Bitte Assarmo: Allhelgonafirande och Halloween – traditioner med urgamla anor

Bitte Assarmo

Allhelgonafirande – eller Halloweenfest? Bruket att fira just Halloween blir alltmer utbrett i Sverige och för många kanske den känns som ett stort avsteg från den mer stillsamma Allhelgonahelgen, då vi tänder ljus på våra kära anhörigas gravar och iakttar lugn vördnad för dem som lämnat oss. Men skillnaderna är egentligen inte så stora som man kan tro. Och Halloween är långtifrån enbart den högljudda amerikanska helg som vi ibland förleds att tro.

Halloween, eller All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton i de engelskspråkiga länderna. Dess ursprung kan spåras till den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades just denna dag för att markera att sommaren var över och att vintern gjorde sitt intåg. Samhain betraktades också som den natt då de döda återvände till jorden. För att vägleda dem och skrämma bort häxor och annat ont tände man eldar och ljus i nattmörkret.

Man ägnade sig också gärna åt fester och olika upptåg just denna natt. Människor maskerade sig och gick från hus till hus och tiggde ihop till kalas – och om man fick gå tomhänt från ett hus straffades värdfolket genom upptåg av olika slag.

Under dessa skämtsamma vandringar kom den numera så välkända pumpalyktan till – fast från början använde man rovor istället för pumpor. I de engelskspråkiga länderna kallas den Jack o’Lantern, och namnet sägs härröra från en smed vid namn Jack. Jack var för ond för att få komma in i himlen, men var heller inte välkommen i helvetet eftersom han en gång överlistat den lede själv. Därför var han dömd att för evigt vandra i mörkret, och för att lysa upp vägen hällde han glödande kol i en rova som han bar med sig.

När kristendomen infördes ville katolska kyrkan försöka kristna den hedniska helgen för att minska de gamla keltiska gudarnas och andarnas kraft. Därför införde man på 700-talet e Kr Alla helgons dag den 1 november, som en fest för alla de helgon som inte hade någon egen dag i almanackan – och naturligtvis för att man trodde att en kristen helg skulle förminska Samhains betydelse för människorna. Men det lyckades inte och några hundra år därefter införde man också Alla själars dag den 2 november – en dag då de levande skulle be för de döda. Men inte heller detta rådde bot på Samhain, även om den så småningom kom att kallas för allhelgonaafton. Och de folkliga traditionerna kring Halloween levde kvar även långt efter reformationen.

Idag är det främst USA som förknippas med Halloweenfirandet, men dit kom seden relativt sent. Den introducerades i Amerika av de irländska invandrarna som kom under första hälften av 1800-talet och anammades lika ivrigt av protestanter som av katoliker. Med tiden utvecklades traditionen till en populär sed bland barn, och idag är det främst barn och ungdomar som går runt från hus till hus och tigger godis med ropen ”trick or treat”. ”Treat” är förstås de godsaker som barnen förväntar sig att få från husets ägare – medan ”Trick” är vad som händer om de får gå tomhänta hem. Ägg- och tomatkastning mot dörrar och fönster hör till vanligheterna, men de flesta amerikaner bekymrar sig inte om det, utan är generellt positiva till traditionen. De flesta pryder sina trädgårdar med ljus och lyktor, och många städer och orter anordnar Halloweenparader. Det som väcker mest negativa reaktioner är att det är en fest som har hedniskt ursprung, men också att den med åren blivit alltmer kommersiell.

Under de senaste tjugo åren har firandet blivit utbrett även i Sverige, och numera anordnas Halloweenmaskerader och fester lite varstans. Än så länge reagerar svenskarna med blandade känslor på Halloweenfirandet. Många ser den lekfulla och, enligt vissa, respektlösa inställningen till döden som en motsats till det allvarsamma och mer högstämda svenska allhelgonafirandet. Det höjs även röster om att Halloweenfirandet skulle kunna konkurrera ut allhelgonahelgen.

Än så länge verkar det bli precis tvärtom. Seden att tända ljus på gravarna och besöka kyrkogårdar har ökat under de senaste åren. Att anordna Halloweenfirande och pryda trädgård eller balkong med pumpalyktor står ju inte i någon motsättning mot att pryda gravar med ljus eller anordna en stilla minnesstund för en kär anhörig – men då gäller det förstås att hålla ordning på datumen. Halloween firas (liksom De dödas dag i Mexiko) den 31 oktober. Alla Helgons Dag firas den 1 november eller, enligt den svenska kalendern, första lördagen i november. Det går alltså alldeles utmärkt att fira båda delar.

15 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Allhelgonafirande och Halloween – traditioner med urgamla anor

 1. miketheviking skriver:

  Bra med lite historisk tillbakablick.
  Själv tar jag inte ordet Halloween i min mun.
  Tycker inte heller om Black Friday.
  Eller att affärerna börjar med ”Christmas Trees” i oktober.

  2,1 miljarder människor pratar och förstår engelska.
  Jag värnar inte det svenska bara för att sen höra alla andra prata svengelska.

  Gilla

 2. johan utan land skriver:

  Mina känslor är också blandade men på det hela taget ser jag Halloween som ett oförargligt nytt inslag i den svenska kulturen.

  Man kan notera att företeelsen lyckats få stort genomslag utan någon omfattande invandring från Irland eller USA. Ibland går det ändå.

  Gilla

 3. Islam och kristendom är egentligen samma sak, här finns inget att se, cirkulera! skriver:

  Julafton – eller ramadan? Bruket att fira just ramadan blir alltmer utbrett i Sverige och för många kanske den känns som ett stort avsteg från den mer stillsamma julhelgen. Men skillnaderna är egentligen inte så stora som man kan tro. Och ramadan är långtifrån enbart den kolonisatoriska muslimska helg som vi ibland förleds att tro.

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Men de som firar Ramadan har ju ingen kalender som vår. Eftersom de inte har velat ändra nånting i Islam så håller de på med en kalender som följer månen. ”Året” blir därför lite hipp som happ och deras högtidsdagar infaller enligt vår, dvs den kalender som den utvecklade delen av världens befolkning använder, lite olika. Kan man inte ens ändra i en kalender som uppenbarligen inte är i takt med tiden så tror jag inte man kan ändra nåt alls. I Islam.

   Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Islam är…

   Menar du allvar med detta? Här verkar behövas en påminnelse om vilken roll islam historiskt har spelat i förhållande till Europa. Man har historiskt lyckats slå tillbaka dess invasion, men nu är islam, pga makthavarnas svek, på väg att helt översvämma oss.

   Gillad av 2 personer

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Kapitalet måste med nödvändighet skapa fler tillfällen för omsättning av varor. Ett enkelt sådant är skapandet eller utnyttjandet av helger och högtider. Det låter måhända cyniskt, men om inte din firma gör det så gör någon annan det – sådan är kapitalismen, sådan är dess kropp och själ. Passande nog går ”Halloween” i orange.

  För en kapitalist finns därför inget fel med att profanera och på gränsen till simoni kommersialisera en helg som Allhelgona, eller för den delen påsken, som ju för det stora flertalet är liktydig med färgade fjädrar, frosseri och läskeblask.

  Det enda goda med kapitalism i den här bemärkelsen är att du får lov att vägra delta, till skillnad från monolitiska totalitära religioners regler eller diverse andra -ismers dogmer.

  Varför inte lansera en egen kommersiell högtid? Kanske Varmkorvens dag, eller årsdagen av Sankta Gretas uppenbarelse? Det går säkert att sälja Sankta Greta-reliker på postorder: damm från hennes kläder, hundratals mjölktänder, med mera. Katolikerna har ju framgångsrikt kört det konceptet i över femtonhundra år.

  Eller så kan man i ensamhet och stillhet skänka sina döda en tanke eller två, och vinnlägga sig om att minnas deras namn och dåd: den är ej död vars namn nämns bland de levandes tal.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 5. Leif Stålhammer skriver:

  Halloween är ännu ett uttryck för amerikaniseringen av Sverige och en helt och hållet kommersiell produkt helt utan rötter i vår region av EU. Liknelsen med Black Friday är bra. Betyder olycksdag på engelska.
  ps Hörde att Bryssel inte tycker om det vi kallar vår Stormaktstid. Omskrivning av historien pågår för fullt.Men det sket sig (tillfälligt) för de som ville rensa bort antiken.

  Gillad av 1 person

 6. Jan Hyllengren skriver:

  Tja, barnen verkar ha kul och ställer i vart fall inte till med andra och värre påhitt. De kommer i små grupper och samarbetar med insamlandet och fördelar sedan rättvist bytet. På så sätt så får de praktisera sina sociala färdigheter i umgänge med andra. Ett litet äventyr för den lille! Blir det lite godis över så får även jag själv lite treat!

  Gilla

 7. Hortensia skriver:

  Tack, Bitte, visst är det valfritt att anamma eller rata svårt kommersialiserade importtraditioner, som amerikanska Halloween eller muslimska Ramadan, men numera ser även många, förut så stillsamt vackra och rofyllda, kyrkogårdar fläckvis ut som barnsligt utsmyckade tivolin.

  Multikultin sticker i ögonen på oss kulturkristna svenskar, som bara vill hedra våra bortgångna anhöriga genom att tända ett levande, eller för all del ett naturtroget flämtande batteridrivet ljus i en helt vanlig gravlykta, varsamt nedstucken i en bädd av friskt doftande, färskt granris.

  Gillad av 1 person

 8. Hedningen skriver:

  Suck och stön !
  Lär ni er aldrig ?
  Lyssnar ni aldrig på era läsare, eller läser vad de skriver i kommentarsfälten ?

  Vårt land är inte keltiskt. Vårt land är inte en del av USA eller ens England. Hur är det med historie- och geografikunskaperna ?? Vi är ett Nordgermanskt folk, som talar ett germanskt språk. Vi har firat alvablot, och firade alla våra förfäder innan de kristna kom med sina helgon.

  Vad är det som är så svårt att förstå i detta ? Varför kan ni inte erkänna SVENSKA och NORDISKA traditioner för en enda gångs skull, och sluta prioritera allt utländskt över allt som är vårt eget…

  Bra skrivet annars, men det får väl ändå vara sans och måtta…
  https://hedniskatankar.com/2019/10/28/enkelt-gavobrod-till-alvablot/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.