverige/

    Gillad av 2 personer

 3. "Volkswagen" skriver:

  Sverige har fått sin egen form av McCarty-ism – 70 år senare – och nu styrd av Uppsala-maoister och Islamska Brödraskapet det är normalhastigheten på opinionsförändring i det land som gått från Folkhem till Folkhemskt.

  Gillad av 9 personer

 4. Elisabeth G skriver:

  Varför skälla på Östling? Jo, för att sanningen är illa tåld. Det är den enkla sanningen. Redan Pontius Pilatus slog ifrån sig när det gällde sanningen.

  Hur i hela fridens dar ska man kunna komma till rätta med problem om man inte får identifiera vilka de är?! De citerade orden av Östling är inte rasistiska eller ens nedlåtande; de beskriver bara hur det är.

  Översätt det hela till ett hushåll. När du inser att det är kallt i huset och vintern är i antågande, vad gör du då? Funderar du över om det kan vara något fel på värmepumpen eller utgår du bara ifrån att den säkert kommer att fungera bara det blir lite kallare?

  Majestätsbrott? Säkert. Kejsaren och kejsarinnan är nakna och det vill de inte höra.

  Gillad av 12 personer

 5. Sixten Johansson skriver:

  Majestätsbrott är gärningar som kränker regentens värdighet. Kallas hädelse, blasfemi, kätteri, helgerån, om de anses kränka högre makter, Gud eller Guds företrädare och institutioner eller en vedertagen ideologi eller tro. För att ingen ska skända det heliga och dra högre makters vrede över samhället etableras tabun. Ett annat bra låneord (från Trobriandöarnas största ö Kiriwina) är mokita = ”sanning som vi alla känner till, men är överens om att inte tala om”.

  PK-ismen är både statsreligion och statsideologi. Den tjänar härskarklassen kortsiktigt, men är livsfientlig och samhällsdestruktiv. Officiell gud och profet saknas, men mediafokus fixeras ibland. Klimat-Greta förkroppsligar flera ideal och funktioner: ung, kvinna, förebildlig, ”mediasexig”, apokalyptisk. Men PK-ismen är egentligen inte inriktad på ledarskap eller ett jordiskt paradis, utan ett bearbetnings- och utmatningsmaskineri, som likriktar det kollektiva medvetandet. I varje led finns otaliga inbyggda fel. Därför alstras en förljugen, psykotiskt tolkad skenvärld, som blir tvingande för både härskarna och folket.

  Utvecklingen har lett till att nästan alla brott i hög grad behandlas som brott mot staten, även de som drabbar individer. Staten har all rättslig och politisk makt, är i princip oåtkomlig, företrädarna saknar ansvar. Brott mot medborgarna intresserar inte staten, utom då företrädarna eller deras image hotas. Detta förklarar härskarklassens ljumma respektive rabiata intresse för olika brott och påföljder.

  Gillad av 4 personer

 6. tc skriver:

  Det man frågar sig är var det övriga näringslivet befinner sig? Jag minns en intervju med Peter Wallenberg och Stina Dabrowski på TV, Wallenberg sade flera gånger ”svartingar” utan att Stina sade nåt. Hyckleriet är monumentalt.

  Gillad av 4 personer

 7. educaremm skriver:

  En lite tragisk verklighet, som ofta inte gärna varken vill talas om, eller ens kännas vid, eller se eller låtsas om, det är att mitt i all den bedrövelse som utsås och uttalas av var och varannan kommentator på DGS, en del kanske mer helgalna än halvgalna av vrede, frustration och irritation, det är att inom en ca 7 , 10 – 14 års period, så kommer många av de 70- 75 – 80- åriga kommentatorer som huserar här, att faktiskt vara avlidna.

  Mängder av äldre svenskar kommer helt enkelt att obönhörligen inom en inte alltför lång tidsspann att faktiskt s.k. falla ifrån, som det heter.

  Därför behöver man försöka att tänka både 10, 20 och även 30 år framåt i tiden, och se vartåt världen vandrar samt också då vartåt lilla, lilla Sverige då har möjligheter att vandra, eller inte möjligheter att vandra.

  Världen krymper obönhörligen.

  En s.k. internationalism, eller en s.k. globalism låter sig nog inte frivilligt hejdas i första taget av några små länders trilskande, och förtretade, samt uppretade och förargade grupperingar av människor, både unga som gamla, men framför allt mest både medelålders, äldre och åldrande medborgare.

  Nya kommunikationsmedel har alltid tveklöst medfört stora sociala och stora politiska, förändringar.

  Världen kan ju inte idag göra sig av med varken en internationalistisk och globaliserad radio eller tv, ett internet eller telefoni.

  Gilla

  • Arne Eriksson skriver:

   Detta var en märklig och onödig kommentar. Bara för att man ser problemen med horder av lågutbildade som kommer hit och ofta har en kulturell bakgrund väsensskild från våran innebär väl inte det att man vill stoppa all internationalisering?
   Vi kan inte låta oss invaderas av massorna som sedan skall försörjas av de arbetande i detta land.

   Gillad av 2 personer

   • educaremm skriver:

    Att bli sjuk mitt i livet, att drabbas av krig i sitt hemland och tvingas fly, att kunna få mat och husrum i ett främmande land av främmande människor, samt bistånd i sådana situationer där människor oförskylt drabbas av katastrofer, det är situationer som de flesta människor och de flesta samhällen försöker att handskas med så medmänskligt som de kan?

    Den politik som förs i Sverige, där många invandrade ges retroaktiva barnbidrag som uppgår till höga belopp, där äldre ges äldreförsörjningsstöd som är jämförbart med, eller större än, vad människor boende i landet som har ett helt skattebetalande arbetsliv bakom sig, och även flera generationers förfäders skattebetalare bakom sig, det kan sticka i ögonen hos många?

    Det är förmodligen dock en fullt medveten förd politik, ledd av just intressen som är intresserade av en nedmontering av nationalstat, till förmån för uppgående i en Ny, och större, Statsformation? Ett USE?

    Men för att en sådan Ny Statsformation skall vilja väljas fram av en majoritet av befolkningen behöver det skapas inbördes stridigheter i nationen? Motsättningar behövs, avund, gräl, vrede, rädslor och ilska, behövs?

    Gillad av 1 person

   • tc skriver:

    Personen är uppenbarligen inte klartänkt. Vad jag vet så deltar Japan fullt ut i världshandeln. De tar emot i stort sett noll av de migranter vi tar hit.

    Gilla

 8. Samuel af Ugglas skriver:

  Mycket mer bekymrad över att utplundrade skattepengar används till ljuga svenska folket rakt upp i ansiktet. Hade inte min granne med hjälp av röstsedeln tillåtit politiker att stjäla mitt LIV och min EGENDOM hade diskussionen över Östling aldrig ägt rum och somalierna stannat hemma.
  Kanske svenskhatande socialister borde överväga att tvångsförflytta SCANIA AB till Somalia.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.