Patrik Engellau: Ode till medelklassen

Patrik Engellau

Odalbonden är en av mina favoritdikter. Den skrevs år 1811 av Erik Gustaf Geijer. Dikten är en hyllning till den strävsamme medelklassaren, i det här fallet en jordbruksföretagare, som får nationen att fungera trots överhetens missgrepp och vansinniga infall. 

Att odalbonden själv betraktade sig som medelklassare, varken ”herre” eller ”dräng”, deklareras redan i inledningen: 

Vare herre och dräng den det kan!
Men jag står helst på min egen grund,
Och är helst min egen man. 

Odalbonden vet att han inte är rubrikstoff (”Man spör om mig ej stort”). Han vet också att han ingår i ett stort och betydelsefullt kollektiv – ”Och mina bröder likna mig, Var en uppå sin ort” – och att det är detta kollektiv som både försörjer landet och som får lida när tingen går snett: 

Vi reda för landet den närande saft.
Vi föda det – brödet är vårt.
Av oss har det hälsa, av oss har det kraft,
Och blöder det – blodet är vårt. 

Eliterna stökar bara till det för odalbönderna: 

De väldige Herrar, med skri och med dån,
Slå riken och byar omkull;
Tyst bygga dem Bonden och hans son,
Som så uti blodbestänkt mull. 

Eliterna käbblar om hur bruttonationalprodukten ska fördelas men för odalbonden är detta självklart. Envar ska ha det han själv dragit ihop: 

De lärde, de rike de bråka sitt vett
Att röna vars rätt som är god.
Mig ren är den rätt, som man värvt med sin svett,
Och som man värjt med sitt blod. 

Odalbonden är dock inte helt nyliberal utan tycker att det är rimligt att betala lite skatt: 

Vad rätt är, ger jag Gud och Kung,
Och njuter resten fritt. 

Geijer var inte den förste att hylla medelklassen. Aristoteles hade uppfattningen att det bästa samhället är det som styrs av medelklassen och dess värderingar eftersom både överklassen och underklassen inte kunde tänka på annat än hur de, var och en på sitt sätt, skulle komma åt frukterna av medelklassens produktiva arbete och således paja hela incitamentsstrukturen i samhället.  

Det finns, mig veterligen, i Sverige inga makthavare eller inflytelserika tänkare som ärar den svenska medelklassen efter förtjänst. Det är medelklassen som genom sitt dagliga, flitiga arbete får nationen att överhuvudtaget fungera. Att vi får mat på bordet och varmvatten i duschen och kläder som kan hålla kylan borta beror inte på politikerna eller på välfärdsadministratörerna och deras klienter och ej heller på skrikiga aktivister av typ Extinction Rebellion. Alla dessa klarar sig för att medelklassen ”reder för landet den närande saft” och delar med sig av sitt bröd.  

Om Sverige ska överleva som välordnat och rimligt välbeställt land bör vi gemensamt ära och tacka vår tids odalbönder, alla dem som gnetar, uppfostrar barn, tar sig till jobbet även om det känns motigt och därtill tvingas försörja de horder av PK-ister som hånar dessa medelklassare och skäller dem för rasister.  

57 reaktioner på ”Patrik Engellau: Ode till medelklassen

 1. Skarprättarn skriver:

  Vi reda för landet den närande saft… det är väl för väl att svenskan har utvecklats sedan dess!

  Nå, nu får du nog Akademien mot dig, då du har kränkt den andliga odlingens intressen genom att citera klassiker i fel sammanhang. I statsmaktens optik är detta nämligen en högerpopulistisk sajt.

  Gillad av 3 personer

 2. johan utan land skriver:

  Så är det. Aktivistklassen och dess klienter borde istället för att förtala och försvåra för oss arbetsmyror tacka Gud på sina bara knän för att vi finns och fortsätter att leverera välstånd. Fast det lär de inte göra. Men de kunde åtminstone låta bli att slakta gåsen som lägger guldägg.

  Fortsätter utvecklingen som nu kan det hända att aktivistklassen en dag finner sig härska över ett Venezuela, fast med sämre klimat. Nuvarande toppskiktet kan nog fortfarande leva gott, om de inte blir bortröstade av sina nya väljare, men de kommer inte längre tas på samma allvar internationellt och kommer ha stora problem att brottas med på hemmaplan.

  Samma sak gäller i hela västvärlden om inte kursen ändras. Väst är på dekis och halkar efter. Väst kommer att bli ungefär som Ryssland på 90-talet. Visserligen fortfarande mäktigt pga kärnvapen och militär men fattigt och korrupt. Fast Sverige har ju inte ens militär att tala om.

  Nu finns det något slags ohelig allians mellan internationellt storkapital och socialister och massmedia vilka alla menar att vi är på rätt väg. Men inte ens storkapitalisterna kan väl bli nöjda när västs försprång eroderar bort och saker fungerar sämre och sämre och den viktigaste utvecklingen sker i Asien istället för här.

  Gillad av 5 personer

  • ludviggeorgiev skriver:

   Korrekt observation om Väst. Tyske filosofen Oswald Spengler förutsåg vår sorgliga utveckling redan för hundra år sedan i boken Västerlandets undergång (Der Untergang des Abendlandes).

   Gilla

 3. prosperitystate skriver:

  Oja, vad är mer passande än att läsa Odalbonden till Alla hjältars dag!

  Geijer påminner också om vem det är som bestämmer.

  Jag går ej stadigt stugan kring;
  Ty blir mig hågen varm,
  Jag vandrar opp till Svea Ting,
  Med skölden på min arm.

  Med mång’ ord talar vår Lagman ej
  För Kungen i allmän sak.
  Men kraftigt är Allmogens Ja eller Nej,
  Under vapnens skallande brak.

  Gillad av 2 personer

 4. Tomas skriver:

  Tragiskt att en av de saker som kan rädda oss nu är att dikten läses tvärtom dvs att medelklassen slutar sträva för att snabbare svälta ut Morgans gäng. Ett kort återbesök på Twitter gjorde mig illamående där BagdadBob lagt upp valda delar delar av en debatt med Rickard Jomshof, där Morgan som vanligt ljuger om migrationsantalen och på Twitter berömmer sig själv för att ”vunnit debatten”.

  Gillad av 4 personer

 5. Observatör skriver:

  Den självägande bonden var, åtminstone i östra Mellansverige snarast överklass på Geijers tid.. Medelklassen utgjordes av arrendebönder och torpare. Dessa producerade mat. Dagens medelklass producerar mest ord och utgör väljarbas åt det skadliga Miljöpartiet.

  Gillad av 1 person

  • Dandersan skriver:

   Är medelklassen så nära utrotning 😉

   Det skall vara möjligt att kliva över klassgränserna-helst uppåt.
   En god medelklass strävade då i sitt anletes svett, nu i sin skuldtyngda vardag.
   Det finns inget bättre mål för dem än att bli skuldfri!

   Gilla

   • tom crean skriver:

    Det är ju just det, riktig medelklass KAN inte kliva in i överklassen, dvs aktivistklassen som styr. Patrik borde fokusera på fienden, underklassen+aktivistklassen, de vill inte ha något med medelklassen att skaffa. Däremot kan underklassen kliva rakt in i överklassen, flera kommuner styrs av klaner och en stor del av statsapparaten lägger pengar på olika föreningar och initiativ så att underklassen kan formas in i aktivistklassen. INGET sådant finns för den arbetande medelklassen, vi skall hållas politiskt omedvetna. Vi är galärslavar och det kräver inte mycket fantasi att se vad som kommer att ske när kultur x verkligen slår rot i den styrande överklassen.

    Det är tyvärr bara AFS som har ett adekvat och realistiskt politiskt program för att motverka detta. Återvandring.

    Gillad av 9 personer

   • Observatör skriver:

    Hela medelklassen röstar inte på mp men nästan alla som röstar på mp hör till den skadliga ordproducerande akademiska urbana medelklassen.

    Gillad av 2 personer

  • Anna Lindén skriver:

   Hela Sverige var inte statarland som östra Mellansverige, Observatör. I landskap som Småland, Dalarna, norra Värmland och Norrland fanns det gott om självägande bönder och de var sällan överklass.

   Gillad av 4 personer

 6. Henric Ankarcrona skriver:

  Den självägande bonden, skattebonden, hade i runda tal häften av rikets mark, betalade sin skatt och representerades politiskt genom bondeståndet i riksdagen. I ett europeiskt perspektiv var dessa förhållanden ovanliga. T ex Danmark saknade ett bondestånd.
  Skattebonden hade nyckeln till Sveriges i allt väsentligt fredliga politiska utveckling

  Gillad av 2 personer

 7. Eva Danielsson skriver:

  ”Vad rätt är, ger jag Gud och Kung
  Och resten njuter jag fritt”

  ”Vad rätt är” – ja inte är det rätt med ett totalt skattetryck på nästan två tredjedelar av inkomsten. Hälften vore mera rätt.

  ”Ger jag” – just det, avskaffa källskatten och låt folk själva betala in sin skatt som vuxna människor.

  ”Gud och Kung” – ja till att Gud och Kung är åtskilda storheter och ja till båda dessa – ja till vår kristna moral och etik liksom ja till nationell samhörighet med vår nordiska och kristet präglade kultur och historia, inkl monarkin. Med kraftigt krympt stat.

  ”Och resten njuter jag fritt” – ja till rätten till fördelarna och glädjen över det man själv åstadkommer – äganderätten, valfrihet, åsiktsfrihet, självbestämmande, självförverkligande.

  Finns det något svenskt parti som skulle kunna och vilja instämma i odalbondens tankar i dessa två rader? Näe, tänkte väl det. Inga politiker, inget parti, vill minska politikernas makt, minska staten, minska skattetrycket och öka individuell frihet och stärka nationell samhörighet utifrån vår svenska kristna kultur.
  Den mäktigaste klicken inom nuvarande regering och politikervälde gör sitt bästa med hjälp av aktivister och aktivistorganisationer för att allt ska utvecklas åt precis motsatt håll  så fort som möjligt. Innan medelklassen hinner börja reagera och har chans att åtminstone fördröja den katastrofala utvecklingen. Striden står mellan totalitärt styre, islam och våld och ett liv för svenskar som minoritet och skatteslavar i det egna landet respektive möjligheter till personlig frihet och trygghet inom ramen för en demokratisk kristen nationalstat med ursvenskar i majoritet, också vad gäller värderingar och livsstil. Det måste till invandringsstopp och storskalig återvandring om den striden ska kunna vinnas. Och en svensk Trump som statsminister….

  Gillad av 10 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ””Vad rätt är” – ja inte är det rätt med ett totalt skattetryck på nästan två tredjedelar av inkomsten. Hälften vore mera rätt.”

   Och en tredjedel vore ännu mer rätt.

   Gillad av 4 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Jari Norvanto
    Jag uttryckte mig antagligen otydligt, jag pratar inte om skattenivå utan om totalt skattetryck med alla sorts inkomstskatter, moms, punktskatter ex bensinskatt o föreslagna återuppståndna gåvo- arvs-förmögenhets-fastighetsskatter och olika avgifter som ex elcertifikatsavgift m m inräknat. Alltså det samlade skattetryck som nu är över sextio procent och borde få vara högst trettio procent eller lägre. Ett orubbligt tak för totalt skattetryck som inte får höjas. Vore sunt på alla sätt.

    Gillad av 6 personer

   • Lars skriver:

    Eva Danielsson, det samlade skattetrycket är ca 44 %, kolla Näringslivets ekonomifakta. Det skattetryck du talar om avser de som arbetar och har inkomst, men var och en som arbetar ska försörja ytterligare två personer, ett barn och en pensionär, Sedan tillkommer givetvis invandring mm men det är inte som du säger

    Gilla

   • Lars skriver:

    Skattetrycket kan inte vara orubbligt för ekonomin och konjunkturerna och demografin är inte orubbligt, Eva Danielsson.

    Gilla

  • Claes-Göran Olsson skriver:

   Eva
   En vacker beskrivning av hur det var och hur det borde bli. Men förståelsen av hur det ÄR måste tydliggöras.
   En främmande makt har genomfört en kolonisering av landet, främst i stora delar av våra tätorter. Koloniseringen har successivt övergått till ockupation. Ockupationsarméns symboler syns och hörs idag överallt. Ockupationsarmén upprätthåller främst nattetid SIN ordning i landet. Detta sker huvudsakligen med klassiskt ockupationsvåld som rån och våldtäkt.
   *
   Ockupationsmakten har hittat sina lydiga fogdar att driva in skatt för ockupationsarméns försörjning. Landets urinvånare har två uppgifter – leverera denna tribut, och ständigt visa sin underdånighet till ockupationsmakten.
   *
   För att säkra sin maktställning har ockupationsmakten dels egen polis, dels fogdarnas polis, som ska övervaka att inget ont vederfares ockupanterna av urinvånarna och att säkerställa att urinvånarna inte hyser något agg till den allsmäktigt goda ockupationsmakten.
   *
   Ockupationen förväntas inom överskådlig tid övergå till ett formellt inlemmande i ockupationsarméns hemland. Detta förbereds målmedvetet genom att utplåna urinvånarnas medvetande om sin egen historia och nuvarande belägenhet. En viktig del i detta arbete är urinvånarnas skolor, där en omfattande nyordning och informationsinsats kommer startas inom kort …………

   Gillad av 7 personer

 8. Bo Svensson skriver:

  Det rätta sättet att ära och tacka oss, är att ge oss den direkta makten som skattebetalare över våra pengars fördelning över skattefinansierade ändamål. – Det skall inte finnas kvar någon central makt över budgeten.

  Man skall då tillåtas och uppmuntras att stödja dem och de ändamål man känner för. – Solidaritet är vackert och vi är flockvarelser som kräver att få odla samhörighet med våra likar.

  De som inte känner sig vuxna detta ansvar eller inte har tid och ork så att det räcker, kan kopiera in andras fördelningsplaner till sin nätbank. – Det kommer att finnas gott om sådana att välja bland.

  Att detta är den rätta ordningen, framgår av hur många problem som dunstar bort:

  De verksamma med skattefinansierade tjänster får samma villkor som i näringslivet generellt, att intäkterna blir direkt beroende av vår bedömning av kvalité och angelägenhetsgrad i utbudet och behovet av myndig kontroll bortfaller liksom alltså myndigheter och ämbetsverk.

  Motivet för separatism bortfaller som ju i huvudsak handlar om att slippa bli snyltad på av mindre produktiva andelar av landets befolkning. – Via skattemedlen har man kvar makten över sin ekonomi och sina angelägenheter.

  Man drar undan mattan för fulspelet med att de lågproduktiva snyltar på de flitiga och kompetenta i kraft av sitt flertal.

  Man slipper den förbittring och vanmakt som kommer av att ens hoptjänade slantar slösas bort hej vilt utan att man kan göra något åt det och det blir roligt att betala skatt.

  Gillad av 1 person

 9. tom crean skriver:

  Först kan vi väl konkludera att det inte finns något sätt Sverige kan överleva på utan återvandring. Det är helt enkelt inte möjligt att kuva svensken så att detta slavsamhälle, medelklassen är slaven, kan hålla samman när en underklass som inte kan gömma sig som parasit-aktivisterna gjort växer sig stor som den ju gör. Det kommer att kräva att Sverige inför utreseförbud, en Berlinmur som håller medelklassen inne med kulsprutor. Varför vara slav åt en aktivistklass OCH en våldsam underklass som kan kliva ÖVER att arbeta och rakt in i överklassen som inte jobbar som sker allt oftare. Så massiv återvandring är en självklar nödvändighet, annars kommer de två improduktiva klasserna, överklassen, dvs aktivisterna, och underklassen, dvs invandrarna, att stå utan bönder, ja utan allt som får landet att fungera.

  Utan återvandring så är Sveriges kollaps en matematisk nödvändighet. Jensevik säger i princip detta på swebbtvs konferens med sina tre mål, det första var totalt invandringsstopp i 12år, men det är hans andra punkt som om det inte uppfylls kommer att få folk att lämna Sverige. Jag kan inte släppa min dotter som är tonåring fri ens i min överklassenklav för det flyter runt migranter och de kommer från Malmö i bilar. Jag tror att många fortfarande tror allt för gott om den typen av invandrare vi fått, jag kan inte skriva vad jag anser men klart är att vakna kvinnor och flickor känner sig som villebråd. Jag kan heller inte skriva vad jag anser bör göras.

  Gillad av 9 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”… att vakna kvinnor och flickor känner sig som villebråd.”

   Joakim Lamotte pratade med göteborgare och bl a kvinnan vid 49 minuten verkar ha förstått hur verkligheten ser ut, annars verkar kvinnorna i hög utsträckning vara sovande.

   Gillad av 1 person

   • tom crean skriver:

    Jo men som noteras så har han tidigare drivit på för massinvandring, nu med massvåldtäkter så vänder han, knappast anledning till någon hyllningskör. När hans karriär berodde av att vara pk så var han pk. En opportunistisk hycklare men det är detta som måste till, de skyldiga måste bli rädda att stå med SKULDEN för detta. Pratar han ens nu med sina MODIGA vänner näringslivstopparna som skall tjäna 250miljoner och gå i pension innan de hjältemodigt öppnar munnen?

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Eftersom jag läst en del vad den goddagspilten skrivit så läser jag och väntar att nu, nu kommer det. Alltså att allt det han skrev bara var på låtsas. Samt såklart, på slutet vill han byta ämne. Det går inget vidare tycker jag. Han skriver att sjukvårdsfrågan är svenskarnas viktigaste fråga, inte invandringen. Varför går sjukvården på knäna? Två saker, inkompetenta politiker samt invandringen.

   Gilla

 10. Niklas R skriver:

  Tycker att Geijers dikt ”Manhem” talar om för oss vad vår ”medelklass” ska göra för landet.
  Vers 1.
  Det var en tid uti Norden
  En storsint ätt, beredd för frid som krig.
  Då ingens slav och ingens herre voren,
  var odalbonde var en man för sig.
  Med svärd han röjde våld, med plogen jorden,
  med lugn för Gud och man han gick sin stig.
  Sig själv sitt värn, han visste andra skydda,
  och kungasöner växte i hans hydda.

  Gillad av 1 person

 11. Aha skriver:

  Bra, det tål att påminna om medelklassens samhällsbärande insats och även på motsatsen, samhällets snyltare som är många. Det tål också att påminna om hur den samhällsbärande medelklassen röstar och inte är det vänstern som dominerar. Men visst finns det de som röstar på vänstern. Massiv medial indoktrinering har gjort sitt.

  Det skulle vara intressant att få veta hur mycket medelklassen, i stort sett de som röstar borgerligt, betalar in i skatt visavi vänstermänniskor. Ur det träder det verkligen fram vilka som är samhällsbärande. Märkligt att det aldrig har florerat uppgifter om det.

  Vidare kan man konstatera att medelklassens, borgarnas, dygder, lyser med sin frånvaro i media och i samhällsdebatten. Strävsamhet, bildning och redbarhet prisas överhuvudtaget inte. Så har det väl varit sedan -68.

  Medelklassen har inte haft förstånd att bevaka sina intressen.

  Gillad av 1 person

  • Jan Hyllengren skriver:

   Medelklassen har väl låtit sig lugnas med jobbskatteavdrag och billiga Thailandsresor och alltmer förfinad teknik. F.ö. är de på sina jobb och då de inte bor i förorterna eller någonsin besöker dem ser de väl inte alla de daglediga massinvandrade. Regimmedia avleder 24timmar om dygnet med klimathysteri och exempel på lyckad integration och en allmän avsky för svensk eller annan västerländsk nationalism. Vid diskussioner med medel-eller överklass märker jag tråkigt nog en likgiltighet inför Sverige och en barnslig övertro på EU och entusiasm inför diverse internationella åtaganden och accepterande av vidriga postmoderna idéer. Så det blir inte bättre innan det blivit sämre. Mycket sämre.

   Gillad av 1 person

 12. Lars Lagerberg skriver:

  ”Till flydda tider återgår Min tanke än så gärna, Mig vinkar från förflutna år Så mången vänlig stjärna.”
  J L Runeberg ”Fänrik Ståls sägner”

  Gilla

 13. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, för ytterligare njutbar läsning, men visst finns det hederliga, svenska politiker, som försöker avvärja den aktivistiska sjuklöverns orättfärdiga bondeoffer och värna Sveriges ryggrad.

  Den stamanställda armé av vanliga, hederliga, vuxna, vita män och kvinnor, som punktligt i svinottan rullar ut på vägarna i sina arbetsredskapsfyllda fordon, för att bokstavligen ständigt och jämt underhålla och förbättra samhällets fundament…

  … dessvärre allt oftare förgäves, eftersom det förefaller stört omöjligt att hålla jämna steg med den explosionsartat växande ”nysvenska”, fullkomligt ofattbart meningslösa förstörelselustan.

  Gillad av 1 person

 14. Fredrik ÖStMaN skriver:

  Ja, verkligheten är socialismens värsta fiende.

  Ja, hydran måste svältas och inte bekämpas ett huvud i taget, eftersom den hela tiden låter nya huvuden växa ut.

  Vår strategi måste alltså innehålla ett ständigt pockande på sanning och vår strategi måste alltså innehålla en skatterevolt.

  Men vi behöver ett bättre ord än medelklassen, eftersom aktivistklassen även den ytligt ser ut precis som odalbondens klass. Vilken är den bästa pendenten till aktivistklassen?

  • Passivistklassen?
  • Odalbondeklassen?
  • Näringsklassen?
  • Försörjarklassen?
  • Skaparklassen?
  • Produktionsklassen?

  Gillad av 2 personer

  • tom crean skriver:

   Ja, varenda gång Patrik skriver medelklassen så missförstår någon. Han förtydligar med ”nettoskattebetalande” men för mig missar det grupper som vill men inte kan bidra, som handikappade exempelvis. Pensionärer har ju bidragit tidigare. För mig är ”medelklassen” definierad av dess negation, de som INTE tillhör skattefinansierade aktivister eller parasiter rakt av. De som inte tillhör aktivistklass/parasitklass.

   Det behövs kanske en bok om detta? Patrik borde skriva en bok om Sveriges medelklass.

   Gillad av 1 person

   • Eva Danielsson skriver:

    Tom Cream
    Jag gillar din definition av medelklass, att det inte är aktivistklassen. Att översätta begreppet medelklass med om lönen betalas av skatter eller av exportföretag tycker jag är märkligt om man avser att ringa in det skikt som bidrar positivt till samhället, till att allt fungerar, förebygger problem osv. Nog finns det skattefinansierade yrkesgrupper/yrkespersoner inom kärnverksamheterna och välfärdsverksamheter som man kan räkna med som nyttiga. Som varken försöker öka antalet klienter av egenintresse eller uppfinna problem och som inte heller är aktivister. Och alla välfärdsklienter är förstås inte heller parasiter. Nettoskattebetalare är i alla fall ett lite för snävt begrepp för att beskriva medelklass.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Kul, jag håller med dig och Fredrik. Den enda rimliga beskrivningen av medelklass som jag finner och som är allmänt vedertaget är ett socioekonomiskt begrepp där man kombinerar inkomst med yrke och utbildning.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Medelklass

    Begränsningen till ”nettoskattebetalare” är också märklig eftersom det också endast kan inkludera löntagare och småföretagare och då de som ur någon synpunkt betalar in mer än de får tillbaka (i någon mening bortsett från slöseri och ineffektivitet och ändamål där konsument kan avgöra om den vill betala). Eftersom mycket är försäkringsmässigt, inkomst inte enbart en fråga om produktivitet, inkomstomfördelning och välfärd för många kan ha ett värde genom den stabilitet och medmänsklighet det kan skapa (men även detta raseras med invandringen och överbelastning av välfärdssystem genom den heterogenitet som skapas.). Jag brukar framföra att välfärdssystemen tas för givet och är accepterade av de flesta, men åtminstone sedan sekelskiftet är det en ny situation där konsensus i det avseendet försvinner, bl.a. genom vad du kallar aktivistklassen och invandringen (den underklass som skapas)

    Så jag håller med. Medelklass är ett begrepp som är suddigt och ändå på något sätt överenskommet och det avser mellanskiktet mellan överklass och arbetarklass, men det finns arbetare som har mer betalt än t.ex. bibliotekarier och sjuksköterskor, men som pga utbildning ändå räknas till medelklass.

    Gilla

 15. MartinA skriver:

  Det egendomslösa arroganta hypermoralistiska s*****r som befolkar städernas mellanfina addresser och som har sin hand i mun utkomst av att krypa för mediebaroner och den politiska klassen har ingenting. Ingenting. Ingenting alls. Gemensamt med forna tiders odalbönder. Som var förankrade i sin bygd och bärare av kultur och traditioner.
  Det finns få saker som är så fult som att kidnappa någonting fint och gott för att ge glans åt någonting fult och ont. Illa gjort av PE.
  Den här artikeln tävlar om främsta platsen vid skämspålen med när Glenn Beck kidnappade min favoritdikt The Gods of the Copybook Headings för att hetsa fram krig mot Iran och för att få en allmosa av hans neocon hussar. Nu vet jag att PE måste producera en text om dan och att lyckas med det är en stor bedrift. Men att jämföra Odalbönder med dagens rotlösa storstadsglobohomo är obscent. För övrigt finns det faktiskt riktiga odalbönder kvar där ute i Sverige. PE är skyldig dem alla en ursäkt. Särskilt som den ideologi PE har kämpat för har skadat just Odalbönder värre än några andra och beskurit deras antal. Det är en av huvudanledningarna till den kulturella öken som brett ut sig i Sverige och som just medelklassen skapar och odalbonden står emot.

  Gillad av 2 personer

  • tc skriver:

   Ja men vi måste ju hoppas att de goda av dem kan väckas. Det ÄR illa och svensken uppför sig ynkligt men det är ju ett förräderi och en genomarbetad överalltrådande indoktrinering som mycket få lyckats stå emot så vi måste ändå hoppas att de som är lurade kan fås att vakna.

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Att jämföra medelklassen med odalbönder är bara för mycket. Medelklassen skapar en kulturell öken och de förstör all variation i mänskligt uttryck. De befinner sig i en global bubbla. Medan odalbönderna är där traditionen och kulturen och historien bor. De är varandras motsatser.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @TC
    Jo, så är det. Bara pedantiskt av mig att skriva som jag skrev. Och på sätt och vis är det väl bra att återanvända fina gamla dikter.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Odalbonde betyder att man har ägt samma gård i många generationer. Det innebär förankring. Det handlar inte om ideologi. Det spelar ingen roll om en odalbonde kan artikulera någonting överhuvudtaget. Det är just att bruka jorden och att vara självständig och självägande och ha djupa rötter i samma bygd och det månggenerationsnätverk som ofelbarligen finns hos odalbonden som spelar roll. Odalbönderna i en bygd har flergenerationsminne.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Det har inte med politik eller ideologi att göra. Om ideologi och politik hade något existensberättigande utöver militärt våld så vore det just att bevara odalbönder. Det är den bästa länken till historien som finns. Nu vet inte jag om det är rätt men jag fick först Odalbonde definierat som självägande bonde som brukat samma gård i sju generationer. Det är alltså väsenskilt från storstadsmedelklassen. Dess absoluta motsats.

    Gilla

 16. 26 oktober 2019 skriver:

  Som oftast en läsvärd text. Tack!

  Denna kommentar är också värd att komma ihåg:

  Den självägande bonden, skattebonden, hade i runda tal häften av rikets mark, betalade sin skatt och representerades politiskt genom bondeståndet i riksdagen. I ett europeiskt perspektiv var dessa förhållanden ovanliga. T ex Danmark saknade ett bondestånd.
  Skattebonden hade nyckeln till Sveriges i allt väsentligt fredliga politiska utveckling

  Gilla

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  Patrik skall ha klart för sig att snart blir han stoppad av SVERIGEHATERN Löfven som inte tycker om att man citerar Svenska klassiker. Fråga den så kallade Kungl. Svenska Akademin vad de har för sig.

  Gilla

 18. lookslikeanangel skriver:

  Jag vet att timmen är sen –
  men den är ännu senare för Sverige.

  Det skulle behöva hända något positivt för Sverige väldigt snart.

  Tyvärr, måste vi avancera från att krypa till att springa fort
  – något annat går inte!

  Vi får höra att vi inte har någon historia eller signifikant kultur.
  Men så bra då. Vi sitter inte fast i något utan kan ändra
  färdriktning snabbt som attan…..

  Och, eftersom vi är så kulturresistenta är det väl knappast
  någon idé att pracka på oss någon annan kultur.
  Den swipar vi nog till vänster.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.